Leestijd: 5 minuten

Rooien onder alle omstandigheden

Loonbedrijf Lokers en Gebroeders Weststrate Klant van klant Agri Trader

Het is een fraai en kleurrijk tableau wat op een bankje bij Loonbedrijf Lokers in Zevenbergen ligt. Zo’n beetje alles waar Raymond Lokers mee werkt ligt uitgestald: aardappels, uien, knolselder, wortels en suikerbieten. Het bedrijf uit Zevenbergen maakt voor het rooien van piepers en uien gebruik van de machines en bijbehorende service van Gebroeders Weststrate uit Krabbendijke.

Loonbedrijf Lokers en Gebroeders Weststrate Klant van klant Agri Trader

Service is belangrijk”, vindt loonwerker Raymond Lokers als hij rond de twee joekels van aardappelrooimachines loopt die in de schuur staan. Er is regen voorspeld en daarom staan de twee Dewulfs binnen voor onderhoud, in plaats van dat ze ergens op een akker rijden. “Als ze even stilstaan, is dat het moment voor onderhoud”, zegt Lokers. “Wij doen daar veel aan, want ik kan me niet veroorloven dat een machine in het veld stil komt te staan door achterstallig onderhoud. Bezuinigen op een lager van 25 euro kan je 5000 euro aan schade kosten.

Heel soms gaat het natuurlijk wel eens mis, maar dan kan Lokers vertrouwen op de snelle service van Gebroeders Weststrate, waar hij de machines kocht. “Niet zo lang geleden nog stond een van onze Dewulfs met panne aan de rupsaandrijving in een akker. Een gebroken as. Anderhalve dag later reden we weer. Terwijl ze van Weststrate de onderdelen ophaalden in België, hadden wij de boel al uit elkaar gehaald. Een perfecte samenwerking.

Zo ziet Raymond Lokers het graag. Een Dewulf Kwatro-aardappelrooimachine is geen kleine aanschaf en de loonwerker is afhankelijk van het weer – maar daar heeft hij geen invloed op – en van zijn materiaal. “Je moet in deze branche capaciteit hebben en zorgen dat het inzetbaar is. Mijn mensen en mijn machines zijn mijn kapitaal. Als de handel roept, draven wij op. Het spul moet het onder alle omstandigheden doen.

Loonbedrijf Lokers en Gebroeders Weststrate Klant van klant Agri Trader

De vierde Kwatro

Dat was voor Lokers ook precies de reden om te kiezen voor de Dewulf Kwatro: “Met deze machine kun je zelfs nog rooien als het voor de aardappels al te nat is. We hebben de eerste van de tekening gekocht: precies wat we zochten. Door de rupsen kun je niet beter hebben in het land. Alleen op de weg is het niet ideaal. Daar slijten de rupsen sneller van.

De eerste Kwatro kwam in 2010 in de plaats van een andere aardappelrooimachine, die na jarenlange dienst versleten was. Die eerste Dewulf kocht Lokers toen nog bij een dealer in Numansdorp. Na het samengaan van Dewulf met Miedema in 2015 werd ook het dealernetwerk geshuffeld en kreeg Weststrate het rayon waarin Lokers zit. “Daar hadden we zelf weinig over te zeggen, maar het is goed uitgepakt. Ik heb nu mijn vierde Kwatro. Bij de eerste en de tweede reden we met één machine, nu hebben we er twee tegelijk in gebruik. Dat was een gok, want zo’n ding is een forse investering en je moet er genoeg werk hebben, maar ik heb er nog geen spijt van gehad.

De tweede machine betekende wel dat de schuur nu heel snel vol staat; de twee gevaartes nemen alle ruimte in. Daarom is Lokers nu een tweede loods aan het bouwen, zodat andere machines niet noodgedwongen buiten moeten blijven staan als beide Dewulfs binnen staan.

De aanschaf van de tweede machine was ook een reden om afscheid te nemen van werkzaamheden als het dorsen van graan en het beregenen van grasland. “Je kunt niet alles. Dan kies ik er liever voor om me te specialiseren en een paar dingen heel goed te doen, dan heel veel dingen half te doen. Je moet je onderscheiden van een ander. Dat is soms een risico.

Loonbedrijf Lokers en Gebroeders Weststrate Klant van klant Agri Trader

Uien en knolselder

De grootvader van Raymond Lokers begon bijna honderd jaar geleden met het loonbedrijf. Dat werd overgenomen door een paar van zijn zoons. Die gingen echter op de fles en het bedrijf werd in 1981 door de vader van Raymond overgenomen van zijn broers. “Ik ben zelf rond 1990 in de zaak gekomen. We hebben het lang met zijn tweeën gedaan, mijn vader en ik”, vertelt Lokers. “Er waren in die tijd veel verschuivingen in de landbouw en toen hebben we ook besloten om er uien en knolselder bij te gaan doen. Daarin zijn we gaandeweg steeds meer gaan specialiseren.

Het werkgebied van Lokers strekt zich uit over heel West-Brabant – “Van Geertruidenberg tot Hoeven en Stampersgat” – maar ook in stukjes van Zeeland en de Hoekse Waard worden knolselder, aardappels, wortels en uien geplant en gerooid. De Dewulfs zijn bij Lokers minstens zes maanden per jaar in bedrijf. Het begint eind juni als de eerste vroege soorten aardappels uit de grond komen.

Als de laatste consumptieaardappels zijn gerooid worden de machines omgebouwd voor wortels en knolselder. “En in februari gaan de eerste uien alweer de grond in”, vertelt Lokers. “Eigenlijk staat het nooit meer stil.” Ook voor uien heeft hij inmiddels een (MacLouis) machine van Weststrate. De trekkers komen ergens anders vandaan, want het merk dat Weststrate voert (New Holland) is ‘de verkeerde kleur’ voor Lokers.

Loonbedrijf Lokers en Gebroeders Weststrate Klant van klant Agri Trader

Vierde generatie Weststrate

Gebroeders Weststrate doet nog heel veel meer dan alleen aardappel- en uienrooiers. Het Zeeuwse mechanisatiebedrijf (met vestigingen in Krabbendijke, Goes, Koudekerke en Nieuwerkerk) is dealer van onder meer New Holland, Delvano, Miedema, Kuhn, Dewulf, Struik en Rumptstad voor de landbouw en de veehouderij en merken als Perfect, Wanner, BAB en Votex voor de fruitteelt. Daarnaast zijn er afdelingen voor bouwmachines, tuin- en parkmachines en voor machines voor intern transport, zoals heftrucks en elektropallettrucks.

Weststrate zit diep geworteld in de Zeeuwse klei. De eerste gebroeders Weststrate begonnen in 1929 als loonbedrijf. De tweede generatie richtte zich vooral op de handel. Zij haalden grote merken als Fordson (nu New Holland) en Toyota binnen en werden importeur van Delvano spuitmachines, waarmee Weststrate landelijk opereert.

Inmiddels zijn de derde én vierde generatie actief in het bedrijf, en is algemeen directeur Arjan Weststrate de contactpersoon voor Raymond Lokers. Het loonbedrijf was één van de nieuwe klanten die Weststrate erbij kreeg toen het in 2015 dealer van Dewulf werd. “We waren dealer van Miedema en deden ook al wat met aardappelrooiers van een ander merk, dus helemaal nieuw was het niet. Maar door Dewulf kregen we wel een heel nieuwe klantenkring erbij. Daarmee hebben we inmiddels een goede band opgebouwd. Het persoonlijke contact en de service staan ook voor ons voorop. Als een klant een probleem heeft, moet die zo snel mogelijk worden geholpen. Zo’n geval als bij Lokers, die binnen anderhalve dag weer op weg was, geeft wel aan hoe belangrijk we dat vinden.

Kijk voor meer informatie op www.gebrweststrate.nl en www.loonbedrijflokers.nl