Leestijd: 9 minuten

De MRT 2550 Privilege Plus is krachtig, efficiënt en kan lasten nauwkeurig verplaatsen over 360° en tot een hoogte van 25 meter

Manitou de slimme verreiker - Agri Trader test de Manitou MRT 2550 Privilege Plus (8)

Mechanisatiebedrijf Smedes uit het Friese Sumar is rond 1911 opgericht in Garijp als dorpssmid en werd na de oorlog dealer van Fiat trekkers. In 1995 verwierf Smedes het dealerschap van Manitou voor Groningen, Friesland, Drenthe en de Noordoostpolder. En sinds 1 september 2016 is Smedes overgenomen door Wynmalen & Hausmann. Vanaf die datum werkt men verder onder de naam W&H Smedes.

Over Manitou

Manitou is onderdeel van Manitou group, een merknaam van het bedrijf Braud et Faucheux uit Frankrijk. Manitou is wereldmarktleider op het gebied van verreikers en all-terrain heftrucks. Manitou is beursgenoteerd op het Second marché en de aandelen zijn grotendeels in handen van de familie Braud.

Het succesverhaal dat startte in 1957 is gebaseerd op een simpel idee: waarom niet een landbouwtractor ombouwen door toevoeging van een hefmast en hydraulische besturing: ’s werelds eerste ruw-terrein heftruck was geboren. Het bleek hét grote succes van het bedrijf te worden waarmee ze tot op heden wereldberoemd zijn.

Manitou heeft een uitgebreid leveringsprogramma. Allereerst zijn er de starre verreikers die erg geschikt zijn voor het snel en makkelijk transporteren en verplaatsen van materieel. Verder is er de lijn roterende verreikers waarover later meer.

Naast industriële toepassingen heeft Manitou veel klanten in de agrarische sector met hun landbouwverreikers. Met een grote diversiteit aanbouwdelen zoals bijvoorbeeld een pelikaanbak, graanbak en voederbak zijn de verreikers uitermate geschikt voor diverse agrarische doeleinden.

Ook heeft Manitou drie typen heftrucks in het programma te weten de industriële heftrucks, semi-ruwterrein heftrucks en ruwterrein heftrucks. Tot slot heeft men een grote diversiteit hoogwerkers: elektrische schaarhoogwerkers, ruwterrein schaarhoogwerkers, masthoogwerkers, knik-telescoophoogwerkers, ruwterrein knik-telescoophoogwerkers en ruwterrein telescoophoogwerkers.

Manitou de slimme verreiker - Agri Trader test de Manitou MRT 2550 Privilege Plus (2)

Roterende MRT verreikers van Manitou

De lijn roterende MRT verreikers zijn in staat om lasten of personen te heffen naar hoogtes tussen 14 en 32 meter met een hefvermogen tussen de 4 en 7 ton. Het zeer brede aanbod aan beschikbare accessoires en de rotatie van 360° maken deze machines zeer veelzijdig. De roterende verreikers zijn er in twee verschillende uitvoeringen, de Easy en de Prestige. Waarbij de Easy wat eenvoudiger is qua uitvoering en wat minder vermogen en olieopbrengst heeft. De propositie is minder luxe voor een lagere prijs dan bij de verreikers uit de Prestige lijn.

Het Agri Trader testteam gaat werken met de roterende verreiker Manitou MRT 2550 Prestige. Alle Manitou typebenamingen lees je als volgt: de eerste 2 cijfers zijn de hefhoogte en de laatste 2 cijfers het hefvermogen. Onze testmachine heeft dus een hefhoogte van 25 meter en een maximaal hefvermogen van 5 ton.

Jan Hendrik Vogel, vertegenwoordiger van W&H Smedes vertelt: “De klanten van deze machine zijn met name verhuurbedrijven die de verreiker bemand en onbemand verhuren. Verder vindt dit type zijn weg naar de diverse bouwbedrijven (bijvoorbeeld voor het zetten van bekistingen) en bedrijven gespecialiseerd in stallenbouw, dakdekkersbedrijven en asbestsanering. Deze 2550 is zowel een heftruck met uitschuifbare arm, een kraan en kan uitgerust worden met een werkbak. Zo combineert ze dus eigenlijk drie machines in één. Het draaivermogen van 360° maakt het mogelijk om diverse werkzaamheden uit te voeren zonder de machine te verplaatsen wat zorgt voor snelheid, efficiëntie en brandstof-besparing”.

Manitou de slimme verreiker - Agri Trader test de Manitou MRT 2550 Privilege Plus (5)

Rondje rond de Manitou

Allereerst bekijken we de verreiker in de kenmerkende rode Manitou kleur aandachtig. Het is een imposante machine met behoorlijke afmetingen: met een lengte van 7,45 meter en een breedte (exclusief stempels) van 2,49 meter. Machinist Jan-Jacob vertelt: “De Manitou verreiker ziet er robuust uit en is netjes afgewerkt, toch ziet hij er redelijk compact uit”.

Maken we een rondje om de machine, dan beginnen we aan de voorzijde. We zien allereerst de aangehangen jib met 5 tons lier. Gaan we verder naar de linkerzijde, daar zien we de grote cabine met royale toegangsdeur. Verder zien we aan voor- en achterzijde de telescopische stempels die tot een maximale breedte van 5,14 meter kunnen worden uitgeschoven.

Jan-Jacob neemt eenvoudig de opstap naar de cabine via een aantal geïntegreerde treden. Er zijn voldoende handgrepen aanwezig om een comfortabele instap te maken.

Jan-Jacob: “De cabine is eigenlijk zoals ik die gewend ben bij Manitou, alles is ruim opgezet en als machinist is het gewoon heel prettig om hier de hele dag in te werken. Je hebt een uitstekend zicht rondom en volop opbergruimte. Zo kun je achter de stoel bijvoorbeeld je helm of andere zaken opbergen”.

De luchtgeveerde stoel is op gewicht en hoogte instelbaar en geeft voldoende steun. Verder is deze voorzien van geïntegreerde joysticks in de armsteunen. Het valt op dat de vorm van de joysticks anders is geworden.

Jan-Jacob: “De joysticks liggen veel fijner in de hand dan bij oudere modellen. De vorm is anders en ook zijn de aan te sturen functies anders geworden. Zo is bijvoorbeeld de rij-schakelaar voor keuze van voor- en achteruit rijden verplaatst van een hendel aan het stuur naar de joystick. Ik vind dit veel fijner qua bedieningsgemak”.

Linkerjoystick is voor het zwenken en uitschuiven giek. Via de scrollknop zijn eenvoudig de extra hydraulische functies te bedienen. Bekijken we de rechterjoystick, aan de binnenzijde ter hoogte van de duim zit een rode knop. Hiermee kun je de gewenste liters en dus de snelheid van het hydraulieksysteem vastzetten.

Jan-Jacob: “Bijvoorbeeld bij hijswerkzaamheden doe je de giek voor tachtig procent omhoog. Vervolgens druk je op de knop en houdt de knop vast, gevolg is dat de volgende keer als je de giek omhoog doet hij weer automatisch naar de geprogrammeerde positie gaat. En dan niet op vol vermogen maar mooi rustig, zo kun je elk onderdeel zijn eigen liters geven”.

De tuimelschakelaar op de bovenzijde van de joystick is voor de bediening van de rijrichting. Achter de joustick bevindt zich een ABC schakelaar, hiermee kun je nog drie extra hydraulische functies instellen.

Manitou de slimme verreiker - Agri Trader test de Manitou MRT 2550 Privilege Plus (3)

Het dashboard

Kijken we verder naar links voor het stuur bovenop het dashboard. Daar zit een houder voor de mobiele telefoon en de bediening van de aanwezige standkachel. Daaronder bevinden zich tuimelschakelaars voor de bediening van ruitenwisser, airconditioning en ventilator. Bewegen we verder naar rechts zien het display waarop diverse informatie afleesbaar is.

Veel gebruikt is de weergave van de machine met bijbehorende hijstabel. Jan-Jacob: “Hier kan je precies zien wat voor last je hebt, hoe hoog je gaat en wat de drukken zijn. Simpel uitgelegd, op dit scherm zie je exact wat de machine mag en kan doen. De Manitou 2550 is standaard voorzien van hoogtebegrenzing en zijbegrenzing, de bijbehorende waarden zijn ook afleesbaar op het display. Zo kan je nog nauwkeuriger de last op de plaats van bestemming krijgen zonder kans op schade, je stelt namelijk heel precies het bereik in. Fijn bijvoorbeeld bij het werken in gebouwen”.

Kijken we naar beneden onder het display dan zien we diverse tuimelschakelaars voor bediening van onder meer de parkeerrem en het opstellen van de stempelpoten. Rechtsboven bevindt zich een hendeltje om de verreiker schuin op te stellen. Dit is alleen mogelijk als de giek naar beneden staat.

Manitou de slimme verreiker - Agri Trader test de Manitou MRT 2550 Privilege Plus (4)

De Manitou aan het werk

Nu is het tijd om te gaan werken met de Manitou 2550. Allereerst moet Jan-Jacob een stuk rijden naar de exacte testlocatie. De verreiker is voldoende snel en heeft twee rijsnelheden met een maximum van 40 km/h. Het rijden gebeurt zonder veel deinen en schokken, de verreiker voelt bijzonder stabiel.

Dit is te danken aan de zogenaamde Comfort Ride Control (CRC). Aangekomen op de plek van bestemming kunnen we meteen een andere slimmigheid testen, namelijk de automatische levelling waardoor de machine zich automatisch waterpas zet. Jan-Jacob laat het zien en legt uit: “Het rechtzetten van de machine werkt perfect met één druk op de knop mits je de stempels hebt uitgeschoven en alles in de veilige positie staat. De uitslag van de giek mag niet verder staan dan 19 graden en de deur moet dicht zijn. Ook hier zie je de focus van Manitou terug op het gebied van veiligheid”.

Jan-Jacob stapt uit de cabine en gaat de verreiker bedienen met de afstandsbediening. Hij gaat een gewicht hijsen van ruim 2000 kg met de lier. Dit gaat uiteraard moeiteloos en de bediening met de radiograaf gaat vloeiend en erg intuïtief.

Manitou de slimme verreiker - Agri Trader test de Manitou MRT 2550 Privilege Plus (1)

Kijken we even naar de uitvoerig van de mast die uniek is voor Manitou. Jan Hendrik Vogel: “Dankzij de vijfhoekige sectie van de arm wordt een zeer hoge precisie bij de besturing bereikt. Tegelijk blijft de zijwaartse stevigheid van de arm zo behouden, ongeacht de slijtagetoestand. Dit zorgt voor extra veiligheid van de gebruiker en eventuele omstanders. Verder zijn alle leidingen in de kettingbaan verwerkt, zo is er beduidend minder kans op beschadiging van deze leidingen”.

Ook willen we verder kijken naar de stabiliteit van de verreiker en koppelen een set palletvorken aan. Alle aanbouwdelen zijn voorzien van een chip. Zo herkent de machine elk afzonderlijk aanbouwdeel meteen en selecteert automatisch de juiste heftabel.

Het verplaatsen van en rijden met een aantal overvolle bigbags gaat met het grootste gemak. Tot slot koppelt Jan-Jacob een werkbak aan, neemt plaats in de werkbak en steekt de radiograaf in de daarvoor bestemde houder. Zo kan hij de afstandsbediening en werkbakbediening in één bedienen. Jan Hendrik Vogel heeft nog een aanvulling: “Manitou is de enige verreikerleverancier die een goedgekeurde asbestbak levert. De combinatie van machine en bak is CE gekeurd”.

Manitou de slimme verreiker - Agri Trader test de Manitou MRT 2550 Privilege Plus (6)

Het onderhoud van de Manitou

Tot slot kijken we naar de servicevriendelijkheid van de 2550. We beginnen aan de linkerzijde. Achter de cabine openen we de servicekap en zien een inklapbare ladder. Handig zou je zeggen, maar Jan-Jacob is wat sceptisch: “Het trapje is speciaal gemaakt om makkelijk op de machine te klimmen. Er zitten zelfs speciale gaten in de spatborden om de trap in te klikken. Mooi gemaakt maar zelf zou ik de trap niet snel gaan gebruiken, je moet hem eerst onder de servicekap uit tillen en vervolgens uitvouwen. Dat kost veel te veel tijd, dan ben ik er al lang op geklommen”.

Vervolgens gaan we naar de rechterzijde waar de 4 cilinder Mercedes motor zich bevindt. Deze voldoet aan de Tier 4 final eisen en heeft een vermogen van 156 PK. De motorkap gaat ver open waardoor het bereik bij service- en onderhoudswerkzaamheden uitstekend is.

Jan-Jacob: “De motor is mooi begaanbaar vanaf de grond, zo kun je heel makkelijk de dagelijkse controle uitvoeren. Over de techniek is goed nagedacht bij Manitou, bijvoorbeeld als de machine een zwakke accu heeft en hij staat uit en de machine wil niet meer starten. En het wil zo zijn dat de machine zo staat gezwenkt dat je niet bij de accu’s kunt komen, dan zitten er aan de zijkant van de machine polen die zijn verbonden met de accu zodat je altijd stroom kunt leveren. Erg slim en praktisch”.

Manitou is momenteel volop bezig om het leveringsprogramma roterende verreikers verder te vernieuwen. Jan Hendrik Vogel vertelt over deze ontwikkelingen: “De nieuwe types hebben hebben los van een nieuw design nog meer capaciteit, de heftabellen zijn nog beter. Zo hebben de machines een nieuw chassis en langere stempels met lengtegevers voor een variabel stempelprogramma. Hiermee heeft Manitou het grootste stempelbereik op de markt. Verder krijgen de machines een andere positionering van de mast voor een nog beter zicht met de mast naar beneden. Verder zijn de machines voorzien van load sensingpompen en is het bedieningsgemak nog verder verbeterd door een roter display in de cabine met knoppen op de armleuning om door het menu te scrollen”.

Manitou de slimme verreiker - Agri Trader test de Manitou MRT 2550 Privilege Plus (7)

Conclusie van het testteam

De Manitou verreikers hebben een uitstekende bouwkwaliteit, ze zitten gewoon heel slim in elkaar. Verder is de bediening fijngevoelig en erg gemakkelijk. Zeker met de komende introductie van diverse nieuwe types is men uitstekend op de toekomst voorbereid. Alle ingrediënten zijn aanwezig om de huidige marktleiderspositie verder uit te bouwen.

W&H Smedes
Solcamastraat 21
9262 ND Sumar
+31(0)511-521 491
info@wh-smedes.nl
www.wh-smedes.nl

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.