Leestijd: 5 minuten

Akkertest | Brandhout zagen is gevaarlijk. Daarom zijn de eisen aan het zagen daarvan hoog. Posch biedt twee nieuwe varianten op dat vlak: de SmartCut en de EasyCut. We hebben met de  ‘slimme’ en de ‘eenvoudige’ zagen gewerkt en waren er tevreden mee.

De Posch SmartCut en EasyCut getest (12)

Wie brandhout verkoop klaar wil maken, moet de droge lengte goed afkorten. Dat wordt meestal met een wip cirkelzaag op met een tafelcirkelzaag gedaan. Dat wil nogal eens mis gaan. Wie kent niet iemand die zijn vinger wel eens onder de zaag heeft gehad? Daarom zijn fabrikanten zo druk met de ontwikkeling van zagen waarbij de bediener niet in de buurt van de zaag kan komen.

Een voorbeeld daarvan is de trommelzaag Sat 4-700 van Vogesenblitz. Nu heeft Posch iets nieuws bedacht. Naast de veilige AutoCut700 heeft de fabrikant nu ook de SmartCut 700, een volautomatische brandhoutzaag voor gekloofd of rond hout van een diameter tot 23 cm. De EasyCut 700 heeft dezelfde constructie, maar hier wordt het hout handmatig met een houtschuiflade naar de zaag getransporteerd. Meer daarover bij het kopje ‘EasyCut 700’, onderaan.

Simpelweg schuin neer gezet

De clou van de Posch SmartCut is eenvoudig. De cirkelzaag is schuin gemonteerd. Door die schuine stand roetsjt het hout automatisch tegen de lengte aanslag. De bediener hoeft het hout dus alleen maar in te leggen. De rest gaat automatisch.

Een lasersensor ‘ziet’ dat het hout in de lade ligt en schuift de transportlade automatisch opzij. Het 700 mm grote zaagblad kort het hout dan op lengte af. Het brandhout komt op de transportband terecht en komt van daar bijvoorbeeld in een aanhanger. Dan loopt de lade terug.

Het hout glijdt voor de lengte aanslag en het hele proces begint opnieuw tot de hele lengte verzaagd is. Dan kan de belader weer nieuw hout in de ongeveer 100 cm hoge transportschuif leggen. Dan begint het hele verhaal opnieuw.

Afkorten duurt maar 2,4 seconde. Wie rond- of gekloofd hout van een meter in stukken van 33 cm snijdt, heeft dus 7,2 seconde om een nieuw stuk hout te pakken. Voor wie dat te lang is kan er de Turbo variant met aanvullende oliekoeler gekocht worden waarmee het afkorten nog maar 2 seconden duurt vanwege het 20% hogere vermogen. Naar onze ervaring voldoet de standaardversie goed.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Trekker of elektromotor drijft de Posch aan

Standaard wordt de zaag aangedreven door de aftakas van de trekker. De SmartCut vraagt max. 480 tpm, de EasyCut max. 540 tpm. om de zaag op zijn werk toerental te laten komen. Standaard is de zaag voorzien van een 700 mm Widia blad met 84 tanden. Optioneel is er een 11 pk elektromotor te monteren. Dan is er keuze tussen twee aandrijvingen. Een beschermplaat zorgt er voor dat alleen de ene- of de andere gebruikt wordt. Bij aandrijving via de trekker is er nog een 12V aansluiting nodig. Verder is de zaag autonoom en heeft hij zijn eigen hydraulische- en elektrische systeem.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Met transportband

De 4 meter lange transportband met geschroefde meenemers is standaard. De helling ervan is met een trekkabel te verstellen tussen 25-35 graden. De tweedelige transportband schuift hydraulisch uit, gespannen en daarna geborgd. De aandrijving is ook hydraulisch.

Om de zaak weer in te schuiven, wordt de aandrijving uitgeschakeld, de transportband loodrecht gezet en de terugloopkraan geopend. De 4 meter lange transportband is driedelig en hydraulisch in hoogte te verstellen.

Veel lengtes

In eerste instantie vallen de vele afkortlengtes op: 18, 20, 25, 27, 30, 33, 35, 40, 45, 50 en 52 cm. En dat bij een houtinbreng lengte van max. 120 cm. De reden daarvoor wordt tijdens het zagen al snel duidelijk: Stukken hout van een meter zijn namelijk meestal wat langer dan een meter. Dat resulteert bij afkortlengtes van 25, 33 of 50 cm tot restafval. Dat komt dan terecht in de schacht voor de lengte aanslag en kan tot onnauwkeurigheden en storingen leiden. Met de fijne lengte instelling op 27, 35 of 52 cm wordt restvorming voorkomen.

De lengte instelling op de Posch is gereedschaploos en erg eenvoudig. Reststukken zijn ook handmatig uit te nemen en op de transportband te leggen. Het zagen van gekloofd hout gaat probleemloos. Het geheim zit hem in de neerhouder die het hout vastklemt en zo voorkomt dat het tegen het zaagblad vastloopt. Een simpele, maar bijna geniale oplossing. Mocht de zaak toch eens klemmen, dan is de zaag goed afgezekerd en gebeurt er niets.

De Posch SmartCut en EasyCut getest (1)

Het grootste verschil met de SmartCut is de mechanische houtlade. Die loopt er licht opkogellagers.

Onze indruk

Als het hout goed ingevoerd wordt en als de bediener op het zaagritme is ingespeeld, dan kan er snel gewerkt worden. Wie erg scherp is kan het nieuwe hout al inbrengen voordat de lade het vorige stuk uitwerpt, omdat er dan niet meer gezaagd wordt. Daarbij is de bediener al snel de beperkende factor. De zaag maakt een doordachte en stabiele indruk.

Werken er mee gaat vlot. De afkortlengtes zijn eenvoudig te verstellen en blijven mooi constant. De keuze tussen de SmartCut en de EasyCut (zie verderop) is er niet alleen één van prijs. De ‘automaat’ kost immers ongeveer €3.700  meer. Het gaat om de te zagen hoeveelheid hout, want als de EasyCut bemand wordt met een zager en een houthaler, dan is hij niet veel langzamer.

Posch in één oogopslag

  • De SmartCut en EasyCut van Posch zijn veilige brandhoutzagen waarbij de gebruikers niet bij het zaagblad kunnen komen
  • Er kunnen rond- en gekloofd hout lengtes van 1,2 m. gezaagd worden
  • De 700 mm cirkelzaag kort af van 18-52 cm
  • De max. te zagen diameter is 23 cm
  • De zaagfrequentie bij de SmartCut is automatisch, bij de EasyCut is de bediening handmatig
De Posch SmartCut en EasyCut getest (10)

De lengte aanslag is gegolfd, zodat het hout er makkelijk over heen glijdt.

Lof en kritiek over de Posch

Bediening: de bediening is kinderspel. Afkortlengte instellen, de transportband uitschuiven en er kan elektrisch of met de PTO gezaagd worden. Als het hout is ingevoerd begint het zagen.

Prestaties: Met het 2,4 s. en het snelle 2 s. ritme is het afkorten in orde. De houtlogistiek moet kloppen om de zaag bij te houden.

Veiligheid: Het zaagblad is goed afgedekt. De bediener kan er tijdens het zagen niet bij en is dus veilig.

EasyCut700: Zelfde principe, maar handmatig zagen met de lade. Het goedkopere alternatief als er niet zoveel gezaagd hoeft te worden.

Goed om te weten – EasyCut 700

De Posch EasyCut is het broertje van de SmartCut 700. Het belangrijkste verschil zit hem in de mechanische bediening van de houtlade. Het hout wordt in de 85 cm hoge lade gestoken en glijdt dan tegen een golfvormige aanslag. Dan kan de bediener de lade naar het zaagblad schuiven en het op de gewenste lengte afkorten. Bij het terugtrekken van de lade valt het hout en kan de volgende stap volgen: Het hout komt op de transportband en wordt afgevoerd. Als de ingebrachte lengte verzaagd is, kan er een nieuwe ingevoerd worden.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.