Leestijd: 11 minuten

Fendt heeft de 300 Vario stevig aangepakt. Wat er bij de nieuwe S4 allemaal veranderd is, dat hebben we getest en besproken met mensen met praktijkervaring.

De Fendt 300’er opnieuw gedaan #Akkertest Agri Trader (5)

Sinds meer dan dertig jaar is de 300 reeks een vaste waarde in het aanbod van Fendt. Tussen de Farmer 300 en de nieuwe 300 Vario, intern S4 genoemd, die van af mei 2015 voor het eerst van de band liep liggen 35 jaren.

In die tijd werden er ongeveer 128.000 trekkers verkocht, waarvan sinds 2006 alleen al 17.000 traploze Vario’s. In Marktobersdorf liepen voorganger 300 SCR en de 300 S4 nog samen van de band. Waar in 1980 de 309 met 86 pk nog een topmodel was, daar begint de lijn nu met de 310 Vario van 100 pk. Dat maakt deze reeks modellen actueel, want tegenwoordig zijn de allrounders tussen de 100-130 pk sterk.

Fendt presenteert in deze klasse vier modellen: de 310, de 311, de 312 en de 313 Vario.

Een nieuw concept voor de Fendt 300

De nieuwe 300’ers hebben in het kader van Tier 4 final niet alleen nieuwe motoren uit eigen keuken gekregen. Fendt heeft de gelegenheid gebruikt, en het concept van deze reeks machines in essentie aangepakt.

De blokbouw is nu vervangen door een aangebout, getailleerd half chassisraam, waarop motor, koelerpakket, fronthef, voorste aftakas en de ophanging van de vooras gemonteerd worden. De VisioPlus-cabine met panoramavoorruit is nu ook de norm in de onderste middenklasse.

Op de uiterst verschillende eisen die er in dit marksegment gesteld worden reageert Fendt direct met twee verschillende uitrustingsvarianten. Dat zijn voor de Vario 300 de Power- en de Profi uitvoeringen. Dat is dezelfde insteek als bij de grotere modellen.

De Power staat in de traditie van zijn voorgangers. Typerend voor Fendt heeft hij de traploze TMS transmissie. De ventielen en de optionele cabinevering bleven mechanisch. De afgeveerde vooras is optioneel.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De Power rij stick is nieuw. Hij lost de oude, door landbouwers kozend ‘golfbal’ genoemde oude rijstick af. Er zijn niet alleen de rijsnelheid, de cruisecontrol, motortoerental opslag, de acceleratie en uiteindelijk de rijrichting mee te bepalen maar via de Go en End toetsen is nu ook de achterste hef te bedienen.

De Profi brengt de mogelijkheden van de grote modellen naar de onderkant van de middenklasse. De Multifunctie rij-joystick is Fendt rijders al bekend. De 7 duims Vario Terminal werd aangepast voor gebruik op de 300 serie. Een vergelijk tussen de varianten Power en Profi staat verderop.

De AGCO Power motor

Onder de kap doet een 4,4 liter motor van AGCO zijn werk. Hij voldoet aan Tier 4 final door een combinatie van externe uitlaatgas terugvoering (Agrex), een dieseloxidatiekatalysator (DOC) plus een AdBlue uitlaatgas nabehandeling (SCR). In vergelijk tot de ervoor gebruikte Deutz motor steeg het koppel met 30%.

Leeg was de 300 erg levendig. Maar voor een volle bak rundmest moest de motor duidelijk zweten. Maar dat is niets om je voor te schamen in dit marktsegment.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Een bekende transmissie voor de Fendt 300

Met de bewezen, mechanisch eentrappige ML-75 bak wordt de kracht naar de wielen geleid. Net als bij het vorige model. De instelling van het werkingstraject van het rijpedaal met een draairegelaar in de zijconsole is nieuw. Daarmee vervalt het heen en weer schakelen tussen de twee elektronische driving ranges van de vorige uitvoering. Het nieuwe systeem werkt goed.

De actueel ingestelde topsnelheid wordt getoond op het combi instrument. De zogenaamde grenslast automaat 2.0 is ook nieuw. Die bepaalt volautomatisch de motor belasting en hoever het motor toerental onder last mag teruglopen, voordat de transmissie in grijpt. De regeling ten opzichte van de doelsnelheid gebeurt met TMS of geactiveerde cruisecontrol. Zonder ingeschakelde TMS of cruisecontrol richt hij zich op de motorbelasting. In beide gevallen is het mosseldiagram, en daar mee het verbruik van de motor de basis van de actie.

Frame in plaats van blokkenbouw

Motor en transmissie zijn niet meer als eerder geblokt verbonden. De motor zit nu – et als bij de grote Fendt trekkers– op een getailleerd, aangeschroefd, chassisdeel. De insnoering daarvan resulteert in een grotere stuur uitslag en een kleinere draaicirkel. Bovendien is er in de toekomst geen hulpframe meer nodig voor de fronthef of voorlader. Die kunnen direct aan het voorste chassisdeel bevestigd worden. Dat maakt de voorbouw overzichtelijker.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Bij hetzelfde totaalgewicht van 8,5 ton is de nieuwe 300 een goede 500 kilo zwaarder dan zijn voorganger. Maar netto, met een afgeveerde voor as, front hydrauliek en een voorlader is het verschil dankzij het nieuwe chassis nog maar 80 kilo.

Om ervoor te zorgen dat er steeds voldoende olie voor alle functies beschikbaar is, zorgt er in de Power uitvoering een 84 l/min tandempomp met automatische sommering of optionele load sensing variabele pomp met een debiet van 110 voor de circulatie. De laatste pomp zit standaard op de Profi uitvoering.

Wie stevig aan de slag wil met een frontlader, ontkomt niet aan de aanschaf van de sterke variabele pomp. Tijdens de test zijn we die erg gaan waarderen.

De Fendt 300’er opnieuw gedaan #Akkertest Agri Trader (1)

Door de hoog doorgetrokken voorruit van de VisioPlus cabine blijft de frontlader altijd in zicht.

Cabine met uitzicht

Vanuit de VisioPlus cabine is er steeds goed zicht op de voorste aanbouw apparaten. Voor mensen die van de buitenlucht houden is de panorama voorruit optioneel ook open te klappen. Net zo optioneel is de deur die rechts in de plaats komt van de doorgetrokken ruit. Voor de Powerversie kan er voor een mechanisch afgeveerde cabine gekozen worden.

De Profi kent een lucht geveerd alternatief. Die uitvoering testten wij, en we waren er blij door verrast.

Op topsnelheid (40 km/u) reden we er erg prettig mee. De cabine is heel overzichtelijk. In het nieuwe multifunctionele hart vinden we naast transmissie-, hydrauliek- en aftakas functies ook de bediening van de airco, de verlichting en de achterste ruitenwisser.

De verschillende functiegroepen hebben elk hun eigen kleur. Dat is overzichtelijk. Met deze aanpak zijn alle bedieningselementen op het rechter zijconsole terecht gekomen.

Om het stuurwiel zitten geen knoppen of toetsen meer. Dat is een zaak van smaak. In de test beviel de nieuwe lay out. Met een geluidsniveau van 72 dB(A) is de cabine niet de meest stille soort, maar hij zit nog wel in de eredivisie.

Jouw Fendt tractor vind je op Agri Trader

Samenvatting

Fendt heeft de update naar Tier 4 final goed aangepakt. De verbeteringen en aanvullingen zijn zinvol. De veranderde chassis lay out, de lengtegeleiders van de nieuwe vooras, de rijstick, de terminal en het multifunctionele centrum in de nieuwe cabine zijn duidelijk een opwaardering van deze lijn trekkers.

In een oogopslag

  • Een aangebouwd, getailleerd  chassisdeel, de VisioPlus cabine en Tier 4 final motor kenmerken de nieuwe Fendt 300 Vario.
  • Met Power en Profi biedt Fendt twee uitrustingsvarianten aan.
  • De Power uitvoering lijkt op zijn voorganger.
  • De Profi lijn brengt de techniek en het comfort uit de grote modellen naar de middelklasse.
De Fendt 300’er opnieuw gedaan #Akkertest Agri Trader (18)

Met de Cargo Profi kan het wegen tijdens het rijden gebeuren. Volgens Fendt met een foutmarge van circa 2%.

Technische gegevens Fendt 300 Vario S4

Motor
Fabrikant Agco Power
Aantal cilinders 4
Cilinder inhoud 4,4 l
Uitlaatgasnorm Tier 4 final
Uitlaatgas behandeling DOC en SCR
Koeling Water
Nominaal vermogen (vlg. 97/68/EC) 74-100 kW  (97-133 pk)
Max. vermogen (vlg. 97/68/EC) 83-113 kW (105-142 pk)
Nominaal toerental 2.100 tpm
Max. koppel 485 bij 596 Nm
Koppelboost 42 bis55 %
Transmissie en aftakassen
Topsnelheid 40 km/h
PTO toerentallen 540, 540E, 1.000 U/min
Hydraulica tandem-, of variabele pomp.
Max. hefvermogen achter 5.960 daN
Max. hefkracht voor 3.130 daN
Pompdebiet 84 of 110 l/min
Oliedruk 200 bar
Bruikbare hoev. olie 43 l
Maten en gewichten
Leeggewicht 4.810 bis 4.970 kg
Toel. aslast voor 4.500 kg
Toel. aslast achter 7.000 kg
Toel. totaal gew. 8.500 kg
Lengte 4.336 mm
Breedte 2.220 bis 2.320 mm
Hoogte 2.820 bis 2.860 mm
Wielbasis 2.420 mm
Max. banden voor 540/65 R24
Max. banden achter 600/65 R38
Dieseltank inhoud 210 l
AdBlue tank inhoud 23 l

 

De Fendt 300’er opnieuw gedaan #Akkertest Agri Trader (17)

Met de 4×75 Cargo Profi bereikt de door ons geteste 311 Vario een laadhoogte van 4,15 m boven het scharnierpunt.

De uitrustingsvarianten vergeleken

Kenmerk Power Profi
Afgeveerde vooras optioneel standaard
Differentieelsper vooras locomatic(1) locomatic  + 100% lamellensper
4WD en dif. sperren automaat afhankelijk van hefwerk hoogte en snelheid(2) stuurhoek en snelheids afhankelijk
Tandempomp (45 +38 l/min. met automatische sommering standaard
LS variabele pomp (110 l/min) optioneel standaard
hydraulische ventielen mechanisch elektrisch
Ext. Bediening ventielen optioneel
Ventielen hoeveelheid instelbaar 1 + 3 allen
Tijd instelling hoeveelheid instelbaar allen
Aansturing fronthef midden aansluiting afzonderlijke klepschijf
Comfort fronthef optioneel
Ontlasting voor fronthef optioneel
Externe bediening fronthef standaard
Power Beyond optioneel(3) optioneel
Buitenspiegels, el. verwarmd/verstelbaar optioneel
Breedbeeldspiegels optioneel optioneel
Airco standaard standaard
Automatische airco optioneel
Werkverlichting 1 paar op het dak, achter 2 paar op het dak achter, 1 paar op het dak voor
Mechanische cabine vering optioneel standaard
Pneumatische cabine vering optioneel
Rijstick Power Profi
Vario-Terminal 7-A standaard
Variotronic standaard
Hef en PTO automaat voor de achterste hef voor voorste- en achterste hef
Motor toerental instellingen 1 2
ISOBUS aansturing optioneel
Automatische sper gestuurde aanhangeras optioneel
CargoProfi frontlader optioneel
  • In combinatie met voor as vering + 100% lamellensper. 2) In combinatie met voor as vering, stuur uitslag en snelheid afhankelijk. 3) Alleen in combinatie met de regelpomp.

Dit zeggen onze akkertesters

Landbouwers die de nieuwe trekkers tijdens hun ontwikkeling testen heten bij Fendt “Felderprobungspartner”. Over de hele wereld zijn dat er een stuk of 100. Per ontwikkelingsstadium zijn er doorgaans minstens twee machines in gebruik.

Dat begint met ‘Baustufe Eins’ de eerste prototypes. Vervolgens komt er ‘Baustufe Zwei’. Daarna volgt de ‘0’ serie. Als een machine die drie fases doorlopen heeft, dan kan hij in serieproductie gaan. De start van de productie is dan relatief makkelijk, want al vanaf ‘Baustufe Eins’ is er dan in Marktobersdorf aan de opbouw van de lopende band gewerkt. Daarmee wil de fabrikant er voor zorgen dat er van af het hele traject brede feedback aan de ontwerp afdeling gegeven kan worden.

De mensen die aan het akkertestwerk mee doen, moeten online een dagboek bijhouden. In dat dagboek moeten alle gegevens over het werk en de gekozen machine instellingen staan zodat de fabriek direct op zaken kan inspringen.

Wij mochten exclusief spreken met twee Duitse “Felderprobungspartner” die met de voorserie modellen van Fendts 300 Vario S4 gewerkt hebben.
Franz Hackenberg kwam via een bekende, die bij Fendt werkt, in het akkertestprogramma terecht. Zo heeft hij sinds 1996 zo ongeveer alle in ontwikkeling zijnde Fendt modellen op zijn bedrijf gehad, waaronder de 300 C, de 300 Vario SCR, de 200 Vario en de 700 Vario.

Een 300 Vario S4 doet vanaf oktober 2014 zijn werk op Hackenbergs bedrijf. Daarvoor testte de ondernemer een model uit de ‘Baustufe Eins’.
De S4 was al van af ‘Baustufe Eins’ betrouwbaar en kende geen problemen. Dat is wel eens anders geweest” glimlacht Hackenberg.

Eén van de voorbeelden van de inbreng van Hackenberg en zijn collega’s is de afdichting van de cabinedeuren. Grote glazen deuren geven dan wel meer zicht, maar vragen bij het sluiten doorgaans aardig wat armkracht omdat ze ‘veel lucht voor zich uit duwen’. “Zeker bij het mestrijden of het werk met de frontlader moet ik vaak in- en uitstappen. Dan moet je niet met de deur hoeven te worstelen” legt Hackenberg uit.

De oplossing? De dikke rubber afdichtstrip werd aan de cabine, en niet aan de deur aangebracht. Daardoor kon er een smalle afdichtstrip, waar de lucht makkelijk langs stroomt, op de deur komen. Een simpele en elegante oplossing die we hopelijk ook op andere Fendt cabines terug gaan zien.

De Fendt 300’er opnieuw gedaan #Akkertest Agri Trader (6)

Franz Hackenberg test sinds 1996 Fendt tractoren op zijn melkvee bedrijf met biogasinstallatie annex loonwerkerij in Lengenwang. Bij hem worden de testrekkers voornamelijk ingezet voor wegtransport en voor de laadwagens.

Hackenberg heeft ook veel input geleverd voor de elektronische aansturing van de Cargo-Profi frontlader. “De softwaremensen denken van achter het beeldscherm vaak te weinig praktisch. Dan is de feedback van de gebruikers erg belangrijk. De lay out van de terminals moet overzichtelijk, logisch en praktisch zijn“.

Hackenbergs mening over de verschillende uitrusting varianten: “Bij de Power en Profi is er nu veel meer keuze dan vroeger. Wie van het vorige model komt en een traploos schakelende trekker zonder gedoe wil hebben blijft bij de Power. Wie van een 500- of 600 Vario komt en de mogelijkheden daarvan naar waarde inschat krijgt op de Profi ook een terminal, een hendel en pneumatische cabinevering. Want tegenwoordig willen de landbouwers ook in dit segment de mogelijkheden van de  grotere uitvoeringen hebben”.

Johann Hollingers deelname aan de testprogramma’s begon in 2007 op een 900 Vario. “We maken en verkopen mais silage balen. Voor het transport vond ik de 60 km/u interessant” vertelt de ondernemer.

Bij de Fendt Feldtag in Wadenbrunn meldde hij zich bij de ontwikkelingsafdelingen, die zette de 900 Vario bij hem op het erf. Daarna kwamen er nog trekkers uit de 200 Vario lijn, een Vario 400 en een 800 Vario.

De 300 Vario’s testte hij sinds 2013 12 maanden met onderbrekingen. Hij werkte storingsvrij met de ‘Baustufen’ 1 en 2. Hollinger was erg te spreken over de prestaties van de 313 Vario: “Voor een viercilinder met 130 pk zijn een 8,7 meter brede maaicombinatie of een drie meter brede Lemke-Rubin-9 korte schijveneg best een uitdaging. Maar de S4 kwam er goed mee weg, waarschijnlijk door de langere wielbasis”.

Dat de nieuweling ook geschikt is voor grotere banden waardeert Hollinger. “Bij de vorige modellen waren de banden vaak de beperkende factor. Het vermogen was er wel, maar het moest alleen nog goed aan de grond gebracht worden en er moest genoeg dragend vermogen komen om ook zware aanbouwapparaten te kunnen dragen. Dat is nu in orde”.

Hollinger is erg te spreken over de geveerde vooras. “Die geeft enorm veel rij comfort. Hij draagt daar volgens mij meer toe bij dan een afgeveerde cabine, of dat nu mechanisch of pneumatisch is”.

Voor Hollinger is de open te zetten voorruit een must, dat geldt ook voor de rechter deur. Zeker als er en frontlader gemonteerd is. “Bij het koppelen van de frontlader, maar ook bij het stellen van de spiegels is het erg handig niet telkens uit de trekker te hoeven klimmen.” De multifunctionele cluster ervaart hij, samen met het combi-instrument in de cockpit als minder prettig. “Naar mijn smaak zou de bediening van de airco en de verlichting beter gescheiden kunnen zijn. Dan kan er beter op gevoel, in plaats van op zicht gewerkt worden. Bovendien moet ik tussen de aanduidingen voor de verwarming, airco en cruisecontrol heen en weer aantoetsen. De oplossing zoals die op de 500 Vario zit vind ik beter”.

De Fendt 300’er opnieuw gedaan #Akkertest Agri Trader (8)

Johann Hollinger heeft een stierenfokkerij en doet loonwerk. Naar gelang hun vermogen worden zijn trekkers gebruikt voor perceel onderhoud, transport of inzet op akkers en weidegronden.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.