Leestijd: 8 minuten

Duurtest | Dubbele cirkelharken worden vooral ingezet vanwege hun grote wendbaarheid en geringe gewicht. Dat hun eenvoudige techniek nog meer te bieden heeft, dat heeft de  Kuhn GA 6632 Masterdrive in onze test bewezen.

Duurtest dubbele cirkelharken Kuhn Masterdrive - een wendbare veelpoot - (3)

De GA 6632 harkt met zijn twee 2,90 m brede rotoren op een werkbreedte van 3,55-6,45 m.

Vaak staan landbouwers bij de aanschaf van een harkmachine te twijfelen: moet het een dubbele rotormachine- of één met een centrale hark worden? Beide systemen hebben hun voor- en nadelen.

De dubbele rotor machine scoort op zijn wendbaarheid, zijn erg goede aanpassing aan de bodem en de mogelijkheid materiaal van twee rijen samen te harken. Helaas is de transporthoogte erg gering.

Van de hanteerbaarheid krijgen sommige mensen echter de kriebels. Want zeker het achteruit rijden is veel gecompliceerder dan bij zijn concurrent. Volgens Kuhn is de vraag naar dubbele rotormaaiers de laatste tijd weer wat aangetrokken. Dat was reden voor de ontwikkelingsafdeling in het Franse Saverne om het modelpalet nog eens te bekijken. Met de 32’er serie wordt nog meer stabiliteit en arbeidskwaliteit beloofd. De GA 6632 is de kleinste uit die familie. Wij testten hem langdurig in het hooi en kuilvoeder.

Traploos van 3,55- 6,45 m.

De Ga 6632 is de directe opvolger van de GA 6622 en wordt gebouwd sinds 2009. Met zijn twee 2,9 meter dekkende harkcirkels brengt hij het op maximaal 6,45 meter werkbreedte. Bij het naharken zijn dat er 6,5 m. De werkbreedte wordt conventioneel door het uitzwenken van het frame vanuit de bestuurdersplaats gedaan. De minimaal mogelijke werkbreedte is 3,55 m.

Duurtest dubbele cirkelharken Kuhn Masterdrive - een wendbare veelpoot - (1)

Het scharnierende frame zwenkt nu uit naar rechts. Dat is meer praktijk gericht.

Elke rotor heeft elf harkdragers en vier dubbele harktanden. De rotoraandrijving is vetgesmeerd en daardoor onderhoudsarm. De harkdragers zelf moeten elke 200 uur gesmeerd worden. Voor de meeste bedrijven zal dus één keer smeren per campagne voldoende zijn. De rotoraandrijving heeft Kuhn van de vorige bouwserie over genomen. De bijzonderheid van de Master-Drive overbrenging: de aandrijving gebeurt niet direct via de aandrijfas, maar in twee stappen met een tussen overbrenging met een spiraaltandwiel en een kegelwiel. Kuhn belooft daar een langere levensduur voor vanwege minder slijtage.

Bij de types 6622 en 6621, de directe voorlopers van de 6632, schijnt dat inmiddels bewezen te zijn. Voor een hogere stabiliteit en langere levensduur heeft Kuhn ook ingezet op het sterker maken van andere componenten. De lagers van de harktanden dragers werden verzwaard van 32- naar 40 mm. Er worden geen spanbussen meer gebruikt en de steekassen voor de dragers zelf zijn nu geen assen meer, maar pijpen. Die zijn overigens direct aan de drijfstang van de nokkenschijf gelast en zitten in gewichtbesparende aluminium flenzen.

Door de ook bij de GA 6632 gebruikte gebogen vorm van de harkendragers komt het zwaartepunt meer naar het midden te liggen en vermindert zo de belasting van de lagers en de flens.

Kuhn legt zwad naar rechts

Het leggen van het zwad heeft Kuhn al vanaf de invoering van het Masterdrive ongeveer 7 jaar geleden naar rechts gestuurd. Zo ligt de harker direct in zicht en liggen ook de bedieningselementen van de trekker onder handbereik. Dat het grens zwadleggen nu uitsluitend met de klok mee gedaan kan worden vraagt gewenning, maar is afgezet tegenover de verbeteringen aan de machine. Iets dat we graag op de koop toe nemen.

Duurtest dubbele cirkelharken Kuhn Masterdrive - een wendbare veelpoot - (9)

Met alle soorten verwerking, zoals hier bij hooi, legt de GA 6632 een vlekkeloos zwad.

Het instellen om na te harken gaat eenvoudig met het vanuit de berijderstoel geactiveerde dubbel werkende stuurventiel. Wie veel waarde hecht aan een mooi gelegd zwad of voor hoge oogsthoeveelheden een dubbel zwad wil leggen voor de ronde balenpers krijgt voor ronde de 200 euro meerprijs ook voor de voorste rotor een zwadschort.

Het draaipunt van het scharnierframe is net als al bij de GA 6622 en 6621 uit het midden van de eerste rotor nog iets naar voren getrokken. Dat heeft als voordeel dat het zwaartepunt zich bij snel keren verder naar binnen, naar de trekker komt te liggen. Daardoor vermindert de kipkans.

Koop een tweedehands Kuhn zwadhark op Agri Trader

Een steile nokkenbaan

Ook bij de nokkenschijf doet Kuhn het anders dan zijn concurrenten. Want hij heeft een instelling ‘af fabriek’ en kan niet versteld worden. Daar zijn redenen voor: de nokkenbaan is erg scherp getekend. Daardoor is de overgang tussen harken en zwadleggen erg kort. Dat resulteert in een doosvormig zwad met nadrukkelijke flanken. Wij waren met de zwadvorming op een totaal werkgebied van 150 hectare tijdens de kuilgrasverwerking, het hooien en het werken met stro bijzonder tevreden.

Dat mooie resultaat komt ook door de gebogen van de harkdragers, die de aangrijphoek vergroot en de harktanden sneller- en hoger uittillen. Zelfs bij een rijsnelheid van 15 km/u was er geen aanleiding tot kritiek.

Tot elf wielen op de GA6632

In de basisuitvoering heeft de GA 6632 zes wielen. Twee onder de voorste rotor, en vier onder de achterste. Op onze testmachine zat echter het volle pretpakket aan opties. Een tandem as voor de voorste rotor, een dubbel stel wielen onder de achterste en een aanvullend, links of rechts te monteren zoekwiel voor aan het frame.

Dat hulpwiel moet de combinatie op erg hobbelige ondergrond nog meer richtingstabiliteit geven en is per draaimechanisme in hoogte instelbaar. De diepte aanslagen voor het instellen van de harkhoogte en de langshelling worden met draaihendels onder de machine ingesteld. Ze zijn met clips te verzetten.

De harkkwaliteit liet een goede indruk bij ons achter nadat we de dwarshelling aan de rotors hadden afgeregeld. Dat gebeurt met excenters aan de tandemwielen van het rijdend onderstel.

Het sleutelen kost wat tijd, maar tijdens onze test was het aanpassen slechts één keer nodig. Daarna liep de harkmachine mooi over alle soorten maaigoed. Ook als er door het verstellen van het zwad meer voederdruk op de rotor kwam. Alleen bij diepere kuilen bleef er soms wat materiaal onaangeroerd.

De hefhoogte aan de akkerrand was naar tevredenheid en ook bij het werken met kuilvoer bij een samengebracht zwad voldoende. Bij hooi en soms bij stro bleek het zwad soms te hoog. De grotere modellen GA 7932 en GA 9032 bieden 10 cm meer bodemvrijheid.

https://i0.wp.com/agritrader.org/wp-content/uploads/Duurtest-dubbele-cirkelharken-Kuhn-Masterdrive-een-wendbare-veelpoot-11-1.jpg?resize=1000%2C667&ssl=1

In de hefstand heeft de GA 6632 ruim 50 cm bodemvrijheid. Voor hooi- en strowerk is dat krap.

Wat ons nog op viel

De trekstang is parallellogram gestuurd. Hij zwenkt dus bij tillen en laten zakken van de rotor mee.

De aanpassing aan de gebruikte trekker gebeurt simpelweg met een spindel. Het zwadschort wordt voor wegtransport automatisch hydraulisch opgeklapt als het scharnierende frame in de transportstand gaat.

De aanpassing aan de verschillende werkbreedtes gaat ook automatisch. Bij ingestoken 3-polige ISOBus stekker (met aan/uit toets) kan ook handmatige gecorrigeerd worden. Dan wordt de oliecirculatie van de zwenkcilinder via het zwadschort omgeleid. Om te stallen wordt de hydraulica van de GA 6632 door het sluiten van twee tweewegkranen, die zich aan de slangen van de dubbel werkende ventielen bevinden, ‘lam gelegd’. Die vergrendeling laat zich ook gebruiken tijdens het wegtransport.

Per rotor zijn er zes harkdragers af te nemen. Daar na is de GA 6632 nog maar 2,07 m breed. Dat scheelt stallingruimte en is bij het manoeuvreren op smalle paden handig. De afwerking en het lakwerk van de harkmachine waren bijzonder goed. Tijdens onze 150 hectare test waren er geen ongemakken of storingen.

Duurtest dubbele cirkelharken Kuhn Masterdrive - een wendbare veelpoot - (2)

De dissel is parallel gestuurd. Het optionele, voorlopende tastwiel kost circa € 500, – extra.

In één oogopslag

Cirkelhark machines zijn nog steeds een vast bestanddeel van het productieprogramma van Kuhn. Met de 6632 Masterdrive sturen de Elzassers een goed presterend model met en paar technisch slimme details de markt op. Meest opvallend is de zwadlegging in de rijrichting rechts. Die geeft in dagelijks gebruik een stevige belastingvermindering van de berijder. Aanvullend werden er veel onderdelen van de huidige tweetraps aandrijving versterkt om tot een langere levensduur te komen. Die sterk geprofileerde, niet verstelbare contourschijf zorgt samen met de dubbel geknikte harkdraagarmen voor een mooi doosvormig zwad. Dankzij het getrokken scharnier vermindert het omvalgevaar bij het zijdelings op hellend vlak werken.

Kuhn cirkelhark in de praktijk

We hebben in de lente van 2011 tot de aanschaf van een GA 6632 besloten. We hebben al sinds acht jaar een Kuhn schudder van het type 8501 in gebruik op ons melkvee bedrijf met 55 koeien en circa 55 hectare weide met paardenstalling. Tot op heden zijn er geen reparaties aan de machine nodig geweest.

Naast onze goede ervaring met het merk ging het ons vooral om de eigenschappen van deze cirkelharker.  De stabiele opbouw, het makkelijke omstellen naar na-keren en de transportbreedte van minder dan 3 meter zonder de keer armen af te hoeven nemen. Met elf wielen en twee zwadschorten zijn we bijna voor de hoofdprijs gegaan.

Tot nu toe ede GA 6632 bij ons ongeveer 200 hectare aan kuilvoer en droogvoer bij ons gedaan. Met de werkkwaliteit zijn we erg tevreden. Ook het harken en zwadleggen gaat erg goed. En dat zelfs bij rijsnelheden tot 15 km/u. De bodemaanpassing is super. We rijden de keermachine met maar 350 tpm, dat toerental is prima voor een voldoende aanvoer en resulteert ook in een mooier zwad dan bij hogere toerentallen. Met de vaste instelling van de nokkenschijf hebben we ook geen moeite. De tweede schort voor het naharken hebben we niet meer nodig omdat de aparte zwadbanen mooi blijven liggen.

Handig is bovendien dat de armen in geval van schade gewoon met twee bouten gewisseld kunnen worden. Bij onze oude keermachine moest de oliepan gedemonteerd worden. Olie verversen duurde zo 2-3 uur. De GA 6632 is wendbaar, alleen bij heel scherpe bochten moeten we nasturen. De aanhangconstructie, daar moet Kuhn wat aan doen. Bij kort draaien raakt de aandrijfas de schacht.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Kuhn GA 6632

Werkbreedte zijzwad 3,55 – 6,45 m
Werkbreedte nazwad leggen 6,50 m
Rotordiameter 2,90 m
Aantal dragers per rotor 11
Aantal keerders/ drager 4
Zwadbreedte 1,20 – 1,80 m
Leeggewicht 1410 kg
Transportbreedte 2,07 m
Gevraagd vermogen v/a 30 kW (40 pk)
Hydr. Aansluitingen 1 dw; 1 ew
PTO toerental 450 tpm
Duurtest dubbele cirkelharken Kuhn Masterdrive - een wendbare veelpoot - (8)

Om de dwarshelling van de voederdruk aan te passen moeten twee excenters per
rotor versteld worden.

Algemene indruk

De Kuhn GA 6632 heeft onze 150 hectaretest glansrijk doorstaan. We waren in het bijzonder onder de indruk van de zwadlegging bij alle drie geteste voedersoorten. Ook bij het keren/harken gaf onze van alle opties voorziene test kandidaat geen structureel zwakke punten. Bij in bedrijfname moet er alleen wel op gelet worden dat de hellinghoeken in lengte- en breedte as van de rotoren wel correct is afgesteld.

De omgang met de machine is eenvoudig, afgezien van het instellen van de genoemde hellinghoeken. Dankzij de afneembare harkdragers kan de cirkelharker plaatsbesparend gestald worden en ook over smalle wegen getransporteerd worden. Door het getrokken draaischarnier vermindert de kipkans op het hellend vlak. Een oordeel over de beloofde langere standtijd van de tweetraps aandrijving kunnen we op grond van onze 150 hectare ervaring niet geven.

Testrapporten in je e-mail

Wil je graag elke week een testrapport per e-mail ontvangen?
Dat kan!

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.