Leestijd: 5 minuten

De Bergmann Carex 38S getest | De trend bij grassilagetransport is die naar combi wagens. De betere benutting van de voertuigen is niet alleen voor loonwerkers een punt. In de eerste maaigang op grasland hebben we in de vorm van de Carex een combi transportwagen uitgeprobeerd, die breed inzetbaar is.

Meervoudig inzetbare silagewagens hebben het grote voordeel dat ze ook buiten het grasseizoen geschikt zijn voor het vervoer van voedermais of haksel, dankzij hun stevige opbouw. Bergmann presenteerde de Bergmann Carex al op de Agritechnik van 2011. De serieproductie begon na veel testwerk pas voor het seizoen 2013. De aanduiding ‘S’ staat voor de uitvoering met drie doseerwalsen.

De onderste daarvan wordt door een as aangedreven en hij geeft de kracht met een ketting over aan de middelste. De bovenste wals draait wat langzamer en is verder naar voren gemonteerd, wat verhindert dat het gewas boven de achterklep wordt  geslingerd. De smeerpunten van de doseerwalsen zijn goed beschermd goed bereikbaar. In vergelijking tot de variant ‘Carex 39 K’ zonder doseerwalsen, is de aanhanger dan wel 500 kg zwaarder met een conform DIN halve m3 minder grote inhoud.

Voordelen van de walsen op de Bergmann Carex

De opzet met walsen geeft voordelen bij het gelijkmatig lossen. Er is optioneel zelfs een uitbreng automaat voor de verschillende silolengtes voor deze Carex. Tijdens onze test hebben we de aanhanger eerst gebruikt als laadwagen op het grasland na het maaien en hem vervolgens ingezet bij het hakseltransport als silagewagen. Als trekker gebruikten we daarbij twee verschillende tractoren met 200 en 230 pk.

We waren vooral geïnteresseerd in de verschillende bedieningsmogelijkheden van de Carex. Standaard is daarvoor de kleine BCT terminal met membraantoetsen en verlichting. Die werkt overzichtelijk en heeft een laad- en losmenu en een rittenteller voor 10 verschillende klanten. Terugkerende, identieke arbeidsgangen zijn eenvoudig in te brengen en worden daarna met een druk op de knop afgeroepen.

De bediening van de Bergmann Carex met de CCI 200 terminal is optioneel. De winst zit hem daar in zijn groter display en natuurlijk zijn ISOBUS compatibiliteit met andere apparaten. Bergmann heeft de Carez ook AEF laten certificeren. Achter de Fendt 720 Vario hebben we zo de bediening via de trekkerterminal uit kunnen proberen. Op de Fendt display werd er alleen één logo verwisseld aan gegeven. Verder werkte het systeem perfect!

De Bergmann Carez - een combi met veel opslagruimte (2)

De pick-up

Het hart van elke opraapwagen is de opname met de rotor. De ongecontroleerde pick-up is 1,94 m breed. Dat is voldoende voor breed zwad op grasland! We hebben er ook mee gewerkt bij het opnemen van ongeharkt gewas. Daar is de pick-up wat te smal voor, maar de snijrotor wist goed raad met de lange roggehalmen.

De 41 messen snijden met circa 35 mm extreem kort. De messen zijn stuksgewijs gezekerd, maar slechts eenzijdig bruikbaar. Bij contact met vreemd materiaal veert het mes in zijn geheel uit zijn snijkanaal terug en aansluitend weer in de werkstand. Ze kunnen versteld worden als er een grotere snijlengte gewenst is.

De aandrijving van de kortsnij-rotor gaat met planeettandwielen waarbij aan de verbruiker het koppel is in te stellen. Daardoor zou de wagen meer reserves hebben bij het werk achter zware trekkers. De Carex wordt alleen geleverd met onderaankoppeling van de dissel.

De Bergmann Carez - een combi met veel opslagruimte (8)

Bij het transport over de weg en op de akker volgde de aanhanger de trekker goed. Het veer- pendelapparaat met nalopende stuur-as is naar wens hydraulisch op te waarderen. Er kunnen banden tot 26,5 inch onder. Onze testmachine had in de ‘S’ uitvoering drie doseerwalsen. Daarmee is de wagen gelijkmatig te lossen. De  openingshoek van de achterklep wordt voor aan het kopschot ingesteld.

Om de laagkwaliteit van het geloste materiaal te verbeteren is het mogelijk de klep slechts 45° te openen. De niet geregelde pick-up op onze test aanhanger had een nalopende tastrol voor een beter volgen van de ondergrond. Bovendien heeft de Carex voor natte ondergrond een ontlastingsfunctie, die het in de grond zakken van de meetwielen aan de zijkant vermindert.

De knikdissel kan ook van buitenaf bediend worden (heffen en zakken). Standaard wordt de wagen met de BCT-controller geleverd. Tijdens onze test hebben we echter alle mogelijkheden tot en met de ISOBUS bediening vanuit de trekker geprobeerd. De vloer van de aanhanger loopt naar voren af, om de materiaalvoorziening van de rotor makkelijker te maken.

De Bergmann Carez - een combi met veel opslagruimte (7)

Technische gegevens Bergmann Carex 38S

Inhoud conform DIN 11741 38 m3
L x B x H 10,7 m x 2,55 m x 4,00 m
Aanhangerkoppeling onderliggend, kogelkop
Leeggewicht 9.440 kg
Max. toel totaal gew. 24.000 kg
Aant. messen/ theor. snijlengte 41/35 mm
Vereist trekkervermogen vanaf 200 pk

Bergmann landbouwwerktuigen te koop op Agri Trader

 

De Bergmann Carez - een combi met veel opslagruimte (6)

Samenvatting

Naast diverse hakseltransport werkzaamheden moest na de eerste maaigang ongeveer 60 ha ingekuild worden. Het laden gaat met de laad automaat van de Carex erg goed. Laadsnelheden van 12 km/u waren met een 200 pk trekker ondanks dikke laag gewas op de bodem geen probleem.

De zijwanden van de aanhanger zijn stevig en trapeziumvormig. Helemaal vooraan vergemakkelijken gladde stukken wand aan de zijkant het indrukken van het gewas. Hoewel de Carex er op zijn dikke banden erg hoog op de poten staat is het invoerkanaal door de verlaagde transportbodem optimaal. Het gewas wordt soepel in de wagen gedrukt en onnodig vermalen wordt vermeden.

De voor het gebruik als silagewagen hinderlijke dwarsverbinding tussen de zijschotten ontbreekt. Door de ontbrekende touwen die bij klassieke opraapwagens over de bak zijn gespannen, verliest de combiwagen in grasland wat laadcapaciteit.

De neussteunpoot is alleen mechanisch te bedienen. Hij wordt met een rasterbout geborgd. De snijrotor en de dissel zijn, in de rijrichting gezien, te bedienen vanaf de linker voertuigzijde. Messen wisselen gebeurt van onderen af. Voor niet te grote berijders is er daar alleen al door het heffen van de knikdissel voldoende ruimte voor. Voordeel is dat er afgezien kan worden van gecompliceerde uitzwaai- of draai installaties.

De Bergmann Carez - een combi met veel opslagruimte (1)

Bedrijfsinformatie

De Bergmann Carez - een combi met veel opslagruimte (5)De Niedersaksische fabrikant houdt zijn programma slank en heeft zich gefocussed op oogstlogistiek en mestverspreiders. De volume aanhangerreeks begint bij de Repex van 29 m3 en gaat door tot en met de Schuttle van 48 M3 verdeeld over drie assen. De Carex is in 38 en 39 m3 uitvoering leverbaar en onderscheidt zich door zijn smallere bouw en de pick-up van zijn grote broers. Na de presentatie op de Agritechnica van 2011 heeft Bergmann met zijn nulserie eerst twee jaar proef gedraaid.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.