Leestijd: 5 minuten

‘Als het werkt bij het rondje rond de kerk, komt de rest vanzelf’

 

Als monteur melktechniek kon Herman ter Wijlen zijn ei niet kwijt. Daarom begon hij in 1999 voor zichzelf. Het bedrijf Wijha doet inmiddels veel meer dan alleen melktechniek. Met ventilatoren, stalinrichting, mestverwerking en de winkel in Hardenberg is Wijha er voor boeren, burgers en buitenlui. “Het enige wat we niet doen, is zeuren en de boel bedonderen.

Het verhaal van - Herman ter Wijlen - Agri Trader (1)

Herman ter Wijlen

Herman ter Wijlen: “We werken hier bij Wijha echt als team, met inmiddels bijna dertig mensen. Dat is niet hoe het is begonnen hoor. Ik was werkzaam als monteur melktechniek en automatisering bij Cebeco Handelsraad en besloot in 1999 voor mezelf te beginnen. Gewoon vanuit huis toen nog. Na een jaar of vijf kreeg ik mijn eerste personeel erbij en ben ik vanuit een grotere schuur bij huis gaan werken. Zo is dat verder gegaan, met melkmachines ook, stallen en stalinrichting en ventilatie.

In 2012 hebben we een gebouw gekocht. Toen waren we al met vijftien man, maar braken er een paar slechte jaren aan. Er was niet genoeg werk voor iedereen, dus ik heb mensen moeten ontslaan. Dat viel me zwaar, dat mag je wel weten.

In 2017 zijn we begonnen met de winkel hier in Hardenberg, die in 2020 helemaal is gerenoveerd en vandaag de dag een oppervlakte van 1800 vierkante meter beslaat. De reden om met een winkel te beginnen, naast de melk- en voedertechniek en stalinrichting, was om meer aanloop te hebben en – heel simpel – om meer cashflow te genereren. Bij veel boeren moet je zes, zeven weken wachten op je geld. In een winkel rekenen mensen meteen af.”

 

Alles voor de boer

“We hebben in de winkel alle mogelijke producten die voor de boer van belang zijn. Dat varieert van een hark tot een voeder- of melkmachine. We zitten aan de rand van Hardenberg, dus we zijn goed bereikbaar voor zowel de mensen van buiten als voor de mensen van binnen de stad. Dat is ook de slogan: we zijn er voor boeren, burgers en buitenlui.

Want we hebben ook een groot assortiment tuin- en parkmateriaal, met bekende merken als Kramp, Makita, Grin. Toen we met de winkel begonnen, zijn we dealer geworden van Stihl. We hadden geen ervaring met tuin- en parkmateriaal, maar alles wat de vertegenwoordiger van Stihl heeft voorspeld is uitgekomen. Die beste man zei: ‘Herman, je begint met een verkoper, en na een jaar komt er een monteur bij. Na twee jaar moet je een auto erbij hebben en na drie jaar nog een monteur en een verkoper.’ Nou, dat klopte helemaal.

Het verhaal van - Herman ter Wijlen - Agri Trader (3)

De winkel is inmiddels ook uitgebreid met een postagentschap, waardoor we nog meer aanloop hebben, en een sleutelservice en we verzorgen trekkerkeuringen en -rijbewijzen. Sinds een paar weken hebben we een soortgelijke boerenwinkel overgenomen in Den Ham, hier niet ver vandaan. Voorlopig groeien we nog wel even door.”

 

Frisse lucht in de stal

“Melkwinning, voedertechniek en stalinrichting doen we ook nog steeds, hoor. We zijn gespecialiseerd in traditionele melkmachines en als zodanig dealer van SAC. We verzorgen ook onderhoud en reparaties van andere merken. Melkrobots leveren we niet, maar we kunnen wel compressors leveren en helpen als er iets kapot is.

Bij stalinrichting moet je denken aan melkveestallen, maar tegenwoordig – sinds een jaar of drie – doen we ook steeds meer paardenstallen in het hogere en grotere segment. Dus geen stalletje van 500 euro, maar het grotere werk.

En dan doen we daarnaast ook nog ventilatiesystemen. Tornado Fans, dat is ook een bedrijf van ons. Die verkopen wereldwijd ventilatoren. Van die vierkanten voor in de muur maar ook enorme plafondventilatoren voor boerderijen, evenementenhallen en zelfs vliegvelden. De TornadoFan is een ventilator die door zijn grote wieken via de zijkant van de stal frisse lucht aanzuigt die naar beneden geblazen wordt. De warme, vervuilde lucht wordt naar boven gezogen en wordt via de nok van de stal naar buiten afgevoerd. Dus altijd schone, frisse lucht in de stal zodat het vee minder last heeft van warmte en vliegen. We doen dat samen met iemand anders, want we kunnen er alleen geen 1200 per jaar maken. Dat bestaat niet.

Sinds kort ben ik ook, samen met nog wat bedrijven, bezig met een product voor ammoniakreductie, een sproeisysteem voor de mestkelder. En we zijn betrokken bij Struvital, een machine die struviet haalt uit mest. Struviet is een langzame afgevende meststof die het gras gedurende de gehele levenscyclus voedingsstoffen geeft.”

Het verhaal van - Herman ter Wijlen - Agri Trader (2)

 

Eigen ideeën

“Het zijn bijzondere en revolutionaire producten, maar ik geloof erin. Ik hou ervan om met nieuwe producten aan de slag te gaan. De dingen waar ik mee aan de gang ga, blijken ook nog te werken. Als het werkt bij het rondje rond de kerk, komt de rest vanzelf, is mijn ervaring.

Het is wel een heel pakket, inderdaad. Het enige wat we niet doen, is zeuren en de boel bedonderen, haha. Maar er is een duidelijke rode lijn en dat is de boer, de veehouder in het bijzonder. Ik zou bijna vergeten dat we via een bevriende dealer ook nog trekkers verkopen. Massey Ferguson en Claas. Zelf zijn we zijn geen dealer. Dat is een bewuste keuze geweest. Een dealerschap geeft verplichtingen waar ik geen zin in heb.

Ik ben niet eigenwijs, maar ik heb wel mijn eigen ideeën en ben daarin gedreven. Ik wil de dingen graag doen zoals ik ze wil. Baas zijn in eigen huis. Dat is iets anders dan de baas zijn. Zo voel ik me niet. Ik sta graag met de poten in de blubber. Ik ben meewerkend voorman en aanspreekpunt. We doen het ook echt samen, met het team, en met mijn zoons en dochter die ook in het bedrijf werken.

Ik ben nu 60, maar ik ben nog volop aan het werk. Vijf en een halve dag in de week. Inkoop en verkoop, maar ik pak ook nog wel storingen mee als het zo uitkomt. En ik sta ook nog in de winkel. Het contact met klanten is leuk, zeker omdat we hier zo veel verschillende mensen krijgen: boeren, burgers en buitenlui.”

 

Kijk voor meer informatie ook eens op wijha.nl, tornadofan.nl en struvital.com