Test Rapporten van tractoren en landbouwwerktuigen

Alle testrapporten zijn eerder gepubliceerd in het Agri Trader Test Jaarboek

Elk jaar verschijnt het Agri Trader Test Jaarboek (sinds 2013) met daarin onmeunig veel testen en rapporten van tractoren en werktuigen voor de boer, agrariër en landbouwmechanisatie bedrijven.

Omdat papier nog wel eens verdwijnt, plaatsen we hier regelmatig test rapporten uit het Test Jaarboek. Zo heb je er veel langer plezier van en kan je het test rapport altijd terug vinden.

Veel plezier!

Gun jezelf het gemak door de nieuwste informatie gewoon per e-mail te ontvangen.

Test Jaarboek van Agri Trader

Duurtest Bogballe M2W Plus kunstmeststrooier

Geniaal eenvoudig. Dat vonden de praktijk gebruikers van de Bogballe M2W Plus strooier. De Deense fabrikant biedt sinds deze lente een eenvoudig te bedienen automatische deelbreedte schakeling met tablet PC, ISOBUS-terminal of spoor geleidingssysteem aan. Leest u maar...

Lees meer

Duurtest van de Sulky X40 mestverspreider

Vanwege het sikkelvormige strooibeeld hebben slingerstrooiers vaak problemen bij de deelbreedteschakeling. Nu heeft Sulky als eerste fabrikant een systeem ontwikkeld, dat die sikkel als databasis voor de deelbreedteschakeling gebruikt. We hebben dat patent in de...

Lees meer

Duurtest van de Lemken Sirius 10 met Gemini 7 fronttank

2.600 l. spuitmiddel, verdeeld over twee tanks zijn kenmerkend voor de Sirius 10 met zijn Gemini-7-fronttank. Hoe geslaagd de samenwerking tussen fronttank en aanbouw veldspuit is, dat mochten we in het seizoen van 2014 uitproberen. Lemken wil met de Gemini fronttank...

Lees meer

Akkertest van de Claas Scorpion 9055

Ook voor wie het niet direct ziet: onderhuids is de Scorpion van Claas stevig aangepakt. Hoe de 9055 ons beviel, dat lees je hieronder. De laatste jaren is de markt voor verreikers duidelijk gegroeid. Steeds meer fabrikanten spelen in op de vraag van landbouwers en...

Lees meer

Fendt Katana hakselaar getest

Met de Katana is AGCO, en Fendt in het bijzonder, veel van plan. Niet alleen omdat de mensen uit Marktobersdorf met hun zelf ontwikkelde veldhakselaar een voor hun nieuw terrein betraden, maar ook omdat de markt voor deze machine mondiaal erg onrustig is en omdat het...

Lees meer

Kverneland u-Drill 6000 precisie-zaaimachine #Akkertest

Met de u-Drill 6000 legt Kverneland de eerste steen voor een nieuwe serie universele precisie-zaaimachines met passieve voorwerktuigen. In praktijk mochten we uitproberen welke  verschillen er met de voorganger MSC waren. Die verschillen waren nogal indrukwekkend. Op...

Lees meer

Pronar Kurier – de weidetaxi #Akkertest

Voor avonturiers is er de lasso aan de zadeltas. Voor alle anderen komt de weidetaxi van Pronar als geroepen. De vee-aanhanger brengt runderen en jongvee eenvoudig naar de wei en weer terug. Met minder stress voor mens en dier. Als het in de buurt erg druk is, zoals...

Lees meer

De Fendt 300’er opnieuw gedaan #Akkertest

Fendt heeft de 300 Vario stevig aangepakt. Wat er bij de nieuwe S4 allemaal veranderd is, dat hebben we getest en besproken met mensen met praktijkervaring. Sinds meer dan dertig jaar is de 300 reeks een vaste waarde in het aanbod van Fendt. Tussen de Farmer 300 en de...

Lees meer

Wedergeboorte van de Claas Tucano Hybrid

Claas heeft zijn Tucano Hybrid helemaal opgefrist. Naast de rotor variator en de toplosser kreeg de 570 talloze nieuwigheden. Na ongeveer zes jaar op de markt te zijn geweest werd het volgens Claas de hoogste tijd om hun hybride, ‘de kleine Lexion’ een forse update te...

Lees meer

Precisie zaaimachine Maxi van Rotoland in de #Akkertest

 Optisch valt de precisie zaaimachine Maxi van Rotoland op door zijn gepolijste edelstalen tank. Wat de maiszaaier nog meer te bieden heeft en waar hij nog verbeterd zou kunnen worden, dat blijkt uit onze test. Veel landbouwers zien er tegenop om het zaaien uit te...

Lees meer

Ropa Tiger 5 getest – Roofkat met een bite #Akkertest

Rooispecialist Ropa schrijft zijn automatische bietenrooimachines de karakters van grote roofkatten toe. In de nieuwe Tiger vinden we enige componenten van de Panther terug. In deze test zoeken we de verschillen tussen de twee katten. De belangrijkste eigenschap van...

Lees meer

Mengen en strooien met de BvL V-Mix

In 2013 zijn er in Duitsland ongeveer 2.000 getrokken voermengwagens verkocht. Meer dan 90% daarvan bestond uit verticale mengers. De gemiddelde bakgrootte zit intussen in de buurt van de 15 m3. Op ons testbedrijf reden we met een 17 m3 wagen met tweezijdige...

Lees meer
Fliegl balentransportwagen – enkel opgeklapt in plaats van dubbel gesjord

Fliegl balentransportwagen – enkel opgeklapt in plaats van dubbel gesjord

De Fliegl balentransportwagen met beladingsbeveiliging in de Agri Trader test

Het maakt niet uit of het gaat over ronde of rechthoekige balen. Ze moeten allemaal een keer van de akker naar de opslag. Daarbij wordt het transportmiddel en de veiligheid er van vaak genoeg over het hoofd gezien.

Fliegl balentransportwagen - enkel opgeklapt in plaats van dubbel gesjord - Agri Trader testrapport (6)

Gebruikte platte wagens voor het transport van strobalen? Die zijn er al vanaf €4.000 te vinden. En voor het grootste deel van de landbouwers zijn die klassieke zijkippers of robuuste eigen bouwsels de meest gangbare logistiekvariant voor het transport van rechthoekige- of ronde balen.

Nieuwe, geremde platformwagens met kopschotten en achterwanden zijn er vanaf ca. €15.000. Maar aan het vastsjorren van de lading met spanbanden blijf je ook daar zitten. Wie zich daar niet aan houdt of zijn medewerkers met ondeugdelijk materiaal op pad stuurt, die riskeert serieuze straffen.

Een eenvoudige zoektocht op Internet over ongelukken die er tijdens het balentransport zijn gebeurd, is lang en varieert van een omgevallen rij fietsen tot de dood. Feit is dat het best een moeilijke zaak betreft en dat de transporteurs dat vaak onderschatten.

Fliegl Argrartechnik liet op de Agritechnica van 2013 voor het eerst de DPW210 met complete ladingbeveiliging zien. Met zijn ver naar boven opende zijvleugels slaat de fabrikant met deze aanhanger een nieuwe weg in.

Fliegl balentransportwagen - enkel opgeklapt in plaats van dubbel gesjord - Agri Trader testrapport (5)

Onze test van de Fliegl DPW balentransportwagen

In onze machinetest voelden we de tweede generatie van deze drie-asser aan de tand. Naast de veiligheidsfactor, die bij de economische beschouwing van de aanhanger eerst zijdelings meetelt, hebben we naar de tijdfactor gekeken. Daar speelt de DPW ten opzichte van de conventionele concurrentie zijn  troef uit.

Aan de trekker worden twee dubbel werkende ventielen verbonden, daarna is de is de aanhanger met 32 vierkante-, of naar belading 24 ronde balen in een minuut startklaar.

Bij onafhankelijke zijroosters zijn ze onafhankelijk van elkaar steil naar boven op te klappen. De bevestigingspunten van de hydraulica zitten boven aan de dragers. Doorgaans is het voldoende om maar een zij-element te openen en het andere dan als aanslag bij het laden te gebruiken.

Maar dat gesloten zij-element mag in geen geval gezien worden als een stevige wand, waar het beladingsvoertuig dapper op los kan gaan. Want de insteek van de constructie is zo dat die ‘wand’ niet meer in zijn onderste vergrendeling, maar uitsluitend nog aan de bovenkant geborgd is. Daar heeft Fliegl intussen al wat aangedaan: de kant die bij het beladen gesloten blijft, wordt nu nog met een grendel geborgd.

Fliegl balentransportwagen - enkel opgeklapt in plaats van dubbel gesjord - Agri Trader testrapport (4)

Over de constructie van deze balentransportwagen

De hele opbouw van de lading beveiliging is nog het best met een omgekeerde schoenendoos te vergelijken, die hydraulisch aan een drager voor en achter naar beneden daalt en daar vergrendeld wordt.

De slotbussen die voor en achter het zij-element van boven opvangen zijn in de breedte met een grofgatig rooster af te stellen tussen de 2,50-2,95 m. Evenwijdig daaraan moeten dan ook de zijroosters  hydraulisch op het gevoel worden uitgeschoven. Dat liep goed bij ons.

Juist bij de vierkante balen moet er opgelet worden dat ze niet te strak in de wagen worden geduwd omdat anders het naar onder in de vergrendeling vallen van de vangers belemmerd kan worden. Geef de vergrendelbussen hier liever een gat te veel dan te weinig.

Het platform van de kar heft een lengte van 9,90 m. Op ons testbedrijf konden we daar in de lengte makkelijk vier rechthoekige balen van 2,40 m kwijt. Onze testaanhanger was de luxe, aan twee kanten openende versie. Die kost ca. €2.500 extra. Standaard gaat alleen de rechterkant open.

Fliegl balentransportwagen - enkel opgeklapt in plaats van dubbel gesjord - Agri Trader testrapport (3)

De bediening gebeurt vanuit de cabine met een overzichtelijk gehouden bedieningsconsole. Met tuimelschakelaars wordt een van de drie functies: ‘klappen’, ‘uitstoten’ of ‘rooster omhoog’ geselecteerd. Dan wordt het ventiel bekrachtigd. Uit de trekker stappen is niet meer nodig.

Op de weg loopt de aanhanger leeg of geladen mooi rustig achter de trekker. De wagen heeft een tweekrings luchtinstallatie met lastafhankelijke remmen.

Technische gegevens Fliegl DPW 210 BL

Toelaatbaar totaal gew.: 21.000 kg
Deklengte: 9,90 m (star)
Platform breedte: 2,48 m (star)
Platform hoogte (laadzijde): 1,10 m
Banden: 385/55-R22,5

Fliegl balentransportwagen - enkel opgeklapt in plaats van dubbel gesjord - Agri Trader testrapport (8)

Samenvatting

Na het transporteren van meer dan 1.000 vierkante balen vanaf de stoppelakker en een paar honderd ronde balen vanaf de weidegronden kunnen we stellen dat we de Fliegl DPW balenaanhanger in het afgelopen seizoen uitgebreid hebben getest.

De tijdsbesparing en natuurlijk de makkelijker en veiliger manier van werken is door het vervallen van het sjorren enorm. Maar dat moet zijn extra geld wel waard zijn.

Bij korte afstanden tot de boerderij gebeurt dat snel. De zelfborgende werking van een volle aanhanger vervalt natuurlijk bij deel belading, dan moet er toch nog gesjord worden. Maar aan de flanken zijn er voldoende sjorhaken en tegen meerprijs is er een gereedschapskist voor de spanbanden leverbaar.

Tijdens onze testperiode gaf de aanhanger geen problemen. Ook op de mechanisch zwaar belaste delen zoals de sluitingen en zij-elementen zagen we wel gebruikssporen, maar geen slijtage.

Constructie technisch is de aanhanger goed voor een lange levensduur, maar in praktijk zal die sterk afhangen van de manier van gebruiken. Vooral lomp laden kan de constructie schaden. Bij laag hangende elektriciteitsleidingen moet er opgelet worden wanneer de roosters omhoog geklapt worden.

De professionele balentransporteur heeft zijn prijs en moet binnen het denkraam van de klant passen. Maar wie per jaar duizenden balen verzet, doet zich tekort als hij de DPW 210 BL niet overweegt.

Fliegl balentransportwagen - enkel opgeklapt in plaats van dubbel gesjord - Agri Trader testrapport (1)

Bedrijfsinformatie

De DPW balentransporteur met ladingbeveiliging van Fliegl is er sinds kort ook als twee-assige ZPW 160 BL met een totaalgewicht van 16 ton en een deklengte van 6,90 m. Daarbij levert Fliegl natuurlijk ook een pallet aan eenvoudige balenaanhangers. Daarvan worden er jaarlijks meer dan 300 van verkocht.

Uit gesprekken met Fliegl bleek dat dit beladingsconcept ook gebruikt kan worden voor kerstbomen en groentekisten. Wordt vervolgd dus…

Fliegl balentransportwagen - enkel opgeklapt in plaats van dubbel gesjord - Agri Trader testrapport (2)