Leestijd: 5 minuten

Ingenieuze oplossingen voor perfect eindresultaat

 

Zeg Hobelman-Halle B.V. en je denkt aan termen als Gradertronic, Faunatronic en Green Engineering. Ook de machineserie Hooby is bekend in binnen- en buitenland. De nieuwste aanwinst is de Hooby MH115. De mobiele graafmachine, die niet alleen door waterschappen, maar ook door gemeenten en bedrijven wordt ingezet bij allround werkzaamheden.

Hobelman-Halle is een bedrijf dat verder kijkt dan puur de werkzaamheden zelf. “Samen met de gebruiker zorgen we voor een perfect eindresultaat”, zegt Marco Hobelman, tweede generatie in het bedrijf en directeur van de tak Machinebouw. Broer Hans runt het loonbedrijf, dat zich concentreert op grondverzet, groenonderhoud en cultuurtechniek.

Op de dan bij Hobelman-Halle B.V. - Agri Trader (8)

Wij bedenken niet van achter het bureau. De vragen komen uit de praktijk van onze klanten en gebruikers. Waar lopen bedrijven en vooral machinisten in de praktijk tegenaan en hoe kunnen wij dit vergemakkelijken of zelfs oplossen? Bovendien hebben we te maken met een veranderend klimaat en de wens om ons leefmilieu en de natuur gezond te houden. Deze aspecten nemen wij mee in onze ideeën en ontwikkeling. Zo werken wij.”

Vader Hobelman was landbouwer. Hij kocht als één van de eersten in de omgeving van Halle een tractor voor de bewerking van zijn land. Hiermee kon hij ook voor anderen aan de slag en nam hij er ook loonwerk bij. Zo rolde hij, met gebruik van een inventieve geest, in de mechanisatie en de machinebouw. Zijn eerste grote ‘uitvinding’ was de smalspoorgraafmachine. ”Door de ruilverkaveling in de jaren zeventig ontstonden er kleine sloten met smalle paden ernaast. Tractoren en andere machines passen hier niet op. Dus ontwikkelde hij de compacte graafmachine zelf. Met direct ook belangstelling vanuit de waterschappen, die de voordelen hiervan inzagen. De eerste Hooby ging dus al snel in productie.”

 

Oog op gebruiker

Toen de twee zoons het bedrijf overnamen, besloten ze het bedrijf in twee takken op te delen. “Wij werken natuurlijk héél veel samen. We zijn zowel gebruiker als producent. De machinebouw ontwikkelt op basis van de praktijk uit het loonbedrijf en het loonbedrijf heeft altijd de modernste machines.”

In de loop der jaren heeft de machinebouw een enorme vlucht genomen, wél nog altijd met het gedachtengoed van vader Hobelman in het achterhoofd. “De smalspoorgraafmachine is gemoderniseerd en in 2013 op de markt gekomen als de Hooby LC90. Een smalle machine van 1,60 meter breed. Doordat de motor in de onderwagen zit, zoals mijn vader heeft bedacht, kent hij een laag zwaartepunt. Ook met een bereik van acht meter blijft hij stabiel.”

Op de dan bij Hobelman-Halle B.V. - Agri Trader (9)

Ook is er een serie uitrustingsstukken ontwikkeld. Zoals maaikorven met een slimme vormgeving, zodat ze veilig en efficiënt kunnen worden vervoerd en vooral bij smalle sloten goed controleerbaar zijn. Of de verlenggiek, in verschillende afmetingen met geïntegreerde draaiconstructie. Hiermee kan de maaikorf in de lengte van de machine worden gedraaid, terwijl u de bak met maaisel steeds kunt legen. En zo zijn er ook nog de spijlenmaaibak, de plantsoenknipper, de maaipadfrees en een speciale transportwagen: stuk voor stuk producten, ontwikkeld met het oog op de gebruiker.

 

Green Engineering

Een andere geavanceerde uitvinding is Gradertronic: sensorgestuurde computertechniek, die in de machines worden ingebouwd. Dit idee is ontstaan doordat de broers Hobelman bedachten dat sloten maaien eigenlijk ook vernietiging van flora en fauna is. De maaikorf gaat over de bodem van een sloot, maait alles weg en neemt een laagje slib mee. Hierdoor wordt de balans in de sloot aangetast en verdwijnt de fauna. “We moeten wel maaien, anders krijgen we natte voeten. Maar hoe kunnen we dit dan doen met zo min mogelijk schade?”

Hobelman bedacht Faunatronic: sensoren meten de afstand tussen maaikorf en bodem. De korf tikt één keer de bodem aan en zo weet de machine waar deze is. De computer zorgt dat de korf automatisch wordt gecorrigeerd en altijd even bóven de bodem maait. De elektronische waterpas zorgt voor de juiste hellingshoek, zodat er een laagje begroeiing blijft staan en de fauna intact blijft. “Deze manier van flora- en faunabeheer heet Green Engineering.”

Op de dan bij Hobelman-Halle B.V. - Agri Trader (2)

Vanuit Faunatronic is Gradertronic ontwikkeld voor de grond-, weg- en waterbouw. “Zelfs als je nog nooit op een graafmachine hebt gezeten, dan kun je perfect waterpas graven op exact de hoogte of diepte die je wilt. Elke machinist kan een bouwput uitgraven of een oprit egaliseren.”

Hobelman staat regelmatig op beurzen en schept er plezier in door juist een dame uit het publiek uit te nodigen: “Aanvankelijk zijn ze een beetje schuchter, maar al snel merken ze dat ook zij, zonder al te veel kennis van zaken, die vloer kunnen vlakken. De machinist bestuurt de computer en de computer bestuurt de machine, zo simpel is het. Ik mag graag de vergelijking trekken met het automatisch inparkeren van de auto. Het is niet zo dat de bestuurder, of machinist, niet meer nodig is. Maar het werk kan wel sneller, efficiënter en preciezer worden uitgevoerd. Voor de gebruiker is er bovendien het voordeel dat je makkelijker de finishing touch kunt aanbrengen, je hoeft je minder te concentreren op de bijzaken.”

 

Nieuwe techniek

Hobelman-Halle B.V. bracht in 2017 de Hooby MH115 uit, de ideale mobiele én stabiele (maai)kraan. De Hooby MH115 – ‘Lichtgewicht met groot bereik’ – kan voor veel doeleinden en hand- en spandiensten worden ingezet. De motor en de hydrauliekpompen zijn in de onderwagen gebouwd. De bovenwagen is dus compact en blijft binnen de onderwagen tijdens het draaien. “Dit geeft grote voordelen, bijvoorbeeld tijdens het werken langs de weg of in stedelijk gebied.”

De giekverhoudingen zijn overgenomen van veertien-tons mobiele kraan en aangepast voor deze elf-tonner. Ook kan de kraan worden voorzien van een derde giek, wat de reikwijdte nog groter maakt. Het onderstel kan bovendien met twee of vier wielen sturen. Met de laatste optie kan langer worden doorgewerkt op natte ondergrond, omdat de drukverdeling beter is. Uiteraard is ook het Gradertronic-systeem volledig geïntegreerd.

Ondertussen staan de ontwikkelingen niet stil, en Hobelman-Halle B.V. zeker niet. “We zijn bezig met de ontwikkeling van een nieuwe techniek, waarin IOT (Internet of Things), self learning en het genereren van big data samenkomen. Ik kan hier nog niet te veel over zeggen, behalve dan dat dit een waardevolle en intelligente manier wordt om waterlopen ecologisch te beheren en de werkzaamheden efficiënt te laten verlopen.”

Wordt vervolgd dus…

 

Op de dam bij: Hobelman-Halle B.V.
Bielemansdijk 42
7025 CW Halle
0573-461353

www.hobelman-halle.nl
info@hobelman-halle.nl