Test Rapporten van tractoren en landbouwwerktuigen

Alle testrapporten zijn eerder gepubliceerd in het Agri Trader Test Jaarboek

Elk jaar verschijnt het Agri Trader Test Jaarboek (sinds 2013) met daarin onmeunig veel testen en rapporten van tractoren en werktuigen voor de boer, agrariër en landbouwmechanisatie bedrijven.

Omdat papier nog wel eens verdwijnt, plaatsen we hier regelmatig test rapporten uit het Test Jaarboek. Zo heb je er veel langer plezier van en kan je het test rapport altijd terug vinden.

Veel plezier!

Gun jezelf het gemak door de nieuwste informatie gewoon per e-mail te ontvangen.

Test Jaarboek van Agri Trader
Rauch kunstmeststrooier met nog sneller reactievermogen

Rauch kunstmeststrooier met nog sneller reactievermogen

Ruim twee jaar geleden presenteerde Rauch de Axis H EMC+W met koppelmeting aan de strooischijven via inverse magnetostrictie. Ter verdere verbetering van de strooinauwkeurigheid komen daar nu SpeedServo-actuators bij. Als het gaat om innovaties op het gebied van...

Lees meer
Fendt 1042 Vario – merkbaar hogere prestaties

Fendt 1042 Vario – merkbaar hogere prestaties

Met de 1042 Vario richt Fendt zich onder andere ook op de huidige bezitters van een 939 Vario. Maar is de 1042 zijn meerprijs van ruim €40.000 daadwerkelijk waard? We zijn op zoek gegaan naar het antwoord op deze vraag in de PowerMix en een praktijktest. Toegegeven:...

Lees meer
Kverneland Kultistrip getest

Kverneland Kultistrip getest

 ‘Strip till’ inclusief depotbemesting is een trend die steeds meer in zwang komt. We konden de Kverneland Kultistrip aan een nader onderzoek onderwerpen kort voor het maiszaaien in het voorjaar en voor de koolzaadzaai in de zomer. Strip till is een bewerkingsmethode...

Lees meer
Kverneland zaai-aggregaat SX – simpel en precies

Kverneland zaai-aggregaat SX – simpel en precies

Hoge rijsnelheden met tegelijk een zeer goede afzetnauwkeurigheid, dat is iets wat veel fabrikanten van precisiezaaimachines alleen met complexe techniek kunnen realiseren. Kverneland laat met het zaaiaggregaat SX zien dat je deze kenmerken ook kunt bereiken op een...

Lees meer
Valtra T-serie tractor – sterker en sneller

Valtra T-serie tractor – sterker en sneller

Valtra breidt haar T-serie uit met een nieuw topmodel dat uitsluitend leverbaar zal zijn met een powershifttransmissie – en voor het eerst met een 60km/u-optie. Ook aanwezig is natuurlijk de nieuwe SmartTouch-bedieningsarmleuning. We deden een veldtest met de sterke...

Lees meer
Amazone Ceus – cultivator en schijveneg in één

Amazone Ceus – cultivator en schijveneg in één

Amazone heeft uitgebreid de tijd genomen voor de ontwikkeling en het testen van de nieuwe Ceus-serie. Wat daarvan het resultaat is geworden, konden we uittesten op de maisstoppels. Wie de de landbouwtechnische vakpers de afgelopen jaren heeft gevolgd, die wist het al...

Lees meer
Krone Big X – grensverleggende mastodont

Krone Big X – grensverleggende mastodont

Krone belooft met het nieuwe topmodel van de ‘grote’ BiG X-serie een oogstgoeddoorvoer van maximaal 400 ton per uur. In deze test zullen we vertellen wat er daarnaast aan nieuwe techniek is toegepast in dit vlaggenschip. Dat Krone haar grote BiG X-serie in 2019 zou...

Lees meer
Ploeger bandhark – breedband voor het platteland

Ploeger bandhark – breedband voor het platteland

Breedband is niet alleen het toverwoord voor vooruitgang op de digitale snelweg, maar biedt in een heel andere vorm ook vooruitgang op het platteland. Ploeger heeft een krachtige zelfrijdende merger met de transportbandtechniek van RT Engineering op de wielen gezet....

Lees meer
Claas Lexion maaidorser in de aanval

Claas Lexion maaidorser in de aanval

Claas heeft de Lexion flink gemodificeerd; de schudderdorsers kun je zelfs als nieuwe constructie aanmerken. Daarmee maken de lichtgroene machines hun achterstand in het schuddersegment goed. En meer dan dat. Groot was de hype om de nieuwste generatie van de Claas...

Lees meer
De nieuwe Magnum Connect- Klaar voor het digitale tijdperk

De nieuwe Magnum Connect- Klaar voor het digitale tijdperk

De nieuwe Magnum is geen volledig nieuwe ontwikkeling; de focus lag bij deze generatiewisseling op een nieuw uiterlijk, een hoogwaardigere cabine en digitale connectiviteit. Dat is echter genoeg reden om eens te gaan rijden met deze rode Amerikaan. Februari 2018 ...

Lees meer
Verbeterd: New Holland BigBaler serie

Verbeterd: New Holland BigBaler serie

Voor seizoen 2019 had New Holland weer een aantal verbeteringen doorgevoerd aan haar BigBaler-serie. Naast die nieuwigheden konden we in een praktijktest op het veld ook het IntelliCruise uitproberen – het TIM-systeem van New Holland. De historie van blokbalenpersen...

Lees meer
Lemken Karat cultivator – vierbalks zwaargewicht

Lemken Karat cultivator – vierbalks zwaargewicht

Het is al een behoorlijke tijd geleden dat Lemken de vierbalks-variant van de Karat presenteerde. Toch duurde het nog tot de herfst van 2018 voordat we een uitgebreide veldtest konden doen met deze zware Lemken Karat cultivator, die zeker een nadere beschouwing waard...

Lees meer
Rauch kunstmeststrooier met nog sneller reactievermogen

Rauch kunstmeststrooier met nog sneller reactievermogen

Ruim twee jaar geleden presenteerde Rauch de Axis H EMC+W met koppelmeting aan de strooischijven via inverse magnetostrictie. Ter verdere verbetering van de strooinauwkeurigheid komen daar nu SpeedServo-actuators bij.

Rauch kunstmeststrooier met nog sneller reactievermogen - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (11)

Dankzij nieuwe high-speed-actuators kan de Axis H EMC+W de strooihoeveelheid en het afgiftepunt nog sneller en nauwkeuriger aanpassen.

Als het gaat om innovaties op het gebied van kunstmestmachines, dan loopt Rauch altijd voorop. Het familiebedrijf baarde op de Agritechnica van 2015 al opzien, door technologie uit de elektrische-fietsen-branche over te dragen op een schijvenmeststrooier.

Daarbij werd via de methode van inverse magnetostrictie (het vervormen van een materiaal onder invloed van veranderende magneetvelden) het aandrijfkoppel van de strooischijven gemeten voor de massastroomcontrole en –regeling (EMC). En dat contactloos, snel en zeer nauwkeurig.

Het meten van de magnetische veldlijnen en de verandering daarvan in relatie tot het aandrijfkoppel is namelijk niet afhankelijk van de olietemperatuur, zoals bij de tot nu toe gebruikelijke meting van het hydraulische drukverschil bij de strooischijvenaandrijving.

Rauch kunstmeststrooier met nog sneller reactievermogen - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (2)

De meting van de massastroom gebeurt met de in 2015 voorgestelde inverse magnetostrictie, en wel aan allebei de strooischijven.

Daardoor wordt het calibreren gemakkelijker, want voor het begin van de dagwerkzaamheden is een automatische calibratieprocedure (vrijloopmeting) voldoende en deze is binnen circa drie seconden klaar.

De prodedure wordt heel simpel gestart bij het opstarten van de schijven, door een druk op de betreffende knop op de terminal. Aanvullend is er op elke kopakker een verdere calibratie van de meetelektronica door een herhaalde vrijloopmeting. Deze gebeurt echter op de ‘achtergrond’ zonder dat de gebruiker er iets voor hoeft te doen.

Nu 2,5 keer zo snel met de Rauch kunstmeststrooier

Er zat echter ook een kleine beperking aan dit hele systeem. Want hoewel de aandrijfkoppelverandering supersnel werd gemeten, hadden de elektrische stelmotoren nog teveel tijd nodig voor het veranderen van de positie van de schuiven. Dat is nu veranderd met de invoering van de nieuwe high-speed-actuators voor de schuivenverstelling en de afgiftepuntverstelling.

Rauch noemt deze in eigen beheer ontwikkelde actuators SpeedServo’s.

Ze reageren volgens Rauch ongeveer 2,5 keer zo snel als de voorheen gebruikte spindelmotoren en maken daardoor een grotere nauwkeurigheid in plaatsing en hoeveelheid van de strooihoeveelheid mogelijk. (Verstoppingen worden ook sneller herkend, maar dat is bij de huidige reactiesnelheden nauwelijks relevant.)

Verder schakelt de nieuwe Axis H EMC+W op de kopakker sneller uit en aan, zodat er vooral bij hoge rijsnelheden minder overlappingen zijn.

Rauch kunstmeststrooier met nog sneller reactievermogen - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (1)

Vooral bij hoge rijsnelheden reageert de meststrooier nu preciezer.

Rauch belooft een verbetering van de totale strooiefficiëntie tot zo’n 25 procent – een waarde die natuurlijk afhankelijk is van de veldstructuren en rijsnelheden.

Meten en aanpassen van de strooihoeveelheid met EMC kan echter net als voorheen niet tegelijk met actieve deelbreedteschakeling plaatsvinden, althans niet aan de betreffende kant. De berekening van de stroomfactor bij een tegelijkertijd gereduceerde afgiftehoeveelheid voor de deelbreedteaanpassing is op dit moment nog te complex. Daarom wordt de stroomfactor in het huidige systeem van de ene naar de andere kant gespiegeld.

Verder zijn de SpeedServo’s ongevoelig voor stof, vuil en vochtigheid, aangezien ze werken met een afgedichte draaiende as en niet zoals tot nu toe met een uitschuivende spindel. De nieuwe SpeedServo’s worden ook gebruikt voor de afgiftepuntverstelling voor de strooibreedteverstelling en voor het traploze Section Control.

De tot nu toe gebruikte actuators waren sinds de Agritechnica van 2015 al sterker gemaakt om met name in spitse driehoeken en bij hoge werksnelheden voldoende snel te kunnen reageren.

Rauch kunstmeststrooier met nog sneller reactievermogen - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (3)

Zowel de schuiven als de strooibreedteverstelling kregen nieuwe actuators.

Net als voorheen worden beide strooischijven natuurlijk onafhankelijk van elkaar gecontroleerd en geregeld. Maar met de sinds september 2017 beschikbare software V3.00.00 in combinatie met de CCI-1200 en verschillende andere ISOBUS-terminals is nu eindelijk ook een gescheiden regeling van de strooihoeveelheid aan beide kanten mogelijk.

Het koppel werd weliswaar al jaren aan beide schijven afzonderlijk gemeten, maar bij veranderingen van dat gemeten draaimoment reageerden de schijven tot nu toe samen. Met de nieuwe kantafhankelijke regeling kan de strooihoeveelheid nu beter reageren op zeer plaatselijke veranderingen –  dat is vooral zinvol bij het werken met applicatiekaarten of bij realtime-metingen met N–sensoren.

De strooier kan applicatiekaarten natuurlijk zowel in Shape- als in ISOXML-format inlezen en uitvoeren.

Technische status

Al voor de Agritechnica van 2015 voerde Rauch verdere wijzigingen door in de Axis H EMC+ W-serie.

Door een dubbele poedercoating kon de garantie op doorroesten worden verlengd tot zes jaar. Ook de hydraulische slangen werden sindsdien speciaal gecoat. Verder kreeg de tank 200 liter liter extra inhoud en kan hij nu 4.200 liter mest bevatten. Op aanvraag is voor het dekzeil zelfs een elektrisch open- en sluitmechanisme leverbaar.

Rauch kunstmeststrooier met nog sneller reactievermogen - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (5)

De tank van 4.200 liter heeft sinds 2016 een dubbele laag poedercoating.

Verder bedraagt de minimale werkbreedte sinds bouwjaar 2016 12 meter in plaats van de 18 tot dan toe; de maximale werkbreedte bleef 50 meter.

De GPS-gestuurde deelbreedteschakeling VariSpread Dynamic heeft Rauch sinds de Agritechnica van 2015 ook al verder doorontwikkeld. Daarbij kwam er naast de functies ‘alleen strooien aan de buitenzijde’ en ‘automatische aanpassing bij niet operationele rijpaden’ nog de functie ‘gespiegeld strooien’. Daarbij wordt het strooibeeld simpel in de vereiste richting omgedraaid. De afgiftehoeveelheid en werkbreedte worden daarbij gezamenlijk traploos versteld. Grensstrooien en randstrooien zijn zowel in als tegen de rijrichting mogelijk.

Rauch kunstmeststrooier met nog sneller reactievermogen - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (10)

Optioneel zijn er verder twee LED-werklampen, die ‘s nachts het hele strooibereik verlichten.

Tegen meerprijs levert Rauch ook twee LED-schijnwerpers (SpreadLight), waarmee je in het donker het strooibeeld visueel kunt blijven controleren. Verder staat er in de accessoirelijst ook nog een achteruitrijcamera, waarvan het beeld op de monitor van de gebruikte terminal kan worden weergegeven. Daarmee heb je het strooibeeld dag en (met SpreadLight) nacht in beeld.

Rauch kunstmeststrooier met nog sneller reactievermogen - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (7)

De ISOBUS-software(hier op het nieuwe CCI-1200-aanraakscherm) heeft Rauch zelf ontwikkeld.

Nieuwe CCI-1200 voor de Rauch kunstmeststrooier

Als CCI-lid levert Rauch voortaan ook de nieuwe CCI-1200-terminal met een beelddiagonaal van 12 inch (30 cm). Dit aanraakscherm geeft de mogelijkheid om bedieningsvensters naar persoonlijke voorkeur in te delen.

In ons geval werden bijvoorbeeld de strooikaart en de achteruitrijcamera groot weergegeven, terwijl de rijsnelheid en de perceelgegevens in kleine vensters werden aangegeven.

Rauch kunstmeststrooier met nog sneller reactievermogen - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (9)

Met de optionele achteruitrijcamera heb je het strooiveld altijd in beeld.

Verder kunnen met de CCI-1200 ook twee ISOBUS-apparaten tegelijk worden bediend, bijvoorbeeld een precisiezaaimachine met fronttank of een aanbouw-spuitmachine met bijbehorende front-tank.

De ISOBUS-bediening, die Rauch in eigen beheer heeft ontwikkeld, is echter ook over twee terminals te verdelen. Zo lag de volledige bediening en controle van de geteste strooier, dus vanaf het afdraaien tot aan de weeginrichting, op de ISOBUS-terminal van de door ons gebruikte Fendt 939 Vario.

Rauch kunstmeststrooier met nog sneller reactievermogen - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (6)

Standaard is er een resthoeveelheidweegschaal aanwezig met twee weegcellen.

Dit viel ons nog op bij de Rauch kunstmeststrooier

  • Behalve op de Axis H 50.2 EMC+W wordt de SpeedServo-technologie ook ingevoerd op de kleinere Axis H 30.2 EMC+W.
  • Voor het grensstrooien aan de veldgrenzen levert Rauch de grensstrooi-inrichting GSE60, die handmatig of optioneel met een dubbelwerkende afstandbediening wordt ingesteld.
  • De aandrijving van de strooier kan zowel per Load Sensing als met een constante oliestroom.
  • De nieuwe SpeedServo’s zijn ook te gebruiken met de TWS 85.1, wanneer de Axis H EMC voor de TWS wordt aangebouwd. En ook in de groot-oppervlak-strooier Axent 100.1 zal de technologie waarschijnlijk binnenkort worden ingevoerd.
  • Rauch biedt de SpeedServo’s ook aan als losse componenten en is er naar eigen zeggen van overtuigd dat ze veel afnemers zullen vinden in de landbouwmachine-industrie.
Rauch kunstmeststrooier met nog sneller reactievermogen - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (4)

De SpeedServo’s voor de verstelling van de schuiven en de afgiftepunten zouden nu 2,5 keer zo snel moeten reageren als de oude spindelmotoren. Daardoor moet ook het Section Control nog sneller kunnen reageren.

Technische gegevens van de Rauch kunstmeststrooier

Tank: 2.200 l zonder opzetstuk, max. belading 4,2 t; dubbele poedercoating; afdekzeil optioneel elektrisch; weeginrichting met twee weegcellen voor de resthoeveelheidcontrole.

Strooiinrichting: strooischijven met hydraulische aandrijving, aan beide kanten traploze aanpassing van het schijftoerental; oliebehoefte 65 l/min (constant of LS); koppelmeting met inverse magnetostrictie; verstelling van de schijven en afgiftepunt met high-speed-actuators (SpeedServo’s), schijventoerental 250 – 1.100 tpm; max. afgifte 500 kg/min; werkbreedte 12 – 50 m; traploze deelbreedteschakeling VariSpread Dynamic; GPS-geregelde kopakkerschakeling OptiPoint.

Gewichten: bedrijfsgewicht vanaf  710 kg; laadvermogen 4,2 t.

Mening uit de praktijk

Gevoelsmatig nauwkeuriger

Het bedrijf van Clemens Lischka heeft in het voorjaar een Axis H 50.2 EMC+W aangeschaft om de sinds zeven jaar in gebruik zijnde Axis 50.1 te vervangen.

Bedrijfsleider Sven Schäfer daarover: ,,We waren heel tevreden over de Rauch-strooier die we tot dan toe hadden. De computercapaciteit van de oude CCI-terminal was voor het gebruik met strooikaarten echter niet altijd voldoende, zodat het soms tot vastlopen van de software kwam. Bij de nieuwe CCI-1200 is dat geen probleem meer. Daarbij is hij heel licht en dankzij de zeer hoge resolutie uitstekend afleesbaar’’.

,,Dankzij de SpeedServo’s reageert de afgiftepuntverstelling vooral in driehoeken gevoelsmatig sneller. Bij de nauwkeurigheid van de afgiftehoeveelheid konden wij geen verschil vaststellen met zijn voorganger, die overigens na het nastellen van de calibratiefactor na de levering al heel precies strooide. Of mestbesparing mogelijk is, zou een exacte proef moeten uitwijzen. De dwarsverdeling is zoals voorheen goed, het calibreren verloopt vlot en betrouwbaar. Comfortopties als het SpreadLight en de camera zijn handige hulpmiddelen in het dagelijks gebruik. Problemen hebben we tot nu toe niet gehad.’’

Onze conclusie over de Rauch kunstmeststrooier

Met zijn SpeedServo’s verhoogt Rauch de reactiesnelheid van de Axis H EMC+W-schijvenstrooier aanzienlijk, wat vooral op de kopakker, in spitse driehoeken en bij de deeloppervlak-specifieke bemesting met hoge werksnelheden een positief effect heeft op de strooinauwkeurigheid.

Of de strooiefficiëntie daarmee echt tot 25 procent kan worden verbeterd, konden we in onze korte test echter niet controleren. Wat ons ook goed beviel, is de gecombineerde ISOBUS-bediening met de nieuwe CCI-1200.

Rauch kunstmeststrooier met nog sneller reactievermogen - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (8)

De bediening is te verdelen over twee terminals, zoals hier op de Fendt Vario-terminal.

+ Zeer snelle servo’s, daardoor verbeterde strooinauwkeurigheid op de kopakker, op driehoeken en bij deeloppervlakspecifieke bemesting
+ Stelmotoren ongevoelig voor vervuiling
+ Omvangrijke deelbreedteschakeling
+ Moderne ISOBUS-bediening
+ Sinds september 2017 met nieuwe software een gescheiden strooihoeveelheidaanpassing

 

Dit testrapport is eerder gepubliceerd in het Agri Trader Test Jaarboek 2019.