Zou je je eens kort willen voorstellen aan ons? Wie ben je, wat is je leeftijd, gezinssamenstelling etc?
We zijn vandaag op bezoek bij René Nijhuis in Almelo. René is 54 jaar en heeft vier kinderen, drie jongens en één meisje. René woont samen met zijn vriendin, die net als hij, ook een eigen onderneming heeft. Zelf komt René uit een gezin van drie kinderen. Zijn broer en zus zijn beide werkzaam in de medische wereld. Werken en ondernemen is René niet vreemd. Hij is namelijk de zoon van een ondernemer. Zijn vader had vroeger een roggebroodfabriek. Daar hielp René veel in zijn jongere jaren, ook tijdens zijn studie. Er is ons altijd geleerd om hard te werken als je iets wil bereiken.
Waar veel ondernemers in deze branche vroegtijdig met school zijn gestopt, is dat bij René niet het geval. Hij is begonnen op de Havo en daarna doorgegaan naar De Maere (HEAO) in Enschede waar hij bedrijfseconomie heeft gestudeerd. Toen was het nog niet voldoende, want daarna is René nog naar de universiteit in Tilburg gegaan. Tijdens zijn studentenleven hield René er verschillende bijbaantjes op na. Het allerliefst reed hij op de vrachtwagen. Zo heeft hij gereden voor Boomkamp en Heisterkamp. Verschillende ladingen heeft René van A naar B gebracht, waaronder varkens. Vaak ging de rit richting Zuid-Europa.
René heeft altijd een passie gehad voor vrachtauto’s. Deze passie heeft hij overgenomen van zijn vader. Als klein jongetje waste hij altijd de vrachtwagen bij de roggebroodfabriek. Als hij dan klaar was met het wassen reed hij rondjes over het industrieterrein. Je kunt wel zeggen dat René is opgegroeid in de transportwereld. Toen René 15 jaar oud was ging hij met een chauffeur mee naar Italië. Ondertussen mocht hij zelf ook stukken rijden, iets wat je je vandaag de dag bijna niet meer voor kunt stellen.
Iedere vrijdag was René te vinden bij kraanbedrijf Nijhuis. “Daar heb ik de allermooiste tijd gehad als student.” Hij plande de colleges zo in dat hij vrijdags tijd had om te werken bij kraanbedrijf Nijhuis om vervolgens door te gaan naar Heisterkamp om daar ook aan het werk te gaan. Vrachtwagenchauffeur was zijn bijbaan, maar zelfs nu mag hij dat nog graag doen.
Toen René in 1995 klaar was met zijn studie vroeg Johan Nijhuis, directeur van kraanbedrijf Nijhuis, zich af wat René wilde gaan doen. Ondanks zijn afgeronde studie accountancy had René niet de ambitie om daar direct iets mee te gaan doen. Hij kende iemand die handelde in containers en die persoon kon er eigenlijk wel iemand bij gebruiken.
De insteek van René was om zich daar een jaartje op te focussen en dan verder te kijken. Hij had immers geen opleiding of cursussen gevolgd op het gebied van constructie. Wel had hij heel veel geleerd bij Nijhuis, dus enige kennis was er wel. “De interesse voor techniek is er altijd geweest, als iets je interesseert dan pak je dingen ook sneller op. Vroeger hadden we in de fabriek een lasapparaat en andere apparatuur waar ik goed mee overweg kon. Mijn moeder zegt dat ik dat van mijn opa heb. Dat was echt een Willie Wortel, hij had overal een oplossing voor!”
“Ondanks dat ik geen baan heb waar ik voor heb geleerd, heeft mijn studie wel bijgedragen aan mijn dagelijkse werkzaamheden. De jaarcijfers kan ik prima zelf maken. Maar soms is het ook een valkuil. In het begin wilde ik veel te veel berekenen en was ik soms te laat met de deal rond te maken. Dan was de handel al verkocht aan iemand anders. Nu doe ik veel meer op gevoel en zit ik er niet snel naast.”
All-In Containers is in 1989 opgericht in Den Ham onder de naam MS Containers. Sinds 1995 onder leiding van René. In 1998 is de naam gewijzigd naar All-In Containers en kort daarna vond de verhuizing naar Almelo plaats. Momenteel zijn er ongeveer 10 mensen werkzaam bij All-In Containers. “We hebben twee vrachtwagens. We hebben net een nieuwe Volvo gekocht met Euro 6. De Scania V8 is inmiddels al 20 jaar oud. Economisch gezien zou ik er afscheid van moeten nemen, maar dat doe ik nog niet! Als ik mag kiezen neem ik het liefst de Scania mee.”
“Als je verkoper of ontwikkelaar bent van containers wil dat niet direct zeggen dat je ook veel verstand hebt van vrachtauto’s. Omdat ik veel heb gereden heb op de vrachtwagen weet ik ook waar de knelpunten zitten van containers. Op welke plekken het eerder slijt en wat er aangepast moet worden om het de volgende keer te verbeteren.”
“De core business van All-In Containers is het maken/ontwerpen van nieuwe containers. We verkopen een goede standaard container met overcapaciteit tot geheel custommade containers. Zo’n container wordt helemaal op maat gemaakt voor de klant. Natuurlijk wel in de All-In uitvoering. Wij hebben ons eigen bouwconcept. De containers worden allemaal voor ons gemaakt in onze fabriek in Polen. Dat is een vaste constructie. Zo maken we voor iedereen een speciale container.
Bijvoorbeeld voor het opvangen van chemicaliën, speciaal transport, containers gericht op waterzuivering of voor de petrochemische industrie. Zaagselcontainers bouwen we veel, maar ook voor de schroot en metaalverwerking zijn we erg actief. Containers met filters, ringleidingsystemen, allerlei aansluitingen voor pompen. Je kunt krijgen wat je wil, hoe gek ook! Het concept wordt hier in Almelo bedacht en uitgetekend. Als dat klaar gaan alle tekeningen naar Polen en wordt het daar gemaakt. We produceren in Polen, maar we bouwen niet uit Oost-Europees staal. Al ons materiaal komt uit West-Europa.”
Wat is de reden om een abonnement op Agri Trader te nemen?
“Om onze doelgroep goed te kunnen benaderen. In mijn klantenkring zitten onder andere loonwerkers. Zij maken veel gebruik van containers. Vanaf de beginjaren van Agri Trader doen wij al mee.”
Waarom lees je Agri Trader? Beroepsmatig, voor de handel of uit interesse?
“We adverteren maandelijks in de Agri Trader voor de handel. Dat is natuurlijk beroepsmatig. Ik kijk ook wel of er nog handel voor mij tussen staat. We hebben hier ook wat gebruikte containers staan voor de handel. Verder koop ik nog wel eens iets uit faillissementen of komt er iets binnen via inruil. Ook voor reparatie van containers ben je bij ons aan het goede adres. Verder verkopen we onderdelen en verhuren we ook containers.”
Wat is voor jou de grootste verandering van de afgelopen 20 jaar? Dat kan alles zijn: techniek, persoonlijk omstandigheden en/of werkgebied?
“Op het gebied van productontwikkeling is er wel het één en ander veranderd. Alles moet lichter en gestroomlijnder worden waardoor je minder CO2 uitstoot hebt. Je wil je onderneming wat verduurzamen, bijvoorbeeld nu met onze vrachtwagen met Euro 6. In containerland is er niet zo gek veel veranderd. Vroeger toen ik begon bij Marinus Soepenberg, MS Containers, hadden ze geen computer. Alles gebeurde met de hand. Toen ben ik alles gaan digitaliseren. Verder mis ik mijn oude tekentafel nog wel eens. Daarop ontwierp ik altijd alle containers. Nu hebben we daarvoor Ties in dienst. Uiteraard maakt hij geen gebruik meer van een ouderwetse tekentafel, maar gaan alles digitaal.”
Wat doe je het liefste in je vrije tijd?
“Ik zou bijna zeggen, werken! Ik ben wel heel vaak aan het werk, maar dat komt omdat ik mijn werk heel erg leuk vind. Ik vind de containertechniek leuk en alle vormen van transport vind ik leuk. Ik ben hier vaak op zaterdag te vinden omdat mijn zoons er dan ook zijn. Zij hebben aangegeven in de toekomst verder te willen met het bedrijf en dan vind ik het leuk om hier zaterdags samen te zijn.”
Waar ben je trots op?
“Op mijn kinderen natuurlijk!”