Leestijd: 10 minuten

Ook de grootste rups-serie van Fendt, de Fendt 1100MT-serie, is voortaan een Vario. Zoals alle Fendt-rupstractoren komt hij uit de Challengerfabriek in de VS en veel van zijn genen zijn dan ook daarvan afkomstig. De fabrikant uit het Duitse Marktoberdorf gaat echter verder dan ooit bij het ‘ver-Europesen’ van deze machine.

Fendt 1100MT serie - Amerikaanse rups met Europees hart - Agri Trader Test Jaarboek (5) (1000)

De Challenger MT875E is de directe tegenhanger van de Fendt 1162 Vario MT.

Deze test was geen zwaar werk voor ons. De nieuwe Fendt-serie 1100 Vario MT neemt het rijden namelijk van je over en keert op de kopakker zelf om. Terwijl Californische high-tech-startups nog werken aan autonome landbouwrobots, is de zelfrijdende Fendt-rupsractor al realiteit. Ook al is er alleen al uit oogpunt van comfort eigenlijk geen reden om de cabine te verlaten.

Men neme een Challenger en make daarvan een Fendt.

Het was niet altijd meteen helder hoe ver AGCO, het moederconcern van beide merken, daarbij ging. In 2017 werd voor het eerst de SmartRide-vering en VarioDrive-aandrijflijn in de modellen van de serie 900 Vario MT (380 tot 431 pk nominaal vermogen) toegepast.

Hiertoe gaan deze Fendt-typische componenten voor inbouw in de eigen modellen naar de Challenger-fabriek in Jackson in de Amerikaanse staat Minnesota.

Bye-bye twaalfcilinder

Maar nu dragen voor het eerst ook de grootste rupstractoren van de serie niet alleen maar Challenger-kleuren. De rondom vernieuwde serie 1100 Vario MT loopt van de 1151 met 511 pk (376 kW) nominaal en tevens maximaal vermogen tot aan het topmodel 1167 Vario MT met 673 pk (495 kW).

Als enige model in de serie heeft de 1167 nog eens 55 pk extra voor externe verbruikers.

Fendt 1100MT serie - Amerikaanse rups met Europees hart - Agri Trader Test Jaarboek (6) (1000)

Het topmodel 1167 – hier nog als prototype – heeft als enige een 16,2-liter-motor.

Fendt gaat bij de aanpassingen aan het Challenger-voorbeeld echter nog een stap verder dan bij de 900 Vario MT. Het vermogen wordt niet geleverd door een AGCO Power-motor, zoals bij de 900 of bij het zustermodel van de 1162, de Challenger MT875E, het geval is.

In de Challenger zit een dikke twaalf-cilinder-V-motor met 16,8 liter cilinderinhoud die 598 pk (440 kW) levert. Fendt verscheept echter een 15,2 liter grote zescilinder-lijn-motor van MAN naar de fabriek in Jackson.

In het topmodel 1167 Vario MT wordt zelfs een nog grotere MAN-zescilinder gebruikt, met 16,2 liter slagvolume.

Weinig toeren, veel vermogen voor de Fendt 1100MT

Net als bij de wieltractor 1000 Vario wordt ook hier het laagtoerentalconcept Fendt iD toegepast. De motor levert een maximaal koppel van 2.900 Nm en dat doet hij in een constant-koppel-gebied van 1.100 tot 1.450 toeren.

De 1167 Vario MT haalt zelfs 3.100 Nm. Daarmee is de 1100 Vario MT de sterkste traploze tractor op de markt. De doelgroep is grote landbouwbedrijven met krappe tijdvakken voor de bodembewerking in Noord-Amerika, Europa en Australië.

Twee modellen namen we dit jaar nauwkeuriger onder de loep. Met het topmodel konden we in het kader van een perskamp proefrijden; aansluitend lieten we bij een uitgebreidere test de 1162 Vario MT aantreden tegen zijn Amerikaanse broer, de Challenger MT875E. Met 598 pk (440 kW) zit die het dichtst bij de 1162 Vario MT met zijn 619 pk (455 kW).

De ideale situatie om de ‘Fendt-update’ van deze Amerikaanse rupstractor te beoordelen, ook al behoort de Challenger in onze test niet tot de nieuwste generatie.

Het eerste verschil tussen de Challenger-variant en de Fendt 1100MT zie je bij een blik onder de motorkap. De 16,8 liter grote AGCO-V12 onder de gele motorkap levert bij 1.500 toeren zijn maximale koppel van 2.841 Nm, net 59 Nm minder dan de Fendt bij 1.450 toeren.

Ook bij de koeling gaat Fendt een andere weg. De koelventilator heeft een eigen hydrauliekcircuit en blaast de lucht in de richting van een warmte-deflector. Deze grote kunststof plaat voor de motor zorgt ervoor dat de warme lucht door de zijdelingse openingen van de motorkap wegstroomt, en niet in de richting van de motor.

Fendt 1100MT serie - Amerikaanse rups met Europees hart - Agri Trader Test Jaarboek (13) (1000)

Bij de motor maakt Fendt een andere keuze dan bij de 900 Vario en ook een andere dan bij Challenger MT875E. Tussen de radiateur en de motor zit een stevige luchtdeflector voor de afvoer van warme lucht.

Dat heeft de Challenger MT875E niet zo, en ook de 900 Vario MT niet.

Van de buitenkant gezien stoorde ons aanvankelijk de enorme uitlaat, waarin de dieseloxidatiekatalysator (DOC), het roetfilter (DPF, diesel particle filter) en het SCR-systeem (selective catalytic reduction) zijn ondergebracht, zodat de machine aan emissienorm Trap 5 voldoet. In de cabine waren we dat echter snel vergeten.

De uitlaat is zodanig geplaatst dat hij je zicht niet hindert.

Fendt 1100MT serie - Amerikaanse rups met Europees hart - Agri Trader Test Jaarboek (18) (1000)

De SmartRide-vering kan ook de hoek tussen tractor en rupsonderstel tot 11 graden verstellen en zo bijdragen aan een optimale ballastering.

Wieltransmissie voor de Fendt 1100MT rupstractor?

Uiteindelijk meer bepalend dan de motordetails leek ons in de test hoe het vermogen naar de rupsbanden wordt overgebracht. En hier hebben de Fendt-technici een echt verschil met de Challenger gemaakt.

De powershifttransmissie in de MT875E komt van Caterpillar, staat bekend als degelijk en betrouwbaar en was in onze test prettig in de omgang. Hij heeft zestien versnellingen vooruit en vier achteruit. Toch besloot Fendt om een transmissietransplantatie uit te voeren. En dit verandert het werken met de rupstractor fundamenteel.

De VarioDrive-aandrijflijn lijkt op de versie in de 1000 Vario-wieltractor. Net als die transmissie beschikt het traploze component van de versnellingsbak over twee hydromotoren in plaats van eentje zoals bij de ‘normale’ Vario-transmissies.

De manier waarop ze gebruikt worden, is echter helemaal anders dan bij de wiel-tractor: daarbij is er een hydromotor voor de aandrijving van de vooras en eentje voor de achteras. Een intelligente vierwielkoppeling c.q. tussendifferentieel helpt vervolgens bij de koppelverdeling tussen voor- en achteras.

Fendt 1100MT serie - Amerikaanse rups met Europees hart - Agri Trader Test Jaarboek (11)

In- en uitstappen over het rupsonderstel heen is bijzonder gemakkelijk. De trap klapt automatisch in en uit.

Twee hydrostaten voor één as op de Fendt 1100MT rupstractor

Bij de rupstractor is er maar één aangedreven as, dus waarom zijn er dan twee hydromotoren? Het betreft hier in de basis een klassieke vermogengesplitste transmissie.

Een planetair tandwielstelsel verdeelt het vermogen van de motor over een mechanisch component en het traploze hydraulische component. Hier werkt de eerste hydromotor zonder rijbereiken van 0 tot 60 km/u. Om dat mogelijk te maken, krijgt hij bij lage rijsnelheden ondersteuning van een tweede hydromotor. Die wordt echter vanaf 25 km/u uit de aandrijving genomen.

Bij 40 km/u op de weg werkt zelfs alleen nog het mechanische deel van de transmissie.

Het totale pakket van MAN-motor en transmissie wordt uiteindelijk geregeld door het reeds bekende elektronische motor- en transmissiemanagement TMS (Tractor Management System).

Het werk van de chauffeur verandert daarmee aanzienlijk vergeleken met de powershift-rupstractoren. Je hoeft in de cabine niet meer na te denken over de juiste combinatie van snelheid, toerental en versnelling.

In plaats daarvan kun je al je aandacht vestigen op het aangekoppelde werktuig en de voortgang en kwaliteit van het werk. Als je iets meer of minder snelheid nodig hebt – zoals in onze test door de behoorlijk wisselende bodemgesteldheid vaak voorkwam – dan regel je eenvoudig wat bij met het rijhendel.

Fendt 1100MT serie - Amerikaanse rups met Europees hart - Agri Trader Test Jaarboek (7) (1000)

De cabine stamt van de 900 Vario MT. De rupstractor heeft echter nog niet het FendtOne-systeem.

Focus op vering

Veel vermogen aan de grond brengen, maar geen schudden en stoten naar de rijder – da’s een opdracht die de Fendt veel serieuzer oppakt dan de Challenger.

Dat begint met de ophanging en vering van het rupsonderstel. De centrale drager van de twee rupsloopwerken is met schroefveren, schokdempers en silent blocks aan het chassis bevestigd en heeft een veerweg van circa 96 millimeter (gemeten op de veren).

Fendt 1100MT serie - Amerikaanse rups met Europees hart - Agri Trader Test Jaarboek (1) (1000)

Het rupsonderstel wordt op het chassis afgeveerd met schroefveren en schokdempers.

Naast het verhoogde rijcomfort is een verder pluspunt dat de tractor ten opzichte van het rupsonderstel 11 graden kan hellen, en zo in de beste invalshoek voor verschillende aanbouwwerktuigen kan worden gebracht.

Bovendien kun je dit systeem gebruiken als alternatief voor ballast met extra gewichten, ook al kun je bij behoefte wel degelijk ballast aan de voor- en achterkant aanbrengen, en ook aan de aandrijf- en omloopwielen.

De vier geleiderollen per kant zijn afgeveerd en door middel van een bogiesysteem met de rest van het loopwerk verbonden. Aan de binnenkant zijn ze met vertanding met de rupsband verbonden.

Hier gebruikt Fendt de kunststof polyurethaan, dat ondanks de hoge wrijving nauwelijks warmte ontwikkelt en zo de levensduur verlengt. Terwijl het chassis dus al op een goed afgeveerd rupsonderstel zit, installeert Fendt tussen chassis en chauffeur nog een degelijke, bewezen cabinevering.

De stuurhut is afkomstig van de 900 Vario MT en heeft standaard tweepuntsvering met silent blocks. Op onze testmachine was de optionele vierpuntsvering met vier silent blocks gemonteerd. Het effect daarvan wordt duidelijk in een rechtstreekse vergelijking.

Fendt 1100MT serie - Amerikaanse rups met Europees hart - Agri Trader Test Jaarboek (9) (1000)

De rupstractor reageert gevoelig op stuurbewegingen. De stuurknop bedien je met je handpalm.

De Challenger voelt op de weg en op de kopakker ietwat stoterig aan. Overigens rij je met een rupstractor in de regel nauwelijks op de weg en werk je meestal op grotere velden met minder aandeel kopakker.

We waren in de Challenger niet op het idee gekomen om te klagen over het veercomfort, maar als je dan overstapt in de Fendt, dan voelt het rijden in verhouding boterzacht aan.

Trekstang op de Fendt 1100MT ontziet werktuigen

In de omgang met aanbouwwerktuigen is de Fendt ook beter uitgerust dan de Challenger. Rupstractoren van dit formaat werken overwegend met werktuigen met trekstang-aankoppeling.

Hier biedt Fendt de keuze uit een vrij pendelende of een hydraulisch zwenkbare stang. Dat verhoogt de levensduur van de werktuigen ten opzichte van een starre trekstang.

Fendt 1100MT serie - Amerikaanse rups met Europees hart - Agri Trader Test Jaarboek (4) (1000)

De trekstang kan als vrij pendelend of hydraulisch geregeld worden besteld.

Het natuurlijke draaipunt van de rupstrekker ligt namelijk eigenlijk verder naar voren, maar doordat hij toch om het koppelpunt moet draaien, ontstaan er dwarskrachten op het koppelpunt en het aanbouwwerktuig.

Door de pendelende trekstang verplaatst het daadwerkelijke draaipunt zich meer in de richting van het natuurlijke draaipunt. Dat bespaart brandstof en vermindert de slijtage.

De hydraulisch gestuurde pendelstang bedien je via de terminal.

De standaardhydrauliek neemt Fendt zo over van Challenger, met een enkelvoudige pomp van 220 l/min. Optioneel is er een hydrauliek met twee circuits, met maximaal 440 l/min met twee pompen. De maximaal acht hydraulische aansluitingen aan de achterzijde zijn over de twee pompen te verdelen. De hefinrichting voor driepuntsaanbouw is optioneel.

Fendt 1100MT serie - Amerikaanse rups met Europees hart - Agri Trader Test Jaarboek (2) (1000)

De optionele driepuntshef tilt maximaal 9,07 ton.

Chauffeur overbodig op de Fendt 1100MT ?

Ook bij de elektronica maakt Fendt een sprong vooruit. Deze rupstrekker verenigt optioneel het kopakkermanagement Variotronic en de omkeerautomaat Variotronic Turn Assistant tot het complete systeem ‘Fendt TI Headland’. Het resultaat is dat hij een veld geheel autonoom kan bewerken – zolang er geen storingen optreden zoals een verstopt aanbouwwerktuig.

Voor de positiebepaling heb je de keus tussen een Novatel- en een Trimble-receiver. Beide komen middels een RTK-correctie-signaal (Real-Time Kinematic) via de mobiele zender op een spoornauwkeurigheid van twee centimeter.

Ook verder is de elektronica helemaal op de huidige stand der techniek: hij schakelt automatisch deelbreedten van Isobus-werktuigen (Section Control), past de uitstrooihoeveelheid van zaaigoed, plantenbeschermingsmiddelen of mest voortdurend aan aan de hand van applicatiekaarten (Variable Rate Control), de werkzaamheden worden gedocumenteerd via het VarioDoc Pro-systeem en er worden telemetriegegevens geleverd aan de app Fendt Connect.

Het enige minpuntje van de elektronica: het nieuwe bedieningsconcept FendtOne is vooralsnog niet aan boord.

Fendt 1100MT serie - Amerikaanse rups met Europees hart - Agri Trader Test Jaarboek (3) (1000)

Bij de achterhydrauliek zijn acht aansluitingen en een pompopbrengst van 440 l/min mogelijk.

Technische gegevens Fendt 1100MT

Motor & transmissie: MAN-zescilinder-lijnmotor, cilinderinhoud 15,2 l; nominaal en tevens maximaal vermogen 455 kW (619 pk) @ 1.730 tpm, max. koppel 2.900 Nm @ 1.100-1.450 tpm; VarioDrive-transmissie TA 400T.

Onderstel: Twintrack met verende centrale drager, wielbasis 3,00 m, rupsbandbreedte van 69,9 tot 91,4 cm; spoorbreedte traploos verstelbaar van 2,28 m tot 2,50 m met standaardonderstel.

Hydrauliek, hefinstallatie & aftakas: hydrauliekpomp maximaal 440 l/min load-sensing; max. 8 elektr. bedienbare regelventielen; opt. achterhef tot 9,07 t; aftakas achter 1.000, 1.000E en 1.300 tpm.

Afmetingen & gewichten: breedte vanaf 3,0 m, lengte 6,8 m, hoogte 3,5 m; grondspeling 0,36 m; leeggewicht 18,8 t, max. totaalgewicht 27,0 t.

Fendt 1100MT serie - Amerikaanse rups met Europees hart - Agri Trader Test Jaarboek (8) (1000)

Fendt houdt het voorlopig bij de vertrouwde werkplek.

De concurrentie van de Fendt 1100MT: rupstractoren met meer dan 600 pk

Fendt 1100MT serie - Amerikaanse rups met Europees hart - Agri Trader Test Jaarboek (14) (1000)

Fendt 1162 Vario MT

Challenger MT875 E*

Challenger MT875 E*

John Deere 9570RT

John Deere 9570RT

Motor MAN, zescilinder AGCO Power, twaalfcilinder Cummins QSX15, zescilinder
Cilinderinhoud 15,2 l 16,8 l 15,0 l
Nom. vermogen 455 kW (619 pk) 440 kW (598 pk) 419 kW (570 pk)
Max. vermogen 455 kW (619 pk) 475 kW (646 pk) 461 kW (627 pk)
Max. koppel 2.900 Nm @ 1.450 tpm 2.841 Nm @ 1.500 tpm
Trekstang vrij pendelend of hydr. geregeld, +/- 28°, Cat. 5, 6,8 t draagkracht vrij pendelend of hydr. geregeld, +/- 28°, Cat. 4 of 5, 4,5 of 5,7 t draagkracht Cat. 5, 4,6 tot 5,4 t draagkracht
Hydrauliek (standaard/opt.) 220/440 l/min 220/321 l/min 220/435 l/min
Hefvermogen achter 9,07 t continu 8,7 t continu 6,8 tot 9,1 t
Rupsbandbreedten 69,9 of 91,4 cm 45,7 tot 91,4 cm 76,0 of 91,5 cm
Spoorbreedte 2,28 tot 2,50 m 2,29 tot 3,25 m 2,69 m
Wielbasis 3,0 m 3,0 m 2,96 m
Gewicht (leeg/max.) 18,8/27,0 t 19,3/25,4 t 20,4/24,5 t
Oppervlaktedruk 0,44 – 0,58 kg/cm2 bij 24,5 t 0,44 – 0,58 kg/cm2 bij 24,5 t 0,45 – 0,55 kg/cm2 bij 24,5 t

 

Fendt 1100MT serie - Amerikaanse rups met Europees hart - Agri Trader Test Jaarboek (12) (1000)

Het ledlampenpakket rondom maakt van de nacht bijna dag.

Onze conclusie over de Fendt 1100MT rupstractor

Indrukwekkend, hoezeer het werken op de akker door de VarioDrive-aandrijflijn verandert ten opzichte van de voormalige powershiftversie. De combinatie van MAN-motor, Variotransmissie met twee hydromotoren en de TMS-elektronica (Tractor Management System) neemt je al het werk uit handen om versnelling, toerental en snelheid op elkaar af te stemmen. In plaats daarvan kun je je volledig concentreren op het werkresultaat en kun je naar behoefte gemakkelijk wat bijstellen.

+ rijdt zelfstandig
+ groot laadvermogen
+ motor- en transmissiemanagement

– basisprijs
– geen FendtOne-bedieningsconcep

Lees de Agri Trader testen als eerste – koop het Agri Trader Test Jaarboek hier.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.