Leestijd: 6 minuten

Terwijl mais de afgelopen jaren weinig vroeg als het op gewasbescherming aan kwam, wordt de vraag ernaar nu groter, om de opbrengsten te garanderen en te stabiliseren. Daarom staat de Amazone Pantera op hoge poten om hem ook in hoog opgegroeide gewas inzetbaar te maken.

Akkertest-Amazone-Pantera-4502-H-Op-hoge-hakken-door-de-mais-Agri-Trader-11

Waarom er steeds meer schimmelbestrijding en insectenverdelging nodig is in de mais, daarover zijn de geleerden het nog niet eens. De boorder geeft in een aantal regio’s meer problemen dan voor een paar jaar terug en verspreid zich steeds meer. De klimaatverandering en/of de meer intensieve maisbouw kunnen daar redenen voor zijn, maar ook de minimale bodembewerking draagt er toe bij.

Uit de praktijk komen geluiden van meeropbrengsten bij korrelmais van 5-7%, bij voedermais zou dat zelfs 10-14% zijn. Maar daarvoor moet de strategie aangepast worden en moeten ook hoog opgeschoten gewas bewerkt worden. Een late rit over de mais kan dus lonen.

Maar in hoog staande gewas komt het op de techniek aan om bij de huidige rijsnelheden niet meer schade te veroorzaken dan te voorkomen. Amazone heeft daar over nagedacht en heeft zijn bekende zelfrijder Pantera op hoge poten gezet. Met een grondspeling van 1,70 m kan die ook nog laat in het seizoen ingezet worden in de mais en zonnebloemen. Wij hebben er afgelopen herfst mee door de mais gedraafd.

Akkertest Amazone Pantera 4502-H Op hoge hakken door de mais - Agri Trader (3)

In het midden is de spoorbreedte verstelling zichtbaar.

Alles als vanouds

De aandrijving van de Amazone Pantera kenden we al. Sinds zijn presentatie in 2011 klopt in zijn binnenste een krachtig hart van Deutz.

De 6,1 l in lijn zes cilinder levert 218 pk en is conform Tier 3b. De uitlaatgassen worden schoongemaakt met een dieseldeeltjesfilter en een gekoelde uitlaatgas retourleiding. Die paarden draven vervolgens naar een traploos hydraulische overbrenging, dat de zelfrijder vastberaden naar een top van 50 km/u brengt.

Het vermogen wordt goed en gelijkmatig in vooruitgang om gezet. Dat gebeurt door een axiaalzuigerpomp, die de kracht naar de oliemotoren aan de wielnaven levert. Bij het remmen met de rij-stick wordt de hydrostatische rem bediend. De schoonwater aanhanger kan er ook door geremd worden, maar de trekhaak daarvoor is optioneel.

Ook de Pantera kent verschillende rijmodi: In de Ecostand wordt de gekozen snelheid vooraf ingesteld via de joystick vastgelegd op optimale motor belasting. In de Power modus wordt het toerental vast gezet, maar de stick bepaalt dan toch de snelheid. Bij werken op vlakke ondergrond is de ECO modus de beste optie. Het toerental daalt hier tot 1.050 tpm, een heel nette toerental reductie!

Tweebaansbediening voor de Amazone Pantera

De cabine van de Pantera wordt gefabriceerd bij Claas. Hij is ruim, maar vooral stil. Bij gereduceerd motortoerental zweeft de berijder rustig boven het gewas. De Amapilot, de nieuwe multifunctionele stick, beviel ons ook erg goed. Hij regelt naast de snelheden en tempomaten ook de belangrijkste vernevelingsfuncties (deelbreedtes van de spuitbomen, randnozzle schakeling en het aanpassen van de uit te brengen hoeveelheid).

Akkertest-Amazone-Pantera-4502-H-Op-hoge-hakken-door-de-mais-Agri-Trader-9

Bij de bedieningsterminals kiest Amazone voor twee beeldschermen. Op de Amadrive rij monitor staan alle data die de rij situatie van de Pantera betreffen: snelheid, toerental, motortemperatuur etc. Maar op de touchpad zijn ook de cruise control, het kopakkermanagement en de spoorbreedte af te stellen.

De Amapad, de tweede terminal, is groter en herbergt naast de functies voor het spuiten vooral precisionfarming oplossingen zoals de stuurfunctie en automatische deelbreedteschakeling. Een CCI terminal is optioneel, maar er kan ook gekozen worden voor een voorhanden zijnde ISOBUS-terminal. Maar terug naar de Amadrive, want daar van wordt het grootste nieuws verwacht.

Deze diashow vereist JavaScript.

De Amazone Pantera gaat hoog de lucht in

Zoals gemeld is het nieuwe onderstel de grote troef van de Pantera 4502-H. Het centraal opgehangen tandemonderstel, dat pendelend in het midden van het chassis is opgehangen, is met vier hydraulische- en acht geleide cilinders direct aan de wielnaven gekoppeld.

Daarmee kan de Amazone Pantera, indien gewenst, tot een indrukwekkende hoogte van 1,7 m grondspeling komen. Op die manier wordt het mogelijk ook in staande maisgewas besparend en gericht te sproeien. Daarbij waren ook de motoren en hydraulische cilinders op onze machine nog eens van gladde, RVS beplating voorzien. Een actie waar wij al tevreden mee waren, maar die volgens de fabriek nog beter kon.

Daar komt tijdens de serieproductie nog verandering in. Dan worden de plantenresten door de beplating nog beter opzij geleid. Er verzamelde zich weinig blad, maar bij zonnebloemen zou de schade te hoog zijn. Er komt meer afgeronde, kunststoffen beplating.

Akkertest-Amazone-Pantera-4502-H-Op-hoge-hakken-door-de-mais-Agri-Trader-1

Maar terug naar de hoge poten: met een druk op de knop kan de bestuurder de Amazone Pantera nu met de AmaDrive terminal omhoog brengen. Daarvoor moet er na instelling van de keuze langzaam voorwaarts gereden worden. Daarbij groeit de grondspeling van de Pantera van de gewone 1,25 m (waarbij hij ook helemaal functionerend is) naar een trotse 1,70 m.

Ook de spoorbreedte is via de AmaDrive display in te stellen. In de lage stand is de speelruimte dan tussen de 1,8-2,4 m. Op hoge poten is dat tussen de 2,1-2,6 m.

De verstelling gaat traploos. Met deze traploze verstelling kan er tussen staand gewas gereden worden. De wielen overrijden ook geen platen bij wisselende zaaibed breedtes.

Akkertest-Amazone-Pantera-4502-H-Op-hoge-hakken-door-de-mais-Agri-Trader-14

Voor de bekende Super-L-2 spuitbomen is er een optioneel parallellogram-achtige hefmodule, dat aan de toren gemonteerd wordt. Daarmee stijgt de applicatiehoogte, gemeten aan de onderkant van de nozzles tot een indrukwekkende 3,70 m!

En bij 1.300 tpm boven het gewas zwevend voel je je echt verheven. De bovenste bladeren duiken onder de Amazone Pantera weg en komen direct achter de zelfrijder weer omhoog. De schade daarbij is minimaal.

Akkertest Amazone Pantera 4502-H Op hoge hakken door de mais - Agri Trader (2)

Vrij gemaakt: Het onderstel is centraal op gehangen en pendelt.

Tussen de rijen door met de Amazone Pantera

Als het op de spoorgeleding aan komt, heeft de klant meerdere keuzes: Naast de normale GPS stuursystemen is er ook te kiezen voor een ultrasoon sensor en een rijentaster van Reichardt. Wij werkten met de rijentaster.

Vanuit de cabine wordt de taster comfortabel 90° omlaag geklapt. Vanuit die positie meet hij de afstanden tussen de linker- en rechter rij. De techniek heeft zich bewezen en is betrouwbaar, maar aan de kwetsbare kant. Omdat de taster ongeveer 40 cm boven de bodem zit, is grondcontact niet uitgesloten. Dat werkt snel negatief uit ten opzichte van de callibrering van de taster. De berijder moet bij het inrijden van de akkerrand of tijdens het wisselen van slagen oppassen. Met die kennis in het achterhoofd zijn er geen problemen.

Akkertest-Amazone-Pantera-4502-H-Op-hoge-hakken-door-de-mais-Agri-Trader-12

De nieuwe Pantera kan tot een applicatiehoogte van 3,75 m komen.

Landbouwkundig zinvol

De hoge poten van de Pantera zijn niet alleen indrukwekkend, maar ook effectief. In de mais ontwikkelen ziektes zich pas laat. De boorder valt het gewas pas aan van af 1,50 m, de maiswortelboorder pas bij hoogtes tussen de 2-3 meter.

De bestrijdingsmiddelen waren er al. Nu is de techniek er ook. Onderzoek heeft geleerd dat de bestrijding van boorders en maiswortelboorders met vernevelaars door-rij verliezen tussen de 3-8% geven, naar gelang de breedte van de spuitbomen. Zoals altijd komt het op de nozzles aan.

Bij spuitbomen die krap op 4 meter boven het gewas zweven is er meer oplettendheid gevraagd. De praktijk leert echter dat er met de juiste nozzlekeuze met correcte druk een vermindering in verwaaiing tot 90% kan optreden.

Brede spuitbomen in combinatie met een goed voorbereide bodem en wielafdekkingen maken de doorrijschade aanzienlijk minder. De nieuwe techniek heeft één grote plus: zijn flexibiliteit. Daardoor wordt de machine niet alleen economischer, de landbouwer kan hem nu ook spontaan inzetten om hoogstaand gewas te beschermen en zo de opbrengst zeker te stellen.

Akkertest-Amazone-Pantera-4502-H-Op-hoge-hakken-door-de-mais-Agri-Trader-8

De taster: Voor de spoorgeleiding is er de elektrisch klappende Reichardt rijentaster.

Technische gegevens van de Amazone Pantera

Motor: Deutz TCD 6,1 zes in lijn, 160 kW/218 pk, common rail, turbo en intercooler, gekoelde uitlaatgas- retourleiding en dieseldeeltjesfilter, Tier 3b, 230 l diesel.

Aandrijving: Traploos hydrostatisch, max. 50 km/u, bij inzet ca. 20 km/u.

Tank: Nominaal volume 4.500 l, werkelijk volume 4.800 l, 500 l spoelwater, kunststof, verschillende reinigingssystemen.

Spuitbomen: Super-2-L spuitbomen, staal, 24-40 m werkbreedte, centrale pendelcompensatie, autom. hoogtegeleiding.

Maten en gewichten: Spoorbreedte laag 1,8-2,4 m, spoorbreedte hoog: 2,1-2,6 m. Grondspeling laag/hoog: 1,25/1,70 m. Basisgewicht met 36 m spuitbomen: 11,2 ton. Max. totaal  gewicht: 15,8 ton.

Deze diashow vereist JavaScript.