Leestijd: 5 minuten

Het vergelijk tussen een trekker en het hoogst bereikbare is misschien wat hoog gegrepen. Maar het is geen geheim dat vooral de fabrikanten van grote trekkers de harten van de kopers proberen te stelen met een strakke styling, veel comfort en het gericht insteken op emoties. Want een trekkerkoper is ook maar een mens. We reden de Serie 7 van Deutz-Fahr voor u.

In de zevende hemel met de Deutz-Fahr 7250 TTV (4)

Zijn bullige voorkomen heeft de Serie 7 van zijn voorgangers geërfd.

Te lomp, te rustiek, te bont. Dat hoorde je vroeger.

Op de Agritechnica van 2011 werd de topklasse van de trekkers van Deutz-Fahr gepresenteerd. De 7 serie is een heel nieuwe generatie. En cool. Het nieuwe design is intussen besproken. Maar een veel sterker  verkoopargument is de nieuwe Maxi Vision cabine, die nu eindelijk voldoet aan de eisen van de kopers uit het topsegment en die het heel goed doet in de verkoopgesprekken.

Al onze testrijders waren onder de indruk van hun aangenaam ruimtelijke omgeving. Dat begint al bij het instappen. De cabine is stil en de gebruikte materialen zijn goed zonder uitbundig te zijn.

Bediening in de cabine

Het S-Matic transmissie concept van ZF kenden we al uit de Agritron machines. De bediening via de rijhendel is er echter aanzienlijk beter op geworden. Het bedieningsconcept hadden we vorig jaar al leren kennen  tijdens onze test van de ’Serie 6 TTV’s’.

Nu leg je je hand op de rijstick en kun je met je duim bij alle knopjes. In de hele armsteun zorgt de groepering van de toetsen in vier kleur/functie groepen inclusief achtergrondverlichting voor overzicht en orde.

Het scroll wieltje voor de diepteregeling van de achterste hef zou op het console nog een iets beter plaatje mogen krijgen. Maar het vergrendelsymbool dat oplicht als de EHR nog geblokkeerd is, is weer slim bedacht. Want de hef en zijn ventielen moeten elke keer nadat de motor is gestart vrijgemaakt worden door drie seconden op de betreffende knop te drukken.

Dat geldt trouwens ook voor de bediening van buitenaf van de voorste- en achterste hef. Om die te ontgrendelen moeten beide knoppen kort en gelijktijdig ingedrukt worden wanneer de stuurunits nog niet van uit de cabine ontgrendeld zijn.

In de zevende hemel met de Deutz-Fahr 7250 TTV (1)

Bij het accelereren met het voetpedaal of met de cruisecontrol tijdens het hakseltransport loopt de transmissie dan helemaal ongemerkt door zijn vier schakelgroepen door tot op topsnelheid. De gewenste eindsnelheid is met een scrolwieltje achter de rijstick mooi nauwkeurig af te stellen. De Serie 7 TTV biedt zijn berijder drie rijstrategieën: Auto, met PTO en handmatig.

De gekozen aanpak wordt zichtbaar gemaakt op de Workmonitor op de rechter A-stijl. Normaal gesproken hebben we de trekker altijd op de ‘Auto’ stand gereden. Als er een aftakas wordt ingeschakeld, dan springt de motor automatisch over op de ‘PTO stand’. De daarbij horende knop ‘Mode’ en de potmeter om het toerental bereik in te stellen hebben de engineers van Deutz onder de armsteundeksel verstopt.

Om van rijrichting te veranderen of om vanuit stilstand de cruisecontrol in te schakelen via de rijstick, moet de beveiligingsknop aan de achterkant ervan gelijktijdig ingedrukt worden.

De iMonitor 2.0 van Deutz-Fahr

In de zevende hemel met de Deutz-Fahr 7250 TTV (5)

Op de rijstick zijn twee vrij te programmeren hydraulische ventielen te bedienen.

Onze 7250 TTV was voorzien van een iMonitor 2.0 uit de optielijst. Op de standaard monitor zijn de motor instellingen, de EHR’s en het kopakker management in te stellen. Maar de grote iMonitor 2.0 heeft onze voorkeur.

De presentatie is helderder en de gebruiker kan zelf de volgorde van de registerkaarten selecteren. De monitor heeft echter wel een paar nogal onduidelijke symbolen. Mooi is dat de gekozen functie rechts bovenin de monitor met een paar steekwoorden ondersteund wordt.

Het voor Deutz-Fahr kenmerkende, vrij te programmeren toetsenveld op het rechterconsole is handig voor een paar snelle acties of voor gebruikers die niet veel ervaring met touchscreens hebben.

In de vier weken dat we de Deutz getest hebben is de 7250 TTV hoofdzakelijk ingezet voor transport en het werken met een vijfscharige wentelploeg met packer. Bij het werk vielen ons veel praktische details en praktijk oplossingen op.

Zo is er goede instapverlichting en is ook de achteraanbouw goed verlicht. Ook de snelle verstelmogelijkheden van doorstroomsnelheid en tijden maakte indruk. Onderhoudspunten zoals de lucht- en cabinefilters (het cabinefilter zit in de B-stijl) zijn allemaal goed bereikbaar. De olie van de transmissie en hydrauliek zijn gescheiden en elk eenvoudig te controleren via een eigen peilglas.

In de zevende hemel met de Deutz-Fahr 7250 TTV (6)

De grote display beviel ons al bij de test van de 6 TTV erg goed.

Technische gegevens Deutz-Fahr 7250 TTV

Motor/emissienorm: Deutz, Tier 4i
Cilinders/cilinder inhoud: 6/6.057 l.
Vermogen op nominaal toerental: 236 pk
Max. vermogen met boost (ECE R-120): 363 pk
Achterste aftak as toerentallen: 540E/1000/1000E
Hefkracht achter: 10.000 kg
Dieseltank/AdBluetank: 435/50 l.
Banden op testmachine: 540/65 R34-710/ 70 R 38

 

Bekijk het aanbod van tweedehands 7250 TTV tractoren van Deutz-Fahr op Agri Trader

Samenvatting

De Deutz-Fahr Serie 7 TTV na onze test op één sterk punt vastpinnen, is moeilijk.
We hebben de tractor op de akkers ingezet voor een ploeg en een cultivator maar ook voor het hakseltransport. Maar als we dan toch een punt moeten maken, dan zouden we de Deutz vooral om zijn transportkwaliteiten prijzen. Tegen meerprijs is hij zelfs 60 km/u snel!

Het rijcomfort met de pneumatisch afgeveerde cabine, de geveerde vooras en de Grammer stoel die gerust ‘zetel’ mag heten is top.

De Deutzmotor bewees zich als zuinig en is door middel van de toerental begrenzing en de ACC potmeter aan alle werkomstandigheden aanpassen.

De tankinhoud had wat groter mogen zijn, maar heeft wel weer een vul opening aan elke kant. Praktisch!
De tankopening voor de AdBlue zit echter maar aan één, de rechterkant.

De elektronische parkeerrem werkt bij het uitzetten van de motor direct, of na twee minuten stilstand. Bij het wegrijden gaat de Deutz weer van de parkeerrem af. Automatisch. Maar bij handmatig gebruik zou de functietoets van de parkeerrem duidelijk herkenbaar moeten zijn.

Over de iMonitor 2.0 hebben we al eerder lovend geschreven. Inmiddels vinden we dat het touchscreen soms nog wat gevoeliger zou mogen zijn. Het veranderen van de beschikbaarheid van de regel units zou nog wat simpeler en gebruikersvriendelijk geprogrammeerd kunnen worden. Want nu blijft het opletten wat er allemaal aangesloten is.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.