Leestijd: 5 minuten

De Vicon RV 4216 ronde balenpers getest |  Na een joint venture, die in 2010 begon, hoort Gallignani sinds oktober 2012 volledig tot de Kverneland Group. Daarbij komen de ervaringen van de bedrijven samen. Dat de samenwerking vruchtbaar is, is te merken aan de Vicon RV 4216 ronde balen pers.

Balen met een perfecte spanning - de Vicon RV 4216 ronde balenpers getest - (1)

De Vicon RV 4216 ronde balenpers getest

De joint venture van de persenfabrikant Gallighani met Vicon is een verbintenis tussen twee ervaren persenmakers. We mochten het resultaat van het samengaan testen met een RV 4216 tijdens het werken met stro, hooi en kuilvoeder. En de machine deed zijn werk erg goed. Onze test kandidaat was voorzien van een variabele perskamer.

Hard werken

De RV 4216 is gemaakt om hard te werken. Dat is al te zien aan de aandrijflijn. Zo wordt er bijvoorbeeld een heavy duty 1,25 inch ketting gebruikt voor de walsen in de balenkamer.

Trekkertechnisch reden we onder meer met een Deutz-Fahr Agrotron TTV 420. Die had geen problemen met deze pers. Niet verwonderlijk overigens met zijn vermogen van 95 kW (130 pk). We bereikten ook tijdens het zwaardere werk een snelheid van 10 km/u.

Gestuurd hebben we de RV 4216 met een Isomatch Tellus terminal. Op het 12 inch grote touchscreen daarvan vindt de bestuurder alle informatie en de bediening steekt logisch in elkaar De basis programmering is zo minutenwerk. Op de akker nam de pick up van de RV 4216 het oogstgoed netjes op. De vijf aangestuurde rijen tanden en hun hoge toerental zorgen bij alle vormen van zwadlegging voor een goed resultaat. De breedte van 2,2 m staat een relatief hoge rijsnelheid toe tijdens het gebogen zwadleggen. Een dubbele tussenlagering reduceert daarbij de belasting en er is ook een nokkenschakelkoppeling aanwezig.

Balen met een perfecte spanning - de Vicon RV 4216 ronde balenpers getest - (2)

De IM Tellus ISOBus terminal is ons bijzonder goed bevallen.

SuperCut rotor

Achter de pick up zat bij onze test kandidaat de SuperCut-14 rotor, die het oogstgoed door het snijgedeelte voert. Elk van de 14 messen is met zijn eigen borging uitgevoerd. Is er een obstakel, bijvoorbeeld een steen, in het snijwerk terecht gekomen, dan klapt het mes automatisch weer in zijn uitgangspositie terug. Dat werkt storingsvrij.

Onder de rotor zit een omlaag te stellen snijbord. Bij een verstopping hebben we die verstellingmogelijkheid via het toetsenbord geactiveerd, wat het probleem doorgaans oploste. Daarbij tekenen we aan dat blokkades in dit apparaat tot de uitzonderingen behoren. De rotor komt ook – indien de zaak niet zwaar overspeeld wordt –  met een grote voedertoevoer weg.

De vormgeving van de balen wordt bij de RV 4216 door het ‘Intelligent Density’ perskamersysteem geregeld. Dat bestaat uit drie walsen en vijf eindeloze banden. De voorste twee walsen zijn voorzien van afstrijkers, wat er voor zorgt dat de balen ook in hun midden gedraaid zijn. Zelfs bij heel breukgevoelig stro was de interne winding altijd in orde.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Comprimeren

Maar pas echt goed was het systeem bij het comprimeren van de balen. Er was namelijk keuze tussen drie verdichtingsgebieden (kern, midden, buiten). Die hebben we dan naargelang de diameter en persdruk onderscheidend ingesteld en aan de betreffende omstandigheden aangepast. Dat is een prima oplossing. Bij droog stro hebben we bijvoorbeeld een maximale persdruk in alle drie de bereiken gebruikt om tot een zo hoog mogelijk eindgewicht te komen. Bij hooi lieten we de kern zacht en verhoogde we de druk naar buiten toe zodat de balen nog wat konden ‘uitdampen’. De druk wordt via twee hydraulische cilinders en twee sterke veren over gebracht. De aansturing gaat via de ISOBus terminal, net als tijdens het wikkelen.

De actuele grootte van de baal is permanent op de terminal te controleren. Is de definitieve maat bereikt, dan geeft bij manuele instelling, een visueel signaal aan dat er gewikkeld moet worden. Staat de zaak op automatisch, dan hoeft er alleen gestopt te worden bij dat signaal. Het netwerk wordt dan automatisch gelegd.

Even terzijde; er is ook een akoestisch signaal dat kan, en moet, ingeschakeld worden. Na een lange werkdag wordt een visueel signaal alleen maar al te makkelijk gemist. Het beste is dat de verkoper dat bij de overdracht nog eens met de klant bespreekt.

Bij het leggen van het net is er rekening gehouden met het werken over de volle breedte van de baal. De netbreedte is daarom 1,3 m en het net valt over de flanken van de baal. Daardoor zien de balen er heel mooi uit. En dat is niet alleen belangrijk voor de loonwerker. Het wisselen van de netrollen is ook geen heksenwerk. De geringe laadhoogte maakt het zelfs voor kleinere bestuurders eenvoudig de klus te klaren en het systeem is eenvoudig.

Lange en zware werkdagen zijn overigens geen probleem. Reinigingsrollers zorgen voor schone riemen dat de pers ook geschikt maakt voor kuilvoer. Bovendien is er voorzien in een automatische kettingsmering.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Technische gegevens van Vicon RV 4216 ronde balenpers

Balenkamer- doorsnee min/ max 0,6-1,65 m
Balenkamer breedte 1,2 m
Pick up, opname breedte 2,2 m
Pick up, aantal tandrijen/ tandafstand 5/60 mm
Hydr. aansl. 1 ew/ 1 dw. 1 vrij
Benodigd vermogen 55 kW (75 pk)
PTO 540 tpm
SuperCut-14 (messen/ snijhoogte) 14/ 70 mm
L x B x H 4,48 x 2,52 x 2,7 m
Leeggewicht 3.250 kg
Banden 550/45-22,5

Ontvang elke week gratis een werktuig- of machinetest in je e-mail.

Samenvatting

In de RV 4216 komt de gezamenlijke kennis over ronde balen persen van Vicon en Callignani samen. De pers is gemaakt voor lange dagen en zwaar werk. Compleet ISOBus compatibel en eenvoudig te begrijpen. De pick up en het maaiwerk geven geen reden tot klagen. De balendruk kan door het Intelligent Density systeem in verschillende lagen aan het betreffende oogstgoed ingesteld worden. Samen met het over de kanten inpakken geeft dat heel mooie balen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Algemene informatie

De 4200 bouwserie met variabele balenkamer bestaat uit de RV4216 (baalmaten 1,2 x 0,6 – 1,65 m), en de RV 4220 (baalmaten 1.2 x 0,6-2,0 m). Allebei de persen kunnen met een SuperFeed rotor, een SuperCut-14 of SuperCut-25 messen maaiwerk uitgerust worden. Voor de aansturing is een eenvoudiger Focus terminal te krijgen. Verdere opties zijn bij voorbeeld andere banden.

Met de slagzin “Efficient Farming” heeft Vicon sinds kort met de andere merken van de Kverneland Group een marketing offensief gestart. Daarbij worden de prestaties en unieke kenmerken van hun producten aan de hand van praktijkvoorbeelden helder gemaakt. De dealers krijgen op dit gebied alle ondersteuning.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.