Leestijd: 6 minuten

Met de voeten in de klei

 

Frans Vervaet bv is diep geworteld in de Zeeuwse klei. Dat juist hier de oorsprong ligt van de marktleider op het gebied van bietenrooimachines is dan ook geen toeval. In deze tijd van het jaar ligt de focus bij Vervaet op de productie van de bietenrooiers, maar tegenwoordig gaat ook de bouw van zelfrijdende mestmachines jaarrond door.

Op de dam bij - Frans Vervaet BV - Agri Trader (2)

De twee rijen bietenrooiers-in-aanbouw in de fabriek van Vervaet in Biervliet zien er indrukwekkend, maar ook nog een beetje kaal uit. “Maar als je volgende week nog eens terug komt, zie je al iets heel anders”, verzekert Daan van de Velde, marketing manager bij Vervaet. De bietenrooiers worden in serie geproduceerd, legt hij uit. Dat betekent dat de bouw van al deze machines gelijk op loopt, dus dat ze vandaag allemaal onderdeel A krijgen en morgen allemaal onderdeel B.

Met de zomer voor de deur is het een drukke periode voor Vervaet. Juist nu worden de zelfrijdende bietenrooiers geproduceerd. Die moeten immers voor of in september worden uitgeleverd, als het bietenseizoen begint. “De bietenoogst beslaat een korte periode per jaar, maar die periode wordt wel steeds langer. In Engeland rooien ze wel tot februari en in Nederland en België werden de bieten dit jaar ook erg laat gerooid. Op dit moment leveren we zo’n honderd zelfrijders per jaar uit aan agrarische bedrijven in binnen- en buitenland.”

De productie is de afgelopen jaren zo hard gestegen dat er binnenkort een interne verhuizing gaat plaatsvinden. “Het is best een grote verhuizing, intern. Met hier en daar aanpassingen en verbouwingen gaan we er aan werken om de productie efficiënter te maken, om zo aan de vraag te kunnen blijven voldoen.”

 

Paradepaard

De bietenrooier – er zijn inmiddels twee modellen in productie – is het paradepaard van Frans Vervaet bv. De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot 1957, toen de naamgever en zijn broer Richard in Biervliet een reparatiebedrijf begonnen voor alles waar een motor in zat. Dat varieerde van brommers tot tractors. In 1974 ontwikkelden de broers, samen met chef werkplaats Tonnie Vervaet en Walter en Marcel Vervaet van loonbedrijf Vervaet gezamenlijk een zelfrijdende één-fase-bunkerrooier voor suikerbieten, op basis van de toen al bekende combine, met oogst vóór de machine uit. Het was een ware revolutie omdat rooien, ontbladeren en afvoeren van bieten in één beweging en door één machine gedaan kon worden.

DSC04117_Jonathan Hoekman en Daan van de Velde

Jonathan Hoekman en Daan van de Velde

“Het begon met de vraag vanuit de loonwerker”, vertelt commercieel directeur Jonathan Hoekman. “Het ging best, rooien met de trekkers, maar als het nat werd, dan was het onmogelijk om bieten te rooien. Door vóór de machine uit te rooien, zoals bij een combine, rooi je uit onbereden grond. Het was niet meteen een heel groot succes. Een zelfrijdende bietenrooier bouwen als je dat nog nooit gehad hebt, is best gecompliceerd. Dus het is een kwestie geweest van doorzetten, trial and error en leren vanuit de praktijk. Maar het is wel gelukt, mede dankzij het feit dat het toen relatief natte jaren waren. Zo werden de bedenkers gedwongen goed na te denken over hoe een machine over verschillende soorten grond kan bewegen. Een Vervaet is onverslaanbaar op de klei, maar kan ook op lichtere zandgronden uitstekend uit de voeten.”

 

In de klei

De bietenrooiers van Vervaet kregen steeds meer voet aan de grond en opnieuw vanuit de vraag uit de markt – de loonwerkers die al werkten met een Vervaet bietenrooier – ontstond eind jaren tachtig het idee voor zelfrijdende mestinjectors. “We waren daar niet de enigen mee”, zegt marketingmanager Van de Velde, “maar ons concept van de Hydro Trike sloeg aan. Die werden snel heel erg populair.  Vanwege de eenvoud van de machines, de capaciteit in combinatie met behoud van de bodem. Eveneens heel belangrijk is dat de cost-of-ownership laag is aan Vervaet machines door lage onderhoudskosten en de hoge restwaarde. Dat zijn eigenlijk drie heel belangrijke dingen. Wij vinden het belangrijk onze klanten geld kunnen verdienen met onze machines.  En dat de boer blij is dat de loonwerker met zijn Vervaet is geweest, dat dat geen schade aan zijn land heeft gedaan.”

Het principe waarmee de eerste bietenrooier werd bedacht, namelijk de vraag vanuit de loonwerker, die vervolgens ook actief meedenkt over wat werkt en wat niet, is nog steeds het principe van Vervaet, waar inmiddels de derde generatie aan het roer staat. “Onze klantenkring, ons netwerk, is een belangrijke bron van informatie. Ja, absoluut”, zegt Hoekman. “Eigenlijk staan we nog steeds naast de klant, met onze poten in de klei. Wij staan open voor feedback, gaan bij klanten langs en we proberen het samen te doen. Het is in ons belang dat onze klant succesvol is, want alleen dan zijn wij het ook.”

 

Op afstand meekijken

Sinds enkele jaren heeft Vervaet een noviteit. Met Vervaet Connect geeft de fabrikant zowel de loonwerker als de eindklant een belangrijke tool . Met dank aan ingebouwde sensoren en ingenieuze software, maar slechts na toestemming van de chauffeur, kunnen de specialisten van Vervaet meekijken als er een storing is, software updaten zonder naar de klant toe te moeten en de instellingen van de machines in de gaten houden. “Hoeveel uren er op de teller staan, welk onderhoud er aan gaat komen, het AdBlue-niveau. Verzin het maar. Als er een foutmelding in schiet in Groningen, dan kunnen we het in Biervliet gelijk oplossen. Dan vragen we of we mee mogen kijken naar de waarden en kunnen op basis daarvan een advies of oplossing bieden. En voor de klant betekent het systeem informatie om opbrengsten te optimaliseren en kosten te verlagen. Hierdoor kunnen bemestingen worden geoptimaliseerd en kan ook zeer nauwkeurig worden geregistreerd wat waar is uitgereden. Opbrengstmeting op onze bietenrooiers wordt door de gebruikers zeer gewaardeerd.”

 

Drie-, vier- en vijfwieler

Op alle fronten is bij Vervaet de informatie en de vraag vanuit de klant – professionele loonwerkers – van het grootste belang. Dat betekent dus dat als er vraag is naar een mestinjectievoertuig op vier wielen, in plaats van de drie- en vijfwieler, die machine er komt. “Als dit voor de klant de beste oplossing is, dan ís het de beste oplossing”, stelt Jonathan Hoekman. “In het buitenland heb je te maken met andere wensen en behoeften als dat wij hier hebben in Nederland. En bijvoorbeeld in Engeland is het heel gebruikelijk om in spuitsporen te rijden. Ons idee is juist dat je met een drie- of vijfwieler niets kapot rijdt, maar die vierwieler rijdt door spuitsporen heen met een brede bemester van 36 meter. En dan is dat een ideale machine. We willen marktleider zijn en blijven in Europa en daar komt bij kijken dat je als bedrijf Europa-breed moet afstemmen met onze machines.

 

Rebuild-programma

En als de klant vraagt om een gebruikte machine die als nieuw is, dan kan dat ook. Vervaet ‘herbouwt’ zijn eigen machines in eigen huis op een aparte afdeling. Gebruikte Vervaets komen hier binnen en worden helemaal nagelopen, onderdelen worden vervangen, slijtdelen worden vernieuwd en met de garantie van de fabriek gaan ze een volgend leven tegemoet.

“Een Vervaet houdt dus zijn waarde en wij leren er ontzettend veel van”, vertelt Van de Velde. “Door het rebuild-programma kennen we onze eigen machines door en door. Veel modificaties, verbeteringen en component-keuzes hebben hier hun oorsprong. Zo blijven we onszelf en onze machines ontwikkelen. Het concept staat al sinds de jaren zeventig, maar groeit en ontwikkelt ook met de tijd mee.”

Op de ontwerpafdeling wordt gewerkt aan zowel de ontwikkeling van machines als geheel als op detailniveau. “Van heel groot tot heel klein.” Maar ook op het gebied van de implementatie of integratie van nieuwe ontwikkelingen, zoals het Connect-systeem of – wat er aan zit te komen – een scansysteem voor bieten, waarmee de boer in real time kan zien wat het gewicht en de voedingswaarden van zijn bieten zijn.

 

Op de dam bij:
Frans Vervaet bv
Haringkaker 1
4521GN Biervliet
+31 (0)115 481720
info@vervaet.nl
vervaet.nl