Leestijd: 4 minuten

Johan Hoogendijk is dol op oldtimers. Na drie Fords was het tijd voor deze Fendt. Hoogendijk vond de trekker uit 1985 bij een kippenboer. “Zijn zoon had er geen zin in om op zo’n oudje zonder cabine te rijden. Ik juist wel.” Eenmaal opgeknapt, gebruikt Hoogendijk de Fendt ook in zijn agrarisch klusbedrijf

Een oldtimer voor de heb en voor het werk - Agri Trader (3)

Bij Johan Hoogendijk thuis op de boerderij hadden ze een Ford. Daar werd de basis gelegd voor zijn liefde voor oldtimer tractoren. Het begon jaren geleden met een Ford 2000, die Hoogendijk op de veiling kocht. “Dat bleek al snel een miskoop. Daar was niets mee te beginnen omdat de motor muurvast zat. We kwamen erachter dat die helemaal vol geregend was. Die was gewoon niet meer te redden. En misschien was het ook iets te hoog gegrepen om mee te beginnen.”

In plaats daarvan kocht Hoogendijk een Ford 3000. “Die vond ik echt leuk om te doen. Die hebben we terug in nieuwstaat gebracht en weer verkocht. We wilden de trekker namelijk ook gebruiken bij het balen persen en gras afrijden, maar daarvoor is de 3000 te klein. Die hebben we dus verkocht om een 4610 te kopen. En die hebben we ook weer helemaal in nieuwstaat gebracht. Die is echt goed gelukt. We hebben ‘m verkocht toen ik de Fendt tegen het lijf liep.”

 

Klusbedrijf

‘We’ dat zijn Johan (47) en zijn zoons Samuel en Benjamin. Ze begonnen samen aan de Fords 2000 en 3000. Samuel werkt inmiddels bij een landbouwmechanisatiebedrijf dat ook heeft meegeholpen de Fendt weer tiptop in orde te maken. Benjamin werkt bij zijn vader in het klusbedrijf, waarmee ze werken in de groenvoorziening, wegenbouw en agrarische dienstverlening. Daar gebruiken ze de Fendt bij. “Het was eigenlijk altijd al een wens van mij geweest is om een Fendt te kopen”, vertelt Johan. “En dan niet een al te grote. Én een zonder cabine, want gras maaien en hooi persen doe je toch bij mooi weer.”

Een oldtimer voor de heb en voor het werk - Agri Trader (1)

Het klusbedrijf is gevestigd in Ouderkerk aan den IJssel, waar het gezin Hoogendijk woont, maar het opknappen is gebeurd bij een veehouder in Berkenwoude, waar een van de zonen op zaterdag werkt en waar de trekker droog kan staan. “Die Fordjes kon ik onder het afdak kwijt, maar de Fendt is daarvoor te groot. Ik heb hier bij de boer twee containers staan met een afdak. En we doen ook nog wat haardhouthandel. Dat staat hier ook allemaal. In Ouderkerk heb ik gewoon niet de ruimte daarvoor.”

 

Priegelwerkjes

Hoogendijk deed een groot deel van het werk aan de Fendt zelf, maar een belangrijk deel werd gedaan bij het mechanisatiebedrijf waar zoon Samuel werkt. “Ik heb er eerst nog 600 kuub compost mee uitgereden voor we zijn begonnen met opknappen. Dan weet je wat er moet gebeuren. Dat was wel duidelijk, want de koppakking ging kapot en de motor had onderdruk. De trekker is van A tot Z uit elkaar gegaan. We hebben er tien maanden over gedaan. De motor is gereviseerd – dat hebben ze gedaan bij het mechanisatiebedrijf –, alle plaatwerk is opgeknapt en hij is helemaal gespoten. Onderdelen vervangen zoals het trapje, dat hebben we zelf gedaan. En de priegelwerkjes, zoals het Fendt-merk onderaan op het gewicht schilderen. Dat was met de hand en een penseeltje, maar dat soort details vind ik wel erg belangrijk.”

Een oldtimer voor de heb en voor het werk - Agri Trader (4)

Oldtimer balenpers

Het was iets meer werk dan Hoogendijk had gehoopt, doordat de motor het begaf. “Ik had gedacht eerst het plaatwerk te kunnen doen en dan eventueel de motor later, als het nodig zou zijn. Ook in de hoop dat hij voor de zomer klaar zou zijn. Nou ja, dat is gelukt, maar het is wel iets complexer en duurder geworden dan gepland. Onderdelen zijn de laatste jaren veel duurder geworden en moeilijker verkrijgbaar. Dat viel wel even tegen soms. We hebben gelukkig genoeg werk op het moment, dus dan kan er ook iets meer. Maar goed, je moet op een gegeven moment doorpakken. En dan heb je wat ook.

“Om te zorgen dat iets ouds, wat heel veel is gebruikt, weer als nieuw is, geeft veel voldoening. Dat is het leuke eraan: het weer werkend krijgen zoals het was. En dan ook nog weer ermee te kunnen werken. We maaien ermee en persen hooi. Natuurlijk kan dat ook met een jong gebruikte, maar daar heb je veel minder gevoel mee. Ook prachtig hoor. Ik rijd graag met trekkers. Als ik door een loonwerker of boer word ingehuurd om te helpen met balenpersen, dan is dat meestal met zijn materiaal en dat is meestal een stuk jonger dan deze Fendt. Dat doe ik ook heel graag.  Maar als ik dan bij mijn eigen klantjes kom, met de oldtimer… Die mensen vinden het ook gewoon leuk als ik met dit ouwetje kom. De balenpers die ik heb is uit 1980, dus dat is ook een oldtimer.”