Leestijd: 7 minuten

Met de twaalfrijïge schoffelmachine Thyregod TRV 6 maakten we schoon schip in een bietenveld, daarbij geholpen door veel high-tech. Erg mooi bij deze machine is de automatische uitheffing van afzonderlijke rijen.

Aan het 6 meter brede frame van onze testmachine waren 13 schoffeleenheden gemonteerd.

Een hier nog vrij onbekende fabrikant van landbouwmachines is Thyregod. Hoewel deze Deense firma uit Give al sinds 1918 bestaat, zijn hun producten hier niet veel te vinden. Al tientallen jaren maken ze schoffelmachines, in werkbreedten van 3 tot 18 meter.

Naast de schoffelmachines, bietenoogstmachines en stenenverzamelaars kwam in 2000 de firma TIM bij Thyregod, waarmee er ook kippers in het programma kwamen. In 2006 werden met het merk Kimadan ook mestsystemen in huis gehaald.

In onze test gaat het om een 12-rijïge TRV 6m-schoffelmachine, die we tussen suikerbietenrijen lieten werken. Zoals we van alle fabrikanten in dit segment kennen, zijn de machines zeer individueel te configureren.

Van de rijbreedte en de verschillende gereedschappen die kunnen worden gemonteerd tot aan de zeer nauwkeurige camerasystemen. We stellen voornamelijk onze testmachine voor, die op grond van zijn uitrusting in het topsegment valt, maar we kijken ook naar de alternatieven.

Dubbel houdt beter

De dertien schoffeleenheden van onze testmachine zitten op een onderlinge afstand van 50 centimeter op het 6 meter brede dubbele frame (twee vierkante profielen boven elkaar). De framehoogte is 85 centimeter en de TRV scoort daardoor vooral punten in hogere gewassen. De jonge planten kunnen niet worden beschadigd door het draagframe.

Natuurlijk zijn ook de rijbreedte en het aantal schoffels variabel. Er kunnen zelfs 48 rijen op onze 6-meter-machine worden gezet!

De rijen waren op een onderlinge afstand van 50 centimeter aan het dubbele frame gemonteerd.

Aangezien de rijeenheden met een speciaal klemmechanisme aan het frame zijn bevestigd, is de rijbreedte traploos variabel. De fabrikant geeft als minimale afstand 15 centimeter op, als maximale 90 centimeter. Zo kun je zelfs in koren en koolzaad schoffelen.

Voor het wegtransport wordt de 6-meter-balk hydraulisch in drie delen ingeklapt, zodat de machine binnen de vereiste 3 meter blijft. Tegelijk dienen de hydraulische inklapcilinders met bijbehorende stikstofbuffers voor de bodemaanpassing.

Elke schoffelrij is uitgerust met een voorlopend tastwiel.

Voor een rustige loop van het dragende klemframe hebben de schoffelmachines aan de zijkant voorlopende tastwielen. De hoogteverstelling daarvan is geheel hydraulisch geregeld. Ze zijn vooral zinvol wanneer veel afzonderlijke schoffelrijen zijn opgetild.

Direct achter de aanbouwbok zit het schuifmechanisme. Thyregod gebruikt een geïntegreerde cilinder waarmee het draagframe met de schoffeleenheden 20 centimeter naar links en rechts kan worden verschoven. Op het aanbouwframe zelf zitten twee stabiliseringsschijven die in het tractorspoor lopen en tijdens het verschuiven voor een spoorvaste geleiding van de TRV zorgen. Deze behoren tot de standaarduitrusting.

De verschuifcilinder maakt een aanpassing van plus/min 20 centimeter mogelijk.

De Deense schoffelmachine is in zijn geheel heel dicht achter de trekker gemonteerd; dat spaart benodigde hefkracht. Natuurlijk is de vermogensbehoefte sterk afhankelijk van de uitrusting. Voor de 6-meter-machine begint het bij 120 pk. Wij konden met onze 240 pk goed uit de voeten.

Hoge afzonderlijke rijenuitheffing voor de Thyregod

De schoffeleenheden zijn met behoorlijk groot gedimensioneerde parallellogrammen (150 millimeter breed) aan het frame bevestigd. De draaipunten van de parallellogrammen zijn voorzien van kogellagers. Daarmee wil Thyregod zorgen voor een lange levensduur met behoud van nauwkeurigheid.

De onderkant van het parallellogram wordt gevormd door een dubbelwerkende hydraulische cilinder die de rij naar keuze omhoog of omlaag zet. Thyregod noemt deze optionele uitrusting Section Lift.

Voor het uitheffen van afzonderlijke rijen zit er in de parallellogramophanging een hydraulische cilinder.

Dankzij een bijbehorende bedieningsconsole in de cabine kun je met tuimelschakelaars afzonderlijke rijen naar keuze regelen. Wat ons erg goed beviel, is de mogelijkheid om met de Isobus-functie en Section Control de eenheden automatisch te laten optillen. Dat was vooral praktisch op de kopakker of in geulen.

Het kwam zelden voor dat er op de kopakker een enkele bietenplant werd uitgeschoffeld doordat de eenheden te laat omhoog gingen. Je moet natuurlijk wel langzaam op de kopakker af rijden, zodat de rijen ook de kans hebben om hydraulisch opgetild te worden.

Ook de tilhoogte is fors: de rijen gaan liefst 75 centimeter omhoog. Daarmee kun je ook in hogere gewassen nog het onkruid bestrijden.

In onze test profiteerde de loonwerker van de Section Lift. Aangezien hij de rijsporen van de zaaimachine volgde en die nou eenmaal slechts met negen rijen de bietenzaden in de bodem had gebracht, waren permanent drie schoffeleenheden omhoog gezet. Deze veroorzaakten geen schade aan de bietenplanten.

Op de kopakker worden de eenheden elk automatisch opgetild.

Thyregod is veelzijdig uit te rusten

Aangezien onze testmachine was geoptimaliseerd voor het bietenveld, zat er een bijbehorende uitrusting op. Wat echter alle Thyregod-rijenschoffelaars gemeen hebben, zijn de voorste tastwielen aan elke rij. Die geleiden de schoffeleenheden over het bodemoppervlak en bepalen de werkdiepte.

De hoogte is mechanisch met een zwengel te veranderen, waarbij een schaalverdeling helpt om een gelijkmatige instelling te krijgen.

Achter het wiel zit een werktuighouder, die in ons geval was voorzien van drie S-veertanden. Deze werkten op een breedte van 30 centimeter. Aan het uiteinde waren 12 centimeter brede ganzevoetscharen gemonteerd. Zodoende werd de bodem over het hele bestreken oppervlak bewerkt en onkruid grondig verwijderd.

Op de zogenaamde S-tanden zijn ganzevoetscharen gemonteerd. Deze bewerken ondiep en over het volledige oppervlak.

De scharen waren ondiep ingesteld, op zo’n 3 centimeter. Dat was voor dit doel voldoende.

De buitenste tanden kunnen naar binnen of naar buiten worden geschoven, om de overlapping te veranderen of om op grote rijbreedten effectief te zijn.

Voor het beschermen van de planten kunnen nog zijschijven of -platen worden gemonteerd. Wij hadden ze voor ons testdoel juist gedemonteerd.

Als hekkensluiter van elke schoffelrij was er een 6-tands-tandeg. Door middel van veerbelasting kan de aanlegdruk daarvan worden gevarieerd.

In het algemeen gesproken zijn alle werktuigen aan de machine handmatig in intensiteit te verstellen. Snelsluitingen zijn er alleen op aanvraag. Die kunnen het wisselen van werktuigen aan de machine vergemakkelijken.

Een enkelvoudige tandeg na de ganzevoetscharen egaliseert de bodem.

Met camera alles in zicht

De clou van moderne schoffelmachines is hun elektronische regeling. Deze wordt gedaan door de rekeneenheid van Topcon. De computer krijgt zijn signalen voor de spoorgeleiding van de Thyregod 3D Optical Lane Assistant-camera, die afkomstig is van Tillett and Hague.

In ons geval was er eentje op de rechterkant geïnstalleerd, maar je hebt ook de mogelijkheid om er twee te gebruiken. Dat geeft een grotere zekerheid.

In de test werden de rijen geregistreerd door een camera van Tillett and Hague.

Is het gewas te dicht voor de camera om rijen te kunnen zien, dan zijn er als extra ook nog mechanische voelers voor het vinden van de rijen. Deze kunnen ook solo worden gebruikt, als je af wilt zien van het circa 20.000 euro dure camerasysteem.

De camera was bij het registreren van de rijen uiterst nauwkeurig. We konden ongeveer 10 km/u rijden met de trekker.

Op de eigen schoffelterminal heb je als chauffeur de controle over het camerasysteem en kun je fijn afstellingen doen. Bovendien kun je al voor het begin van het schoffelen zien of de camera de rijen heeft herkend.

Hoewel de bietenrijen altijd betrouwbaar werden herkend, vraagt het werken meer rust en lagere snelheden dan bij bijvoorbeeld andere bodembewerkingsmachines.

Op een monitor heb je dankzij de camera zicht op de bewerking. Je kunt hier ook fijnafstellingen doen.

Lange optielijst

Naast een ontelbaar aantal tanden, scharen, schutplaten, stenenvangers en tandeggen biedt Thyregod voor de TRV-schoffelmachines ook een zaaisysteem. Zo kun je gelijktijdig gras zaaien tussen de rijen, of naar keuze kunstmest uitstrooien.

Ook heeft de Deense fabrikant een bandspuit in de optielijst staan, zodat je de suikerbieten tijdens het schoffelen kunt behandelen met beschermingsmiddelen.

Er is bij Thyregod zelfs de mogelijkheid om het 6-meter-frame naar 9 meter te verbreden. Dan worden aan de zijkanten 1,5 meter lange verlengstukken gemonteerd. Verder is er de zogenaamde Swingking: een 12 tot 18 meter brede schoffelmachine die als oplegger is uitgevoerd.

Onze conclusie over de Thyregod  TRV 6

De Thyregod TRV 6 maakte in onze test een solide indruk. Het schuifframe reageerde snel en precies op afwijkingen. Het bewerkingsresultaat was zeer netjes. Als je de gereedschappen anders wil instellen, is er wat sleutelwerk nodig.

Een nadrukkelijk pluspunt bleek de hoge afzonderlijke rijuithef van de Section Lift, zodat we met de opgetilde aggregaten geen planten beschadigden. Op de kopakker zorgt Section Control voor een betrouwbaar optillen.

+ degelijke constructie
+ afzonderlijke rijenuitschakeling
+ grote framehoogte

– klein dealernetwerk

Het Section Control-bedieningspaneel voor het handmatige uitheffen.

Technische gegevens Thyregod  TRV 6

Frame
dubbel frame, breedte 6 m, framehoogte 85 cm; driedelig inklappend, hydraulische steunwielen, schuifbereik +/- 20 cm.

Schoffelmodules
13 aggregaten, rijbreedte 50 cm, parallellogram-ophanging, tastwiel (in hoogte verstelbaar), gereedschapsdrager met drie S-tanden en ganzevoetscharen plus 6-tands tandeg.

Uitrusting
Thyregod 3D Optical Lane Assistant-camera, Isobus-compatibel, afzonderlijke rijenuitschakeling (met Section Control of handmatig).

Afmetingen & gewicht
transportbreedte 2,98 m; bedrijfsgewicht 1,85 t (in geteste uitvoering).

In het Agri Trader Test Jaarboek had je dit artikel al eerder kunnen lezen.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.