Leestijd: 5 minuten

Knegt heeft een elektrische trekker ontwikkeld, die gebaseerd is op een bestaand model. Het nieuwe product is tot stand gekomen doordat de fabrikant de motor verwisselde voor een elektromotor. De uitkomst is een eenvoudige emissievrije trekker.

Elektrificatie van machines in de tuin- en parksector is al enige tijd in beweging, maar dit proces gaat bij grote trekkers langzamer. Door de accutechniek zijn trekkers erg prijzig en daar komt nog bij dat een trekker weinig ruimte heeft om accu’s in te bouwen voor voldoende actieradius. Volgens Jeroen van Eerd van Knegt Tractors in Veldhoven (NB.) ligt dit bij compacttrekkers anders.

Motorwissel

Voor het ontwerp van Knegts eerste elektrische trekker, de 304G2e electric, heeft de producent de dieselmotor uit een standaard 30 pk 304G2 gehaald en accu’s en een elektromotor hiervoor in de plaats gezet. Na deze motorwissel heeft de trekker 33 kW (45 pk) aan boord: één elektromotor van 22 kW (30 pk) voor de aandrijving en één van 11 kW (15 pk) voor de hydrauliek.

Om het makkelijk te maken heeft de grote elektromotor de functie van de krukas overgenomen. Een extra pluspunt is dat de elektrische uitvoering slechts 40 kg zwaarder is dan een trekker met een brandstofmotor. Daar komt nog bij dat je Knegt-trekkers, die vanaf 2013 gebouwd zijn, relatief eenvoudig alsnog kan elektrificeren.

Handgeschakelde transmissie voor de elektrische Knegt

Op het exemplaar waarmee deze test is gedaan zit geen cabine, maar deze is wel leverbaar voor € 3.950 euro. Door de bouwwijze is het rijden met de elektrische Knegt trekker niet echt anders dan met een standaard diesel versie Knegt 304G2.

Doordat wielmotoren ontbreken is wel de standaard handgeschakelde transmissie aanwezig (met een omgekeerd H-patroon) met acht versnellingen voor- en achteruit. Deze zijn verdeeld over twee groepen.

Door de koppeling te gebruiken is wisselen van rijrichting mogelijk door een gesynchroniseerde omkeerschakeling onder het stuur. Deze gaat wel wat moeizaam, maar dit lijkt nieuwigheid. Bij trekkers met wat meer draaiuren is de hendel aanzienlijk soepeler te bedienen.

Het 350 Ah-accupakket kan maximaal 3.500 keer opgeladen worden en dit is veel. Bij tests met zwaar werk zoals frezen met een overtopfrees en maaiwerkzaamheden met een klepelmaaier had de trekker na 3 uur nog ongeveer 30 procent over van de accucapaciteit. Na ongeveer vier uur is het verstandig om een stopcontact op te zoeken.

Een voordeel is dat de trekker het bij lichtere klussen wel een dag volhoudt op een acculading. Het KERS-systeem (kinetic energy recovery system) dat stroom regenereert, levert hier mede een bijdrage aan.

Met de standaard 230 volt oplader is de accu in 5,5 uur helemaal vol.

Een optie is ook de 380 volt-snellader, waarbij dit 3,5 uur kost. Het is ook mogelijk om de accu tussendoor bij te laden. In twee uur laadt de accu op van 30 tot 80 procent.

De trekker had bij onze proefrit geen enkele moeite met de 145 cm brede overtopfrees. Een voordeel van de trekker is ook dat deze stil is. Je hoort alleen het geluid van de elektromotor en de hydrauliek.

De Knegt is makkelijk te bedienen. Als je voor het eerst op de elektrische Knegt zit, merk je dat er weinig verschillen zijn met de standaard Knegt-modellen. De elektrische trekker rijdt niet erg anders dan de uitvoering met een brandstofmotor. Hij is wel wat sneller van zijn plek. Dit komt doordat de elektromotor meteen het maximumkoppel levert.

De versnellingspook heeft een omgekeerd H-patroon, waardoor de eerste versnelling rechtsvoor zit. De bediening van de doordraaiende aftakas is ouderwets. Dit betekent dat je de aftakaskoppeling bedient door het koppelingspedaal dieper in te trappen. Standaard zijn twee aftakastoeren (540 en 1.000) en deze zijn ook ruim voldoende voor deze klasse.

Bij het grootste model, 504G3, wordt de aftakas elektronisch ingeschakeld. De hendel voor het handgas is wat lastiger te managen, omdat deze wel heel soepel gaat.

Voor hydraulische toepassingen zijn er twee dubbelwerkende hydrauliekventielen. Eén hiervan kan je vastzetten voor bijvoorbeeld een rolbezem. De pomp levert standaard 26 liter olie per minuut, maar pompen die 28 of 32 liter per minuut leveren zijn ook een optie.

De trekker heeft voor de aandrijving van de pomp een aparte 11 kW (15 pk) sterke elektromotor. Hierdoor wordt de volumestroom traploos instelbaar. Dit was nog niet aanwezig op het exemplaar waarmee wij reden.

Door deze nieuwe functie is het mogelijk om onafhankelijk van het toerental van de elektromotor en rijsnelheid de volumestroom te regelen. En dit is handig.

De mechanische hefinrichting heeft alleen snelhef- en een neutraalfunctie, maar een echte positieregeling ontbreekt. De hefweg begrenzen is wel eventueel mogelijk met een aanslag: een stelschroef boven de achterbrug. Dit is wel omslachtig, maar in de praktijk heb je dit zelden nodig.

De trekker tilt volgens de fabrikant met gemak 600 kg. Dit is gemeten: 60 cm achter de kogels en zonder extra frontgewichten te gebruiken. Dit lijkt dus voldoende voor een trekker van dit formaat.

Als de accu nog 20 procent over heeft reduceert de trekker het vermogen om op die manier de actieradius te verlengen. Bij licht werk kan je je werkzaamheden nog voortzetten, maar bij zwaar werk moet je de accu opladen in het stopcontact.

Knegt biedt piekvermogen

Als een machine voor korte tijd meer vermogen vraagt, kan de Knegt-trekker voor een paar seconden het piekvermogen verhogen. Maar als dit te lang duurt schakelt de aandrijving automatisch uit. Dit voorkomt dat er voor een lange periode veel stroom uit de accu wordt getrokken en de conditie hiervan snel terugloopt.

Het is in zekere zin dus mogelijk om de trekker te laten ‘afslaan’. Als gebruiker kan je de trekker dan resetten en daarna is hij weer te gebruiken. Als dit drie keer kort achter elkaar gebeurt, slaat de computer een foutcode op.

Knegt heeft met de 304G2e electric een eenvoudige en goed bruikbare elektrische compacttrekker gefabriceerd. Met zijn formaat is hij het beste te vergelijken met bijvoorbeeld de New Holland Boomer.

Er is nu ook een 55pk elektrische trekker verkrijgbaar op basis van de één maat grotere 404G2. Door het hogere vermogen krijgt dit model een grotere accu onder de kap. Een standaard 304G2 met brandstofmotor kost 12.250 euro. Het elektrische model moet 29.950 euro kosten.

Dit artikel is eerder verschenen in het Agri Trader Test Jaarboek.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.