Leestijd: 4 minuten

De Kerner sterwiel cultivator Komet KAL 420h Üm getest | De Kerner Komet KAL cultivator met zijn werkbreedte van 4,2 m staat vooral in de belangstelling bij middelgrote akkerbouw bedrijven. Zijn opzet met drie balken is erg breed inzetbaar op sterk wisselende structuren en bodemeigenschappen.

Kerner sterwiel cultivator - geschikt voor elke ondergrond (10)

Onze testkandidaat, een Kerner sterwielcultivator Komet KAL met 4,2 m werkbreedte, kreeg het op ons testbedrijf stevig voor de kiezen. We zetten hem in op een zware bodem, die door het extreem natte lenteweer in 2013 erg dicht was en heel erg tot kluitvorming neigde. Onder zulke omstandigheden is het niet verwonderlijk, dat onze eerste trekker, een New Holland T7210 met een vermogen van 147 kW/200 pk, het er moeilijk mee had. Snelheden tussen de 9-10 km/u bij circa 10 cm werkdiepte waren alleen met afgenomen vleugelscharen mogelijk. In geval van uiterste nood hadden we de Komet KAL 420h Üm (in tegenstelling tot zijn grotere broers) ook in ingeklapte toestand met een werkbreedte van 3 meter kunnen rijden.

Maar zover kwam het bij ons niet. Later combineerden we de cultivator met een John Deere 7280 R. Die had met een vermogen van 198 kW/269 pk volgens ECE R24 wel voldoende spieren om diep mee te werken.

Om de koe maar bij de horens te vatten: de cultivator gaf bij oppervlakkige, maar ook bij diepe bodembewerking, een mooi arbeidsresultaat. De op drie balken gemonteerde 14 tanden losten en menden de aarde goed. Daarna volgt een rij sterschijven voor de eerste egalisatie. Door het wisselspel van ‘linkertand naar rechtertand’ worden de grootste kluiten direct na de cultivatortanden weer stuk geslagen.

Kerner sterwiel cultivator - geschikt voor elke ondergrond (12)

De rij met sterverdelers achter de tanden is veer belast en past zich goed aan de omstandigheden aan. Hun druk, respectievelijk werkdiepte wordt per spindel ingesteld.

Dat de sterwielen geen lijncontact met de boden hebben, zoals holle schijven, verhindert bovendien zwadvorming aan de oppervlakte. Daar weer achter zat bij onze testmachine een dichte crackerwals. Die liet de bodem zaaiklaar en met een naar verhouding goede korrelstructuur en terugverdichting achter. Door de dichte bouw en de instelbare afstrijkvingers tussen elk element bleef de vervuiling van de cracker binnen de perken. Achter elke afstrijker zit bovendien nog een mes. Dat snijdt de kluiten die door de aparte wals elementen gevormd zijn nog eens aan stukken.

Het eindresultaat was een doorgaans bruikbaar zaaibed. Het eerder genoemde verwijderen van de vleugelscharen voor de ondiepe bodembewerking ging door het snelwisselsysteem overigens probleemloos. De vleugelscharen worden door een wig vast gehouden, die aan de rug, en daarmee in de ‘schaduw’ van de schaar is gepositioneerd en die met een splitpen is geborgd. Als de wig er na verwijdering van de splitpen probleemloos met een hamer wordt uitgeslagen, dan valt de vleugelschaar van de machine.

We hadden nog geen veertien minuten nodig om alle 14 tanden van hun vleugels te ontdoen en ze weer te herplaatsen. Bij de ploegschaarspits gaat het zelfs nog makkelijker. Die kan simpelweg naar voren van de adapter geslagen worden. Tijdens het werk zit hij in een vaste uitsparing en zit hij met een veerbeugel aan een dwarsbout vast.

Tijdens de test verspeelden we geen enkel onderdeel, zelfs geen splitpen. Het  rollend gedeelte bestaat uit vier banden is bij ons testmodel achter de laatste tandbalk geplaatst. Tamelijk in het midden van de cultivator dus. Daarmee is de cultivator makkelijk te manoeuvreren, wat belangrijk is bij kleinere slagen. Verder zit er direct voor elke band een tand. De banden lopen dus feitelijk in het ‘kielzog’. Dat zorgt voor een rustiger loop.

De in het midden geplaatste wielen maken het ook mogelijk de crackerwals te verwijderen. Bij bodembewerking zonder ploegen is de wens immers vaak om bij wintervoren de toplaag van de grond open te trekken, maar, in tegenstelling tot bij de stoppelbewerking en de zaaibed voorbereiding, niet te egaliseren en te verdichten. Daarom is er hier de mogelijkheid de wals na het verwijderen van een paar bouten af te nemen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Technische gegevens Kerner Komet KAL 420h Üm

Werkbreedte/transportbreedte: 4,2 m/3,0 m
Max. werkdiepte: 23-25 cm
Framehoogte: 83 cm
Aantal balken/afstand: 3/70 cm
Aantal tanden/sterwielen: 14/9
Steekafstand: 30 cm
Gewicht: 4.140 kg
Beveilingskracht (mechanische steen zekering): 600 kg

Koop een tweedehands Kerner Komet op Agri Trader!

Samenvatting

De Kerner Komet KAL 420h Üm laat op de akker, bij oppervlakkige zowel als bij diepe bodembewerking een goede indruk achter. De aarde wordt goed doorbroken en gemengd. De  sterverdelers en de crackerwals zorgen voor een vlak en goed verdicht zaaibed. Om ook ploegloos te werken en goede winter voren zonder herverdichting te realiseren kan de wals achter de Kerner Komet KAL 420h Üm verwijderd worden. Qua  technische uitvoering en werkbreedte is deze Kerner Cultivator vooral voor middelgrote bedrijven een alternatief.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Bedrijfsinformatie

De productlijn van Kerner bestaat, naast de Komet serie, uit de sterwiel cultivator Galaxis, de egalisatoren Multicracker en Schollencracker, de universele drilzaaimachine Eros en verschillende packers en frontpackers.

Van de sterwielcultivator Komet zij er vier series met werkbreedtes van 2,5-7,2 m. Daarmee zijn alle perceelgrotes afgedekt. Optioneel kan er een hydraulische steencontact beveiliging, of een idem met breekpennen plus verschillende schaarspitsen van 80-120 mm en vleugelscharen besteld worden. Bovendien kunnen er af fabriek luchtdrukremmen, een gereedschapskist, verschillende walsen en kammen geleverd worden.

Kerner sterwiel cultivator - geschikt voor elke ondergrond (7)

De Komet KAL wordt aan de onderste hef gemonteerd. Op de weg volgt hij de trekker mooi rustig.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.