Leestijd: 5 minuten

Vergelijkingstest | Bij de bediening en uitrusting van ploegen is het net als bij sieraden: Of je er blij van wordt is een persoonlijke smaak. Wat je ervoor over hebt. Ploegenmakers als Lemken bieden mechanische, hydraulische en elektro hydraulische bedieningssystemen aan. Wij hebben de sieraden voor u vergeleken.

Edelsteen of juweel - vier Lemken ploegen vergeleken (18)

Bij de Juwel ploegen van Lemken bepaalt de bestuurder voor het eerst de hellingshoek van de ploeg hydraulisch vanuit de cabine. Als andere vernieuwing zijn er dan ook nog de DuraMaxx ploeglichamen, die zonder gereedschap verwisselbaar zijn.

De wereld van de ploeggebruikers is verdeeld. De ene helft schat de comfortabele instelling van de ploeg naar waarde en staat erg positief tegen over elektrohydraulica. De andere partij staat sceptisch tegenover die techniek, maar wil toch niet afzien van hydraulische steenslag beveiliging en DuraMaxx-ploeglichamen.

Op die gronden breidt Lemken zijn Juwelploegen uit met een variant met mechanische hoekbegrenzing. Daarmee wordt de overgang van het bewezen hydraulisch draaien van de ploeg bij de VariOpal trapsgewijs innovatief en elektro hydraulisch naar de Juwel gebracht.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Traditie met VariOpal

Bij de VariOpal ploegen van Lemken is de werkbreedte per ploeglichaam hydraulisch te verstellen tussen de 25-55 cm. Twee mechanisch instelbare aanslagen bepalen de invalshoek van de ploeg. De breedte van de voorloopgroef en de trekker ploegtreklijn zijn snel en onafhankelijk van elkaar aan het Optiquick- stelsysteem te regelen.

Met maar een paar handgrepen is de ploeg aan de spoorbreedte van de nieuwe trekker aangepast. Trekkerbanden worden steeds breder en het vrije spoor tussen de banden wordt smaller. Dat smalle binnenspoor resulteert bij de VariOpal, en bij andere ploegen, in minder grondspeling bij het draaien.

Als de ploeg niet correct aan de trekker gemonteerd wordt, dan raakt het steunwiel tijdens het draaien aan de akkerrand de grond. Met inzet van een memorycilinder verbetert die toestand. Want die stuurt de hydraulische cilinder van de snedebreedte verstelling zo, dat tijdens het draaien het ploegframe ingezwenkt wordt en daarna weer op de ingestelde werkbreedte terugkomt.

Als dat nog niet voldoende is, dan wordt vaak de topstang aan de ploeg hoger- en de onderste hef lager gezet. Maar daardoor wordt de dieptegeleiding tijdens het ploegen door de regelimpuls van de EHR onregelmatig.

High-tech in de Lemken Juwel

Duidelijk meer comfort, als je leert leven met de elektrohydraulische ploeg draaiing, biedt de Juwel met de TurnControl. Het kantelen van de ploeg is vanuit de cabine te regelen en voor elke kant op te slaan.

Ook bij het draaien loont deze insteek. De grondspeling tussen het steunwiel en de grond wordt groter en blijft daarbij constant of er nu met een breed- of smal trekkerspoor wordt  gereden.

Dat is vooral een voordeel bij trekkers met een geringe hefhoogte en bij grote ploegen met vijf of zes scharen. De meest complete uitvoering onder de Juwelen is de TurnControl Pro versie. Daarmee kan de bestuurder de kantelhoek, de voorloopgroefbreedte en de werkbreedte instellen met behulp van een ISOBUS-terminal. Door deze manier van aansturen kunnen verschillende akkerscenario’s opgeslagen en afgeroepen worden. Daar horen dan ook nog drie LoadSensing ventielen bij.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De gulden middenweg: de Juwel M

Als de stap van VariOpal naar Juwel V met TurnControl technisch bezien te groot is, dan is de Juwel M met hydraulische draaier een optie. Hier gebeurt het kantelen aan de toren mechanisch. Met dopmoer en aanslag wordt, net als bij de standaard EurOpal en de VariOpal, de gewenste hoek handmatig ingesteld.

Voor de Juwel ploeg, onverschillig of die een mechanische- of hydraulische kantelverstelling heeft, spreken vooral de DuraMaxx, de mestinlegger met uitgooi hoekverstelling en het schokvrij draaiende steunwiel.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Wisselen zonder gereedschap

De ploegbodies van DuraMaxx beloven langere stand- en kortere stoptijden. Het egalisatieblad en de strips hebben geen dragende functie, dus kunnen ze meer slijtage aan. Omdat de componenten ingestoken worden, hoeft er niet geboord of gestanst worden. Door de ontbrekende boring wordt de kans op breuk van slijtagedelen door toegenomen slijtage verminderd. Omdat er geen aan de koppen slijtende bouten meer gebruikt worden kunnen de lichamen helemaal ‘op’ gebruikt worden.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Fexibele packer

Bij de Juwel 8 konden we ook de FlexPack in praktijk uitproberen. In vergelijk tot packers tot nu toe, past de FlexPack zich automatisch aan de werkbreedte van de ploeg aan, zodat  overrijden van de vorige gang wordt vermeden.

De packerringen met een diameter van 60 cm zitten paarsgewijs en hebben een V profiel. Daarmee wordt structureel het inzakken in een zachte ondergrond vermeden en kan de drukverhoging voor de herverdichting hydraulisch ingesteld worden. De packer is star met de ploeg verbonden en kan momenteel alleen in combinatie met een vier- tot zeselements ploeg uit de Juwel familie besteld worden.

Deze slideshow vereist JavaScript.

In een oogopslag

  • De Lemken ploegen VariOpal en EurOpal hebben de bewezen  goede Dural bodies.
  • Wie kiest voor DuraMaxx bodies  zit vast aan de aanschaf van een Juwel met TurnControl. Die is er  met hydraulische kantelverstelling en in de Pro variant met ISOBUS bediening.
  • Bij de Juwel M is de neigingshoek van de DuraMaxx bodies  mechanisch verstelbaar.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Technische gegevens

Juwel 7 Juwel 7M Juwel 8V VariOpal 8
Aantal voren 4 + 1 4 4 5
Werkbreedte  per body (cm) 33, 38, 44 of 50 33, 38, 44 of 50 30 tot 55 25 tot 55
Verstelling werkbreedte mechanisch mechanisch hydraulisch hydraulisch
Gewicht [kg] 1.255 1.187 1.461 1.378
Trekker vermogen 90 tot 160 PK 80 tot 130 PK 110 tot 180 PK 130 tot 200 PK
Afstand ploeglich. [cm] 100 100 100 100
Ǿ draaias [cm] 10 10 12 12
Frame maten [cm] 12 x 12 12 x 12 14 x 14 14 x 14
Framehoogte/-wandsterkte [mm] 800/10 800/10 800/10 800/10
Type/soort ploeg lichamen strips/DuraMaxx strips/DuraMaxx strips/DuraMaxx strips/Dural
Steencontact beveiliging mechanisch mechanisch mechanisch mechanisch
Werkdiepte verst. Steunwiel mechanisch mechanisch hydraulisch hydraulisch
Hydr. aansluitingen 2 dw 2 dw 4 dw 4 dw
Edelsteen of juweel - vier Lemken ploegen vergeleken (17)

De CCI-200 terminal vinden we in de TurnControl Pro versie van de Juwel. Als er een ISOBUS compatibele trekker beschikbaar is, kan er af gezien worden van de CCI terminal. De gegevens komen dan op de trekker terminal. Op het beeldscherm worden de kantelinstelling, de werkbreedte, de procentuele positie van de voorloopgroefbreedte en de werkdiepte getoond. Onder aan zijn de vier afroepbare akkerscenario’s te zien. Met de aan de zijkant aan gebrachte toetsen kunnen de verschillende functies gekozen worden. Het is ook mogelijk de functies op de joystick van de trekker te programmeren.