Leestijd: 4 minuten

“De mensen achter het merk zijn het belangrijkste”

 

Ze gaan lange tijd terug met elkaar: Bos Mechanisatie uit Easterein en loon- en grondverzetbedrijf Frankena uit Winsum. Johannes Frankena, nu als senior nog aan de firma verbonden, was zelfs één van de eerste klanten bij het landbouwmechanisatiebedrijf. “We hebben een loyaliteit over en weer en die is diep geworteld.”

Loon- en grondverzetbedrijf Frankena - Klant van Bos Mechanisatie in Easterein (1)

Anne Bakker – Pieter Frankema – Lammert Kingman – Johannes Frankema

Anne Bakker is eigenaar-directeur van ‘Bosmech’, in het jargon van de dertig werknemers. Hij nam het mechanisatiebedrijf twintig jaar geleden over van de gelijknamige eigenaar (Bos), die het al in de jaren zestig was begonnen. “Wij zijn een full-service mechanisatiebedrijf”, vertelt Bakker. “We zijn leverancier van A-merken als Claas, Kaweco, Beco, Kuhn, MC Hale, Mammut en Meclean, en met name georiënteerd op de melkveehouderij en agrarische loonbedrijven. We bedienen deze markt vanuit de hoofdvestiging in Easterein en de nevenvestiging in Harich. We hebben een aparte vestiging in Sneek, waar we ons richten op verkoop en onderhoud van tuin- en parkmachines voor hoveniersbedrijven, particulieren en ook overheden, zoals gemeenten en waterschappen. In deze vestiging hebben we ook een afdeling gespecialiseerd in reinigingstechniek, met hogedrukreinigers, hogedruktrailers en  veegmachines.”

Bos Mechanisatie levert nieuwe tractoren en machines en handelt in gebruikte. Ook biedt het bedrijf onderhoud en reparatie, voor zowel nieuw als gebruikt materiaal. Beide vestigingen beschikken over een agrishop en een uitgebreid onderdelenmagazijn. Ook kunnen klanten gebruik maken van de BOS Magazijn App: “Met deze app kun je snel en efficiënt de onderdelen regelen met de medewerkers van het magazijn en de winkel.” Het werkgebied is hoofdzakelijk Friesland. “Maar via internet leveren we ook regelmatig buiten de provincie en zelfs over de landsgrenzen.”

Loon- en grondverzetbedrijf Frankena - Klant van Bos Mechanisatie in Easterein (4)

Continuïteit waarborgen

Bakker heeft een vooruitziende blik gehad. “De landbouwmarkt krimpt, dus we hebben gekozen voor een assortiment producten van uitsluitend A-merken en we leveren een breed pakket aan diensten om interessant te blijven voor de clientèle en de continuïteit te waarborgen. We willen een waardevol bedrijf blijven voor de markt. Onze naam is onze garantie, zeg ik altijd. We proberen een betrouwbare partner te zijn voor onze klanten, mee te denken met bedrijven die investeren, in concepten en oplossingen. Als we iets beloven, dan zorgen we dat het ook zo uitkomt. Als het niet goed is, dan zeggen we dat ook. Ontzorgen is ons sleutelwoord: we bieden bijvoorbeeld  pakketten aan inclusief onderhoud en financieringsmogelijkheden. Dat wordt toch de toekomst: ‘low cost of ownership’: je hoeft niet per se de machine in bezit te hebben, maar men kan ook kiezen voor het gebruikmaken ervan tegen een vast tarief.”

Al veertig jaar lang loon- en grondverzetbedrijf Frankena

In Winsum, waar loonbedrijf Frankena is gevestigd, runnen zoon Pier en schoonzoon Lammert inmiddels de dagelijkse gang van zaken, samen met 23 medewerkers. Vader Johannes is ook aanwezig en kan zich nog herinneren dat hij meer dan veertig jaar geleden bij Bos Mechanisatie binnenkwam. “Het was toen ook nog een klein bedrijf, dat langzaamaan is gegroeid.”

Loon- en grondverzetbedrijf Frankena - Klant van Bos Mechanisatie in Easterein (2)

Dat geldt evenzeer voor zijn eigen onderneming, met ook een brede gespreide klantenkring. “Wij werken uiteraard voor agrarische bedrijven en doen alle voorkomende werkzaamheden. Van mest tot gras en mais. Ook verrichten we werk in opdracht van aannemers, gemeentes en waterschappen, voor hoveniers en particulieren. Daarnaast nemen we zelf werken aan, zoals grondwerken, houten en kunststof walbeschoeiingen.”

Speciaal is de grondbank: “Hier hebben wij alle benodigde vergunningen voor. We werken hierin samen met grondhandelaren en zorgen voor de op- en overslag van grondstromen die vrijkomen bij bijvoorbeeld bouwprojecten. Ook bijzonder is het onderhoud van waterwegen met onze twee amfibie maaiboten. We maken sloten en vijvers hiermee rietvrij. Hier zijn we elk jaar tot aan de Kerst druk mee.”

Kwaliteit en veelzijdigheid

Ook Frankena kiest voor de veelzijdigheid van de diensten. “We hoeven niet groter te groeien, maar we gaan voor kwaliteit en wedden liever niet op één paard. Je hebt te maken met steeds grotere investeringen en we hebben gekeken hoe we dit het beste kunnen spreiden. Een mooi voorbeeld hiervan is de samenwerking die we in 1989 zijn aangegaan met de firma Gebr. Geuker uit Dronrijp, een collega-loonbedrijf dat van oudsher meer is gericht op akkerbouw. Door als gezamenlijke ploeg op pad te gaan, kun je machines en mensen rendabeler maken. Inmiddels hebben wij dit bedrijf, inclusief de werknemers, overgenomen, zodat we nu een totaalpakket op terrein van akkerbouw en veehouderij kunnen bieden.”

Over de band die de firma Frankena heeft met Bos Mechanisatie, zijn de broers en hun vader duidelijk: “Niet het merk is het belangrijkste, maar de mensen erachter. Onze band is goed. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, ja, zo zijn wij ook. Wij stappen niet zo snel over, wat dan is er over al wel wat. Onze loyaliteit gaat over en weer en is diep geworteld.”

Anne Bakker is ook zeer te spreken over loon- en grondverzetbedrijfFrankena, de waardering is wederzijds. “Vroeger was Bos dealer van Renault, toen kochten zij Renault. Toen was het John Deere en kochten ze dit merk. Nu leveren we Claas, en ja, ook nu gaan ze met ons mee. Het is een loyaal en veelzijdig bedrijf met leuke mensen.”

Kijk voor meer informatie op bosmech.nl en frankenawinsum.nl