Leestijd: 7 minuten

Op de Agritechnica van 2013 presenteerde JCB zijn toen nieuwe Fastrac serie. De eerste exemplaren daar van zouden begin 2015 geleverd worden. Wij mochten één van de eerste exemplaren in de praktijk uit proberen en hebben onze ervaringen voor u genoteerd.

Traploos tot 240 pk - JCB Fastrac 4000 getest (4)

De Britten van JCB kunnen intussen terug zien op 25 jaar Trac bouw. Ergens in het midden van de jaren tachtig reden de eerste prototypes rond, in 1990 werd de eerste Fastrac officieel voorgesteld. De 4000 lijn staat voor de huidige stand van zaken. Hij werd in 2013 op de Agritechnica gepresenteerd. De serie bestaat uit de 4160, de 4190 en de 4220 en is de aflossing van de wacht voor de 2000 reeks. In landbouwkringen moeten de nieuwelingen scoren met veel nieuwigheden en een traploze AGCO transmissie met vermogens aftak.

Een nieuw chassis voor de Fastrac

De 4000 serie is helemaal nieuw opgezet en maar een beetje gebaseerd op de ‘oude’ Fastracs. Het chassis is ook nieuw ontworpen. Dat is gedaan om ondanks de grotere wielen (540/65 R34) een kleinere draaicirkel te krijgen. De wieluitslag is groter geworden. Bovendien werd het maximaal toelaatbaar gewicht (naargelang de soort banden) verhoogd tot 14 ton bij 60 km/u. Daarom kunnen er nu bij de bergruimte achter de cabine grotere en zwaardere containers meegenomen worden.

Traploos tot 240 pk - JCB Fastrac 4000 getest (12)

De nieuwe Tracs mogen 4 ton op hun rug nemen. Dat is dan exclusief het gewicht van het aanbouwframe en de tanks en dat is goed goed voor zo’n 2,5 ton mest, sproeivloeistof of zaaigoed. De verdere opbouw werd aan de nieuwe maten aangepast. Als het op het onderstel aan komt, dan rekent JCB net als voorheen op twee helemaal afgeveerde assen met vier buitenliggende, droge schijfremmen en een automatische hoogte regeling. Tegen meerprijs is er een ABS verkrijgbaar, dat ook op de aanhanger kan werken.

De nieuwe, dubbelwerkende vering op beide assen betaal je extra voor. Met het systeem kunnen per druk op de knop vanuit de cabine, de assen hoger en lager gezet worden. Dat moet het monteren van werktuigen makkelijker maken.

De nieuwe 4000’s zijn ’maar’ 60 km/u snel. Ze zijn overigens (in elk geval in Duitsland) niet als echte ‘agrotrucks’ inzetbaar op autosnelwegen omdat ze hydraulisch, en niet direct gestuurd zijn. Maar dat is omdat de machines gewoon meer akker, dan asfaltgericht zijn ontwikkeld. Tegen meerprijs is er voor de 4000’s de al uit de 2000 serie bekende vierwielbesturing. Met de nieuwe positieschakelaar op de rechter B- stijl kunnen er 5 stuurmodi gekozen worden.

Traploos tot 240 pk - JCB Fastrac 4000 getest (15)

Naast de normale voorwielbesturing is er een proportionele vierwielbesturing (2:1), een vierwiel-gelijkloopbesturing, een individueel instelbare, vertraagde vierwielsturing plus de hondengangbesturing. Daarbij is er ook nog de Fast Steer stand, waarbij de berijder uit twee stuurmodi kiezen kan. Met de kleine overbrenging zijn er dan twee stuuromwentelingen nodig van aanslag tot aanslag. Dat is praktisch voor kort rangeerwerk of om op de akkerrand te keren.

De bedieningsknop voor de Fast-Steer-functie hadden we echter liever op het bedieningsconsole of de joystick gehad, niet op de B stijl. Je kunt er daar wel goed en snel bij, maar moet er bij modus verandering toch telkens weer naar grijpen. Oh ja; het  stuurwiel had wel een beetje kleiner gekund.

Traploos tot 240 pk - JCB Fastrac 4000 getest (8)

AGCO power

Een blik onder de nieuw ontworpen motorkap onthult de 6,6 liter zes cilinder van AGCO. Bij 2.100 tpm levert de krachtbron 119 kW/160 pk, 142 kW/190 pk of 164 kW/220 pk. Bij optimale belasting komen daar nog zo’n twintig paarden bij. Het maximale vermogen ligt op 1.800 omwentelingen aan de krukas.

De turbo doet zijn werk zonder variabele geometrie, maar heeft een wastegate klep. In de Fastrac 4220 levert de motor bij 1.550 toeren maximaal 955 Nm, een passende waarde in deze klasse. De diesels voldoen natuurlijk aan Tier 4 final. Daarvoor vertrouwen de Finse motoren op AdBlue inspuiting, en een diesel oxidatie katalysator (DOC). Een deeltjesfilter of uitlaatgasretoursysteem is niet nodig. In de dieseltank gaat 400 liter, in de AdBlue tank 45l.

Traploos tot 240 pk - JCB Fastrac 4000 getest (9)

Consequent traploos bij de JCB Fastrac 4000

De traploze transmissie met vermogensaftakking komt ook bij AGCO vandaan. Het is de ML 180 zoals die ook in de Fendt 700 Vario wordt gebruikt, maar is aangepast voor de Fastrac. Die bak heeft twee (helaas alleen handmatig) verstelbare rijstanden en achteruit alleen op zijn hydrostaat rijdt. Bij minder dan 7 km/u kunnen de modi gewoon rijdend gewisseld worden. Maar aanbevolen wordt dat niet. De topsnelheid van 60 km/u wordt bereikt bij 1.600 tpm.

Op zoek naar een Fastrac? Kijk hier voor het tweedehands aanbod.

Zoals gebruikelijk bij CVT’s is er keuze uit meerdere rij-modi. Bij de Fastrac 4000 zijn dat er zelfs vier. Normaal is de Fastrac onderweg in de Drive Modus, waarbij de rijsnelheid met het voetpedaal geregeld wordt. Het motor– en transmissiemanagement zorgt automatisch voor het meest bij de belasting passende toerental.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Op de Joystick Modus wordt de snelheid hoger als je de rijstick naar rechts drukt, en lager bij het naar links drukken. Naar ons gevoel was ‘vooruit en achteruit drukken’ logischer geweest. De Joystick Modus activeert ook niet zelfstandig een eventueel ingeschakelde aftakas. Voor de beide rij richtingen zijn er in de ‘L’ stand twee cruisecontrol snelheden met automatische toerental controle op te slaan. In de ‘F’ rijstand eentje voor het rijden tussen de 20-60 km/u. Het vastleggen van de cruisecontrol gaat per knopdruk op de joystick (2 seconden ingedrukt houden). Wisselen van de cruisecontrol gebeurt met een simpele druk op de knop.

Tijdens de rit kan de zaak ‘overruled’  worden met + en – knoppen op de rijhendel. Ook de grenslastregeling werkt als een soort derde cruisecontrol waarvan het toerental handmatig vastgezet kan worden. Daarvoor gaat de bestuurder gewoon naar het normale menu en legt hij de procentuele motorbelasting vast. Dat gaat apart voor de verschillende rij modi en is goed.

Traploos tot 240 pk - JCB Fastrac 4000 getest (22)

Fastrac heeft nu meer hefkracht

JCB heeft de hefkrachten vergroot, net als de hydraulische prestaties. De hefinrichting moet ruim meer dan 30% extra hefkracht leveren. In cijfers is dat maximaal 6 ton bij de 4160, tot 7 ton bij de 4190 en maximaal 8 ton bij de 4220. Dat zijn geen recordwaardes, maar voor de meeste werkzaamheden moeten ze voldoende zijn.

Het debiet van de axiale zuigerpomp is een fraaie 148 l/min die standaard door –via de terminal geregelde- vier dubbel werkende ventielen met tijd- en hoeveelheidsinstelling stromen. Optioneel zijn er tot zes aansluitingen verkrijgbaar, waarvan er twee in de fronthef.

Power Beyond voorkeursaansturing staan ook op de optielijst. Van de 130 liter hydrauliekolie voorraad (met gescheiden olie huishouding) zijn er 60 inzetbaar voor het werk. Aan de voorkant doet de dubbelwerkende hef nu 3,5 ton. Dat is meer dan zijn voorganger en passend in dit segment.

Een nieuwe cabine op de Fastrac

Niet alleen bij de vorm van de motorkap, maar ook bij de cabine zijn de mensen van JCB nieuwe wegen ingeslagen. Bij de 4000 serie helt de voorruit voorover. Dat moet vooral reflecties en opwarming door invallend zonlicht voorkomen. De cabine is ook lekker ruim en biedt ook voldoende plek voor de bijrijder. De bijrijder zit daarbij lager dan de bestuurder.

De standaard gemonteerde airco verdient alle lof. Kritiek hebben we op het gebrek aan opbergmogelijkheden. Ook aan de ergonomie van de armsteun zou JCB nog wat kunnen doen. En de multifunctiehevel moet domweg van teksten zijn voorzien.

De bedieningsterminal (bekend uit de 3000- en 8000 serie) is voor de rechter B-stijl flexibel gemonteerd. Hij heeft veel instel mogelijkheden, maar de gebruikte picto’s zijn niet allemaal even duidelijk. Het kleurige touchscreen is aan de kleine kant. Dat vraagt eerst wat gewenning om de menustructuren te doorgronden.

Het rijcomfort is dan weer helemaal goed. De bemanning zit immers midden tussen twee volledig afgeveerde assen. Geluidstechnisch is er ook weinig reden voor kritiek.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Meer wetenswaardigs

Standaard heft de 4000 serie vier toerentallen voor de PTO. Super! Een kopakker management is optioneel. Het werkt tijd- of weg afhankelijk en kan stilstaand of gewoon onderweg geprogrammeerd worden. Af fabriek is de Fastrac voorbereid op een Trimble stuursysteem. ISOBUS is helaas alleen in combinatie met het ook door Trimble geleverde beeldscherm.

Technische gegevens JCB Fastrac 4000

MotorAGCO Power zes cilinder, 6,6 liter cilinderinhoud,  119 kW/160 pk tot 164 kW/220 pk. nominaal vermogen. 134 kW/180 pk tot 179 kW/240 pk maximaal vermogen. SCR uitlaatgas behandeling. Tankinhoud 400 l, 45 l AdBlue.

Transmissie: Traploze transmissie met vermogens- aftakking (AGCO), 2 rij overbrengingen met handmatige bediening, 4 rij modi, 60 km/u bij ca. 1.600 tpm, viervoudige PTO achter aan (540/540E, 1000/1000E) standaard.

Hydrauliek en hefinrichting: 145 l./min pomp  debiet (load sensing); max. 6 dubbelwerkende ventielen, hefkracht achter: 6, 7 of 8 ton. Voor 3,5 ton.

Maten en gewichten: Draaicirkel met voorwielsturing 25 m, met vierwielbesturing: 19,6 m, leeggewicht 7,8-8,3 ton. Max. toelaatbaar gewicht: 14 ton.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Onze samenvatting

Met de Fastrac 4000 biedt JCB meer Trac dan ooit. Een hogere toegestane belading, grotere wielen en de traploze transmissie zijn ten opzichte van zijn voorgangers uit de 2000 serie duidelijke pluspunten. Maar de nieuwe JCB’s moeten de strijd aangaan met de hoogst actuele standaard tractoren. Of de fantastische rijeigenschappen, de vijf besturingsmogelijkheden en de vier aanbouwplekken de hogere aanschafprijs waard zijn? Dat moeten de verkoopcijfers bewijzen. Volgens JCB zijn de geluiden uit de markt heel positief.

Onze conclusie over de Fastrac 4000

  • Een fantastisch rij comfort
  • optioneel vijf besturings mogelijkheden plus Fast Steer
  • De dubbelwerkende as-vering
  • Veel aan- en opbouw mogelijkheden
  • Traploze transmissie, met ‘hill-hold’, bergrem functie. Werkt met ABS,  ook op de aanhanger
  • Vier schijfremmen, met optioneel ABS
  • Vier aftak as snelheden achter
  • Hoge maximale belading
  • Kleine monitor, maar wel met touchscreen
  • Gebrek aan tekst op de joystick
  • Wisselen van de rij- bereiken niet automatisch
  • ISOBUS alleen indirect via Trimble

Deze slideshow vereist JavaScript.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.