Leestijd: 5 minuten

In het belangrijke vermogensgebied tussen de 200-280 pk biedt Fendt de 800’er serie trekkers aan. Die lijn kreeg op de Agritechnica (2015) een update. Wij mochten aan het werk met het nieuwe topmodel uit deze serie, de Fendt 828. En wat ons het meest interesseerde was de geïntegreerde bandenspanning regeling voorziening: de VarioGrip

De Fendt 828 Vario getest - nu met VarioGrip (3)

Qua ontwerp, cabine en bediening onderscheidt de huidige 800 Vario zich nauwelijks van zijn voorganger en op uitrustingsgebied gaat hij gewoon steeds meer op de 900 lijn lijken.

Transmissie technisch zet Fendt in op de vertrouwde ML 220. Om onderhoud aan de transmissie eenvoudiger te maken, zijn de oliepeilpunten anders gelokaliseerd. Ze zijn nu van onderen af bereikbaar. Dat heeft als groot voordeel dat er geen wielen meer gedemonteerd hoeven te worden.

De motor in de Fendt 828

De 6,6 liter Deutz  diesel wordt momenteel ook in de 700 Vario’s ingebouwd en is ook al bekend uit het vorige model. Onder de wat groter uitgevallen motorkap is plek voor twee in lijn geschakelde turbo’s en aanvullend, passief, dieseldeeltjesfilter dat zijn werk samen met de SCT techniek doet.

Bij ons testgebruik hebben we de Fendt 828 Vario in de nazomer met verschillende werktuigen gebruikt bij het stoppel bewerken. De motor is door zijn op koppel gerichte dubbele turbo nog krachtiger geworden dan zijn voorganger. Maar onder de zwaarste omstandigheden, met de trekker voor een vijf meter brede korte schijven eg, hadden we toch nog wat extra stoom kunnen gebruiken.

Op het gebied van de bediening en het rijcomfort blijft Fendt vasthouden aan het intussen befaamde hoge niveau. Zelf bij 60 km/u heeft de trekker een prima wegligging en geeft hij de berijder altijd het gevoel dat alles onder controle is. Wie eenmaal met een Fendt heeft gereden voelt zich direct op zijn gemak met elke andere Fendt.

De Fendt 828 Vario getest - nu met VarioGrip (6)

Om aan de strengere emissie eisen van Tier 4f te kunnen voldoen, gebruikt Fendt op de 800 reeks vanaf 2014 twee in serie staande turbo’s. Om de lucht tussen de turbo’s te koelen is er een water/lucht warmtewisselaar gemonteerd. Bovendien was er, aanvullend op de SCR katalysator een dieseloxidatie katalysator nodig.

De bandenspanningsregeling

Ook de bandenspanningsregelaar is een item dat over de bouwseries heen loopt. De VarioGrip is helemaal geïntegreerd in de Vario Terminal. De eenvoudige bediening ervan liet onze testrijders het systeem als vanzelfsprekend gebruiken.

De bandenspanning voor op de akker en op de weg kan opgeslagen worden, en met een druk op de knop geactiveerd worden. Het oppompen en afblazen kan gewoon tijdens de rit gebeuren. Door ingeven van de bandenmaten kan het systeem ook inschatten hoe lang het op spanning brengen of afblazen gaat duren.

Het benodigde leidingwerk zit strak op de trekker gemonteerd en is goed tegen beschadigingen beschermd. Fendt gebruikt bij het VarioGrip systeem holle assen met binnenliggende leidingen, zodat de luchtlijnen zo kort en effectief mogelijk zijn. Uit veiligheidsover wegingen is het systeem dubbel uitgevoerd. Om voor voldoende lucht te zorgen is er en dubbelwerkende compressor gemonteerd. Desondanks duurde het verhogen van de luchtdruk met 1 bar bij onze tractor 10-12 minuten.  Afblazen ging in ongeveer  7 minuten.

In de Vario Terminal op de Fendt 828 hadden we ook de optionele omkeer fan, die Fendt bij Hägele inkoopt. Schoonblaasritmes en tijden zijn instelbaar. Naar gelang de noodzaak tot koelen veranderen de ventilatorbladen automatisch hun snelheid. Dat scheelt weer brandstof.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De hydrauliek

Op hydraulisch gebied laat Fendt niets te wensen over. Acht dubbelwerkende ventielen is het maximaal haalbare, vier zijn er standaard. Aan de kop van de trekker kunnen tot twee dubbelwerkende ventielen inclusief druk loze terugloop te monteren.

De belasting verminderende opzet van de fronthef kenden we al van de Fendt Vario 700. Om tot een nauwkeuriger bediening van de aanbouw- of aanhang werktuigen te komen kan hiermee een deel van het gewicht op de vooras overgebracht worden. Standaard wordt de trekker geleverd met een 152 liter leverende axiale plunjerpomp. Tegen meerprijs kunnen dat 205 liter/minuut worden.

Bij de hydraulische aansluitingen aan de achterkant kan de klant kiezen tussen de ‘normale’ steekkoppelingen, en de met een hendel te ontlasten aansluitingen, waarover we bij de test van de 500’er al de loftrompet hebben gestoken. Bij de verdere uitrusting van onze testrekker hoorde ook de hydraulische stabilisatie van de onderste hef arm. De aansturing van die optie gaat ook via de Vario Terminal.

Veranderingen ten opzichte van zijn voorganger vinden we op verlichtingsgebied. Fendt heeft afscheid genomen van de optionele Xenon schijnwerpers en biedt nu, indien gewenst, een complete LED verlichting aan. De 360 graden ruitenwisser is ook nieuw. Door zijn grotere veegbereik zorgt hij, zeker ‘laag in beeld’, voor beter zicht.

De Fendt 828 Vario getest - nu met VarioGrip (4)

De uitrusting aan de achterkant wordt compleet gemaakt door de power beyond aansluitingen, de ISOBUS stekerdoos en de ABS box. Wanneer er een stuk aanbouw- gereedschap gebruikt wordt dat veel olie nodig heeft, dan is er optioneel een 140 liter stuur- ventiel verkrijgbaar.

Technische gegevens Fendt 828 Vario

Nominaal vermogen (ECE R24) 206/280 (kW/pk)
Nominaal toerental 2.100 tpm
Top vermogen (EG 97/68) 211/287 (kW/pk)
Aantal cilinders 6
Cilinder inhoud 6.057 cc
Max. koppel 1.217 Nm
Hefkracht voor: 5.040 daN
achter: 11.110 daN
Leeggewicht 9.520 kg
Aftakas toerentallen 540E/1000 of 1000/1000E
Brandstoftank/AdBlue tank 505 l/50 l
De Fendt 828 Vario getest - nu met VarioGrip (5)

Bij snel werken op de akker of in een gecombineerd akker-weg gebruik is de Fendt op zijn best. Hier kunnen de goede vering, de bestuurders hulp- systemen en de hoge transportsnelheid het verschil maken.

Samenvatting Fendt 828 met VarioGrip

Met onze testtrekker hebben we gewerkt met verschillende korte schijveneggen en een ladewagen. Ondanks dat de Vario 800 na zijn update van 2015 door de veranderingen in het uitlaatsysteem krachtiger aan voelt, blijft het een compacte grote trekker. De cabine en het rijcomfort zijn van het hoogste niveau en maken een echte allrounder van deze tractor, of het nu op de akker of op straat is.

Naast de detailwijzigingen op verlichtingsgebied en bij de monitor montage heeft Fendt ook aan de onderhoudsvriendelijkheid gedacht. De VarioGrip bandenspanningsregeling komt nu niet meer van derden, maar is een eigen, strak gemonteerde, goed beschermde ontwikkeling. De integratie in het terminal oppervlak is klasse.

Prima tweedehands Fendt 828 Tractoren Te Koop

Bedrijfsinformatie

Met de presentatie van de grote 800 Vario lijn op de Agritechnica in 2009 alweer, overschreed Fendt de tot dan toe gehanteerde 200 pk grens. De 800 serie zorgt vanaf dat moment voor een stabiel groeiende factor in dit steeds belangrijker wordende segment. In West Europa ligt voor Fendt de trend duidelijk op de Profi en ProfiPlus uitvoeringen. Die uitvoeringen hebben een marktaandeel van meer dan 45%. De ‘kale’ Power versie vindt meer klanten in Oost Europa.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.