Leestijd: 8 minuten

Rooispecialist Ropa schrijft zijn automatische bietenrooimachines de karakters van grote roofkatten toe. In de nieuwe Tiger vinden we enige componenten van de Panther terug. In deze test zoeken we de verschillen tussen de twee katten.

Ropa Tiger 5 getest - Roofkat met een bite #Akkertest Agri Trader (3)

De belangrijkste eigenschap van een roofkat is dat hij stilletjes zijn prooi besluipt. Met de nieuwe Mercedes-Benz V6 motor is de zelfrijdende rooimachine niet alleen stiller, maar voldoet hij ook aan de Euro- IV emissie eisen. Maar daar moest de motoruimte voor de 625 pk sterke aandrijving helemaal voor herzien worden. De 15,6 liter V6 is immers een stuk breder en levert zijn prestaties mede door AdBlue, waarvan het verbruik op circa 2,7% ligt.

Voor de koeler was er geen ruimte meer naast de krachtbron en die ligt nu direct boven op de motor omkasting. Vandaar af wordt de koellucht direct aangezogen en is hij onderhoudstechnisch bezien vanuit de bunker bereikbaar. Het koppel van 2.900 Nm wordt al bij 1.300 tpm bereikt. Tijdens het rooien draait de roofkat een brandstof besparende 1.100 tpm.

Ropa Tiger 5 getest - Roofkat met een bite #Akkertest Agri Trader (24)

Size does matter

Bij bietenrooiers worden de grenzen van de maximaal toelaatbare maten en gewichten voor op de openbare weg al jaren afgetast. Als groei in de lengte en breedte niet meer mogelijk is? Dan worden de oplossingen in de hoogte gezocht.

Hier hebben de technici voor de Ropa Tiger 5 nieuwe dingen bedacht. De bunkerhoogte wordt door opklapbare gaasschermen vergroot zodat het volume groter wordt. Nog een noviteit is de drievoudig klappende overlaadband. Die is langer en biedt meer comfort bij het overstorten, ook naar hoge transportwagens. Dat is vooral interessant als het gaat over hoge oppervlakteprestaties.

Een meer opbrengst van 20-30% per dag is mogelijk als er rijdend afgebunkerd wordt. Maar daar zit wel een nadeel aan: de zware wagens waarop overgeladen wordt zorgen voor een bodemverdichting die de Tiger 5 nu juist tracht te voorkomen.

Met opgeklapte gaasschermen gaat er 43 kuub aan bieten in de bunker. Om de beladingstoestand te controleren zitten er twee ultrasoonsensoren gebruikt die voor en achter in de bunker op het gaas zijn aan gebracht. De automatische bunkervulling zorgt voor een optimale gewichtsverdeling. Die is belangrijk voor een optimale tractie bij plaatselijk vochtige bodemomstandigheden tijdens het rooien.

Ropa Tiger 5 getest - Roofkat met een bite #Akkertest Agri Trader (23)

Met de gegevens van de ultrasoon sensoren wordt de bunkerbelading bijgehouden en gestaffeld. Een hoeveelheidsmeting zoals bij combines blijft onmogelijk omdat de doorloop ook bij de Ropa Tiger 5 niet te meten is. De drievoudig klappende en de berubberde meeneemvingers kenmerken de overladertransportband, waarmee de bunker in 50 seconden snel maar voorzichtig wordt gelost. Zonder aanpassing van de transportvloer was die lostijd niet haalbaar geweest. Die vloer werd links en rechts aangepast om de bietenstroom gelijkmatiger naar de transportband te stuwen. Waar het bij eerdere versies wel eens tot opeenhoping van bieten aan de afgiftekant kwam die tot onregelmatig lossen leidde, zorgt de nieuwe aanpak voor een gelijkmatige belading van de losband.

Afstemming op de prooi bij Ropa

Tot op de driepuntsophanging is er aan de zich in praktijk bewezen hebbende rooiautomaat weinig veranderd. Voor de vijfde generatie zijn er voor de drie asser verschillende voorbouw varianten te kiezen. Er kunnen modellen van 6, 8 en 9 rijen aangebouwd worden.

Na het loofklappen en het rooien gaan de bieten over 7 zeefzonnen naar de tot 1 meter vergrote ring elevator, die naar de bunker voert. De overgang van de bieten van de ene zeef op de andere is ook geperfectioneerd. De snelheid van de aparte zonnen is, net als de hoogte van hun geleide roosters, individueel vanuit de cabine in te stellen. Daardoor wordt er bij minimale productbeschadiging optimaal gereinigd.

Ropa Tiger 5 getest - Roofkat met een bite #Akkertest Agri Trader (7)

De zonnen kunnen naar gelang de vervuiling van de bieten met roosters of veertanden worden uitgerust, zodat er gewerkt kan worden met verschillende korfvarianten. Met maar vier schroeven per segment is de uitwisseling van de zijdelen snel gedaan.

Bij percelen met extreem veel onkruid zorgt er een bladerkrans tussen de eerste- en tweede zon voor een optimale bietenstroom. Als de zaak door een vreemd object geblokkeerd wordt, dan stopt de machine zijn voortgang en gaan de reiniging eenheden achter de blokkade op nullast draaien voordat de aandrijving afgeschakeld wordt. Het aantal met bieten gevulde elementen wordt verminderd, zodat de aandrijving bij het weer op gang brengen minder belast wordt. Bij gewone verstoppingen kunnen de zonnen per stuk handmatig met een drukknop aan de opstap naar de cabine bediend worden.

Voordeel voor de bestuurder: Hij heeft zicht op de zonnen en de elevator en kan zo gericht de ene zon na de andere van zijn bietenconstipatie ontdoen.

Het overzicht behouden

De van de Panther bekende R-Cab zit nu ook op de Tiger. Plus een paar verdere ontwikkelingen. De cabine is het besturings-, schakel- en controlecentrum van het voertuig. De cabine van de Tiger is ruim bemeten en veel gebruikersvriendelijker geworden.

De bedieningsbox aan de linkerkant, voor het legen van de bunker, is opnieuw vormgegeven. Vanaf daar is nu een traploze snelheidsregeling van de losband uit te voeren. Dat valt vooral positief uit tijdens het rijdend lossen. Het laden van de transportaanhanger wordt er eenvoudiger door.

Ropa Tiger 5 getest - Roofkat met een bite #Akkertest Agri Trader (9)

De bedieningsconsole aan de rechterkant, ook van de Ropa Panther over genomen, ziet er nu opgeruimder uit en is beter gestructureerd. Op de terminal zijn de werkposities in drie velden onderverdeeld en met een folie-toetsenveld te bedienen. De nieuwe display zorgt voor meer comfort en een hogere productiviteit.

Al bij eerste oogopslag valt op dat de display met een tablet en twee camera’s gecombineerd kan worden. Dat is vooral een voordeel voor de productiviteit. Er zijn nauwelijks meer dode hoeken en blinde vlekken en via een online datastroom (real time) van de gegevens kan er over de afvoer van het oogstgoed gecommuniceerd worden. Die data kunnen bovendien ook met een USB stick en via de e-mail van de tablet verder verstuurd worden.

De terminal zelf is onderverdeeld in twee vaste schermen en één variabel scherm. Informatie over de bouwgroepen (voorste rooigroep, reiniging, bunker, losband) staat links, belangrijke informatie over de machine (motorgegevens, snelheid, standen van de zonnen en geleide roosters) worden in het midden getoond. De instelling van het rechter stuk van de display is naar eigen wens (bijvoorbeeld de hellinghoek van de machine en de prestaties per hectare).

Aan de menustructuur is ten opzichte van zijn voorganger een en ander veranderd. De menustructuur is nu intuïtief, en veel makkelijker. De draaischakelaars zijn vervangen door R-direct en R-select functie- en bedieningsknoppen. De bediening met touch screen is ook nieuw.

Bij Ropa is de ontzorging van de berijder de belangrijkste insteek. Mede daarvoor zijn er 140 sensoren aan boord in de Tiger 5. Als één van de sensoren onraad meet, dan wordt dat met een geluidssignaal gemeld. Verschillende meldingen hebben hun eigen toon.

Ropa Tiger 5 getest - Roofkat met een bite #Akkertest Agri Trader (8)

Goed zicht onder alle omstandigheden op de Ropa Tiger 5

Nacht, schemering en nevel zijn tijdens de bietencampagne heel normaal. Dat is voldoende reden om de verlichting serieus te nemen. Voor duisternis hoeft de Tiger 5 met zijn 24 LED schijnwerpers niet bang te zijn. Voor gebruik op de openbare weg wordt er via de display op een warmere tint licht over geschakeld. De verlichting van voor tot achter heeft ons tijdens de test helemaal overtuigd.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Tiger 5 op enorme kousevoetjes

Het nieuw ontwikkelde concept voor het rollend gedeelte en de transmissie leidt tot een gelijkmatige belasting over alle wielen. Voor de aandrijving is er een niet gedeelde cardan gemonteerd. Dat geeft een identieke aansturing van alle assen.

De CVR (Constant-Variable-Ropa) bestaat uit drie oliemotoren die via en distributietransmissie worden gevoed en hij wordt voor akkergebruik volledig bekrachtigd. Voor rijden op de openbare weg worden er maar twee gebruikt. De aandrijfkracht wordt over de middelste as via aandrijfassen naar de andere assen over gebracht.

Ropa Tiger 5 getest - Roofkat met een bite #Akkertest Agri Trader (13)

In de rooistand is de Tiger 5 op 18 km/u begrensd. Op gemiddelde percelen is de snelheid ca. 7 km/u. In dit aandrijf- concept is er geen leidende as meer, alle assen zijn gelijk belast. De verschillen zitten hem in de ophanging. De vooras is pendelend, de beide achter assen zijn hydraulisch opgehangen.

Op banden-gebied kan het niet groter worden: er zitten 800/70 R38 Ultraflex banden op de voor as en 1050/50 R32 Mega-X- Bib banden om de achterwielen. Door de hogere wangen wordt de bodem-belasting minder en de dempingseigenschappen beter.

De hellingcompensatie viel ons tijdens onze test ook positief op. Bodem-oneffenheden worden via cilinders aan de assen op gevangen. Dat heeft een positief effect op de wiellast verdeling en de rooi kwaliteit. De stabilisatiecilinders van de aparte assen zijn hydraulisch met elkaar verbonden en bodemoneffenheden worden daarvoor maar voor een derde op het chassis over gebracht.

De onder drie assers unieke helling compensatie kennen we ook van de Panther. Tot 10° pendelt de Tiger 5 automatisch, aangestuurd door helling sensoren en zorgt zo ook bij toenemende bunkervulling voor een stabiele rit. De topsnelheid van 40 km/u wordt traploos en soepel accelererend behaald en is een mooi slot van de evolutie van de tijger uit Beieren.

Ropa Tiger 5 in een oogopslag

  • Meer vermogen uit  15,6 l. cilinder inhoud.
  • Een groter bunkervolume (43 m3) en beladingscontrole door ultrasoon sensoren.
  • Een drievoudig uitklapbare overlaad transportband vergemakke-lijkt het afbunkeren van de bieten
  • Verbeteringen van de zeefzonnen technologie en een bredere  elevatorband zorgen voor een nog betere doorloop.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Technische gegevens Ropa Tiger 5

Motor

Fabrikant Mercedes Benz
Type OM473LA
Cilinder 6
Vermogen (kW/pk) 460/626
Cilinder inhoud (l.) 15,6
Max. koppel (Nm) 2.900
Rooi toerental min./max. (tpm) 1.100/1.650
Tankinhoud diesel/AdBlue (l.) 1.290/130

Aandrijving

Transmissie CRV (traploos)
Max. snelheid straat (km/u) 40 bij1.195 tpm
Max. snelheid veld (km/u) 17,5 bij 1.220 tpm

Maten en gewichten

Lengte (m) 14,99
Breedte, met 6 rijen, 45 cm tussen de rijen (m.) 3,00
Hoogte tijdens transport (m) 4,00
Overlaad hoogte (m) 4,00
Zeefband breedte (mm) 800
Diameter 1e zon (mm) 1.700
Diameter 2e en  3e zon (mm) 1.500
Elevatorbreedte (mm) 1.000
Losband breedte (mm) 2.000
Leeggewicht (kg) 33.000
Max. totaalgewicht (kg) 63.000
Bunker inhoud (m3) 43,00

Banden

1e as 800/70 R38 Michelin CerexBib
Luchtdruk 1e as (bar) 1,4
2e en 3e as 1.050/50 R32 Michelin MegaXBib
Luchtdruk 2e, 3e as (bar) 1,9

Rooiunit

Rijen afstand (cm) 45, 50, variabel
Loofklapper varianten (integraal of met blad uitworp) Integraal, allround

 

Goed om te weten

  • Motor: Van de prestaties van de nieuwe motor waren we onder de indruk. Ondanks dat hij nu minder cilinders heeft.
  • Bunker: Daar is veel veranderd. Meer volume, een nieuwe losband, een betere transportvloer en een camerasysteem.
  • Reiniging: de instelling van de zonnen gebeurt vanuit de cabine. Er zijn 10 reinigingsprogramma’s voorgeprogrammeerd.
  • Aandrijving: de traploze aandrijving beviel op de akker en op de weg. Alle wielen hebben hetzelfde koppel.
  • Hellingcompensatie: Het rijdend gedeelte is de topper van de hele machine. Hydraulica en sensoren houden de Tiger 5 waterpas tot op hellingen van 10%

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.