Leestijd: 8 minuten

Emissienorm Trap 5 was voor Vredo aanleiding om haar grote zelfrijdende giertank aan te passen. In plaats van kleine veranderingen aan de randapparatuur werd er gekozen voor een heel andere motor. Met de nieuwe motorleverancier kreeg de machine ook een modern laagtoerentalconcept. We hadden deze nieuwe en grootste VT in een praktijktest.

Met meer dan 700 pk is de gigantische Vredo VT7138-3 het krachtigste draagvoertuig op de markt.

Dit jaar kwam de nieuwe drieassige Vredo VT7138 op het loonwerkbedrijf van Marko Gabriel. Hij had eind maart al meer dan 500 uur op de teller staan – dat komt neer op bijna continu, de klok rond mest uitrijden!

Hoeveelheden van meer dan 150 kuub per uur zijn geen zeldzaamheid voor dit Nederlandse mest-vlaggenschip. Om dat voor elkaar te krijgen, moet niet alleen de mestketen qua aanvoerwagens erop afgestemd zijn, maar moet ook de uiteindelijke verspreider in de absolute topklasse spelen. En dat doet de Vredo VT7138-3.

In zijn segment heeft hij vrijwel geen concurrentie. Een andere zelfrijder met een 32 kuub grote tank is er niet, en ook de 710 pk zijn ongeëvenaard. Zelfs de sterkste Europese tractoren komen niet aan dit vermogen. Zo is de VT7138-3 wat dat betreft de sterkste op de markt – net als zijn voorganger 7028-3 was.

In het kader van emissienorm Trap 5 moderniseerde Vredo haar grote zelfrijdervloot. De grootste vernieuwing is te vinden in de motorruimte. Die verandering heeft echter een belangrijke invloed op de hele machine; daarover later meer.

Met deze grote Vredo gaat de fabrikant een iets andere weg dan de concurrentie. Daar zijn dit soort machines vaak gemaakt op mestsystemen met directe inwerking, maar Vredo heeft bij deze drieasser ook rekening gehouden met brede mestbomen.

Zelfs met 900-banden, bandenaflaatsysteem en de 36-meter-boom blijft de gierwagen onder de 3,30 meter buitenbreedte.

Zelfs met 900-banden, bandenaflaatsysteem en de 36-meter-boom blijft de gierwagen onder de 3,30 meter buitenbreedte.

Zo blijft de VT7138-3 bijvoorbeeld binnen de drie meter breedte met een 30 meter brede sleepvoetenboom. Met de 36-meter-Vogelsang in onze test komt hij op 3,30 meter. Bij andere fabrikanten zit alleen de basismachine al tegen de 3,30 meter.

V8 brult door

Voor Trap 5 veranderde Vredo van motorleverancier: men ging van Deutz naar Scania. Er werd wel trouw gebleven aan de motorconfiguratie, het is nog steeds een heuse V8.

Midden onder de tank ronkt nu de Scania DC16, die een cilinderinhoud heeft van 16,4 liter. En de Scania heeft niet alleen een grotere cilinderinhoud, hij heeft ook wat meer pk’s dan de Deutz: de DC16 levert 710 pk bij 1.600 toeren.

Achter de componenten voor de uitlaatgasreiniging zit het nieuwe Scania V8-motorblok.

Achter de componenten voor de uitlaatgasreiniging zit het nieuwe Scania V8-motorblok.

Logischerwijs heeft ook het maximale koppel een topwaarde: bij 1.400 toeren levert de V8 3.320 Nm. De koppelkromme loopt heel vlak, bij 1.100 toeren zit hij al op 3.230 Nm. Dit past in het laagtoerentalconcept met in totaliteit lagere werktoerentallen.

Een verder verschil ten opzichte van de eerdere krachtbron is het toerentalmanagement. Daar waar de oude motor met constant toerental draaide, wordt nu door de elektronica het motortoerental geregeld op basis van belasting en rijsnelheid. Zo wordt de motor in alle situaties optimaal benut.

Om te voldoen aan Trap 5 heeft de VT7138 alles aan boord. Als je achter de linker zijkap kijkt, dan zie je hoeveel ruimte de uitlaatgasreiniging inmiddels inneemt; het lijkt alsof die meer plek nodig heeft dan de Scania-motor zelf.

Voor de SCR-installatie is 69 liter AdBlue aan boord, wat erg weinig is. De dieseltank heeft een inhoud van 845 liter, wat genoeg is voor 24-urige inzet.

De kunststof tanks zijn in principe in het voertuig ‘geschoven’. Voor werkzaamheden aan de motor kun je ze snel verwijderen en ook de giertank optillen.

Aan de rechterkant van de machine zitten grote radiateurpakketten met een omkeerbare ventilator. Daarnaast is het luchtfilter goed bereikbaar. De lucht wordt overigens aangezogen bovenaan de achterkant van de cabine. 

De radiateurpakketten zitten aan de rechterkant van de machine.

De radiateurpakketten zitten aan de rechterkant van de machine.

Vario voor meer dan 700 pk in de Vredo

Het is amper te geloven, maar Vredo heeft de traploze transmissie zelf ontwikkeld. Andere mogelijkheden had de fabrikant uit Dodewaard ook niet, want er is geen passende traploze transmissie voor een motorvermogen van meer dan 700 pk op de markt.

In principe is hij opgebouwd zoals de Vario-transmissies van Fendt. Er zijn twee handmatig te schakelen versnellingen voor de keuze tussen weg- en veldgebruik. Zo kun je in de wegversnelling traploos van 0 naar 40 km/u en in de veldversnelling van 0 naar 20 km/u.

Alle drie de sturende assen komen van Omsi. De voorste is hydropneumatisch geveerd, de twee achterste zijn als bogie-eenheid opgehangen.

Qua sturen kun je kiezen tussen voorwiel-, vierwiel- of hondengangbesturing. Daarom is er uiteraard ook een draaibare hefinrichting achter, die passend bij de stuurwijze meedraait. Hij kan maximaal 12 ton tillen en is dubbelwerkend, zodat je in zware omstandigheden de mestinjectoren met aanlegdruk kunt belasten.

Standaard zijn er dikke sloffen in de maat 900/60 R42 gemonteerd. Af-fabriek is daarvoor een bandenaflaatsysteem leverbaar. Optioneel is er ook nog de maat 1000/65 R32.

Voor het rijden op de weg zit onder de drieasser een kleine hulpas die automatisch omlaag komt, want de hele combinatie inclusief boom weegt meer dan 30 ton. Het leeggewicht van de Vredo-Trac is al 28.700 kilo.

Standaard monteert Vredo banden in de maat 900/60 R42.

Standaard monteert Vredo banden in de maat 900/60 R42.

Tot 16 kuub per minuut pompen

Voor de Duitse markt heeft Vredo de zogenaamde FlexTank, om de drieasser met de brede boom binnen de drie meter breedte te kunnen houden.

Deze tank-optie bestaat uit een 25 kuub grote kunststoftank en een 7 kuub grote ‘gierzak’ die bovenop de tank is gemonteerd en die op het veld uitvouwt. Dus in totaal 32.000 liter, net als de ‘normale’ versie.

De glasvezel-tank is 25 kuub groot. Daar komt nog 7 kuub bij voor het Flex-deel.

De glasvezel-tank is 25 kuub groot. Daar komt nog 7 kuub bij voor het Flex-deel.

Passend bij deze enorme tankinhoud is de capaciteit van de mestpomp aan de voorkant. De verdringerpomp van Vogelsang haalt 12.000 liter per minuut. Hij wordt hydraulisch aangedreven, zodat hij onafhankelijk van het motortoerental draait.

Dat was de technici van Vredo echter nog niet genoeg, en dus zit er in de zuigbuis een centrifugaal-turbopomp, die bij dunne giermest nog eens extra gas geeft. Hij stuwt de drijfmest via een bypass in de tank.

In het bovenste gewricht zit de centrigugaalpomp, die flink wat opbrengst heeft. Maximaal haalt hij 16 m3/min.

In het bovenste gewricht zit de centrigugaalpomp, die flink wat opbrengst heeft. Maximaal haalt hij 16 m3/min.

Volgens opgave van Vredo is er voor het vullen van de 32 kuub grote tank in optimale omstandigheden maar twee minuten nodig; dat betekent een pompopbrengst van 16.000 l/min! Ook wij waren tijdens de test met rundergier verrast door het snelle vullen.

Naast de Vogelsang-pomp zit een hydraulisch aangedreven snijfilter van Vredo. Die snijdt grotere bestanddelen klein of vist niet-snijdbare objecten eruit. Erg fijn is de hydraulisch te openen opvangbak, die je vanuit de cabine kunt bedienen.

Aan de voorkant zitten de Vogelsang-pomp en het Vredo-snijfilter.

Aan de voorkant zitten de Vogelsang-pomp en het Vredo-snijfilter.

Lichtgroen wordt rood-geel van Vredo

Blijkbaar is de Claas-cabine bij de gespecialiseerde fabrikanten van zelfrijdende giertanks erg geliefd, want ook deze Vredo-Trac heeft zo’n stuurhut uit het Duitse Harsewinkel.

De ruime cabine koopt Vredo in bij Claas.

De ruime cabine koopt Vredo in bij Claas.

De bedieningselementen (armleuning, joysticks en terminals) komen van Vredo zelf. De bediening is overzichtelijk ingedeeld, met een terminal voor het voertuig zelf en en eentje voor het mestsysteem plus aanbouwmachine.

De knoppen en schakelaars zijn helaas niet beschrift, maar bij de reeds ingeburgerde VT-rijders zit de bediening al helemaal in hun systeem.

Met de linker joystick bedien je het giersysteem, de kleinere rechts is voor de zuigarm.

Met de linker joystick bedien je het giersysteem, de kleinere rechts is voor de zuigarm.

Erg fijn zijn de geautomatiseerde procedures van de Vredo. Zo kan bijvoorbeeld de zuigarm automatisch in de vooraf opgeslagen positie uitzwenken en na het tanken ook weer automatisch terugkeren in zijn parkeerstand. Hij is tot 8 meter uitschuifbaar, zodat je gemakkelijk over greppels heen kunt aanzuigen.

Dankzij het uitschuifbare eindstuk kan de zuigarm 8 meter overbruggen.

Dankzij het uitschuifbare eindstuk kan de zuigarm 8 meter overbruggen.

De arm zit rechtsvoor naast de cabine en stoort tijdens het rijden amper. Hij wordt bediend met een aparte joystick die logisch werkt. Zo kun je de arm laten zwenken door de joystick te draaien; dat werkt super.

Bovendien herkent de VT de aanbouwmachine en past de regeling daaraan aan. Zo zwenkt de hefinrichting in hondengang en met aangebouwde boom niet uit.

Op de kopakker kun je gebruikmaken van een management dat de pomp, de driewegkraan en het verdeelsysteem regelt. Natuurlijk schakelt de vulprocedure bij het bereiken van het ingestelde peil automatisch uit.

Optioneel kun je een stuursysteem van Trimble of John Deere bestellen, en ook bij het NIRS-systeem heb je keus, tussen Zunhammer of John Deere.

De draaibare hefinrichting is gemaakt op zware aanbouwmachines, of je kunt zoals in ons geval een boom aankoppelen.

De draaibare hefinrichting is gemaakt op zware aanbouwmachines, of je kunt zoals in ons geval een boom aankoppelen.

Onze conclusie over de Vredo VT7 138

De nieuwe Vredo heeft een sterke motor met laagtoerentalconcept en (dus) hoog koppel. Dankzij de hondengang ontziet deze drieasser de bodem. Het mestsysteem is gemaakt op maximale output. Mooi zijn ook de geautomatiseerde procedures bij het mest uitrijden en aanzuigen. Ondanks de brede boom is de buitenbreedte klein. De AdBlue-tank mag wel wat groter zijn.

+ grote giertank
+ sterke motor met laagtoerentalconcept
+ traploze transmissie
+ met brede boom onder 3 meter

– krappe instap
– kleine AdBlue-tank

Daarmee ontzie je de bodem zelfs zonder hondengang al.

Vredo banden in de maat 900/60 R42, daarmee ontzie je de bodem zelfs zonder hondengang al.

Technische gegevens Van de VT7 138-3

Motor: Scania DC16, V8-motor, cilinderinhoud 16,4 l; nominaal vermogen 522 kW (710 pk) @ 1.600 tpm, max. koppel 3.320 Nm @ 1.400 tpm; emissienorm Trap 5; dieseltankinhoud 845 l, AdBluetank 69 l.

Aandrijving & onderstel: Vredo VVT 700 CVT, traploos; twee handmatig selecteerbare versnellingen 0 – 20 en 0 – 40 km/u; vooras hydropneumatisch geveerd, pendelassen achter; besturing met vooras, op alle wielen of in hondengang.

Giersysteem: FlexTank 32 m3; roterende plunjerpomp, 12.000 l/min, Vredo-snijfilter.

Gewicht & afmetingen: leeggewicht 28,7 t; buitenbreedte 3 m.

Op het bovenste aanraakscherm kun je de instellingen voor het draagvoertuig doen.

Op het bovenste aanraakscherm kun je de instellingen voor het draagvoertuig doen.

De concurrentie: XXL-giertankcombinaties

Vredo VT7138-3

Ploeger AT5105

Claas Xerion ST met oplegger

Motor Scania DC16, V8 Scania DC13, zes-in-lijn Mercedes-Benz OM470, zes-in-lijn
Cilinderinhoud 16,4 l 12,7 l 10,7 l
Nominaal vermogen 710 pk @ 1.600 tpm 550 pk @ 1.800 tpm 458 pk @ 1.900 tpm
Koppel 3.320 Nm @ 1.400  tpm 2.375 Nm @ 1.100 tpm 2.200 Nm @ 1.100 tpm
Transmissie Vredo VVT 700, CVT ZF Eccom 5.0, CVT ZF Eccom 5.0, CVT
Onderstel drieasser, zes wielen drieasser, 5 wielen 2 aangedreven assen + 2 oplegger
Bandenmaat (standaard) 900/60 R42 1050/50 R32 710/85 R38, 900/60 R42
Giertank 25 m3, glasvezel + 7 m3 FlexTank 25 m3, glasvezel circa 30 m3, staal (SGT, Kaweco, …)
Mestpomp 12.000 l/min 9.000 l/min 9.000 of 12.000 l/min
Hefkracht max. 10 t 6,5 t circa 7,0 t
Leeggewicht 28,7 t 25,0 t vanaf 32,0 t

 

Lijkt het artikel niet actueel te zijn? Dat kan kloppen – het is eerder verschenen in het Agri Trader Test Jaarboek – bestel hem hier!

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.