Leestijd: 9 minuten

Kubota heeft de M6002-serie gemaakt voor allround gebruik op het erf, de akker en grasland van Europese gemengde bedrijven. Veel details zijn verfrissend anders geconstrueerd dan bij de concurrentie.

Kubota M6002 - Doet alles (anders) - Agri Trader Test Jaarboek (7) (1000)

Het concept van deze machine wijkt op veel punten van de gebaande paden af, vooral bij het formaat van de cilinders en de voorasconstructie.

Kubota is er serieus voor gaan zitten. Met de M6002 willen de Japanners scoren bij Europese boeren. Dat maakten ze in oktober 2020 duidelijk, toen ze de details van deze nieuwe modelserie bekend maakten en de pers uitnodigden voor testritten.

Om de interesse van typische middelgrote gemengde bedrijven te wekken, maakte Kubota de tractor geschikt voor alle werkzaamheden rond de boerderij en op het veld. Daarvoor gingen de Japanse ingenieurs grondig te werk. In plaats van een afgeslankte versie van de nieuwe 7-serie te bouwen, werd de 6-serie volledig nieuw ontwikkeld, met versies met 123, 133 en 143 pk.

Daar zijn veel nieuwe kenmerken uit voortgekomen die afwijken van de, standaardcomponenten die Europese concurrenten gebruiken.

Motorconcept van Kubota tegen de trend in

Allereerst de motor, uit eigen huis. Hij haalt zijn vermogen uit slechts vier cilinders, maar wel 6,1 liter slagvolume.

Met boost heeft elk model 20 pk extra, bij het topmodel M6-142 dus maximaal 163 pk. Dat betekent maximaal 27 pk per liter cilinderinhoud, wat in contrast staat met de internationale trend om met geraffineerde turbo-techniek meer pk’s uit minder cilinderinhoud te halen.

Ter vergelijking: bij de John Deere 6145M is dat 36 pk/l, bij de Case IH Maxxum 135 tot aan 38 pk/l. Bovendien verdelen de concurrenten een dikke zes liter cilinderinhoud meestal over zes in plaats van vier cilinders.

Deze Japanse diesel past met zijn vier grote cilinders meer in de traditie van de voormalige Schlüter-tractoren dan in de huidige markttrend.

Wie de duurzame ‘cilinderinhoudsmonsters’ van destijds kent, weet echter ook, dat het toerental meestal wat trager op het pedaal reageerde. Kubota lost dat oude probleem op met een commonrail-systeem met een bijzonder hoge inspuitdruk van 2.500 bar.

En dat op overtuigende wijze: in onze test met cultivator, balentransportwagen en frontlader voelde de M6-142 in alle situaties levendig aan en reageerde snel.

Kubota M6002 - Doet alles (anders) - Agri Trader Test Jaarboek (2) (1000)

Het motorconcept met vier grote cilinders en een hoge inspuitdruk is een bijzonderheid op de trekkermarkt.

Kubota M6002 heeft andersoortige vooras

Het tweede punt waarop Kubota van de industriestandaard afwijkt, is de vooras. En dat zowel wat betreft de aandrijving als de ophanging ervan.

Laatstgenoemde bestaat uit een lange swingarm die al onder het motorblok begint en dan de vooras van bovenaf vasthoudt, gedempt door twee hydraulische cilinders. Dat zorgt voor een lange hefboom en een voor grasland geschikte 58 centimeter grondspeling.

Bij concurrenten die een dergelijke voorwielophanging gebruiken, loopt de draagarm onder de vooras door en kost daarmee grondspeling.

Overigens moeten de acht smeernippels op en rond de draagarm elke 500 bedrijfsuren van vet worden voorzien.

Kubota M6002 - Doet alles (anders) - Agri Trader Test Jaarboek (12) (1000)

De swingarm van de voorvering begint al onder de oliepan.

Transportgenie

Met deze constructie baant de M6002 zichzelf een weg naar Europese boerderijen. Anders dan in de rest van de wereld worden tractoren hier namelijk veel voor transport ingezet.

Deze as absorbeert niet alleen hobbels bij rijden op de weg, maar ook bij snel rijden op het veld. Hij werkt daarbij samen met een mechanische tweepunts-cabine-vering. Die is nu zo geconstrueerd dat hij ook op langere duur geen zand of andere rommel verzamelt, zodat de veerweg niet na verloop van tijd wordt geblokkeerd.

Bij wegtransport zorgt de besturing voor precieze controle; de dubbelwerkende stuurcilinder geeft een stevig en direct rijgevoel.

Kubota M6002 - Doet alles (anders) - Agri Trader Test Jaarboek (1) (1000)

De vooras heeft een aandrijving met kroon- en pignonwiel.

Kubota M6002 keert als een kleintje

Voor lagere rijsnelheden heeft de Kubota nog een troef achter de hand. De voorwielen worden aangedreven door onderhoudsvrije dubbele conische tandwielen (kroon- en pignonwiel) in olie.

De voorwielaandrijving zorgt voor extra tractie onder alle omstandigheden, maar maakt in deze uitvoering ook een krappe draaicirkel mogelijk.

Kubota M6002 - Doet alles (anders) - Agri Trader Test Jaarboek (13) (1000)

Met een druk op een knop activeer je de functie ‘Bi-Speed’. De voorwielen draaien dan sneller dan de achterwielen en zorgen voor een draaicirkel van slechts 4,5 meter.

Met een druk op een knop op de armleuning activeer je de functie ‘Bi-Speed’, die de voorwielen iets sneller laat draaien dan de achterwielen. Tegelijk is een stuuruitslag van liefst 55 graden mogelijk. Zo komt de tractor aan een draaicirkel van 4,5 meter; een goede waarde, als je nagaat dat de wielbasis 2,69 meter is.

De Kubota is bijvoorbeeld geschikt voor frontladerwerk op krappe boerenerven.

Ook bij de aandrijflijn gaat Kubota een andere weg dan de Europese concurrenten, bij wie in toenemende mate traploze transmissies worden toegepast in de midden- en lagere vermogensklassen. De Japanners hebben daarentegen gekozen voor een 24-versnellingsbak met drie groepen met elk acht powershifttrappen.

In de optielijst staat momenteel ook een kruipversnelling-groep, die vanwege het motorconcept met royale cilinderinhoud en veel koppel in een breed toerengebied echter maar zelden nodig zal zijn.

Voor de powershifttrappen is er een automaat, schakelen tussen de groepen gaat met de joystick.

Koppelt zelf

Nieuw is de Xpress-Restart-functie, waarbij de tractor automatisch ontkoppelt zodra je op de rem trapt. Je kunt deze functie activeren met een druk op een knop onder het stuur, zodra je na het starten van de motor voor het eerst hebt gekoppeld.

Wanneer je je voet van de rem haalt, rijdt de trekker ook automatisch weer weg.

Jammer dat je deze functie na het starten van de motor elke keer opnieuw moet activeren; volgens de fabrikant om veiligheidsredenen. Tijdens de test vergaten we dat soms en twee keer wurgden we de motor af bij het stoppen. Daarna hadden we de procedure echter in ons systeem zitten.

Kubota M6002 - Doet alles (anders) - Agri Trader Test Jaarboek (5) (1000)

Bij de bedieningselementen gaat het er robuust en overzichtelijk aan toe.

Agressie via draaiknop op de Kubota

Een mooie voorziening is de automatische omkeerschakeling. Als je tijdens het rijden op de joystick de rijrichting verandert, doet de trekker dat omschakelen zelfstandig.

Hoe agressief of hoe vloeiend hij dat doet, kun je instellen met een draaiknop op de armleuning. Een slimme oplossing!

Juist bij frontladerwerk vonden we deze mogelijkheid tot finetuning erg behulpzaam.

Kubota M6002 - Doet alles (anders) - Agri Trader Test Jaarboek (6) (1000)

Bij het balenverzamelen wisten we de krappe draaicirkel en de omkeerschakeling te waarderen, bij het aansluitende transport de vering en de boost van 20 pk.

Met woonkamerfactor

Terwijl de ‘6’ dankzij Bi-Speed en Xpress-Restart dus prima overweg kan met krappe omstandigheden, is de ruimte in de cabine juist allesbehalve krap.

De vierstijlsconstructie zorgt voor goed zicht rondom, de smalle stijl tussen voorruit en dakraam geeft bij frontladerwerk vrijwel vrij zicht schuin naar boven.

De cabine is vrij hoog en biedt veel hoofdruimte. Dat geeft een ruimtelijk gevoel, als in een woonkamer. Ook is hij relatief breed.

Bij 1,66 meter tussen de linker en rechterdeur is er ook voor de bijrijder voldoende plaats en zit hij of zij niet pal tegen de chauffeur aan.

Kubota M6002 - Doet alles (anders) - Agri Trader Test Jaarboek (9) (1000)

In de brede, hoge cabine hebben ook bijrijders goede been- en hoofdruimte.

Terminal: ja, maar…

Een beetje minder tevreden zijn we over de boordelektronica. Dat begint aan de achterkant.

De Isobusaansluiting is optioneel. Bij een meerprijs van circa 7.500 euro is dat weliswaar geen al te grote horde, maar het laat zien dat Kubota andere prioriteiten stelt dan de concurrentie.

In de cabine is de Isobus-compatible 7-inch-monitor eveneens optioneel.

De combinatie van aanraakscherm en vaste knoppen doet wel opgeruimd en overzichtelijk aan. Een grotere monitor is helaas niet leverbaar, een optioneel stuursysteem wel.

Alles bij elkaar vragen we ons af of de Japanners de eisen van het gemiddelde Europese gemengde bedrijf niet onderschatten, wat betreft de werkvereenvoudiging door Isobus-regeling en een groot, overzichtelijk beeldscherm. Misschien zouden ze daarvan standaard al meer moeten inbouwen.

Kubota M6002 - Doet alles (anders) - Agri Trader Test Jaarboek (8) (1000)

Spartaans, maar goed afleesbaar: het dashboard.

Kubota M6002 is duidelijk en robuust

Daarentegen zijn de andere componenten heel duidelijk. Met een joystick bedien je de fronthef, het optionele regelventiel voor en de frontlader.

De hydraulische regelventielen achter regel je mechanisch via hendels en bowdenkabels. Ze hebben elk een mechanische hoeveelheidsregeling, die zich in de cabine bevindt.

Overal aan de tractor ontdek je zeer robuuste onderdelen, bijvoorbeeld de vermoedelijk onverwoestbare motorkapontgrendeling of de achterruitvergrendeling van dik staal.

Kubota M6002 - Doet alles (anders) - Agri Trader Test Jaarboek (4) (1000)

Tijdens de test vielen ons de vele robuuste componenten op, zoals hier de achterruitvergrendeling.

Vriendelijke aftakassen

Met de aftakassen scoort de machine verdere bonuspunten. Standaard zijn er bij de PTO achter vier toerentallen, aan de voorkant draait hij 1.000 toeren.

Eveneens standaard is de programmeerbare ‘zachte’ aanloop. Op de terminal stel je in hoe snel de twee aftakassen na inschakelen optoeren. Dat ontziet de aanbouwmachines.

De hefinrichtingen en de hydrauliek zijn degelijk uitgevoerd. De load-sensing-pomp levert maximaal 115 l/min en er zijn drie of vier mechanisch bediende hydrauliekventielen aan boord. Aan de achterkant kan de M6 een forse 7 ton tillen, de optionele fronthef tilt maximaal 3,26 ton.

Kubota M6002 - Doet alles (anders) - Agri Trader Test Jaarboek (11) (1000)

Er zijn minstens drie hydrauliekventielen aan boord, een vierde is optioneel.

Meer dan de wauw-factor

Kubota belooft de klanten dat ze over de hele levensduur gerekend aan de M6-tractoren minder kosten zullen hebben dan bij de concurrenten in deze vermogensklasse.

Ook qua marketing gaan de Japanners dus een andere weg dan de meesten in de branche. Goedkoop gebruik is momenteel in maar zeer weinig blinkende folders van landbouwmachines een centrale boodschap.

De M6002-serie is echter gericht op gemengde bedrijven, waar de tractor als werkpaard alle taken zonder morren uitvoert en bij wie lage gebruikskosten belangrijker zijn dan de wauw-factor.

We kunnen ons goed voorstellen dat de M6002 deze belofte gedurende jarenlang gebruik inlost. Het motorconcept doet een lange levensduur vermoeden en de hoogwaardige onderdelen zouden op de lange duur een aantal werkplaatsbezoekjes kunnen voorkomen.

Dealernet Kubota nog in aanbouw

Het zou mooi zijn als de Kubota M6002 met zijn andere filosofie voor nieuwe impulsen zorgt op de Europese tractormarkt. Daarvoor moet Kubota wel het dealernetwerk uitbreiden, iets waarmee ze momenteel bezig zijn.

De M6 zal daar vermoedelijk bij helpen – en hij is er tegelijkertijd van afhankelijk. Helemaal zonder werkplaatsbezoek zul je ondanks het kwaliteitsconcept immers niet kunnen.

Kubota M6002 - Doet alles (anders) - Agri Trader Test Jaarboek (10) (1000)

De vulopeningen voor de 230 liter diesel en 20 liter AdBlue zijn goed bereikbaar.

Technische gegevens van de Kubota M6002

Motor: Kubota V6105 Stage V, viercilinder-lijnmotor, cilinderinhoud 6,1 l; nominaal vermogen 123/133/143 pk @ 1.900 tpm, met boost 20 pk extra (ECR 120), max. koppel 549/594/645 Nm @ 1.500 tpm; dieseltankinhoud 230 l, AdBlue-tank 20 l.

Transmissie & aftakas: 3 groepen, 8 powershifttrappen, elektrohydraulische omkeerschakeling; 4 aftakastoerentallen achter, voor 1.000 tpm.

Hydrauliek & hefinrichting: hydrauliekpomp 115 l/min load-sensing; 3 of 4 regelventielen; hefvermogen achter 7,0 t, fronthef (opt.) 3,26 t.

Afmetingen & gewichten: lengte 4,59 m, hoogte 2,89 m, breedte 2,52 m (bij 600/65 R38-banden); leeggewicht 6,0 t, max. toel. totaal-gewicht 9,8 t.

Kubota M6002 - Doet alles (anders) - Agri Trader Test Jaarboek (3) (1000)

Praktisch detail: de kogelkophouder aan de achterzijde.

Onze conclusie over de Kubota M6002

Kubota belooft een degelijke allrounder voor alle gebruiksdoelen op een normaal Europees landbouwbedrijf – en dat maken de Japanners waar, met een van de grond af volledig nieuw ontwikkelde 6-serie.

Voor erf- en veldgebruik is al het nodige voorhanden: koppel, hefvermogen, hydrauliek-opbrengst, wendbaarheid en omkeerschakeling.

Een kleine puntaftrek is er voor de krappe uitrusting qua elektronica en terminal. Als je daarmee kunt leven en je hebt een Kubota-dealer in de buurt, dan kun je profiteren van de oerdegelijke techniek van de M6002-modellen.

+ veel koppel over het hele toerenbereik
+ aftakas-aanloop instelbaar
+ geslaagd veringconcept
+ veel grondspeling
+ omvangrijke standaarduitrusting

– Isobus en kleine terminal optioneel

Dit artikel is eerder geplaatst in het Agri Trader Test Jaarboek.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.