Leestijd: 6 minuten

Case IH heeft de Magnumreeks ter ere van zijn  25ste verjaardag nieuwe motoren, een herziene cabine en een dosis detailzorg gegeven.  Na de laatste oogst hadden we de kans de Yanktank een paar weken onder meer bij  grondwerkzaamheden voor een Horsch cultivator en een Lemken ploeg te testen.

Case IH Magnum 340 Efficient Power - Agri Trader Test Jaarboek - (4)

Case IH Magnum 340 Efficient Power getest – een Amerikaanse Buffel

Magnum 340 EP

Het indrukwekkende uiterlijk en zijn grote wielbasis verraden al direct de Amerikaanse afkomst van deze rode landbouwgrond bewerker. De lopende generatie werd voorgesteld in 2010. En één van de belangrijkste veranderingen was toen de overstap naar de binnen het eigen concern geproduceerde FPT (Fiat Power Train) motoren.

De 8,7 liter zescilinder geeft onze testrekker alle kracht voor zwaar trekkerswerk. En daar voor hebben we dan een zes meter brede Horsch Terrano klaar staan. En dat moet met een werkdiepte tot 18 cm. Een mooie uitdaging voor onze Amerikaan zijn. Op het moeilijke werkveld verhoogden we de tractie aanzienlijk door de voorzijde met 1,5 ton te ballasten.

Wat goed te merken was, was de ‘boost’ functie. Die zorgt bij transportwerkzaamheden van af de 16e versnelling of bij zware belasting van de PTO voor een extra scheut vermogen van 35 pk.

Case IH Magnum 340 Efficient Power - Agri Trader Test Jaarboek - (9)

De enkele koeler zit ver naar achteren en hoog gemonteerd. Daardoor worden de grote lucht aanzuigvlakken beter benut.

Om aan de huidige emissie-eisen te voldoen maakt de FPT krachtbron gebruik van SCR technologie. Naar gelang de gevraagde prestaties moet er om de tankbeurten AdBlue bij gevuld worden. Doordacht is dat de beide tankopeningen aan de linker kant zitten. De vloeistof voorraadmeter van de 89 liter AdBlue tank zit overigens in de A-zuil.

Case IH Magnum 340 Efficient Power - Agri Trader Test Jaarboek - (2)

De diesel en de AdBlue worden aan de zelfde zijde getankt. De brandstof wordt in tanks links en rechts onder de cabine opgeslagen.

Lekker schakelen

De onder volle belasting schakelbare versnellingsbak is ons goed bevallen. De 19 versnellingen vooruit en de vier achteruit zijn goed op elkaar afgestemd en schakelen met een vingerdruk op de knop mooi zacht. De optionele automatische transmissie werkt comfort verhogend. Case brengt overigens dit jaar een in eigen huis ontworpen, traploze CVT variant in beeld.

Als het op zijn banden aan komt, dan zou kan de Magnum op groter voet kunnen leven. Aan de achterkant is er nog ruimte genoeg in de wielkasten, maar met een wieldoorsnede van 205 cm houdt het feest op. Aan de voorkant wordt het niet groter dan 600/70 R30. En ook daar zien we nog ruimte om te groeien. Ondanks zijn eigen lengte van bijna 6,5 meter bleek de Magnum voor de Horsch Terrano, maar zeker ook voor de negenbladige Lemken Diamant ploeg erg wendbaar door zijn grote stuuruitslagen.

Case IH Magnum 340 Efficient Power - Agri Trader Test Jaarboek - (1)

Door het smaller maken van het frame ter plekke en de dynamische spatschermen wordt een grote stuur uitslag bereikt.

De gewichtsverdeling van onze testmachine, 12,4 ton met een volle tank en een ton wielgewicht, wordt door de ver naar voren gemonteerde motor verbeterd. Onze testtrekker was voorzien van een 282 l/min load sensing pomp, het meest opbrengende exemplaar dat Case IH voor de Magnum aan biedt. De daaruit resulterende hefkracht van meer dan 11 ton was voor onze inzet absoluut toereikend. En wie is daar nu verbaasd over?

Tonnen aan hefkracht

Er is ook een kophydrauliek met vijf ton hefkracht en een frontale PTO te bestellen. Bij het maken van de cabine lijken de engineers van Case IH nu ook eens aan de Europese werkomstandigheden te hebben gedacht. Het plaats aanbod overtuigt en eindelijk is de bijrijder ook een normale stoel toe bedacht. Voor de bestuurderszetel is het mogelijk de van Steiger bekende rode, met leer beklede zitplaats van Sears te bestellen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Om de bestuurder zorgt 6,3 m2 glas voor een hoop zicht rondom. Maar door de gestrekte constructie is het uitzicht over de neus niet optimaal. De op bestelling leverbare, mechanische, cabinevering en de Semi Aktiv bestuurdersstoel vingen in het diep doorleefde terrein de klappen goed op.

Case IH Magnum 340 Efficient Power - Agri Trader Test Jaarboek - (8)

De mechanische cabinevering is dan wel geen hightech, maar hij voldeed ook op sterk geaccidenteerd terrein.

Prettige bediening

Met de Multicontroller wil Case IH, onverschillig of het tractor- of oogstspecialisten zijn, een eensluidend bedieningsconcept geven. Bij de tractoren wordt het systeem intussen al gebruikt bij machines tussen de 110-670 pk. De AFS 700 touch screen monitor waar ons testexemplaar van was voorzien is ook compatibel met bij voorbeeld de maaidorsmachines van hetzelfde merk. Zo is die unit met maar een paar handgrepen uit de tractor op de oogstmachine te verzetten als het daar tijd voor is. Buiten de besturingseenheden, het stuursysteem, het management om binnen de akkerranden blijven, plus de ISOBus aanbouw apparaten kunnen ook de beelden van twee videocamera’s in de display vertoond worden, de gewone individuele instellingen voor de verschillende berijders is gestandaardiseerd. De belangrijkste voertuigfuncties en hydraulische instellingen kunnen ook zonder de terminal op de ouderwetse manier afgelezen worden op de prestatiemonitor op de rechter A-zuil. En ze kunnen via een aanraakveld in de rechter armleuning gekalibreerd worden.

Case IH Magnum 340 Efficient Power - Agri Trader Test Jaarboek - (3)

De aansturing van de tractor kennen we al van veel andere Case IH trekkers. De bediening van de multicontroller en het touch screen is wat complex.


Meer test rapporten

Vind je het leuk om dit soort test rapporten te lezen?
Geef even je naam en e-mailadres en wij sturen ze direct naar je toe! Lekker makkelijk.

Gun jezelf het gemak door de nieuwste informatie gewoon per e-mail te ontvangen.

Samenvatting

In vergelijking tot zijn voorganger, de Magnum MX is er bij de nieuwe generatie wel iets veranderd. De nieuwe FPT motoren zijn zuiniger en sterker dan hun voorgangers. Maar bij zuiver akkerwerk is de Magnum toch nog steeds op zijn best. De 35 pk bonus door de boost-functie zijn voelbaar aanwezig. Het comfort van de cabine heeft zich niet in het minst door de nu voor het eerst leverbare cabine vering flink verbeterd. Een manco, zeker bij het rijden op de openbare weg, blijft in deze klasse het ten opzichte van de concurrentie ontbreken van een automatische bak. Case IH werkt aan zo’n nuttig onderdeel en zal dat dit jaar presenteren. Daarmee zou de Magnum ook interessant kunnen worden voor loonwerkers.

Algemene informatie

De naam Magnum staat bij Case IH al sinds 1987 voor robuuste zware tractoren met vermogens van af 200 pk. De trekkers worden gemaakt in de Case IH fabriek in Racine, Wisconsin, USA. Jaarlijks lopen daar meerdere duizenden Magnums van de band. Het grootste deel blijft in de States, maar er komen er ook veel terecht op Europese groot agrarische bedrijven. De Magnum CVX 370 EP, een grote broer van de 340’ers werd op de Agritechnika van 2011 gepresenteerd. Dit type zal vanaf dit jaar standaard met een traploze transmissie aangeboden worden.

Technische gegevens Case IH Magnum 340 Efficient Power

Motor, opgegeven vermogen (ECE R120) / bij tpm 250 kW (340 pk) bij 2.000 tpm
Motor, topvermogen (ECE R120) 275 kW (374 pk)
Motor topvermogen met prestatiemanagement 286 kW (389 pk)
Cilinders/ cil. inh./ max. koppel 6/ 8,7 l/ 1.671 Nm
Top toerental 1.800 tpm
Toelaatbaar totaalgewicht voor 6.750 kg/ achter 11.500 kg
Leeggewicht 9.750 kg
PTO standaard 1.000, optioneel: 540/ 1.000
Brandstoftank/ AdBlue tank 635 l/ 89,4 l
Hydraulische regel units/ pompen 4-6 DW/ 167 of 223 of 282 liter/min
Standaard banden V/A 600/70 R30/ 710/70 R42

 

Staat er een Case Magnum 340 te koop?