Leestijd: 11 minuten

Met de generatiewisseling van M7001 naar de nieuwe serie M7002 verandert er bij Kubota qua uiterlijk weinig, maar technisch des te meer. We konden een eerste praktijktest doen bij het uitrijden van mest.

Kubota voert de druk op - M7002 - Test Jaarboek Agri Trader (9)

De nieuwe M7002 Premium-modellen profiteren vooral van de nieuwe powershifttransmissie, maar ook van een veranderde motorafstelling.

Het is een hele uitdaging voor Kubota om zich te vestigen in de categorie van tractoren in de lage middenklasse (vermogen-gebaseerd). Deze markt is behoorlijk bezet en bij de klanten heeft deze Japanse fabrikant door zijn sterke marktpositie bij compacte tractoren een ietwat vastgebakken imago.

Kubota moet dus punten scoren door ofwel technische voorsprong, of door betrouwbaarheid, competente dealers en daardoor tevreden klanten.

In de Europese dealer- tevredenheidsbarometer DSI bivakkeert Kubota net als reeds in 2017 in de top van het veld, en in 2018 nam Kubota samen met Fendt zelfs de eerste plaatsen in. Dat laat zien dat Kubota veel werk in het dealernetwerk steekt en daarmee legt het de fundering voor een verdere uitbouw van het marktaandeel. Dit wordt onderstreept door plannen om tot en met 2020 ongeveer 55 miljoen euro te investeren in een Europees R&D-centrum in Frankrijk.

Echter: zonder het bijpassende product kan ook de beste dealer niks uitrichten. Na een paar opstartproblemen bij de serie M7001 neemt Kubota nu een nieuwe aanloop met een volledig herziene generatie van deze modelserie. Daarbij moet je je niet laten misleiden door het feit dat er uiterlijk nauwelijks iets veranderd lijkt te zijn. Technisch zijn de tractoren namelijk van voor tot achter flink aangepakt en grondig door-ontwikkeld en gemoderniseerd.

Nieuwe motormapping voor de Kubota M7002

Net als voorheen gebruikt Kubota in de M7002-serie motoren van eigen makelij. Over de 6,1 liter grote viercilinder van het type V6108-CR-TIEF4 zijn de meningen verdeeld. Terwijl sommigen door de voor een viercilinder relatief grote cilinderinhoud verhoudingsgewijs hoge verbruikscijfers verwachten, melden sommige M7001-eigenaars een geringe dorst en een mooie krachtontplooiing van de motor, en ook een goede betrouwbaarheid.

Kubota voert de druk op - M7002 - Test Jaarboek Agri Trader (2)

De grote viercilinder kreeg nieuwe motorsoftware.

De waarheid ligt waarschijnlijk ergens in het midden, want de V6108-motor scoorde in de tests tot nu toe onder gemiddelde verbruikscijfers – in negatieve zin dus. Met een nieuwe motor- mapping wil Kubota de kritiekpunten nu echter grotendeels uit de wereld helpen.

Bestel het Test Jaarboek en lees nog meer testrapporten!

Wat is er veranderd?

Ten eerste heeft Kubota het nominaal toerental iets omlaag gebracht, van 2.200 naar 2.100 toeren. Verder werd middels de injectie een andere koppelkromme gecreëerd, zodat het (32 Nm hogere) maximumkoppel bij 1.500 toeren wordt afgegeven (voorheen 1.400 tpm) en er bovendien een klein koppelplateau ontstaat.

Beide zaken moeten vooral bij aftakaswerkzaamheden een lager werktoerentalgebied mogelijk maken en zo diesel besparen.

Kubota voert de druk op - M7002 - Test Jaarboek Agri Trader (3)

Het nominaal toerental is nu lager, het koppel hoger en het dieselverbruik verminderd.

De vierpitter in de M7172 werkt met een wastegate-turbocompressor met intercooler en hij levert bij nominaal toerental 125 kW ofwel 170 pk.

Bij toerenval stijgt het vermogen tot het maximum bij 1.900 toeren van 130 kW (177 pk).

Er is bij de 170pk modellen een boost van 5 pk. Met een maximaal koppel van 711 Nm bij 1.500 toeren en een koppelstijging van 33 procent heeft de motor voor een viercilinder behoorlijk wat punch – dankzij de grote cilinderinhoud natuurlijk.

Zescilinders in dezelfde vermogensklasse daarentegen leveren meestal weliswaar meer koppel, maar in de regel met een vlakker koppelverloop.

Ook de voorgangers van de serie M7001  voldeden al aan de uitlaatgasnorm Tier 4 final, dus op dat gebied is er niks veranderd. Het dieselpartikelfilter en de DOC zijn net als voorheen onder de motorkap geplaatst, de SCR-katalysator bevindt zich aan de onderkant van de uitlaatpijp, en ook de extern gekoelde uitlaatgasterugvoer bleef aan boord.

Kubota voert de druk op - M7002 - Test Jaarboek Agri Trader (4)

Met complexe uitlaatgasnabehandeling wordt nu de norm Tier 4 final gehaald. Voor Stage 5 is de motor hardwarematig echter ook al voorbereid.

Het AdBlue-verbruik is in verhouding tot het dieselverbruik ongeveer 4%. Een dieseltankinhoud van 330 liter is goed. De 38-liter AdBlue-tank hoeft dus slechts eens in de drie tankbeurten te worden bijgevuld.

Moderne powershifttransmissie voor de Kubota

Kubota levert de nieuwe M7172 met drie uitrustingspakketten: Standard, Premium en Premium KVT. Laatstgenoemde variant gebruikt de traploze vermogensgesplitste ZF-transmissie TMT16; deze is met een aangepaste software overgenomen van de voorgangerserie.

Bij de varianten Standard en Premium is er meer nieuws: hier is de in de M7001 gebruikte viervoudige powershifttransmisie van ZF vervangen door de nieuwe ZF TPT16 met vijf groepen en zes powershifttrappen.

Deze bak wordt ook gebruikt door onder andere Deutz-Fahr en McCormick in een aantal modelseries.

Groepen en powershifttrappen kunnen zowel handmatig als automatisch worden geschakeld. In de handmatige modus schakel je de groepen en powershifttrappen met het multifunctionele hendel, door het naar voren of naar achteren te duwen. Voor het schakelen van groepen moet daarbij een activeringsknop aan de zijkant worden ingedrukt.

Kubota voert de druk op - M7002 - Test Jaarboek Agri Trader (10)

De ZF TPT16 werkt met vijf groepen van zes powershifttrappen, plus een kruipreductie.

Bij groepenschakeling zoekt ook hier de transmissie de passende versnelling in de volgende groep (Speed Matching). In de automatische modus worden de groepen en powershifttrappen automatisch geschakeld, waarbij je de schakelmomenten kunt beïnvloeden met een Eco/Power-functie (in de Eco-modus is het maximale toerental bovendien begrensd tot 1.800 tpm) en de stand van het gaspedaal.

Verder kunnen de groepen worden vastgezet (akkermodus), zodat – anders dan in de wegmodus – alleen de powershifttrappen automatisch worden geschakeld.

Vooruit en achteruit

In totaal zijn er 30 versnellingen vooruit en 15 achteruit; de kruipgroep is zowel op de Premium als Standard modellen optioneel verkrijgbaar. En zelfs bij de powershifttrappen kan door de chauffeur worden ingesteld waar de automaat mag ingrijpen en waar niet.

Bij het schakelen van groepen overlappen er altijd drie powershifttrappen, zodat de transmissiesoftware afhankelijk van de gevraagde trekkracht altijd de passende overbrengingsverhouding kan kiezen.

Kubota voert de druk op - M7002 - Test Jaarboek Agri Trader (11)

Groepen en powershifttrappen kunnen handmatig of automatisch worden geschakeld.

De topsnelheid bedraagt bij de TPT16 net als bij de TMT16 theoretisch 60 km/u. Daardoor wordt de eindsnelheid van 50 km/u bereikt bij 1.900 toeren. Dat had van ons nog wel iets lager mogen zijn, maar het is wel precies waar de motor zijn topvermogen afgeeft.

Wie op topsnelheid meer toeren wil draaien, die kan naast de hoogste versnelling E6 nog kiezen voor de kortere versnelling E5; dan draait de motor nominaal toerental.

Goed vinden we ook de logische aanduiding met letters (A t/m E) voor de groepen en cijfers (1 t/m 6) voor de powershifttrappen.

Minpuntje: een koppelingsfunctie via het rempedaal is er bij de M7002 Premium nog niet. Volgens Kubota staat dit punt echter op de agenda. Verder heeft het shuttle-hendel voor de omkeerschakeling links aan het stuur weliswaar een neutraalstand, maar geen geïntegreerde parkeerrem.

Kubota voert de druk op - M7002 - Test Jaarboek Agri Trader (12)

Een geïntegreerde parkeerrem in de omkeerschakeling zou mooi zijn.

Ook op het multifunctionele hendel, waarmee je eveneens de verandering van rijrichting kunt initiëren, is alleen een neutraal-knop aanwezig.

Kubota voert de druk op - M7002 - Test Jaarboek Agri Trader (17)

Op het rijhendel worden transmissie, omkeerschakeling, achterhef en twee regelventielen achter bediend.

Heel fijn is dat net als reeds op de M7001-voorganger het geval was, er standaard een viervoudige aftakas achter is (1.000/1.000E/540/540E) die mechanisch wordt geselecteerd en elektrohydraulisch met een tuimelschakelaar wordt in- en uitgeschakeld. Tegen meerprijs levert Kubota ook nog een 1.000-frontaftakas van Zuidberg

Kubota voert de druk op - M7002 - Test Jaarboek Agri Trader (6)

De fronthef komt van Zuidberg.

Verstevigd chassis

Afgaand op het uiterlijk verwacht je onder de motorkap van de M7002 eerder een zescilinder, want met een wielbasis van 2,75 meter zit deze Japanner eigenlijk in die categorie.

Kubota voert de druk op - M7002 - Test Jaarboek Agri Trader (7)

Dankzij een stuuruitslag van 55 graden is de M7172 nog heel wendbaar.

Bij een maximale stuuruitslag van 55 graden is de wendbaarheid dan ook niet helemaal op gebruikelijk viercilinder-niveau, maar met een opgegeven 9,20 meter verslaan de M7002-modellen wel bijna alle zescilinders in deze vermogensklasse.

Kubota voert de druk op - M7002 - Test Jaarboek Agri Trader (5)

Met een wielbasis van 2,75 meter staat de M7172 er bijna als een zescilinder bij.

Zowel voor de achteras (ZF) als voor de vooras (Dana 745 met uitschakelbare vering) worden nu sterkere uitvoeringen gebruikt, waarmee het toelaatbare totaalgewicht kon worden verhoogd van 10 ton naar 11,5 ton. Daarmee steeg weliswaar ook het leeggewicht ietsje, maar met een laadvermogen van 4,5 ton doen de Japanners nu niet meer onder voor de concurrentie.

Kubota voert de druk op - M7002 - Test Jaarboek Agri Trader (8)

De nieuwe Dana-vooras en de versterkte ZF-achteras staan nu een totaalgewicht toe van liefst 11,5 ton.

Op de achteras passen net als voorheen maximaal 38 inch grote 650-banden. In deze vermogensklasse bieden de concurrenten iets meer contactvlak. Positief daarentegen is dat de M7002’s met een leeggewicht van circa 6,3 ton ongeveer 1 ton lichter zijn dan de meeste zescilinders in deze inhouds- en vermogensklasse.

Vergelijkbare viercilinders zijn echter nog iets lichter, vooral de exemplaren met hoog extra- en boost-vermogen.

Kubota heeft een lichte vierstijls-cabine

De van de voorganger overgenomen cabine biedt dankzij een vierstijls-constructie en laagliggende achterspatborden een zeer goed zicht rondom en is ook heel licht van binnen.

Rechts kun je vanwege de grote terminal alleen uitstappen als je de stoel iets naar rechts draait.

Kubota voert de druk op - M7002 - Test Jaarboek Agri Trader (14)

De cabine is hoog, maar vrij kort. Het zicht rondom is super, je mist echter opbergruimte.

De afwerking van de cabine van onze testtrekker was goed, ook al haalt hij geen premiumniveau. Op alle modellen is standaard de mechanische cabine vering aanwezig, pneumatisch is optioneel. Daarbij kun je kiezen tussen een mechanische en pneumatische variant.

In het cabinedak zitten overigens geen ventilatie-uitstroomopeningen. Of je zo in de winter altijd de ruiten vrij kunt houden, kunnen we niet zeggen. Jammer trouwens: net als voorheen is er weliswaar airconditioning, maar geen automatische regeling daarvan.

Kubota voert de druk op - M7002 - Test Jaarboek Agri Trader (15)

De cabinevering is naar keuze mechanisch of pneumatisch.

Kubota heeft een zeer intuïtieve terminal

De meeste functies zijn ondergebracht in de bedieningsarmleuning (op de voorkeuze van aftakas en andere na). Het kleurverschil tussen de knoppen had beter gekund; zo zijn de toerentalinstelling, vierwielaandrijving, sperdifferentiëlen en alle transmissieknoppen oranje gemarkeerd, wat de overzichtelijkheid niet ten goede komt. Bovendien zijn de knoppen van de terminal-bediening maar moeilijk bereikbaar.

Kubota voert de druk op - M7002 - Test Jaarboek Agri Trader (13)

De vier toerentallen van de achter-PTO worden mechanisch geselecteerd.

Veel lof daarentegen hebben we voor de terminal zelf. Het scherm is groot (een diagionaal van 12 inch) en is zowel als aanraakscherm als met een draaiknop in de armleuning te bedienen.

Kubota voert de druk op - M7002 - Test Jaarboek Agri Trader (20)

Met de draai- en drukknop kun je parameters in de combimonitor wijzigen.

Ondanks de zwarte achtergrond is de informatie zeer goed afleesbaar, dankzij contrastrijke kleuren en zeer grote letter- en cijfertypes en grote pictogrammen. Heel fijn is dat het hoofdbeeldscherm en de drie passieve weergavevelden snel en gemakkelijk zijn te verschuiven en in te delen door middel van slepen. Na het aanklikken van de velden in de menulijst verschijnt een oranje kader en dan kunnen de vier beeldschermvelden naar believen worden ingedeeld, zonder dat je door een heleboel menu’s moet klikken.

Kubota voert de druk op - M7002 - Test Jaarboek Agri Trader (19)

het naar keuze 7 of 12 inch grote aanraakscherm, dat zeer goed afleesbaar is.

Met vier vrij toe te kennen sneltoetsen kom je snel en rechtstreeks in de gewenste menu’s. Goed is ook dat dankzij een groter geheugen nu 20 procedures in het kopakker-management kunnen worden opgeslagen; de programmering gaat in record- of step-by-step-modus en is tijd- en afstandsafhankelijk aan te passen.

Verder zijn nu individuele chauffeur- of machine-instellingen op te slaan, iets wat bij de M7001-serie nog niet kon. En zowel in de 7 inch grote K-Monitor Pro 7” als in de 12 inch grote Pro-Monitor K-12” is ISOBUS met Section Control geïntegreerd.

Kubota voert de druk op - M7002 - Test Jaarboek Agri Trader (16)

De armleuningbediening zou wat ergonomischer ingedeeld kunnen zijn.

Meer wetenswaardigheden over de Kubota M7002

  • Het hydraulisch vermogen van 110 l/min is behouden gebleven, net als het maximale aantal dubbelwerkende regelventielen (vier achter standaard; optioneel vijf achter en één voor, plus fronthef).
  • Vanaf de Premium-uitvoering zijn elektrohydraulische regelventielen standaard. Ook de hefkrachten (maximaal 9,4 ton achter, 3,5 ton voor) zijn identiek aan die van de M7001.
  • De modelserie M7002 omvat drie modellen (130, 150 en 170 pk) en drie uitrustingsvarianten (Standard, Premium en Premium-KVT).
Kubota voert de druk op - M7002 - Test Jaarboek Agri Trader (18)

Op het combi-instrument worden motor- en transmissie-parameters getoond.

Technische gegevens Kubota M7002

Motor: Kubota V6108 CR-TIEF4-viercilinder, cilinderinhoud 6,1 l; 125 kW (170 pk) @ 2.100 tpm, max. vermogen 130 kW (177 pk) @ 1.900 tpm; max. koppel 711 Nm @ 1.500 tpm; koppel- stijging 33%; uitlaatgasnorm Tier 4 final met EGR, DOC, DPF en SCR; dieseltankinhoud 330 l, AdBlue-tank 38 l; olieverversen elke 500 bedrijfsuren.

Transmissie en aftakassen: ZF TPT 16; 5 groepen van 6 powershifttrappen (30/15 versnellingen) plus kruipreductie (54/27 versnellingen); akker- en wegmodus plus Eco-power-regeling; 50 km/u @ 1.900 tpm; viervoudige aftakas achter; optioneel frontaftakas 1.000 tpm.

Hefinstallatie & hydrauliek: Cat III-achterhef, max. hefkracht 9,4 t; fronthef max. 3,5 t; 110 l/min load- sensing; standaard 4 x dubbelwerkende regelventielen achter (optioneel  5 plus 1 front-regelventiel); bediening bij Premium elektrohydraulisch.

Afmetingen en gewichten: wielbasis 2,75 m; min. draaicirkel 9,2 m; leeggewicht circa 6.300 kg; max. toelaatbaar totaalgewicht 11.500 kg.

Kubota voert de druk op - M7002 - Test Jaarboek Agri Trader (1)

Dankzij nieuwe assen ligt het maximaal toelaatbare totaalgewicht nu op 11,5 ton – en dat bij een kleine 6,5 ton leeggewicht. Dat betekent meer dan 5 ton laadvermogen!

De concurrentie: viercilinder-tractoren in de 170pk-klasse

Kubota voert de druk op - M7002 - Test Jaarboek Agri Trader (24)

Kubota M7172 Premium

Kubota voert de druk op - M7002 - Test Jaarboek Agri Trader (22)

Deutz-Fahr 6175.4 RCshift

Kubota voert de druk op - M7002 - Test Jaarboek Agri Trader (23)

McCormick X7.460 P6-Drive

Motor Kubota Deutz TCD 4.1 4V FPT BetaPower
Cilinderinhoud 6,1 l 4,0 l 4,5 l
Nom. vermogen 125 kW (170 pk) 120 kW (163 pk) 117 kW (159 pk)
Max. vermogen 130 kW (177 pk) 129 kW (175 pk) 122 kW (166 pk)
Max. vermogen met boost  –  – 129 kW (175 pk)
Max. koppel 711 Nm @ 1.500 tpm 699 Nm @ 1.500 594 Nm @ 1.400 tpm
Uitlaatgasreiniging EGR + DOC + DPF + SCR EGR + DOC + DPF + SCR DOC + SCR
Dieseltankinhoud 330 l 220 l 280 l
Transmissie ZF TPT16 ZF TPT16 ZF TPT16
Hoofdversnellingen/PS-trappen 30/15 (54/27) 30/15 (54/27) 30/15 (54/27)
Motortoerental bij 50 km/u 1.950 tpm n.o. n.o.
Wielbasis 2,75 m 2,54 m 2,60 m
Min. draaicirkel 9,20 m 7,40 m n.o.
Leeggewicht 6.300 kg 7.150 kg 6.400 kg
Max. toelaatb. totaalgewicht 11.500 kg 11.500 kg n.o.

 

Onze conclusie over de Kubota M7002

De M7002-serie is een duidelijke doorontwikkeling van de M7001-voorgangers. De motor levert wezenlijk betere prestaties en verbruikt daarbij minder diesel.

De nieuwe TPT16 van ZF is een echte aanwinst en schakelde bij onze testtrekker probleemloos en ook bij het wisselen van groepen met slechts korte krachtonderbrekingen.

Lof is er ook voor de intuïtieve bediening van de zeer goed afleesbare K-monitor. Kritiek hebben we op het hoge transporttoerental bij 50 km/u en de ontbrekende koppelingsfunctie van de rem.

  • + moderne powershifttransmissie
  • + goede motor-transmissie-afstemming
  • + intuïtieve terminalbediening
  • + zeer goed rijcomfort
  • + aftakas achter met vier toerentallen
  • + laag leeggewicht; hoog laadvermogen
  • – geen ‘brake-to-clutch’
  • – tamelijk hoog toerental bij 50 km/u

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.