Leestijd: 9 minuten

Hier hebben we lang op gewacht: vanaf 2014 biedt John Deere voor de 7R serie een volwaardige full powershift transmissie met 23 versnellingen vooruit aan. Hoe die nieuwe e23 zich in praktijk houdt, dat hebben we exclusief getest.

De John Deere 7R zit als gegoten - (1)

Met de 7R serie presenteerde John Deere in 2011 een nieuw trekkerconcept in het topsegment. Er werd afscheid genomen van de duidelijk zwaarlijvige voorzijde 7030’er reeks met zijn wespentaille. Wat bleef was de structurele chassisbouwwijze en (in elk geval in de grootste drie modellen) motoren met een grote cilinderinhoud. Nieuw was ook het koelsysteem met geblazen koellucht waardoor het motorcompartiment rondom hermetisch afgesloten moest worden. Dat idee kreeg niet al teveel bijval, want de ventilator werd op hogere toerentallen erg lawaaiig en kostte duidelijk een paar pk’s aan de krukas. Nu heeft de fabrikant de serie voor modeljaar 2014 rondom aangepakt. Maar dat valt niet direct op. Bovendien is er de nieuwe e23 powershift transmissie die vanaf het einde van 2014 ook voor de zware 8R trekkers beschikbaar werd. We hebben de 7250R e23 getest op de akkers en tijdens transport.

De John Deere 7R zit als gegoten - (3)

De ventilator zit weer achter het koelerpakket. De hydrauliekkoeler en de intercooler zijn vlak gemonteerd.

Nog Tier 4 voorlopig

Kort vooraf: Voor de 7R haalt vooralsnog het topmodel 7310R de Tier 4 final emissienorm. Daarom is de 9 liter common rail diesel daar al met een SCR  (Selective Catalytic Reduction) uitlaatgas nabehandeling aanvullende voor de EGR (uitlaatgas retour) plus een deeltjesfilter uitgerust. In de vijf kleinere versies houdt John Deere het –nog– op het ‘Alleen Diesel’ concept met EGR en deeltjesfilter. Overigens heeft de fabrikant in de 7230R het grote 9 liter blok vervangen door de kleinere 6,8 liter motor met turbocompressor. De reden daarvoor is het gunstiger verbruik bij deellast met behoud van een indrukwekkend koppel.

Zo komen we bij onze testkandidaat: de 7250R. Bij het op één na kleinste model uit deze reeks (de 7310R was overigens nog slechts beperkt leverbaar in 2014) zit onder de motorkap dus die beresterke 9 litermotor met variabele turbo compressor. Bij 2.100 tpm levert die stoere krachtbron conform ECE-R24 177 kW/240 pk.  Het maximale vermogen van 194 kW/264 pk ligt zoals we gewend zijn op 1.900 tpm. Het IPM powermanagement weet er 205 kW/279 pk van te maken.

Dat IPM schakelt zich uit bij werken met de PTO (aftak as) vanaf 0,5 km/u en helpt bij transportwerk vanaf 23 km/u vanzelf mee. Nog meer kerngegevens: 40 % meer koppel met een max. koppel van 1.171 Nm bij 1.600 tpm. De tankinhoud is 544 liter. Dat is ten opzichte van zijn voorgangers niet heel afwijkend. De koelluchtafvoer werd, zoals gezegd aangepakt. En dat is direct hoorbaar. De  motor loopt duidelijk stiller en mooier rond. Bovendien is de luchtspiegelingachtige flikkering boven de motorkap, bij de luchtuitlaat verdwenen. Ook is de radiateur nu weer beter bereikbaar om hem te reinigen omdat de fan nu weer achter de koelerpakketten zit.

Eindelijk een powershifter!

Tot nu toe hadden de kopers van een 7R alleen de keuze tussen een traploze AutoPowr en de CommandQuad, een powershifter met een elektrohydraulische groepenwissel. De CommandQuad had een paar nadelen zoals te lange schakeltijden en een niet optimale afstemming, vooral in combinatie met het 9 literblok. En die krachtpatser zit door zijn vermogen niet echt te springen om een automatische transmissie, want hij heeft meer dan genoeg koppel onder alle omstandigheden. Mede daardoor kwamen er uit de praktijk al snel vragen naar een full powershift bak met betere overbrengingsverhoudingen dan de grote 8R trekkers tot dan toe hadden. En die wens wordt nu door John Deere beloond met de komst van de e23 transmissie. Een bak, die zoals de naam al verraad,  23 versnellingen vooruit (en 11 achteruit) heeft. Alleen in het belangrijkste werkgebied tussen de 2,5-16 km/u is er al keuze uit 14 overbrengingstrappen.

Ter vergelijk: De powershifter in de 8R had ‘maar’ zestien versnellingen vooruit voor het hele snelheidsbereik. En juist bij het schakelen tussen 12-13 en 14 waren de stappen in de bak te groot. De transmissie was achterhaald door de huidige snelheden in het akkerwerk. Hij bleef alleen ‘overeind’ door zijn robuustheid. De e23 transmissie moet alle sterke punten van die bak combineren zonder de zwaktes er van. Bij het schakelen zijn de stappen nog maar 15% groot en dat pakt positief uit in de snelheid op hoger tempo. Met de grootst mogelijke banden onder de trekker draait die bij 50 km/u nu 1.760 tpm en bij 40 km/u 1.480 tpm.

Daarbij heeft de berijder de keuze tussen drie manieren om de rit te rijden: Vol automatisch, met de gebruikers modus of handmatig. In de eerste twee modi schakelt de bak volautomatisch alle versnellingen, in alle drie modi kunnen de toerentalgrenzen en de motorbelasting vooraf vastgelegd worden. In de gebruikers modus zijn ook de onderste toerentallen in te stellen, tot 900 tpm. Alleen op de manuele stand heeft de berijder de mogelijkheid zelf de versnellingen te kiezen. De e23 bak wordt bediend met een kleine joystick in de rechter armsteun. Het schakelschema is er een van ‘opschakelen-omlaagschakelen’ en daarvoor zit er zoals bekend van de AutoPowr en de CommandQuad een draaiwieltje op de hendel.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Daarmee is de ongeveer gewenste snelheid in te stellen, als een soort cruisecontrol dus. Afhankelijk van de belasting schakelt de transmissie in zijn automatische stand en bij een geactiveerde Efficiency Manager en een uitgeschakeld rijpedaal (drukknop in de rechter armsteun) dan omhoog en omlaag. Als er zonder Efficiency Manager wordt gereden, dient het scrollwieltje om de maximum snelheid in te stellen waarbij de gevoeligheid van het rijpedaal aan de gang van zaken wordt aangepast.

Helaas kunnen de rijmodi alleen in het CommandCentre veranderd worden. We hadden daarvoor graag een toets of potmeter gehad. De reverse (richting omkeerder) links van het stuurwiel is overigens standaard ingebouwd. Net als voorheen zijn de AutoPowr en CommandQuad optioneel. Naar aanleiding van onze ervaringen gaan we er echter van uit dat de e23 het de CommandQuad erg moeilijk gaat maken en ook de AutoPowr wat klanten gaat kosten.

De John Deere 7R zit als gegoten - (8)

De CommandCentre-4 armsteun is overzichtelijk en ergonomisch. Optioneel is er nog een opgewaardeerde kruishendel met aanvullende functies.

Een helemaal herziene cabine

John Deere presenteert bij de nieuwe 7R reeks ook een nieuwe cabine. De CommandView III. Eindelijk is er nu een stoel met een verlengde rugleuning die verkramping in het bovenste deel van de rug voorkomt. Nieuw gelamineerd glas en geluidsdempingsmateriaal voor het stuurwielconsole moeten het geluidsniveau ten opzichte van het voorgangermodel met ongeveer 3 dB(A) omlaag brengen. Met zijn door de TüV gemeten 68 dB(A) is deze cabine momenteel de stilste op de markt.

Bijna alle bedieningselementen zitten in de CommandARM armsteun van de vierde generatie die ook herzien werd. De overzichtelijkheid is er daardoor veel beter geworden. Daarbij komt de armsteun niet overvol over en hij vraagt weinig gewenningstijd. Veel bedieningselementen zoals tuimelschakelaars zijn al bekend uit de eerdere generaties.

Nieuw is de optionele multifunctionele hendel waarvan de positionering ons niet voor 100% overtuigt. Bovendien is de vormgeving er van echt Spartaans. Aan functies regelt hij tot drie hydraulische regelventielen, heeft hij twee vrij programmeerbare werktoetsen en twee drukknoppen voor handmatig schakelen. In preciezer omschrijving gaat het dus eigenlijk om een kruishendel met aanvullende functies.

De John Deere 7R zit als gegoten - (11)

De 10 inch monitor is ons goed bevallen. De druktoetsen liggen mooi onder handbereik.

Op naar de nieuwe monitor: de klant heeft keuze tussen een 7 inch beeldscherm (CommanCentre 4100) en een 10 inch beeldscherm (CommandCentre 4600). De menustructuur ervan is helemaal  nieuw opgezet. De afzonderlijke functies en menu’s kunnen of met toetsen onder het beeldscherm of via het touchscreen opgeroepen worden. De lay-out van het beeldscherm is naar wens van de  bediener en er kan door te ‘swipen’ of met toetsen tussen de menu’s geschakeld worden. Dat heeft de bediening aanzienlijk eenvoudiger en gebruiksvriendelijker gemaakt. Nog een pluspunt: de beeldschermen blijven ook bij veel zonlicht goed afleesbaar. Beide monitoren geven de mogelijkheid een automatisch stuursysteem in de bediening en aanduiding te intergreren.

De mate van afwerking maakte bij onze testmachine een hoogwaardige indruk. Het geboden comfort is uitstekend, mede door de goed werkende hydropneumatische cabinevering.

De John Deere 7R zit als gegoten - (7)

De opgeruimde cabine biedt veel ruimte en is veel stiller geworden. Winst: Eindelijk heeft de stoel een langere rugleuning.

En zo rijdt de John Deere 7R

We hebben de 7250R tijdens transportwerk gereden met een lege- en vol beladen Krampe triple-asser bakwagen en we hebben de tractor laten werken voor een vijftandige, diep stekende  cultivator in een maisstoppelveld.

De John Deere 7R zit als gegoten - (12)

Een zaak van smaak: het optionele ActiveCommandSteer systeem is voor de één een zegen, voor de ander een nachtmerrie.

Met de overbrengingsverhoudingen kwamen we goed weg. Als de olie in de transmissie op temperatuur is, dan schakelt de bak soepel en zacht bij het op- en terug schakelen. De gevoeligheid bij lage snelheden vraagt volgens de fabrikant nog wat verfijning. Ook aan het wat overgevoelige rijpedaal zou John Deere voor het definitief op de markt brengen van deze trekker nog wat aandacht mogen besteden. De versnelling waar in weggereden wordt kan overigens tot maximaal de 12e versnelling in het menu geselecteerd worden. Op de akker is het in elk geval raadzaam om de Efficiency Manager in te schakelen, dan kan de motor beter onder belasting gereden worden dan wanneer er ‘op de automaat’ wordt gereden.

De conclusie: bij het diep in de grond werken en  tijdens wegtransport bleek de 7250R lekker ‘pittig’ en bleef hij ook op steigend terrein mooi op snelheid.

De John Deere 7R zit als gegoten - (2)

Bescherming tegen opspatten: de spatborden en de externe bediening zijn ver naar onderen gemonteerd.

Meer wetenswaardigheden

De toerenteller, snelheidsmeter en versnellingsindicator zitten net als eerst in de werkmonitor in de rechter A-stijl.

Standaard is de 7R voorzien van drie dubbelwerkende elektro hydraulische ventielen met tijd/hoeveelheidsregeling. Tegen meerprijs kunnen dat er maximaal zes worden.

De standaard load sensing pomp levert 162 l.min, voor circa 875 euro extra is er een exemplaar dat 223 l/min levert. De achterste spatborden zijn veel verder doorgetrokken om vervuiling nog beter te voorkomen. Nog een voordeel daarvan: de externe bedieningen er op zijn nu vanaf de grond ook goed bereikbaar voor de kleinere medemensen.

Aan de achteras kunnen bij de grote 7R modellen wielen tot 2.15 m buiten-diameter gemonteerd worden. En optioneel is er als van ouds de elektronische Active CommandSteering te bestellen  tegen een meerprijs van circa 1.750 euro.

Technische gegevens

Motor:
9,0 liter common rail diesel met variabele turbo compressor, EGR en deeltjesfilter. 177 kW/240 pk bij 2.100 tpm, max. 205 kW/279 pk bij 1.900 tpm 40% koppelverhoging, 1.171 Nm bij 1.600 tpm, tankinhoud 544 liter.

Transmissie en aftak assen:
e23 Full powershifter, optioneel een omkeerhendel links van het stuurwiel, standaard aftak as toerentallen: 1.000, 1.000 E, 540 E. Optioneel: 1.000/540/540 E

Hydrauliek:
Load sensing, drie dubbel werkende ventielen standaard. Optioneel max. 6; 162 liter/min (optioneel 223 liter.min)  Hef: Cat. III/IIIN, max., hefkracht 10,2 t (constante belasting 7,9 t)

Maten en gewichten:
Minimum transportgewicht 11 ton, max. toel. totaalgewicht: 16 ton.

De John Deere 7R zit als gegoten - (5)

Optioneel zijn aan de achterkant tot 6 hydraulische regelventielen. De load sensing pomp levert 162 l.min

Onze samenvatting

De 7R heeft meer gehad dan een simpele update. Want er is gewerkt aan serieuze kritiekpunten (zoals de te lawaaiige motor ventilatie). De e23 full powershift transmissie past goed in het eigenlijk meer Noord Amerikaanse trekkerconcept en werkt even harmonieus met de geblazen 6,8 liter motor als met de grote 9 liter krachtbron zoals die gemonteerd is vanaf de 7250R ‘en hoger’ de reeks in.  Eén kritiekpunt blijft overeind:  Het hoge eigen gewicht.

+ krachtige motor
+ de grote koelcapaciteit
+ verbeterde onderhouds
+ toegankelijkheid
+ mooi schakelende transmissie
+ goede hydraulische uitrusting
+ overzichtelijke- stille cabine
+ eenvoudige bediening
+ goede monitor met touchscreen
+ prima verlichting
+ de omkeerschakelaar bij het stuur

– hoog leeggewicht
– geen hydr. stabilisatiesteunen
– opties gedeeltelijk stevig aan de prijs

Deze test verscheen eerder in het Agri Trader Test Jaarboek 2015

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.