Leestijd: 8 minuten

De Knikmops KM 130 en KM 180 staan voor degelijke, stabiele en gebruiksvriendelijke machines

Knikmops Made in Belgium en wereldwijd verkocht - Agri Trader Test Jaarboek (3)

De Gebroeders Geens uit het Belgische Hoogstraten zijn een alom bekende leverancier met hun producten Knikmops en Rollmops. Waarbij men het volledige proces beheerst van ontwerp, ontwikkeling en productie evenals de directe verkoop in de regio Antwerpen.

De Rollmops is ontwikkeld tot een onmisbaar werkinstrument voor bestratingsbedrijven. De Knikmops is een multifunctionele kniklader die geschikt is voor bijvoorbeeld bestratingsbedrijven en tuinaannemers, maar we zien ze inmiddels ook veel terug in de bouw en industrie.

Naast de productie van de Rollmops en de Knikmops zijn de Gebr. Geens ook een erkend constructeur van zogenaamde in opdracht vervaardigde ‘specials’ waaronder diverse types gronddumpers. Deze aanhangwagens lenen zich perfect voor het vervoer van zand of ander materiaal.

Knikmops Made in Belgium en wereldwijd verkocht - Agri Trader Test Jaarboek (1)

Het begin van de Rollmops

Het begon ongeveer dertig jaar geleden toen een stratenmaker en tevens buurman van de gebroeders Frans en Marcel Geens aan hen vroeg om een machine te ontwikkelen die sneller en gemakkelijker klinkers kon transporteren. Geen overbodige luxe aangezien het straten maken een erg arbeidsintensief proces is. Hiermee gingen de gebroeders Geens aan de slag en ontwikkelden zo de Rollmops, een lichte machine voorzien van een klem om zo gemakkelijk en snel klinkers op te heffen en te transporteren. Deze machines zijn compact, licht, krachtig en heffen en verplaatsen probleemloos tot een gewicht van 330 kg.

Knikmops Made in Belgium en wereldwijd verkocht - Agri Trader Test Jaarboek (11)

…en dan de kniklader

In de jaren negentig kwam vanuit de Nederlandse importeur De Schans het verzoek of de gebroeders Geens een compacte en vooral wendbare kniklader konden ontwikkelen aangezien hier veel vraag naar was. Dit resulteerde in de eerste Knikmops die de typenaam KM90 kreeg.

Deze machine was destijds uitsluitend gericht op de bestratingswereld. Vrij uniek in die tijd aangezien het grootste gedeelte van de knikladers in de markt werd ingezet in de agrarische sector.

Het is niet bij dat ene model gebleven, tegenwoordig is de Knikmops productlijn behoorlijk breed met 13 knikladers die qua eigen gewicht uiteenlopen van 820 kg tot 2570 kg.

In thuismarkt België is maar liefst 70 procent van de afnemers werkzaam in de tuinaanleg. Verder staan er veel Knikmopsen in de verhuur bij diverse bekende verhuurbedrijven in de Benelux. Dit draagt zeker ook bij aan het succes van Knikmops aangezien er zo door potentiële klanten veel positieve gebruikservaring kan worden opgedaan en men de Knikmops direct kan vergelijken met andere merken.

Knikmops Made in Belgium en wereldwijd verkocht - Agri Trader Test Jaarboek (2)

Exportverdeling Rollmops en Knikmops

Het bedrijf uit de Antwerpse Kempen produceert de Rollmops vooral voor de Belgische en Poolse markt, terwijl 70 procent van de gebouwde Knikmopsen naar Nederland gaat. Een team van zo’n 40 medewerkers produceert jaarlijks 500 machines, maar dat aantal moet de komende vijf jaar gaan verdubbelen naar 1000 stuks.

Belangrijke oorzaak van deze flinke groei is de toenemende vraag vanuit diverse nieuwe markten zoals Frankrijk, Engeland, Ierland, Schotland, Zwitserland en zelfs de VS.

Sterke punten van alle Knikmops modellen zijn de verhouding van het lage gewicht tot de grote hefcapaciteit, de compacte en robuuste bouw en de grote wendbaarheid. Verder is de machine stabiel en allround inzetbaar in bestratingswerken, de wegenbouw, grondwerken, maar ook in de land- en tuinbouw en de industrie.

Knikmops Made in Belgium en wereldwijd verkocht - Agri Trader Test Jaarboek (5)

Twee Knikmopsen in de test

In deze test gaan we werken met twee types van de Knikmops: de KM130 (1350 kg.) en de KM 180 TE (1800 kg.), waarbij de laatste is voorzien van een telescopische arm.

Het eerste wat opvalt als je beide machines nader bekijkt is hun robuuste, enigszins ouderwetse uitstraling. Het gaat hier veel minder om mooi design maar om kracht en degelijkheid. In tegenstelling tot veel concurrenten heeft Knikmops de filosofie om geen kunststof te gebruiken bij de productie van hun shovels. Men werkt met uitsluitend stalen delen. Direct voordeel is de sterkte van de gehele constructie in combinatie met een laag eigen gewicht.

We staan bij de voorzijde van de mini-shovel: de giek is compact waardoor de bak kort aan de machine hangt, met als resultaat een grote stabiliteit. Aanbouwdelen hangen aan de, tot standaardspecificatie behorende, hydraulische snelwissel.

Verder zien we een instelbaar differentieel lock voor een betere overbrenging van het motorvermogen en betere prestaties in het terrein.

Knikmops Made in Belgium en wereldwijd verkocht - Agri Trader Test Jaarboek (7)

Op de giek zien we twee dubbelwerkende hulphydrauliek functies. De snelkoppelingen zijn voorzien van rode of groene stofkap. Hierdoor kunnen er (bijna) geen vergissingen worden gemaakt bij het aansluiten van de aanbouwdelen. De Knikmops heeft een nette geleiding van de hydrauliekslangen. Deze zijn rond de giek voorzien van een goede bescherming.

De machine is voorzien van voldoende en goed bereikbare smeerpunten. De Knikmops shovels worden standaard geleverd op brede banden, de KM 130 en KM 180 TE worden standaard geleverd op gazonbanden. Optioneel zijn alle typen profielbanden te verkrijgen, in diverse breedtes.

De aandrijving van de Knikmops

Knikmops werkt met vier aparte rijmotoren waardoor de kracht op alle wielen goed verdeeld wordt en meer bodemvrijheid ontstaat door het wegvallen van cardan- en aandrijfassen in de aandrijflijn. Door deze keuze is er maar een gering vermogensverlies, waardoor de machine extra krachtig is.

Kijken we verder naar het sobere dashboard, dat we makkelijk bereiken via de goed gepositioneerde opstap, dan zien we een urenteller en aan het stuur een schakelaar voor de bediening van het voor- en achteruit rijden. Optioneel kan de machine ook worden uitgerust met joystickbesturing die standaard is op alle telescoopmachines.

Het stuur is helaas niet in lengte of hoogte verstelbaar. De reden hiervan is dat iedereen het stuur vast grijpt bij het opstappen van de machine en ook in het geval van de stuurkolom werkt fabrikant Knikmops liever met staal dan kunststof.

Rechts van de stoel zien we drie bedieningshendels: de grote voor de giekbediening en twee kleine hendels voor aansturing van de hydraulische functies. Aan de linkerzijde treffen we de hydraulische handrem. De Knikmops is standaard uitgerust met een zogenaamd “inchingpedaal”. Deze ontkoppelt de aandrijflijn van de motor, waardoor het volle motorvermogen beschikbaar is voor de hydrauliek.

De Knikmops heeft dus geen remmen nodig aangezien hij hydraulisch afremt in de rijmotoren. Resultaat is minder componenten, waardoor de minishovel veel compacter kan worden gebouwd. Daardoor is het uitstekend werken met de Knikmops in smalle ruimtes.

Vind een tweedehands Knikmops op Agri Trader

Onder de motorkap

De motorkap onder de stoel is in zijn geheel naar voren te klappen, waardoor er een ruime toegang is tot het motorcompartiment. De componenten zijn goed bereikbaar voor het plegen van onderhoud en de uitvoering van periodieke checks. Via een apart serviceluik is de accu bereikbaar.

Knikmops Made in Belgium en wereldwijd verkocht - Agri Trader Test Jaarboek (6)

De uitlaat bevindt zich aan de zijkant, wat een must is voor eventuele medewerkers en/of omstanders in het kader van geluid en uitstoot van uitlaatgassen.

Op de minishovel bevinden zich vier hijsogen: twee aan de voorzijde bij het hefframe en twee ogen bevinden zich aan de achterzijde naast de motorkap. En verder zijn de Knikmops minishovels voorzien van een valbeugel. Maar met regelmaat (deze is verplicht op de telescoopmodellen) worden de machines met het optionele ROPS FOPS veiligheidsdak verkocht. De Knikmops 130 en 180 zijn ook leverbaar met cabine.

Knikmops in de test

De nieuwe versie van de KM 130 wordt door onze machinist Jan-Jacob Bles aan de tand gevoeld. Meteen valt de soepele bediening op, evenals de kracht van de Kubota 4 cilinder dieselmotor die 35 pk levert.

De machinist heeft een uitstekende zit op de standaard stoel die in lengte verstelbaar is. Een veiligheidsgordel is standaard. Alle bedieningselementen zijn intuïtief meteen te vinden. Aan de rechterzijde de joystick voor de bediening van het hefframe en de bak.

Voordat hij de motor van de KM 130 start, stelt hij door middel van een draaiknop het differentieel lock in, en gaat vervolgens de zandberg te lijf. De kracht van de Knikmops is zijn meest kenmerkende eigenschap, deze maakt de minishovel zeer terreinvaardig. Met volle bakken kan met deze variant een uitstekende productiviteit worden bereikt.

Wordt er vooral op verharde ondergrond gereden zoals asfalt en bestrating, dan is het beter om het differentieel lock uit te schakelen.

Knikmops Made in Belgium en wereldwijd verkocht - Agri Trader Test Jaarboek (8)

De machinist mist wel de aanduiding van de vlakstelling van de bak. Echter is er vanuit de bestuurderspositie, door de hoge zit en het laag gepositioneerde giekscharnier, wel goed zicht op de hulpstukken. De genoemde vlakstelling is wel als optie leverbaar.

Machinist Jan-Jacob: “Als je de machine start is hij stil en rustig maar als je er mee weg rijdt dan merk je meteen je dat er veel power in zit. Je bereikt snel de topsnelheid wat heel erg fijn werkt zowel bij het graven en kiepen maar zeker ook bij het verplaatsen van de machine over kortere en langere afstanden”.

Groot voordeel van de KM 130 is dat je een perfect zicht hebt over de giek aangezien deze parallel loopt met het frame van de machine. Resultaat is een optimale controle van het aangehangen uitrustingsstuk en een grote stabiliteit.

Telescooparm op de Knikmops

Dan gaat de machinist aan het werk met de 180 TE met telescopische arm. Deze is voorzien van een krachtige Kubota 4 cilinder dieselmotor met turbo die 42 pk. levert. Van de 180 is overigens ook een conventionele versie leverbaar.

De eerste indruk is uitstekend, de telescooparm is mooi verwerkt in het geheel. Op dezelfde bedieningshendel voor het voor- en achteruitrijden bevindt zich de schakelaar om de giek in- en uit te schuiven. De beleving is nagenoeg hetzelfde als bij de KM 130. Er zijn diverse werksituaties waarbij het van groot voordeel is als je door het grote bereik de last verder en hoger kunt wegzetten.

De telescoopmast brengt wel extra gewicht met zich mee ten opzichte van een standaard KM 180. Hierdoor lever je uiteraard wat in qua stabiliteit.

Tijdens het werken met beide types is duidelijk te merken dat de Knikmopsen zijn voorzien van zware knikpuntkogels. Deze zorgen voor stabiliteit en geven de bestuurder een duidelijk signaal bij het maken van een verkeerde beweging. Zo heb je voldoende tijd om dergelijke bewegingen te corrigeren.

Knikmops Made in Belgium en wereldwijd verkocht - Agri Trader Test Jaarboek (9)

Wat vindt Agri Trader van de Knikmops?

Conclusie van het test team is dat de machines van Knikmops uitstekende knikladers zijn die tot de absolute top behoren in de knikladermarkt. De wat eenvoudige uitstraling van de machines wordt gecompenseerd door degelijkheid, kracht, eenvoud en een uitstekende restwaarde.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.