Leestijd: 7 minuten

Dat het einde van de ontwikkeling bij zwadharken nog niet is bereikt, laat Krone zien met de nieuwe cirkelhark met vier harkelementen Swadro TC 1370. Verbeteringen op het gebied van bedieningscomfort en met name bij de geleiding van de harkrotors maken de machine tot een echt hightech-product.

Krone Swadro TC 1370 - De harkmeester - Agri Trader Test Jaarboek (12)

De TC 1370 is met zijn maximale harkbreedte van 13,70 meter toegevoegd aan de Swadro-serie van Krone.

Op de  Agritechnica werd de Krone Swadro TC 1370 toegevoegd aan de Krone-familie van viercirkelzwadharken, waarmee het aantal modellen op drie komt. Met een maximale werkbreedte van 13,70 meter is dit het grootste model. Wanneer de vier harkelementen in de minimale werkpositie staan, dan harkt hij op 10,80 meter.

Het bekende viercirkelconcept en veel zwadharkcomponenten en -technieken heeft Krone hierbij gewoon van bestaande machines overgenomen. Nieuw daarentegen zijn diverse modificaties met het oog op hydrauliek, elektronica en bediening. Al in het voorjaar van 2019 konden we de machine aan een nadere inspectie onderwerpen.

Allereerst valt de nieuwe styling van deze zwadhark op. Aan de voorzijde zie je een afdekkap voor de gehele regeleenheid. Achter zie je dezelfde vormen bij de verlichting. De nieuwe trapeziumvorm van het hoofdframe moet volgens Krone zorgen voor een grotere duurzaamheid en grotere schadebestendigheid.

Krone Swadro TC 1370 - De harkmeester - Agri Trader Test Jaarboek (1)

Voor de werkbreedteverstelling gebruikt Krone een hydraulisch systeem met uitschuifbare balken op kunststof sledes.

Voor sneller dan achter bij de Krone Swadro

De rotoraandrijving geschiedt – zoals gebruikelijk bij de viercirkelharken van Krone – mechanisch via cardanassen (aftakas toerental standaard 540).

Nieuw aan de TC 1370 is de overbelastingsbeveiliging in de vorm van slipkoppelingen op elke rotoreenheid. Uiteraard mag het Easy-Line-aandrijvingsconcept van Krone niet ontbreken: de voorste harkelementen draaien ongeveer 25 procent sneller dan de achterste.

Zo wordt het ruwvoer door de voorste harken meer verspreid gelegd voor de achterste, en het gevaar van verstopping wordt kleiner.

Overigens bedraagt de cirkeldiameter vóór 3,60 meter en achter 3,30 meter.

Ook het aantal tanden per arm verschilt tegenwoordig: voor zitten er vier dubbele per arm op, achter vijf dubbele. Aangezien zoals bekend achter meer massa geharkt moet worden, kan het materiaal over meer tanden worden verdeeld.

Net als bij de twee andere Krone-zwadharken van de ‘vier-elementen-groep’ zijn de draagarmen dubbel afgesteund. Ook gebruikt Krone de telescopische uitschuifarm op kunststof sledes.

Krone Swadro TC 1370 - De harkmeester - Agri Trader Test Jaarboek (4)

De draagarmen van de voorste harkelementen worden dubbel afgesteund.

Verder is er de traploze en onafhankelijke verstelling van de werkbreedte en zwadbreedte (van 1,40 tot 2,60 meter). Ook standaard is de mogelijkheid om afzonderlijke harkelementen op te tillen. Dit kan op aanvraag nog worden uitgebreid met Section Control. Dat betekent concreet dat de harkelementen aan de hand van de GPS-positie worden opgetild of neergelaten.

Krone Swadro heeft comfortabele bediening

Een bijzondere functie is het automatisch naar de ingestelde werk- en zwadbreedte gaan na het uitklappen. Zo bespaar je kostbare tijd voor het opnieuw instellen van de optimale configuratie.

Nieuw is ook de instelbare optilhoogte op de kopakker, om afhankelijk van hoe groot het zwad is – of beter gezegd hoe hoog – de passende afstand te kiezen. Dat gaat handig vanuit de cabine, afzonderlijk voor de voorste en achterste harken.

De optilcilinders hebben nu een hydraulische rotor-ontlasting die de bodemdruk van het onderstel van de harkelementen constant houdt. Daarbij kunnen voor het voorste en achterste rotorpaar elk twee waarden worden opgeslagen.

Krone Swadro TC 1370 - De harkmeester - Agri Trader Test Jaarboek (2)

Complexe hydrauliek op de optilcilinder voor de nieuwe comfortsystemen van de TC 1370.

Verder heeft de Krone Swadro TC 1370 een geïntegreerd dempingssysteem. Vooral op oneffen velden vermindert dit het deinen c.q. wiebelen van de zwadarmen. Hiervoor zijn aan de voorzijde stikstof-buffertanks op het middenframe aanwezig en achter rechtstreeks op de cilinders.

Ook op de kopakker heeft deze wiebel- of slingerdemping een positief effect op de rust in de machine.

Krone Swadro TC 1370 - De harkmeester - Agri Trader Test Jaarboek (3)

Met behulp van stikstof-buffervaten wordt de wiebelbeweging van de machine uitgedempt.

Na het keren op de kopakker laat de zogenaamde Soft-Down neerlaat-automaat de harkrotors rustig naar de grond zakken. Dat spaart het materiaal en minimaliseert het in de grond steken van de harktanden.

Het hele proces wordt door drukregulering gestuurd.

Tot slot is de elektronische rotorhoogteautomaat van de grote vier-elementen-machine het vermelden waard; een zwengelmechanisme voor de hoogteverstelling is er dus niet meer.

Daarbij zijn er twee verstelmodi: het master-rotor-principe waarbij alle elementen centraal worden versteld in de configuratie zoals je deze master-modus hebt ingesteld. De andere modus is de afzonderlijke verstelling per rotor, waardoor je verschillende rotorhoogtes kunt instellen.

Je kunt voor de hoogtes ook twee waarden opslaan op de terminal, wat heel gebruiksvriendelijk is.

Krone Swadro TC 1370 - De harkmeester - Agri Trader Test Jaarboek (8)

 ISOBUS-bediening

Standaard gaat de aanbouw van de TC 1370 via een tweepunts-hefbok. Daarbij horen de pendelende ophanging en twee parkeersteunen. Af-fabriek is de K80-versie al voorbereid.

Daarvoor krijgt de cirkelharkmachine een hydraulische knikdissel, waarvoor hij een extra regelventiel nodig heeft. Verder loopt alles via de load-sensing-hydrauliek.

Verdere aansluitingen voor de bediening vanuit de trekker zijn ISOBUS. Wie de bediening niet via een ISOBUS-vaardige trekkerterminal wil doen, kan bijvoorbeeld terugvallen op de CCI-terminals 800 of 1200.

Vooral voor de afzonderlijke rotorbediening is er verder nog de ISOBUS-joystick A3, eveneens van CCI, die nieuwe mogelijkheden opent bij de functie-indeling.

Krone Swadro TC 1370 - De harkmeester - Agri Trader Test Jaarboek (9)

Als extra is er de A3-joystick met eigen bedieningsscherm.

Het bedieningsscherm van de TC 1370 heeft een nieuwe menustructuur gekregen, zodat alle functies op twee pagina’s worden weergegeven. Dat is fijn en vergemakkelijkt de bediening.

Naast de nieuwe bedienings-features biedt Krone ook nog verdere uitrustingsopties aan. Ten eerste is er voor de twee voorste rotors een in het midden voorop gezet tastwiel. Dat zorgt voor nog meer geleiding van de tanden in hun harkhoogte en kan probleemloos achteraf worden gemonteerd.

Ook krijg je bij de brede transportbanden – in de forse maat 710/35 R22.5 – een nieuwe maat voor de tastwielen: 16×9.50-8, met een breedte van 240 millimeter (standaard is 620/40 R22.5 in combinatie met 16×6.50-8).

Standaard heeft elk harkelement een vierwielig onderstel met pendelende ophanging en schuinstandverstelling.

Optioneel is er een zeswielig onderstel per rotor, waardoor de bodem aanpassingseigenschappen nog verder verbeteren.

Krone Swadro TC 1370 - De harkmeester - Agri Trader Test Jaarboek (10)

Voor een goede bodemaanpassing heeft de machine standaard een vierwielig onderstel; optioneel is een zeswielig onderstel leverbaar voor nog beter volgen.

Het bekende blijft behouden op de Krone Swadro

Een van de belangrijkste componenten van een zwadhark hebben de Krone-ingenieurs niet aangepakt: de rotor met zijn bekende kenmerken wordt ongewijzigd toegepast.

Daartoe behoort, van bovenaf beginnend, de getrokken cardanische ophanging waaraan het cirkelvormige harkelement in alle richtingen kan balanceren.

Krone Swadro TC 1370 - De harkmeester - Agri Trader Test Jaarboek (5)

Krone heeft de getrokken cardanische ophanging van de harkelementen overgenomen uit het bestaande programma.

Voor het optillen en het neerlaten van de rotor wordt het zogenaamde ‘jet-effect’ toegepast. Daarmee wordt verwezen naar de start- en landingswijze van vliegtuigen, waarbij bij het landen eerst de achterwielen op de grond worden gezet.

Ook bij de harkelementen worden eerst de achterste wielen op de grond gezet en daarna pas de voorste wielen. Omgekeerd komt bij het optillen eerst de voorkant omhoog. Dat moet het in de grond haken van de harktanden verhinderen.

Onder de rotorophanging zit de aandrijving. Die is geheel onderhoudsvrij en wordt dus permanent gesmeerd door een dunne vetvoorraad.

Verder is er de bekende DuraMax-curvenbaan van Krone. Die kenmerkt zich onder andere door het steile baanverloop, zodat de tanden snel uit het zwad worden getild.

Het verstellen van de curvenbaan is niet mogelijk.

In de geleidebaan lopen de eendelige tandarmen met de Krone Lift-tanden. Daarmee wordt de ‘op grip’ staande tandvorm aangeduid. Door deze tandvorm moet het ruwvoer langs de tand omhoog schuiven en dus van de grasmat worden opgetild. Dat geeft minder ruwvoervervuiling en harkverliezen.

Bovendien blijven de tanden bij toenemende belasting langer in een effectieve werkstand. We konden tijdens de test in elk geval geen harkuitval merken, het resultaat was prima.

Krone Swadro TC 1370 - De harkmeester - Agri Trader Test Jaarboek (11)

In de opgeklapte transportstand voldoet de Swadro aan de maximumhoogte dankzij het verlagen van het onderstel.

Technische gegevens Krone Swadro TC 1370

Basisopbouw
Vier-elementen-cirkelhark, werkbreedte 10,80-13,70 m, zwadbreedte 1,40-2,60 m, hydraulisch verstelbaar; gewicht basismachine 5.800 kg; benodigd trekvermogen min. 80 pk; transporthoogte 4 m.

Cirkels
Cardanische ophanging, getrokken; mechanische aandrijving; cirkeldiameter voor 3,60 m, achter 3,30 m; 13 armen per cirkel, 4 dubbele lifttanden per arm voor, 5 achter; Duramax-curvebaan, elektrische harkhoogteverstelling, hydraulische harkontlasting, geïntegreerde wiebeldemping; neerlaatautomaat.

Onderstel
4-wielig cirkelonderstel standaard, optioneel 6-wielig; pendelend opgehangen; bandenmaat harkelementen 16×9.50-8, bandenmaat transportwielen 710/35 R22.5 (standaard is 620/40 R22.5, met 16×6.50-8)

Bediening
ISOBUS, afzonderlijk optillen harkelementen, Section Control, instelbare kopakker-optilhoogte.

Krone Swadro TC 1370 - De harkmeester - Agri Trader Test Jaarboek (7)

Standaard aan boord: de bediening van afzonderlijke harkelementen, naar wens zelfs via GPS!

De concurrentie: viervoudige cirkelharken

Krone Swadro TC 1370 - De harkmeester - Agri Trader Test Jaarboek (14)

Krone Swadro TC 1370

Pöttinger Top 1252 C

Pöttinger Top 1252 C

Claas Liner 4000

Claas Liner 4000

Werkbreedte 10,80 – 13,70 m 8,00 – 12,50 m 12,20 – 15,00 m
Tandarmen per rotor 13 13 14
Tanden per arm voor 4, achter 5 4 4
Rotordiameter voor 3,60 m, achter 3,30 m 3,30 m 3,80 m
Rotoraandrijving mechanisch voor hydr., achter mechanisch mechanisch
Onderstel harkelement 4-wielig; opt. 6-wielig 5-wielig 4-wielig; opt. 6-wielig
Zwadbreedte 1,40 – 2,60 m 1,20 – 2,00 m 1,50 – 2,60 m
Benodigd vermogen 80 pk 90 pk n.o.
Gewicht 5.800 kg in basisuitvoering 6.315 kg 5.480 kg
Bediening ISOBUS hydr. of ISOBUS ISOBUS
Harkhoogteverstelling elektrisch zwengel opt. elektrohydraulisch
Rotorophanging Cardanisch, getrokken n.o. cardanisch

Krone Swadro TC 1370 - De harkmeester - Agri Trader Test Jaarboek (6)

Onze conclusie over deze Krone Swadro

Krone bewijst met de nieuwe ‘viercirkelhark’ Swadro TC 1370 dat de ontwikkeling in de zwadharkmachines nog niet tot stilstand is gekomen.

Op een maximale breedte van 13,70 meter harkt hij het ruwvoer samen op een 1,40 tot 2,60 meter breed zwad.

Voor een gelijkvormig zwad pasten de Krone-technici de voorste en achterste harkelementen speciaal op hun taak aan, in bijvoorbeeld hun cirkeldiameter, draaisnelheid en het aantal tanden.

Dankzij updates aan de hydrauliek is de bediening aangenaam eenvoudig. Tegelijk ontziet de Krone Swadro zowel het materiaal als het ruwvoer. Hier zijn het Soft-Down-neerlaatsysteem, de hydraulische harkelement-ontlasting en de ‘wiebeldemping’ het vermelden waard.

+ gemakkelijke bediening
+ veel instelmogelijkheden
+ wiebeldemping
+ brede bandenmaten transportonderstel (optioneel)

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.