Leestijd: 9 minuten

De Xerion was het technologische uithangbord van de Claas trekkerontwikkeling. Nu krijgt deze systeemdrager opvolging: De nieuwe Claas Xerion 4000 is conform Tier 4 final en is voorzien van Daimler motoren tot 435 pk.

De troonopvolger - Claas Xerion 4000 - Agri Trader (19)

De trend naar steeds sterkere trekkers gaat maar door. Standaard tractoren komen met de tegenwoordig beschikbare bandenmaten aan het eind van hun latijn als het aan komt op tractie en ballasten. Met de Xerion biedt Claas sinds jaren een alternatief voor standaardtrekkers, rupstrekkers of knik-gestuurde tractoren.

Vier even grote wielen, flexibel te ballasten en een 60:40 gewichtsverdeling (stilstaand) maken de Xerion tot een echt trekpaard op elke akker. Daarbij zorgt de voor dit segment unieke CVT transmissie voor een uniek comfort en een hoge kans om zuiniger met diesel om te gaan. Daarbij scoort de Xerion niet alleen op de akker, maar ook bij silowerk of als TRAC VC of Sadle Trac ook als zelf rijdende mest-uitbrengers. Die Xerions moesten vanaf 1 januari 2014 ook voldoen aan de uitlaatgas norm Tier 4 final. Daar waren geen uitloop- of flex regelingen meer voor. Zo komen we bij het grote nieuws van de chique Trac uit Harsewinkel: De motor wordt niet meer door Caterpillar geleverd, maar door het merk met de Ster. Door Mercedes-Benz. En dat is goed.

Massa’s moment en toch zuinig

Claas zette de techniek uit de Mercedes-Benz Actros lijn 4000 in. De AM 470 LA met 10,6 liter cilinder-inhoud levert bij maar 1.300 tpm een geweldige 2.100 Nm aan de krukas. Dat zijn er ruim 500 meer dan de Xerion 3800 leverde.

Bovendien werd het nominale toerental gereduceerd tot 1.900 tpm wat het koppelverloop met dat van de zescilinder benadert. Als nominaal vermogen heeft de nieuwe common rail motor 310 kW/421 pk. Bij 1.700 tpm staat het maximale motorvermogen van 320 kW/435 pk (conform ECE R120) paraat. Dat is geen groot vermogenssurplus maar met het karakter van de krachtbron die vanaf 1.300 toeren een stabiel koppel levert is dat verder niet van belang. Er is altijd voldoende power. En voor de rest zorgt het motor- en transmissie-management.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Cat fans zullen blijven zweren bij de brul van ‘hun‘ blok. Die mist de Mercedes motor, maar voor een krachtbron die aan alle normen voldoet klinkt hij nog dapper genoeg. Wie Jaguar en Lexion kent, weet aan het geluid al wat er onder de kap zit. De voorlopig definitieve uitlaatgas eis haalt de Xerion met behulp van SCR, selective catalytic reduction. In de Adblue tank gaat 120 liter, dat is goed voor ruim twee dieseltankbeurten. In de dieseltank gaat overigens 740- en optioneel nog 190 liter extra.

Prima: de uitlaatpijp is uit het gezichtsveld van de bestuurder verdwenen en zit nu rechts achter de cabine. Vroeger zat die uitlaatpijp, rechtsvoor, hinderlijk in beeld. Overigens: ook de grote Claas Xerions 4500 en 5000 rijden met de Ster onder de motorkap. Maar dat zijn 12.8 liter blokken. En ook die hebben de uitlaat nu op de goede plek. De Xerion 4000 is nu het kleinste model uit deze serie. Want daaronder sluit Claas de  gelederen van het zware trekker-segment met de Axion 900. Naar de oudere Xerion 3300 was, in verband met zijn prestatie gewichtsverhouding, al weinig vraag meer.

De troonopvolger - Claas Xerion 4000 - Agri Trader (11)

De uitlaat is uit beeld verdwenen en zit nu rechts achter de cabine.

Eccom 5.0 of 4.5

Komen we bij de transmissie: standaard levert Claas de Xerion 4000 in de Trac variant en als Saddle Trac met de ZF 5.0 transmissie. Die bak heeft vier automatisch geschakelde driving ranges en gereduceerde transporttoerentallen bij 40- en 50 km/u. Via de Cebis zijn twee cruise-controls te programmeren en per druk op de knop af te roepen met de Cmotion stick.

Rijden kan de Xerion helemaal op de automaat (waarbij het rijpedaal de snelheid regelt) of op de cruise-controlmodus. Een PTO-modus bij geactiveerde aftakas zoals andere fabrikanten deels wel leveren is er niet. Beginnen met rijden start met de keuze van de rijrichting. De borgknop aan de achterzijde van de rijhendel ingedrukt houden en de hendel naar voren (vooruit) of naar achteren (achteruit) bewegen. Daarna gaan de 16 tot 36 ton na het beroeren van het rijpedaal soepel onderweg.

Optioneel kan Claas voor de Trac ook de Eccom 4.5 leveren. Die is feitelijk bouwtechnisch identiek aan de 5.0 maar heeft een paralelle aandrijving voor de hydraulica en een differentieel in de lengte. Op de Trac VC is de 4.5 standaard. Want die versie zal met gedraaide cabine vaak worden gebruikt met opzetapparatuur waarvoor het standaard hydraulieksysteem adem te kort komt. Daarbij biedt de Eccom 4.5 ook ‘in zijn achteruit’ de volle 40- of 50 km/u topsnelheid.

Net als bij de Axion 900 is de motorbelasting van de Xerion 4000 ook aan de werkomstandigheden aan te passen. Voor grondwerkzaamheden moeten waardes tussen de 20-30 gekozen worden. Dat houdt in dat de motor zijn toerental omstreeks de 20-30% kan laten teruglopen voordat de transmissie zijn overbrengingsverhouding aanpast. Voor de ploeg of cultivator scheelt dat een slok diesel omdat op lage toeren  gereden kan worden. Als hogere toerentallen gevraagd worden, bijvoorbeeld bij het werken met een aftakas, kan de belastingkeuze tussen de 10-15% ingesteld worden. Jammer: standaard heeft de Xerion 4000 alleen maar een 1.000’er aftakas aan de achterkant. Maar die doet zijn werk dan al wel bij 1.650 tpm.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Hydraulisch vermogen als optie

Waar veel met bemestingsopbouwen, giertanks, kippers, silagewagens gewerkt wordt is rijkelijk hydraulisch vermogen nodig. De Xerion 4000 levert standaard 205 l/min bij 200 bar, natuurlijk met een lastgevoelige pomp. Op de Track VC serie zit een meer presterende 250 liter/260 bar pomp. De opbrengsten worden al bij 1.550 tpm verwezenlijkt. De Saddle Trac doet er nog eens 30% boven op. En dat al bij een brandstof besparende 1.480 tpm. Daar kun je je mee laten zien!

Aan regelventielen mankeert het de Xerion 4000 ook niet. Aan de achterkant zitten er tot 6 kleppen met tijds- en hoeveelheidsmeting. Aan de voorkant kunnen twee dubbelwerkende regelventielen komen. De instelling via de Cebis is eenvoudig, en de handmatige bediening met tuimelschakelaars (met geïntegreerde neutrale, ‘zwevende’ positie), kruishendel schakelaar of Cmotion kennen we al van de Axion 900.

Ook als het op hefkracht aankomt hoeft de Xerion 4000 zich niet te schamen. De Cat. IV armen aan de achterkant tillen max. 13,6 ton (duurbelasting: 10 ton). Voor kan er maximaal 8,4 ton omhoog gedrukt worden. Dat is voldoende voor de zwaarste aanbouwapparatuur. Voor de Saddle Trac levert Claas natuurlijk een zwenkbare hef, die door de verhoogde hefkracht grondbewerkings werktuigen tot 4,5 ton of 12 meter werkbreedte en gier-injectoren tot 5,5 ton tillen mag. Natuurlijk zijn er ook 80’er kogelkoppelingen en een dissel leverbaar.

Tweedehands Claas Xerion tractoren te koop

Een nieuwe, stille cabine op de Claas Xerion

Zeven (steile) treden leiden naar het commandocentrum van de Xerion. De inrichting daarvan en de bediening zijn verregaand hetzelfde als bij de Xerion 4500 en 5000. Het hangende rijpedaal is nieuw. Daardoor wordt de rechtervoet op lange werkdagen minder belast en krijgt hij meer leefruimte.

Al met al is de cabine erg groot en stil. Het zicht rondom is nu door de afwezigheid van de storende uitlaatpijpen zeer goed. Een beetje jammer: de naar twee kanten 20° draaiende bestuurderstoel is er alleen tegen meerprijs. Volgens ons is hij een must omdat er anders te veel met rug en nek gedraaid moet worden om de zijdelings gemonteerde gereedschapswerktuigen in de gaten te houden.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De functies op de rechter armsteun verklaren zichzelf. Naast de draaiknoppen voor de Cebis zitten tuimelschakelaars en kruishendel voor de electro hydraulische regelventielen en de schakelknoppen voor de aftakas. Onder de armsteun zit het EHR regelcentrum met hefhoogte begrenzing, daalsnelheidsregeling en mengregeling. De Cmotionstick wordt, zoals al gezegd, gebruikt voor voorkeuze van de rijrichting. Heeft daarbij de activeringstoetsen voor de cruise-control, het stuursysteem en een vierwegknop voor de hefinstallaties. Nog een exemplaar dat vrij programmeerbaar is (voor b.v. een regelventielen of ISOBUS functie) en de twee commandotoetsen voor de opeenvolging van de commando’s voor het kopakker management (de op tijd en gereden afstand is te programmeren).

Op de rechter B stijl zitten meer knoppen. Hier wordt bij de Trac VC de cabine gedraaid. Verder is hier bij alle varianten de instelling van de nieuwe, semi actieve cabinevering te regelen in zijn drie standen (tweepunts luchtvering met schokdemping). Standaard is de cabinevering trouwens mechanisch. Om hier uitgebreid op het Cebis systeem in te gaan zou buiten het kader van dit artikel vallen. Alleen dit: de bediening is intuïtief, maar verschilt in veel opzichten met dat van de Axion 900. Als het op de pictogrammen aan komt, is alles helder. Op andere gebieden is nog ruimte voor verbetering. De bedieningsknoppen zouden beter bereikbaar moeten zijn. Bediening per touchscreen zou nog actueler zijn.

Het chassis en de assen van de grote

Het is van buiten al duidelijk zichtbaar: de Claas Xerion 4000 is langer geworden. De wielbasis is gegroeid naar 3,6 meter. Net als bij de Xerion 4500 en 5000. De nieuwe Raba-assen moeten een langere levensduur garanderen. Mede daardoor zijn de remmen verhuisd van de planeetaandrijving naar het differentieel. Bovendien heeft nu elke as zijn eigen oliekoeler!

Om zijn kracht naar de grond te brengen kan de Xerion 4000 met tot 2,15 meter grote 900’er banden geleverd worden. Dat maakt hem wel minder wendbaar, maar hij stuurt er niet slechter door. Er kunnen nog  bieten mee gepoot worden. Onze testtractor had 38 inch wielen met 710’er banden. Dat heeft bij het transport over de weg duidelijke voordelen en ook aan de kopakker is er goed mee te werken.

De troonopvolger - Claas Xerion 4000 - Agri Trader (18)

Trekkend ligt er bij juiste beballasting 50 % van het gewicht op de vooras. Op de kopakker is de voorzijde van de 4000 relatief zwaar.

Een punt van kritiek: De stuuroverbrenging is niet variabel. Daarom moet er knap aan het stuur gedraaid worden op de kopakker. Daar heeft Claas nog huiswerk te doen. Daarbij voelt het insturen in het volgende rijspoor met een ingeschakeld stuursysteem niet helemaal fijn. Dat komt deels door de vierwielbesturing, maar de Claas engineers moeten er toch maar wat op bedenken.

Het technische draagvermogen van de assen is 15 ton, en dat zelfs bij 50 km/u. Bij max. 10 km/u mogen ze zelfs tot 18 ton torsen. Als er gewerkt wordt met een grote zwanenhals giertank heeft de trekker die reserves ook nodig. Want de 110 mm kogel achter de cabine mag tot 15 ton dragen.

Technische gegevens Claas Xerion 4000

Motor:
MB AM 470 LA, cil. inh. 10,6 liter, nominaal toerental 1.900 tpm, nominaal vermogen 310 kW/421 pk volgens ECE R120, max. vermogen 320 kW/435 pk bij 1.700 tpm. Tankinhoud 740 liter, met optionele 190 liter tank. + 120 liter Adblue.

Transmissie:
Traploze Eccom 5.0, optioneel Eccom 4.5 met keerbak, vier rij modi, een gereduceerd transport toerental van 1.560 tpm bij 50 km/u, 1.000’er aftakas bij 1.730 tpm.

Hydraulica:
Max. 8 regelventielen, 6 voor, 2 achter. Optioneel heavy duty hydraulica: 250 liter/min bij 260 bar.

Hefinstallaties:
Cat IV met max. 13.600 kg hefkracht achter, fronthef met 8.400 kilo hefkracht.

Gewichten en maten:
Leegewicht 15.900 kg, technisch toel. totaal gewicht 36 ton, hoogte 3,74 m, breedte 3,10 m (met 800’er banden)

Onze samenvatting

Voor de Xerion 4000 zal Claas zeker nieuwe klanten vinden die tot dusver standaard trekkers tussen de 350-410 pk gebruikten. Reden daarvoor is vooral de aanzienlijk zuiniger motorisering en het hoge koppel aan de krukas. Daarbij komen er steeds meer bedrijven met standaard trekkers aan de grenzen van de tractie van het vermogen naar de bodem. Ook als ze met ballast en de dikste banden rijden. Hier biedt de  Xerion door zijn grote wielbasis en zijn even grote banden duidelijk voordelen. Of dat de markt een meerprijs van zo’n 30 mille ten opzichte van een standaard trekker waard is moet nog blijken  Zeker omdat het gebruiksspectrum van het Trac model niet helemaal conform dat van een standaard trekker is.

  • zuinige, krachtige motor
  • fantastisch motor- en transmissie management
  • heel goede tractie
  • goed zicht rondom
  • erg hoog belastbaar door Raba assen
  • vier manieren van sturen
  • inclusief hondsgang
  • hoog leegewicht
  • draaibare bestuurderstoel niet standaard
  • te geringe stuurbekrachtiging aan de kopakker

35 jaar Xerion op een rijtje

Deze slideshow vereist JavaScript.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.