Leestijd: 5 minuten

De kleine Oostenrijkse tractorsfabrikant Lindner is een fenomeen op de Europese trekkermarkt. Het bedrijf heeft door zijn creativiteit zijn eigen kleine markt geschapen. De Lintrac past exact in die strategie.

In onze test hebben we een van de meest wendbare en meest ongewone trekkers uit de 100 pk klasse uitgeprobeerd.

Lindner Lintrac - een leuke aparteling - Agri Trader Test Jaarboek 2017 (1)

Meedoen aan de traploze transmissietechnologie is voor de Lindner tractoren een belangrijke stap voor de toekomst. Tenslotte is de fabrikant uit Oostenrijk voor veel bedrijven in dat land de huisleverancier van trekkers voor op- en om de boerderij. En de concurrentie rijdt in de 100 pk klasse al een paar jaar traploos.

Transmissie & Bediening

Samen met ZF ontwikkelden de Oostenrijkers voor de Lintrac een helemaal nieuw, vermogensafgetakte transmissie met twee rijbereiken die is vrijgegeven tot 110 pk. Onze ervaringen na vier weken testen zijn erg positief.

Voor de bediening heeft Lindner niet voor een combinatie rijhendel en besturingsapparatuur gekozen. De hydraulische functies worden met een aparte joystick, die ook twee toetsen voor de snelle wisseling van de rijrichting zorgt, bediend.

Bestel het nieuwe Test Jaarboek!

Voor het werk met de frontlader en andere veel bewegende aanbouwapparaten zoals een maaier of sneeuwploeg, is dat praktisch.

De transmissiefuncties zijn om de zogenoemde Ldrive draairegelaar gegroepeerd. Als die door (helaas alleen in het beeldscherm te zien) dubbelklikken wordt geactiveerd, kan de snelheid geregeld worden door simpelweg de regelaar te verdraaien. Met het naar voor of achter aantippen wordt er tussen de vier rij-modi gewisseld.

Aan de standaardinstelling ‘drive’ hadden we tijdens onze test meestal voldoende. De tempomaat en een toets voor het omzetten naar voetbediening zitten direct onder bereik.

Lindner Lintrac - een leuke aparteling - Agri Trader Test Jaarboek 2017 (3)

Wat bij anderen de rijhendel is, is bij Lindner de Ldrive draairegelaar. De snelheid en andere transmissiefuncties worden ermee bediend. De volwaardige EHR met trekkrachtregeling wordt verwezenlijkt door een achterste hef met kracht metende bout. De optionele cabinevering is mechanisch.

4WD op een 100PK tractor

De 4WD bediening en de differentieelschakeling zijn naar onze smaak bijna te nadrukkelijk aangeduid. Zoals voor een boerderijtrekker te verwachten is, is er een stilstandregeling voor de transmissie aanwezig die het wegrijden op hellingen makkelijker maakt.

De 3,4 liter Perkins viercilindermotor kennen we uit de kleinere Lindner Geotracs. Met een deeltjesfilter is de motor conform Tier 3b. Het regenereren van het filter is tijdens normaal gebruik nauwelijks te merken. De  verbruikswaarden van de motor zijn (volgens de boordcomputer) tijdens onze test circa zes liter per bedrijfsuur.

Bij langere transportritten verandert dat natuurlijk. We hebben gewerkt met een frontlader, een zijzwadlegger en een weide onderhoudsapparaat. Op topsnelheid wordt het toerental licht gereduceerd. Op het console zitten twee toerental geheugens met draaipot meters.

De cabine van de Lindner Lintrac

Bij de ontwikkeling van de Lintrac ging het er niet alleen om een traploze trekker voor berggebruik te maken, maar ook om een trekker te maken die de concurrentie aan kon. Om daarom een erg laag zwaartepunt te krijgen, moest de cabine voor de Lintrac speciaal aangepast worden. Een prettige bijkomstigheid is daarbij de lage instap met maar één opstap-trede. De wat verhoogde transmissietunnel in de cabine is daarbij niet hinderlijk.

Lindner Lintrac - een leuke aparteling - Agri Trader Test Jaarboek 2017 (4)

Door het omhoog klappen van de armsteun kan ook de rechterdeur gebruikt worden. De ver openslaande ramen bevielen ons ook goed.

De ROPS en FOPS gecertificeerde cabine komt van Fritzmeyer. De vooras en voorste hydrauliek komt van Lindner zelf.

Neem nu een abonnement op Agri Trader en kies jouw welkomstcadeau!

Werken met de Lintrac

Vanwege de weersomstandigheden konden we de Lintrac niet met een voormaaier testen. Dat moet voor de romp of zelfs as geleide hydraulica het sterke punt van deze trekker zijn.

Vierwielbesturing is niet  nieuw bij alpine trekkers. Lindner zet de techniek voor het eerst in bij een standaardtrekker en wil daarmee ook scoren op de frontlader markt op en om het erf. Of de Lintrac met zijn – voor een tractor – compacte maten van 2,4 meter hoog en 2 meter breed daar echt concurrerend is, dat moeten de klanten beslissen. Maar bij aanschaf zal de vierwielbesturing zeker meetellen.

In onze test beviel de inschakelbare achterwielbesturing zeker. De keuze van manier van sturen gebeurt met een display op de rechter cabinezuil. Er zijn vier stuur-programma´s. Voor het werk in de stal of bij het frontladen volstaat de achterwielbesturing.

Lindner Lintrac - een leuke aparteling - Agri Trader Test Jaarboek 2017 (2)

Bij maaien of mulchen kan de vertraagde (die pas bij een stuuruitslag vanaf 30° actief wordt) achterwielbesturing zinnig zijn om te verhinderen dat de achterkant van de trekker te vroeg uitzwaait. De mogelijkheid om zuinig te sturen kan mee tellen.

De vierde mogelijkheid is om de achterwielen te besturen met pijltoetsen. Dat is handig bij het werken op hellingen. Het beviel ons goed dat de achterwielsturing bij hogere snelheid minder progressief werd. Zeker bij heen en weer transport is dat praktisch.

De IHC terminal achter het stuurwiel is ook vermeldenswaard. Die dient, net als in de grotere Geotrac modellen als uitgebreide boordcomputer. Hiermee worden de elektrische regelunits en de vele trekker/ en transmissiefuncties geregeld. Het beeldscherm vervangt alle analoge instrumenten. De bediening gebeurt met toetsen bij het beeldscherm of met een afzonderlijk bedieningsdeel op de armsteun.

Technische gegevens Lintrac 90

Motor/emissienorm Perkins 3,4 l/ Tier 3b
Vermogen 102 pk
Transmissie Traploos ZF
Topsnelheid 43 km/u
Tankinhoud 80 l
Banden V/A 540/65R28/420/65R20
Afmetingen als getest L x B x H: 3,43 x 2,18 x 2,37 m
Gewicht 3.750 kg
Lindner Lintrac - een leuke aparteling - Agri Trader Test Jaarboek 2017 (5)

De optionele vierwielbesturing hebben we uitgebreid mogen testen. Niet alleen bij frontladerwerk went men daarbij snel aan de wendbaarheidswinst. De berijder heeft voldoende plek. Voor grote bijrijders wordt het krap.

Samenvatting

Lindner heeft zijn nieuwe trekker van alle opties voorzien die hem in de 100 pk klasse een topper kunnen maken. Maar zijn berg- en hellingvaardigheden heeft niet iedereen nodig.

Met zijn draaicirkel van 7 meter bij 4WD pikt de Lintrac een metertje van de concurrentie in zijn klasse. Samen met de traploze transmissie maakt hem dat tot een echte profi.

Dat zien we helaas terug in de prijs.

De bediening met de LDrive regelaar is ongewoon, maar gelukt. Om van rijrichting te veranderen moet er overgepakt worden naar de joystick of de keerschakeling links aan het stuurwiel. Ook na gewenning gebeurde het dat we daarbij per ongeluk de ernaast zittende richtingaanwijzer bedienden.

De IBC terminal is in het instrumentenpaneel opgenomen. We konden ons het beeldscherm ook goed op het zij-console voorstellen. De korte handleidingen die in de terminal zitten vonden we handig.

De frontlader is eenvoudig en snel te monteren en te verwijderen.

Verkoopinformatie

Lindner maakt jaarlijks zo’n 1.400 (Geotrac en Lintrac) trekkers. Duitsland is Lindners belangrijkste exportmarkt. Ongeveer een derde van de machines komt bij gemeentewerken terecht. De onderdelenvoorziening gebeurt vanuit Oostenrijk. In Duitsland zijn 90 dealers en steunpunten.

In 2015 zijn er volgens de fabriek al 250 Lintracs gemaakt. Driekwart daarvan had volgens Lindner achterwielbesturing.

Door de splitsing van de serie in drie lijnen (standaard, vierwiel gestuurd en de wijnbouwversie van 1,6 m smal) is het aanbod breed. Er wordt aan een krachtiger versie gewerkt.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.