Test Rapporten van tractoren en landbouwwerktuigen

Alle testrapporten zijn eerder gepubliceerd in het Agri Trader Test Jaarboek

Elk jaar verschijnt het Agri Trader Test Jaarboek (sinds 2013) met daarin onmeunig veel testen en rapporten van tractoren en werktuigen voor de boer, agrariër en landbouwmechanisatie bedrijven.

Omdat papier nog wel eens verdwijnt, plaatsen we hier regelmatig test rapporten uit het Test Jaarboek. Zo heb je er veel langer plezier van en kan je het test rapport altijd terug vinden.

Veel plezier!

Gun jezelf het gemak door de nieuwste informatie gewoon per e-mail te ontvangen.

Test Jaarboek van Agri Trader

Akkertest – Kongskilde ploeg XRWT OL

Een ploeg met Finse genen, gemaakt in Zweden, dat is de Kongskilde. Die interessante mix ontmoeten we in deze test. Hoe dat ons beviel, dat leest u hier. Aan het begin van elke relatie zou een uitgebreide kennismaking moeten staan. Niemand wil immers een kat in de zak...

Topcon 3D GPS eenvoudig, efficiënt en effectief

3D GPS bespaart tijd en dus geld Het eerste wat de Agri Trader testmachinist roept als we het over 3D GPS hebben: “Geen piketten meer, geen grondwerkers die in het gevarenbereik van de machine staan, minder handelingen nodig waardoor ik gewoon meer productie kan...

Case Optum – het slotstuk

Met twee modellen uit de nieuwe Optum serie sluit Case IH het gat tussen de Puma CVX- en de Magnum CVX Modellen. Wij mochten alvast exclusief testen met de nieuwe automaten uit St. Valentin. Er werd op de Social Media al een hele tijd over de nieuwe, hogere...

De Lloyd Rotastar sterzeefbak werkt eigenlijk als een trommelzeef

Agri Trader werkt met Lloyd Rotastar 5W sterzeefbak. Robert Roosken, eigenaar van Rotrac in Klazienaveen: “Tegenwoordig mag vervuilde grond ook niet meer zo maar worden vervoerd, tenzij men allerlei vergunningen en certificaten heeft”. Dit biedt dus kansen voor Rotrac...

Engelse trailers van topkwaliteit – Brian James

Brian James is de meest innovatieve trailerbouwer in Europa Hoofdrolspeler in deze test is een aanhangwagen van Brian James, de Cargo Connect. En ondanks dat de aanhangwagenmarkt een echte vechtmarkt is, heeft Bouwman de afgelopen 5 jaar toch een mooie groei...

Met Dutzi voor los maken, achter mengen

De Dutzi-Rotor geldt als een van de pioniersmachines voor de ploegloze akkerbouw in Duitsland. Nu combineert de fabrikant de actieve bodembewerking aan de achterkant met een diep loswoelen aan de voorkant van de trekker. Hoe goed dat werkt, dat hebben we in praktijk...

HBM BG120TA-6: compacte alleskunner

Onder het motto ‘wat te koop is, is te huur’ levert familiebedrijf Prima Equipment machines in Nederland, Duitsland en België voor de onbemande verhuur. We testen de HBM BG1240TA-6 PRIMA Equipment B.V. uit Hardenberg is al jaren leverancier van gebruikt...

In de zevende hemel met de Deutz-Fahr 7250 TTV

Het vergelijk tussen een trekker en het hoogst bereikbare is misschien wat hoog gegrepen. Maar het is geen geheim dat vooral de fabrikanten van grote trekkers de harten van de kopers proberen te stelen met een strakke styling, veel comfort en het gericht insteken op...

Zeeuwse kwaliteit van Pladdet verovert de wereld

Pladdet wil de bol.com worden in aanbouwdelen. Het is 1943. Zeeuws-Vlaanderen gaat gebukt onder de Duitse krijgsmacht. Wekenlang woeden felle gevechten met de geallieerden. Ondanks deze dreiging besluiten Krijn en Ko Pladdet de sprong te wagen. Ze stichten een nieuw...

Edelsteen of juweel – vier Lemken ploegen vergeleken

Vergelijkingstest | Bij de bediening en uitrusting van ploegen is het net als bij sieraden: Of je er blij van wordt is een persoonlijke smaak. Wat je ervoor over hebt. Ploegenmakers als Lemken bieden mechanische, hydraulische en elektro hydraulische bedieningssystemen...

Akkertest – Kongskilde ploeg XRWT OL

Akkertest – Kongskilde ploeg XRWT OL

Een ploeg met Finse genen, gemaakt in Zweden, dat is de Kongskilde. Die interessante mix ontmoeten we in deze test. Hoe dat ons beviel, dat leest u hier.

Akkertest-Kongskilde-XRWT-OL-Agri-Trader-13

Aan het begin van elke relatie zou een uitgebreide kennismaking moeten staan. Niemand wil immers een kat in de zak kopen. Voor de mensen die bij de naam Kongskilde niet aan ploegen denkt, mag weten dat de Zweden er toch genoeg ervaring mee hebben.

Al in 1998 waren er al Kongskilde ploegen. De huidige Kongskilde ploegen worden niet, zoals toen, in Denemarken, maar in Överum in Zweden gemaakt. In dezelfde fabriek waar ook de blauwe Överum machines worden gebouwd (Överum hoort sinds 1998 bij de Kongskilde groep). De kenmerkend rode ploegen worden nu in het kader van een nieuwe bedrijfsstrategie in de markt gezet door Becker Landtechnik uit Oberweser.

Överum werd door Kongskilde gekocht uit de boedel van het Electrolux concern. De aankoop ging samen met die van de Finse ploegenmakers van Fiskars. Dat bedrijf heeft een lange historie op het gebied van ploegenfabricage en heeft daarom enorm veel know how. Daar plukt onze test kandidaat de vruchten van.

Rood ijzer

Genoeg over het verleden, we richten ons op het heden. En daar wacht de zes scharen Kongskilde XRWT OL. OL staat voor ‘on-land’, want onze testkandidaat is breed inzetbaar. Hij kan in de voor- en vanaf de vlakke akker ploegen. Daarover later meer.

Akkertest-Kongskilde-XRWT-OL-Agri-Trader-4

De opbouw van de XRWT is frame technisch bezien identiek aan de Överum-VE-EX 5980- H. Het poedergecoate frame is met 80 cm hoogte aardig op niveau. Ook grotere hoeveelheden oogstresten moeten hier probleemloos kunnen passeren.

De framematen van 220 x 120 mm zijn vertrouwenwekkend. Alle scharen en draaipunten plus het combiwiel zijn aangebouwd. De traploze snedebreedte-verstelling door middel van een memory cilinder is relatief ver in het midden van het frame gemonteerd. Dat scheelt kracht bij het verstellen, omdat de wegen naar achteren kort zijn.

Bij de Överum waren we er ook al over te spreken, en ook bij de Kongskilde willen we het weer roemen: Alle, maar dan ook alle draaipunten van de Vario verstelling zijn van smeernippels en verwisselbare bussen voorzien. Bij tijdig onderhoud moet dat resulteren in een lang goed functionerende breedteverstelling.

Komen we bij de toren: Volgens Kongskilde moet de toren tot 350 pk aan kunnen. In het binnenste draait een 180 mm dikke op naaldlagers lopende as die Kongskildes woorden waar moet maken. De grote diameter moet voor een lagere vlaktedruk zorgen en daardoor voor een langere levensduur zorgen. De memory-cilinder zwenkt de ploeg altijd tot zijn minimale werkbreedte in als hij gedraaid wordt. In theorie klinkt dat niet erg spannend. Maar in praktijk gaat het draaien zo soepel, dat je er op de trekker nauwelijks iets van merkt. In onze test uitvoering woog de 6 rijïge Kongskildeploeg overigens rond de 2,8 ton.

Akkertest-Kongskilde-XRWT-OL-Agri-Trader-9

Eén voor allen

Zoals we al meldden: De Kongskilde XRWT OL is flexibel. Hij kan buiten en in de voren werken. Net als bij de Överum is hij door het simpelweg verzetten van twee draaiafsluiters om te stellen.

Met de bij ons gebruikte, 58 cm grote AX bodies was er een max. werkbreedte van 3,48 m mogelijk. We werkten op een middelzware ondergrond op circa 20 cm en waren erg tevreden met de resultaten. Stro en andere oogstresten werden effectief ingewerkt.

De AX bodies moeten breed inzetbaar zijn tussen vlak (10 cm) tot diep ploegen (28 cm). De voren blijven mooi schoon achter, zelfs ondanks dat er geen schijveneg is gemonteerd, hoewel die, per schaar, optioneel is. Op de eerste schaar kan een stel schijfkouters gemonteerd worden. De voor bodem tijdens onze inzet was niet helemaal vlak en wat wat ruw. Dat is om de bodem ademend te laten.

De ver naar voren gezette groenkouters zorgen voor schone voren omdat ze het groen snijden voordat de ploeg het breekt. Samen met de lange tips en de egaliseringsplaten, die allemaal in hetzelfde vlak werken werd de bodem mooi gekeerd zonder aan de bodies te blijven kleven.

De ploegspitsen zijn bij de Kongskilde ploeg, anders dan bij Överum, niet opgezet maar zitten naast de schaar. Ze kunnen ook maar in één richting gemonteerd worden en niet verdraaien. De tips zij er in twee verschillende lengtes.

Met het werkresultaat waren we erg tevreden. Maar dat resultaat hangt natuurlijk nauw samen met en goede instelling. En instellen gaat op de Kongskilde XRWT erg eenvoudig door de Easy-Set regeling.

Akkertest-Kongskilde-XRWT-OL-Agri-Trader-6

EasySet voor de start

De ploeginstelling gebeurt zo: De voorloper groefbreedte en de treklijn worden via aparte spindels ingesteld. Hier zijn geringe verstellingen al voldoende om het ploegbeeld sterk te beïnvloeden. Beide kunnen individueel afgesteld worden zonder dat ze elkaar beïnvloeden. Bij de verstelling van de werkbreedte, blijft de treklijn altijd onveranderd.

Onze testmachine was bovendien voorzien van een hydraulisch verstelbare voorgroefbreedte regeling. Al met al is het instellen simpel. Veel is er, zoals gezegd, identiek aan de geteste Överum VF-EX 5980 H, maar er natuurlijk een verschil dat direct op valt: De steenslag beveiliging. De hydraulische steenslag beveiliging die op onze testploeg zat, heeft voor elke schaar zijn eigen drukvat. Dat geeft een hele rij voordelen: De losdruk kan per schaar ingesteld worden.

Zo kan bijvoorbeeld onder extreme omstandigheden de triggerwaarde van de eerste voor verhoogd worden. De gebruiker kan de druk per schaar veranderen tussen de 950-1.500 kg. Dat gebeurt met een vulslang, die aan de onderkant van het drukvat zit. Ook onder druk werkt dat keurig.

Een verder voordeel ten opzichte van steenslagbeveiliging met een centraal drukvat is, dat er bij een lekkage niet direct alle scharen werkloos worden, maar alleen de schaar met de lekke leiding. De moeite die voor het instellen gedaan moet worden is een nadeel.

Akkertest-Kongskilde-XRWT-OL-Agri-Trader-8

Voor extreem zware of droge omstandigheden zijn er optioneel ook 10% grotere cilinders leverbaar. Daar wordt in Europa bijna nooit voor gekozen. Volgens Kongskilde neemt de druk in dit systeem daadwerkelijk af, naar gelang de body hoger belast wordt.

Als alternatief voor de hydraulische beveiliging is er natuurlijk een versie met breekstiften. Die doen hun werk bij een kracht van 4.000 kg. Kongskilde biedt zijn klanten veel keuze. Naast een rij verschillende transportwielvarianten (standaard 260/70/16, 340/55/16 optioneel) zijn er al met al vijf ploeglichamen, en drie skimmers beschikbaar.

Bij de schijfkouters is er keuze tussen gladde- en gewelfde exemplaren. Er zijn ook nog een stro-inlegger en voor messen. Ons aangebouwde combiwiel gaf tijdens de test geen problemen op de akker en voldeed ook op straat goed.

Nieuwe distributiekanalen

Aan het begin van 2015 maakte Kongskilde bekend de samenwerking met de Duitse dealer Becker te willen uitbreiden. Zo werd Becker op 1 januari distributeur voor Kongskilde, Becker, Överum, Howard, Nordsten en JF voor Duitsland, België, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk en Zwitserland. Daarbij hoorde een naamsverandering van Becker naar Kongskilde Agro. Kongskilde probeert verder in de markt te infiltreren en bouwt momenteel een slijtage onderdelenfabriek in Polen. We zijn benieuwd of de Zweden meer kleur in de krappe markt zullen brengen.

Akkertest-Kongskilde-XRWT-OL-Agri-Trader-15

Technische Gegevens

Frame: 220 x 120 x 8 frame van fijnkorrelig staal, zes scharig, as diameter 180 mm, poeder gecoat, alle aanbouwdelen geschroefd, van bussen voorzien en gesmeerd, standaard met zwenk- en memory cilinder

Ploeglichaam: AX-lichaam, 58 cm, tips, egalisatieborden en ploeglichamen hebben een warmtebehandeling ondergaan en zijn gehard, hydraulische steencontact beveiliging met individuele instelling voor elke schaar

Hydraulica: Er zijn 3 DW hydraulische ventielen nodig. 1 DW voor de werkbreedte instelling, 1 voor het wentelen en 1 voor de breedteregeling van de voorloopgroef

Instelling: Easy-Set: hellinghoek, treklijn met spindels, voorloopgroef breedte optioneel hydraulisch, on-land /voor-ploegen instelbaar door omzetten van 2 afsluitkranen, werkbreedte traploos verstelbaar van 35-58 cm

Gewicht: ca. 2,8 t

Akkertest-Kongskilde-XRWT-OL-Agri-Trader-16

Onze samenvatting

In de Kongskilde XRWT OL zit een hoop know how. Het gunstige koppelpunt voor het draaien laat de ploeg, ondanks zijn gewicht, heel soepel wentelen aan de kopakker. Dankzij de Easy-Set gaat het instellen erg eenvoudig.

De mogelijkheid om snel te wisselen tussen on-land gebruik en ploegen in de vore, maakt de ploeg flexibel inzetbaar naar gelang de trekker die er voor gezet wordt.

Er is voldoende keuze aan ploeglichaam varianten, schijfkouters e.d. om de ploeg aan de lokale omstandigheden aan te passen. Het verstelmechanisme is robuust en heeft door zijn vele smeerpunten een lang leven. Waar nog eens naar gekeken moet worden is de verstelling van de skimmers, die na het lossen zowel in hoogte als in hoek versteld kunnen worden. Dat is (te) moeilijk voor één persoon.

+ On-land- en in de voor ploegen met één apparaat.

+ Alle draai- en koppelpunten gesmeerd en van bussen voorzien.

+ Zeer goed uitgebalanceerd bij het wentelen.

+ Uitgebreide uitvoeringsvarianten.

Instelling van de skimmers gecompliceerd.

Deze diashow vereist JavaScript.

Agri Trader TV
Ontvang nieuwe filmpjes van Agri Trader TV direct per e-mail. Nergens aan hoeven denken - gewoon kijken als het jou uit komt.