Leestijd: 10 minuten

Met de u-Drill 6000 legt Kverneland de eerste steen voor een nieuwe serie universele precisie-zaaimachines met passieve voorwerktuigen. In praktijk mochten we uitproberen welke  verschillen er met de voorganger MSC waren. Die verschillen waren nogal indrukwekkend.

Kverneland u-Drill 6000 precisie-zaaimachine #Akkertest Agri Trader (21)

Op de markt voor universele precisie-zaaimachines met passief aangedreven voorwerktuigen heerst een harde strijd. Het is een wereld voor de echte profs. Er zijn veel fabrikanten die hebben geprobeerd in te haken, maar de markt is verdeeld onder vier à vijf merken.

Kverneland Accord betrad in 2003 dit segment met de MSC serie. Maar die sloeg niet zo aan. Daar moet de nieuwe u-Drill verandering in brengen. We hebben bij het zaaien zonder ploegen een eerste indruk van de 6m brede versie getest, een machine die later ook in grotere werkbreedtes verkrijgbaar zal zijn.

Weliswaar vanaf de grond af aan nieuw, maar voor wat betreft de opzet van de werktuigen hield Kverneland vast aan de MSC lijn. Zo wordt de precisie-zaaier op de akker als voorheen door een frontpacker en een tussen de korte schijveneg en zaaibalk geïntegreerde packer gedragen. Maar die laatste is nu star aan het hoofdchassis verbonden. Kortschijveneg, geleide borden, markeurs en de zaaibalk inclusief de hark worden hydraulisch getild door het kopakkermanagement. Maar nu de details.

Kverneland u-Drill 6000 precisie-zaaimachine #Akkertest Agri Trader (1)

De van de Qualidisc geleende 460 mm schijven hebben vijfvoudig afgedichte NSK lagers.

Geïntegreerde Qualidisc

Als voorheen worden voor de vlakke bodembewerking voor het zaaien apart rubbergelagerde licht getande schijven gebruikt. Ze zijn met hun diameter van 460 mm net zo groot als bij de MSC en werden geleend van de Qualidisc bouwserie. De optionele 510 mm schijven van de MSC en de mechanische diepteverstelling ervan zijn er niet meer.

Bomen en lagering van de schijven werden geheel herzien. Zo zit de as tap nu aan twee zijden bevestigd. Daarbij moet een vijfvoudige cassette-afdichting –vooral op locaties met veel stenen in de grond– voor een langere levensduur van de NSK lagers zorgen. Bovendien maakt deze constructie het wisselen van de aparte schijven makkelijker.

Bij een gelijkblijvende steek van 12,5 cm wordt de doorgang wat kleiner, wat volgens Kverneland door smallere bomen van een sterkere staalsoort gecompenseerd wordt. Net als vroeger zijn de lagers onderhoudsvrij, zoals dat hoort bij een machine uit de eredivisie. De hydraulische diepteinstelling van de schijven is nu standaard, iets dat bij de MSC alleen optioneel was. De diepte aanduiding is op de terminal te zien.

Kverneland u-Drill 6000 precisie-zaaimachine #Akkertest Agri Trader (2)

De hydraulisch zwenkbare spoorlosser is optioneel.

“Intelligente” packer

Bij de twee packers van de machine is veel veranderd. Beginnen we met de frontpacker: die optioneel te bestellen is. Hier zitten in plaats van vier packerwielen aan elk van de drie packer units drie bredere wielen met AS-profiel, een diameter van 800 mm en luchtbanden. Daarmee zal de bodem nog gelijkmatiger aangedrukt worden.

Kverneland u-Drill 6000 precisie-zaaimachine #Akkertest Agri Trader (3)

De packer wielen kosten extra. Ze worden net als alle werktuigen hydraulisch gelift door het kopakker management.

 

Waren de packers bij de MSC nog star aan het frame verbonden, bij de u-Drill zijn ze nu, indien nodig (handmatig of via het kopakkermanagement hydraulisch) op te klappen. Aanvullend zwenken de packers bij het tillen van de zaaier aan de kopakker automatisch mee omhoog, dankzij het op de u-Drill aanwezige kopakkermanagementsysteem dat voorzien is van autodetectie. Daardoor is er meestal genoeg grondspeling om de driepuntsophanging in zijn werkpositie te belasten.

Tussen de drie frontpacker units zijn er optioneel tweetandige spoorloswoelers te monteren. Die zijn door een dubbel werkende hydraulische cilinder (1 per paar) ook verbonden met het kopakker management en elk met een bladveer tegen overbelasting beveiligd.

Ook de geïntegreerde packer voor de zaaibalk heeft nu bredere wielen. Ze hebben en diameter van 900 mm. Daarbij zijn de wielen nu, net als bij andere aanbieders in offset gemonteerd, zodat er zich geen doorlopende bodemgolf meer kan vormen. Al met al trekt de u-Drill er lichter door dan de MSC deed.

De packerwielen zitten paarsgewijs aan een drager (uitgezonderd de apart opgehangen twee buitenste wielen). Dat maakt wisselen bij defecten sneller en eenvoudiger.

Kverneland u-Drill 6000 precisie-zaaimachine #Akkertest Agri Trader (4)

Goed herkenbaar: de verzette opstelling van de packer wielen.

Nieuwe CD zaaischaar

De constructeurs uit Hanzestad Soest hebben bij de constructie van hun nieuweling ‘out of the box’ gedacht. Want in plaats van enkele schijfscharen met reinigings- en dieptegeleidingsmogelijkheden heeft de u-Drill CD dubbele schijfscharen.

De aan de drukkant aangebrachte afstrijkers zorgen ervoor dat de zaaigroef ook op een natte, kleverige bodem goed gevormd wordt. De rijenafstand is 12,5 cm. Kverneland geeft 17,5 cm als sprong van de scharen aan, ook de gehele ophanging van de kouters is nieuw. Waren op de MSC de zaaikouter en aandrukrol nog gescheiden, nu zitten ze op dezelfde drager. Die is niet meer met bladveren, maar met spiraalveren voorgespannen.

Kverneland u-Drill 6000 precisie-zaaimachine #Akkertest Agri Trader (14)

Alle scharen zijn apart met spiraalveren voorgespannen. Niet meer met bladveren.

Door de gecombineerde bouw zal de aflegdiepte, vooral op hogere snelheden, gelijkmatiger blijven. Wil men bij laat zaaien of onder erg natte omstandigheden werken met minder verdichting, dan zijn de aandrukrollen niet meer als bij de MSC helemaal omhoog te zwenken. Bij de  u-Drill moet de schaardruk er enigszins voor gereduceerd worden.

Over de schaarduk: Die wordt vanuit de comfortabele positie op de berijdersstoel met de terminal ingesteld en centraal op de tweedelige guidebar overgebracht. Kverneland geeft een maximaal mogelijke schaardruk van 100 kg aan. De drukindicator zit voor op de zaai-goedtank.

De aflegdiepte wordt parallel en net als de schaardruk hydraulisch over de hele guidebar ingesteld. Daarachter kan optioneel een vingerhark (12 mm ø profiel) gemonteerd worden. Beide harken hebben een traploze hoogte- en drukverstelling en kunnen met gatenroosters in drie verschillende posities schuin gemonteerd worden. Bij het achteruit rijden, met de zaaier omlaag, klapt de hark naar voren om. Verbogen tanden zal hij dus niet snel krijgen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Nieuwe zaaigoeddosering

Naast de nieuwe zaaibalk is er ook op het gebied van de dosering een wisseling van de wacht. Van de Kverneland Accord kenden we tot nu toe alleen de schuifwieldosering, waarbij de uitgebrachte hoeveelheid zaaigoed uitsluitend via de traploos verstelbare grootte van de cellen en het toerental van de doseur bepaald werden.

Met de u-Drill stapt de fabrikant over naar op verwisselbare rotoren voor verschillende zaadsoorten en hoeveelheden. Die leveren winst op bij de langsverdeling bij erg kleine hoeveelheden (zoals koolzaad en hybride koolzaad) en bijzonder gevormd zaaigoed zoals gras.

De fabrikant zegt dat de vier rotoren kunnen voorzien in tussen de 2-400 kg/ha. Voor het wisselen van de rotors is geen gereedschap nodig. Het kan dankzij een afdichtschuif ook gebeuren bij een gevulde zaadtank. Overigens heeft de 6m brede u-Drill twee doseerunits, één per kant en per verdelerkop.

Onze nul-seriemachine had nog de oudere schuifwiel dosering. Het afdraaien ervan ging ongeveer als straks in seriebouw: de aandrijving is nu standaard elektrisch en op basis van radar impulsen.

Het afdraaien bij de Kverneland u-Drill

Het afdraaien is eenvoudig: Eerst wordt in het afdraai-menu de zaaigoedsoort en de ijkhoeveelheid gekozen (in kg/ha of korrels/m2). De computer informeert de bediener over de passende rotor die dan –als hij er al niet in zit– in de doseercassette wordt gestoken. Daarna kunnen direct, met een druk op de knop, de doseereenheid ingesteld en de cellen gevuld worden. Als dat gedaan is, wordt aan de respectievelijke doseurs de meegeleverde afdraaizak gehangen; de feitelijke dosering kan dan met de druktoetsen naast de doseur en via de terminal in de trekkercabine ingesteld worden. In welke mate de afdraaizak gevuld wordt, wordt door de software bepaald, het afdraaien wordt dan automatisch gestopt.

De afgedraaide hoeveelheidswaarde wordt door de berijder in de terminal ingevoerd. Klaar! Wie op zeker wil gaan, kan nog een ingeprogrammeerde test afdraaiproef doen. Vergissen is immers menselijk? Een rekenfoutje is zo gemaakt. Dat afdraaien hoeft maar op één doseur. De tweede neemt de waarden intern over.

Nu twee verdelers

Voor de verdeling van zaaigoed zijn er nu twee verdelerkoppen in plaats van één. Ze bevinden nu dichter op de zaaischaren, zodat de weg tussen de zaadisolatie en het leggen van het zaad korter is. Dat komt ten gunste van de lengteverdeling, waarbij zo op het oog geen verschillen merkbaar zijn. Bovendien is bij deze opzet de standaard halve breedte afschakeling eenvoudiger te maken.

Bij het aanleggen van rijlijnen (max. 2 x 4 rijen) worden de betreffende rijen afgesloten en de hoeveelheid zaaigoed via de doseur naar keuze gereduceerd. Daardoor is een zaaigoed retour systeem overbodig.

Kverneland u-Drill 6000 precisie-zaaimachine #Akkertest Agri Trader (11)

De toegang tot de zaaigoedtank is open. We hadden echter graag meer inhoud gewenst.

Zaaigoedtank met weegschaal

De u-Drill heeft ook een grotere zaaigoedtank gekregen. Met een inhoud van 4.350 l is hij 450/650 l. groter dan die van de MSC, maar wat kleiner dan de MSC+. Twee verstelbare leegmeldsensoren melden de berijder wanneer de zaadvoorraad op zijn eind loopt.

Over het afdekzeil waren we nog niet zo enthousiast. Het mist geleiding op de tank.

Kverneland u-Drill 6000 precisie-zaaimachine #Akkertest Agri Trader (12)

Het tankvolume is conform zijn klasse. Het afdekzeil is onpraktisch. Een variant met in tweeën gedeelde mesttank staat in de planning.

Boven de doseerunits vinden we aan beide kanten snel lossers, die we op onze testmachine nog knap onpraktisch vonden. In productie komt er straks een goede oplossing met een slangkoppeling. Tegen een meerprijs van circa €2.500 levert Kverneland een weeginstallatie, die met vier weegcellen tussen tank en chassis werkt. Die optie zal vooral voor loonwerkers interessant zijn omdat de tank zo helemaal ‘op maat’ gevuld kan worden voor elke klant en elk veld. Dat resulteert in minder resthoeveelheid en dat leidt weer tot minder rusttijden.

Op onze nul-serie machine ging de aanduiding van het gewicht nog over een aparte terminal. Aan de compatibiliteit met een ISOBUSterminal werd nog gewerkt.

Kverneland u-Drill 6000 precisie-zaaimachine #Akkertest Agri Trader (10)

De weeginstallatie kost circa €2.500 extra. Hij is ISOBUS compatibel.

Isomatch Tellus en ISOBUS

De u-Drill is af fabriek helemaal ISOBUS compatibel en heeft dus feitelijk geen eigen terminal nodig. Onze machine was echter voorzien van een ISOmatch Tellus terminal van Kverneland, met twee gelijktijdig aangegeven menuvelden en touchscreen bediening.

Op één schermdeel stond de optionele achteruitrijcamera, een zinvol attribuut. In het werkmenu werden continu de zaaihoeveelheid, de rijsnelheid, het turbinetoerental en de aflegdiepte getoond. Daarbij komt dan de status quo aanduiding van de machinefuncties.

Alle  hydraulische functies inclusief die van de turbine (met permanente doorstroom over het voorkeur besturingsapparaat) worden over een aanvullende stuurunit geregeld. In het kopakkermanagement moet men de respectievelijke functie in het bedieningsmenu activeren (b.v. rechter markeur tillen) en dan de besturingsunit bedienen.

De verdere bediening is geen raadsel. De pictogrammen zijn duidelijk en de bedieningsvolgorde logisch. De aanduiding van de rijlijnsequenties zou duidelijker mogen zijn. De doseurs zijn met de vingertop te bedienen om bijvoorbeeld in hoeken te kunnen inzaaien. Ze zijn ook met de vingertop in- en uit te schakelen als er bijvoorbeeld zonder GPS op een wig wordt gezaaid.

Kverneland u-Drill 6000 precisie-zaaimachine #Akkertest Agri Trader (17)

Helemaal ISOBUS: machine besturing en camera op één beeldscherm. De gewichtsaanduiding moet straks in het bedieningsmenu van de zaaier geïntegreerd zijn. Op de foto staat de ISOmatch Tellus bedieningsunit.

Meer wetenswaardigheden

De ventilator heeft standaard een hydraulische aandrijving en vraagt volgens de fabrikant ongeveer 42 l/min olie. Met GPS kan de u-Drill afhankelijk van bodemconditie de hoeveelheid zaaigoed veranderen en aan de kopakker de doseurs gescheiden in- en uitschakelen.

Technische gegevens

Concept: universele precisie-zaaimachine met passieve voorwerktuigen, geïntegreerd packer onderstel, zaaiend na de bandpacker, diepte geleiding hydraulisch, elektro hydraulisch kopakker management.

Voorbereidingswerktuigen: Qualidisc korte schijveneg, 460 mm schijven op een steek van 12,5 cm. per stuk met rubber elementen tegen overbelasting beveiligd, onderhoudsvrije  lagers, hydraulische hoogteverstelling.

Packer: Voor ø 800 mm (optioneel) achter ø 900 mm; lucht gevuld.

Zaaibalk: veer belaste dubbele-schijvenschaar, rijenafstand 12,5 cm, schaardruk en aflegdiepte centraal hydr. verstelbaar, nalopende aandrukrol.

Dosering en tank: Twee elektrisch aangedreven cellenwiel doseurs voor 2-400 kg/ha. Keuze uit 4 rotors; tankvolume 4.350 l.

Kverneland u-Drill 6000 precisie-zaaimachine #Akkertest Agri Trader (13)

Waar de MSC nog enkelschijfsscharen had, daar heeft de u-Drill dubbele scharen met een aangebouwde aandrukrol.

Kverneland u-Drill 6000 precisie-zaaimachine #Akkertest Agri Trader (29)Uit de praktijk: Michael Angres

Michael Angres heeft zijn u-Drill sinds augustus 2014 in gebruik. “Na de goede ervaringen met de MSC’s die we eerder hadden, is er één door de u-Drill vervangen” vertelt de loonwerker. “In directe vergelijking loopt de u-Drill lichter. Intussen hebben we ruim 1.100 ha graan, koolzaad en groenbemester ingezaaid. Net als bij elke schijveneg slijt de eerste rij van de Qualidisc wat sneller. Maar de standtijden die we er op de MSC’s mee haalden waren goed. Na 4.000 ha rijden we met onze MSC nog steeds met de eerste set schijven.”  “Bij de u-Drill hadden we tot nu toe nog geen noemenswaardige problemen met verstopte slangen. Ook bij het zaaien van grasmengsels verliep alles probleemloos. Door de constructie ontstaat er op geploegde akkers op hellingen een lichte damvorming door de tweede packer rij. Maar daar is mee te leven”. Onze u-Drill is er eentje uit de voorserie. Voor 2015 komen er wat updates, zoals nieuwe doseurs.  Damvorming op hellingen zal straks door egalisatieborden verleden tijd zijn.

Onze samenvatting

Met de u-Drill heeft Kverneland Accord een moderne universele precisie-zaaier met passieve voorwerktuigen ontwikkeld. Die machine is concurrerend. De engineers uit het Duitse Soest –spreek uit: “Soohst”– hebben de MSC op al zijn pijnpunten aangepakt en toegesneden op wat moderne landbouwers en loonwerkers willen.

Erg prettig zijn daarbij de vol hydraulische instellingen, inclusief het eigen kopakkermanagement. Bovendien vraagt de machine maat twee d.w. ventielen en gaan de Soesters ook hun weg met de verwisselbare cellenwielen. Dat werkt. En de dubbele schijven in plaats van de enkele op de MSC deugen ook.

  • Compacte bouw
  • Grote packer wielen
  • Geringe trekkracht behoefte
  • Maar 2 D.W. regelunits nodig
  • Schaardruk en inlegdiepte centraal; hydraulisch regelbaar.
  • Geïntegreeerd kopakker management
  • ISOBUS af fabriek
  • kompakte Transportstellung
  • Onpraktisch afdekzeil van de tank
  • Aandrukrollen niet afneembaar

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.