Tot nu toe rijdt deze giertank van Wienhoff met het Hawe-Wester-onderstel als uniek exemplaar rond op de velden van het landbouwbedrijf van Jochen Oestmann. Hij was al geruime tijd op zoek naar een bodemvriendelijk alternatief, en deze Wienhoff heeft bovendien aangedreven rupsbanden. We waren bij hem op bezoek.
Het iets wat sommigen zich vast al vaker hebben afgevraagd: waarom hebben de grote giertanks geen rupsbanden? Durven de fabrikanten zich niet aan dat systeem te wagen of is er geen vraag naar vanuit de markt?
Hoewel iedereen praat over bodemvriendelijke onderstelconcepten, lijkt men als het gaat om rupsonderstellen met een grote boog om mestwagens heen te lopen. De trend gaat naar zelfrijdende giertanks en sleepslangen, maar de meeste drijfmest wordt nog altijd met getrokken gierwagens op het veld gebracht.
Als je bedenkt dat de uitrijperiodes zich duidelijk naar het voorjaar verschuiven en dat bevroren bodems niet meer mogen worden bereden, dan zou de vraag naar rupsonderstellen eigenlijk groter moeten worden.
Bovendien is gebleken dat een vroege toediening van voedingsstoffen in korenvelden meer werkzaamheid heeft. Dat werd ons ook bevestigd door Jochen Oestmann, die de geteste giertank op rupsbanden in bezit heeft en profiteert van de voordelen van deze bodemvriendelijke constructie.
De rups-giertank kwam in het voorjaar van 2021 op zijn bedrijf, maar hij stond al langer op het verlanglijstje van deze bedrijfsleider. De tank werd gebouwd in samenwerking met Wienhoff en Hawe-Wester en is op dit moment nog een enig exemplaar. Bij een praktijkinzet in Rethem in Duitsland (halverwege Bremen en Hannover) konden we een indruk opdoen van deze combinatie.
Lichtgroene giertank op rupsen
In principe bestaat de gierwagen uit twee delen: het onderstel komt van Hawe-Wester, de complete drijfmesteenheid van Wienhoff. Het onderstelcomponent kun je ook geheel zonder tank kopen. Hij staat onder de naam WPS in het programma van Hawe-Wester.
Het chassis is uitgerust met Twist-Lock-vergrendelingen, zodat je afwisselend verschillende opbouwen kunt monteren, bijvoorbeeld een overlaadbak. Wienhoff hoefde uiteindelijk ‘alleen maar’ een passende giertankopbouw voor het onderstel te ontwikkelen.
Terug naar het onderstel: prominent aanwezig zijn daar de rups-loopwerken van Claas Industrietechnik, zoals je die bijvoorbeeld ook op de Claas Lexion Terra Trac-machines vindt.
Hawe-Wester gebruikt de 890 millimeter brede versie van de Terra Tracs. Het contactvlak is in totaal 3,25 m2. De fabrikant claimt een 60 procent lagere vlaktedruk dan bij een vergelijkbaar wielonderstel – concreet gezegd een tridemwagen.
De Claas-rupsbanden worden hydraulisch aangedreven.
Je kunt op een terminal (afkomstig van Claas; in de toekomst ook via Isobus mogelijk) in de cabine kiezen uit vijf aandrijfniveaus: van weinig tot volledige ondersteuning. Natuurlijk heb je op makkelijk begaanbaar terrein de mogelijkheid om de hydraulische aandrijving geheel uit te schakelen; dat bespaart vermogen en betekent minder draaiuren voor de hydrauliek.
Het vermogen voor de twee hydromotoren c.q. voor de hydrauliekpompen komt van de aftakas. De transmissiecomponenten zijn goed beschut ondergebracht achter de beplating op de dissel. Olietank en oliekoeler zitten eveneens op het chassis; hij heeft dus een eigen oliecircuit.
Verder is op het draagvoertuig een hydraulische disselvering gemonteerd die de giertank horizontaal houdt. Het rupsonderstel is goedgekeurd voor wegtransport tot 40 km/u. Jochen Oestmann houdt het echter liever bij een maximale transportsnelheid van 25 km/u, om de slijtage aan de rupsbanden laag te houden.
Op de zandgrond voor de maislandbemesting konden we geen grote rijsporen van de rupsbanden constateren. In korenvelden loopt de giertank in de rijpaden.
Interessant wordt het wanneer de combinatie met een sleufbemester op weideland wordt ingezet en dan keert op de kopakker. In bochten wordt de hydraulische rupsaandrijving namelijk gereduceerd, totdat hij vanaf een bepaalde stuuruitslag zelfs geheel stopt.
Maar juist wanneer de combinatie de kopakker op rijdt, heeft de trekker de hulp van de hydraulische rupsaandrijving nodig. In de ogen van Oestmann is dit onlogisch.
Uiteraard zou je bij constante aandrijving van beide rupsbanden niet de bocht om kunnen, maar technisch zou het natuurlijk mogelijk zijn om de rupsband in de binnenbocht langzamer te laten draaien en in de buitenbocht sneller.
Een sensor zou de hoek tussen de trekker en de dissel van de giertank kunnen meten en op basis daarvan zou het benodigde snelheidsverschil tussen de twee rupsbanden kunnen worden berekend en uitgevoerd.
Wisselsysteem voor meer dan alleen een giertank op rupsen
Voor dit unieke klantenverzoek had Wienhoff enige opgaven op het lijstje staan. Zoals hierboven al genoemd, moest het volledige giertanksysteem zonder onderstel worden gebouwd, maar met vier Twist-Lock-vergrendelingen en bijkomende schetsplaten aan de achterkant, voor de montage op het dragende rupschassis.
Zo kan de Hawe-Wester WPS ook voor andere doeleinden worden gebruikt.
Oestermann wil er voor de snijmais-campagne eventueel een silagewagen-opbouw op zetten. De giertank kan hij na het seizoen op poten in de machinehal parkeren. Hij gaat er vanuit dat de ombouw ongeveer een dag zal kosten.
Om het onderstel en de giertank netjes te kunnen scheiden, moest de hefinrichting aan de tankachterwand worden gemonteerd. Daarom gebruikt Wienhoff dikker staalplaat, omdat de trek- en hefvermogen bij zware aanbouwwerktuigen niet meer rechtstreeks op het chassis afsteunen, maar via de tankwand worden doorgeleid.
Ook de vier Twist-Lock-montagepunten moeten bij gebruik van mestinjectoren behoorlijk wat dwarskracht kunnen hebben. Door de extra verbinding met schetsplaten wordt de kracht verdeeld over tank en chassis en worden de Twist-Lock-vergrendelingen (deels) ontlast.
Met turbo de tank in
In de fraai gespoten giertank past 25 kubieke meter drijfmest. Oestmann heeft gekozen voor deze maat, om te zorgen dat de uit-rijcombinatie de 24 kuub grote aanvoertank in één keer kan leegzuigen.
Binnenin zitten er twee schommelschotten in gelast, en er is een lastverschuivingswand voor het twee-kamersysteem dat de aanlegdruk op de trekker kan verhogen tijdens het mest uitrijden.
Dankzij de PTO-doorgeleiding van de hoofdtransmissie op de dissel kunnen de componenten van aanbouwmachines worden aangedreven; in ons geval het volledige giersysteem. Daarvoor heeft de giertank een eigen boordhydrauliek met olietank, oliekoeler enzovoorts.
Daarmee wordt onder andere de variabele roterende plunjerpomp van Vogelsang aangedreven. Die haalt 9.000 l/min en zit aan de rechterkant van de machine, direct naast de grote stenenvangerkast voor het snijfilter, dat overigens niet geïnstalleerd was. Het achteraf monteren van die eenheid is echter geen probleem.
Verder beschikt de tank over een bypass-systeem. Daarmee kan de drijfmest door een turbopomp in de tank worden gestuwd, zonder door de plunjerpomp te komen.
Wanneer alles meezit, is er theoretisch een vulsnelheid van 12.000 liter per minuut mogelijk. In de test hebben we die waarde niet helemaal gehaald.
Nog even over de zuigarm. De gepatenteerde frontzuigarm komt eveneens van Wienhoff en heeft in de eindpijp de centrifugaalpomp zitten. Deze wordt via de load-sensing-hydrauliek van de trekker aangedreven.
Fijn aan deze arm is zijn compacte transportstand. Tijdens het rijden op de weg en ook op het veld wordt de verticale buis horizontaal voor de trekker geparkeerd, zodat je vrij zicht op de weg en tijdens het werken hebt.
Giertank op rupsen is geen lichtgewicht
De driepuntshef kan 8 ton tillen en droeg onze aangebouwde zes meter-korte-schijveneg stabiel.
Qua gewicht moet je de tankwagen overigens niet onderschatten. Hier is stevig gebouwd, en ook het rupsonderstel draagt bij aan het forse gewicht. Een vergelijkbare drieasser brengt 17,5 ton op de schaal; de rups-tank weegt meer. De exacte waarde wordt helaas (nog) niet genoemd.
Bij de bediening van het mestsysteem maakt Wienhoff gebruik van het WieTaCon Pro Screen Touch 12.1. Alle functies zitten op deze terminal. Voor eenvoudige bediening is er een extra knoppeneenheid met een kleine joystick.
De tank is echter ook voorbereid op Isobus, waarmee kan worden uitgebreid met AUX-N, TC-GEO en Section Control. De aanschafkosten zijn niet hetzelfde als die van een goed uitgeruste tridem-tankwagen; deze rupstank is logischerwijs duurder.
Jochen Oestmann rekent echter met de prijs van de totale combinatie. Hij kan een lichtere trekker gebruiken, want de giertank trekt feitelijk zichzelf. Weliswaar indirect aangedreven door de trekker, maar efficiënter door het grote aandrijvende contactvlak (in plaats van passief slepende wielen).
Kritisch wordt het bij het volle pompvermogen én het bijschakelen van de rupsaandrijving. Dan geeft een 240pk-trekker het nog wel eens op. Zo’n 300 pk is daarom toch wel aan te raden.
Technische gegevens van deze giertank op rupsen
Giertank: stalen tank, inhoud 25.000 l; wanddikte 6 mm, drie schommelschotten; tweekamersysteem; hefvermogen hefinrichting 8 t.
Mestsysteem: eigen oliecircuit; roterende plunjerpomp van Vogelsang, 9.000 l/min; stenenvangerkast voor RotaCut; front-zuigarm Free Sight met vulturbine, bypass naar giertank.
Onderstel: WPS-onderstel van Hawe-Wester met Terra Trac-rupsbanden, breedte 890 mm, hydraulisch aangedreven; Twist-Lock-vergrendeling.
Gewicht & afmetingen: leeggewicht n.n.b.; breedte 2,98 m; max.snelheid 40 km/u.
De concurrentie: 25-kuub-gierwagens
rupsversie |
tridem-asser |
|
Tankinhoud | 25 m3 | 25 m3 |
Pompopbrengst | 9.000 l/min | 9.000 l/min |
Onderstel | rupsbanden | drie wielassen |
Vering | mogelijk | hydropneumatisch |
Contactvlak/bandenmaat | 3,25 m2 | 6 x 800/65 R32 |
Aandrijving | hydraulisch | optioneel |
Besturing | nog niet uitvoerbaar | hydro-elektr. gedwongen besturing |
Vereist vermogen | vanaf 250 pk | vanaf 250 pk |
Leeggewicht | n.o. | 17,5 t |
Onze conclusie over deze unieke giertank op rupsen
Wienhoff zegt een positieve respons te hebben gekregen op de unieke machine van landbouwbedrijf Oestmann. Blijkbaar is er toch interesse voor bodemvriendelijke giertanks met rupsbanden.
In elk geval zitten er meer wagens in de planning.
Naast het grotere contactvlak van de Terra Trac-rupsbanden is er nog hun hydraulische aandrijving, wat deze giertank met name interessant maakt voor kleinere tractoren.
Voor de toekomst zou een aandrijving in bochten mooi zijn, zodat de trekkers ook op de kopakker hulp krijgen.
+ aangedreven rupsbanden
+ groot contactvlak
+ gerenommeerd drijfmestsysteem
– hoog bedrijfsgewicht
Op www.agritoppers.nl kan je het Test Jaarboek kopen, waar deze en vele andere tests in staan.