Leestijd: 4 minuten

In 2013 zijn er in Duitsland ongeveer 2.000 getrokken voermengwagens verkocht. Meer dan 90% daarvan bestond uit verticale mengers. De gemiddelde bakgrootte zit intussen in de buurt van de 15 m3.

Mengen en strooien met de BvL V-Mix (2)

Op ons testbedrijf reden we met een 17 m3 wagen met tweezijdige uitbrengluiken en een stroblazer. De standaard hoeveelheid mengvoer die we voor onze 120 melkgevende runderen bestond uit 240 kg stro, 3.600 kg kuilgras en 1.500 kg gesneden bietensnijdsel. Onze wagen had slechts een sommerende weegschaal. BvL biedt daar boven 5 verschillende meeruitvoeringen.

Na maximaal 15 minuten waren we tevreden over het mengresultaat. Daarbij liepen de kegelwormmessen natuurlijk al tijdens het vullen. De aan onze testmachine gemonteerde reductieoverbrenging werd vanuit stilstand vanaf de trekker bediend.

Mengen en strooien met de BvL V-Mix (3)

De elektromagnetische bediening van de voermenger is standaard. Op de terminal zijn de onderste knoppen voor het instrooien en de bovenste voor het voeren. De terminal zit met snelkoppelingen gemonteerd.

Het oliepeil is aan de andere kant ervan optisch te controleren. De beide toplagers van de snijkegels moeten handmatig gesmeerd worden. Voor een gelijkmatiger uitbreng uit de bak zitten de beide  uitbrengopeningen licht versprongen gemonteerd. BvL bereikt daarmee dat het voer met zijn draairichting mee op de wagen komt. Omdat de kegelwielen met de klok meedraaien zit het rechter luik dus verder naar voren. Een goed zichtbare schaalverdeling geeft aan hoe ver de luiken geopend zijn. Met een hydraulisch bedienbare voerglijbaan is de uitbrengweg naar de voertafel met nog een paar cm te verlengen. In ons geval was het daardoor mogelijk om in een buitenklimaatstal met tweezijdig voer uitbreng te werken.

Op een paar kilo restgoed na werd de bak daar prima geleegd. De wagen is aan de grote kant om het te beladen met een kleine erf frontlader. De belaadhoogte is 2,50 m.

Mengen en strooien met de BvL V-Mix (1)

De omlopende stro ring is standaard. Het lossen en vermalen van ronde strobalen ging met onze testmachine erg goed.

In ons geval liep de wagen op enkele 435/50 R19,5 banden. Met de optionele dubbele banden wordt hij 12 cm lager.

De omlopende, massieve stroring is standaard. Erg goed! Zeker voor een wagen met een stroblazer, waarmee regelmatig grotere hoeveelheden stro gelost worden is dat belangrijk. Voor het vermalen van ronde balen is die er ook als een in kettingen hangende Varioring. Volgens BvL wordt circa 10% van de wagens met uitblazer geleverd. In tegenstelling tot de concullega’s doet BvL het zonder overbrengkanaal tussen de bak en de turbine. Er moet op gelet worden dat de turbine voor het openen van het luik op toeren is. De prestaties waren tijdens onze test absoluut voldoende.

Koop jouw BvL voermengwagen via Agri Trader

Deze slideshow vereist JavaScript.

Er is voorzien in een stenenvanger. Vanaf het bedieningsdeel zijn de uitblaasrichting en de helling van de afblaaspijp te regelen De ventilator wordt met een riem aangedreven. Aan de trekkerkant is er een 1.000 tpm PTO nodig. De front- of achtermontage van de ventilator is optioneel voor bijna alle V-Mix wagens. In ons geval was de montage voor de bak voordelig bij het overzicht en de bediening tijdens het inblazen.  De wagen wordt er wel wat langer door. Op krap bemeten locaties zit daar qua wendbaarheid een paar cm winst bij achtermontage.

Technische gegevens BvL V-Mix Plus 17N-2S

Bakinhoud: 17 m3
B x L x H: 2,6 m x 5,4 m x 2,5 m
Gewicht: 7.000 kg
Gevraagd vermogen (testmachine): 80 pk
Banden: 435/50 R19,5

 

Mengen-en-strooien-met-de-BvL-V-Mix--(1)

Samenvatting

De bakgrootte van de 17 m3 BvL voermenger voldeed goed aan de eisen van de 250 koppen tellende Anguskudde op ons testbedrijf. Ook toen de stal in de winter vol stond bleek hij de juiste keuze. De uitwerpbreedte ging makkelijk over de 12 m die we in onze stal nodig hebben. Om de toren comfortabeler te bedienen hadden we liever een kleine joystick in plaats van de schakelaars gehad.

De niet veilig vergrendelende klep met noodstop bij de opstap is slim bedacht, maar vraagt nog aandacht. Hij moet verhinderen dat iemand door de zwenkende toren gewond kan raken.

De hydraulische steunpoot en de goede opbergcassette voor de bedieningsterminal zijn goed bedacht. De mengbak is goed afgewerkt en op relevante plekken versterkt. Het volume is te vergroten met opzetringen. Maar door de volumetrische veranderingen kan dat tot veranderingen in het mengsel leiden. Het moet dus een bewuste keus zijn. Er kan ook af fabriek gekozen worden voor grotere kegelwormwielen.

Bedrijfsinformatie

V-Mix, staat bij de machinefabriek Bernard van Lengerich voor het hele pallet aan voertechniek van enkele kegelworm- wielmixers tot stationaire- of zelfrijdende mengers. Daarmee wordt aan alle eisen die soms zelfs per regio verschillen, voldaan.

Daarbij is het aanbod indrukwekkend. Bij machines van 13 en 15 M3 heeft de klant keuze tussen 1 of 2 kegelworm-snijders. Boven de 17 m3 is een realistisch mengbeeld alleen met dubbele kegelwormsnijders te behalen. Omdat BvL ook buiten de landbouw actief is treedt er bij de product ontwikkeling veel synergie op.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.