Leestijd: 5 minuten

De liefde voor techniek

 

De oudste landbouwmachine die Rinus van Dijk heeft staan, stamt uit 1921. Twan Hag uit het Twentse Haaksbergen kocht onlangs een Zetor 25K, die Van Dijk toevallig in zijn verzameling had. Rinus: “Zoiets ontstaat. Ik heb altijd een landbouwmechanisatiebedrijf gehad en aan trekkers gesleuteld.”

Twan Hag uit Haaksbergen - Klant van - Van Dijk Landbouwmechanisatie - Agri Trader (1)

Zetor 25K

Als boerenzoon kreeg hij de landbouw met de paplepel ingegoten. “We hadden thuis koeien, akkerbouw en fruitteelt, dus altijd wat te doen”, vertelt Rinus van Dijk. “Zaaien, plukken, poten, vee verzorgen, hooien, oogsten en sorteren. Toen ik 15 was, kregen mijn ouders de eerste melkmachine. De techniek ervan trok me aan.”

Na de lagere school volgde dus logischerwijs de Landbouwschool en daarna volgde Rinus een monteursopleiding. In 1981 startte hij zijn eigen bedrijf. Inmiddels zijn twee van zijn vier zonen ook ingestapt, is het bedrijf twee jaar geleden verhuisd naar nieuwbouw in ‘t Goy en staat de derde generatie alweer te trappelen: “Die houdt net als opa van trekkers.”

Rinus heeft een groot netwerk. “Vandaar dat ik nog weleens de vraag krijg of ik iemand weet voor een oldtimer tractor. Omdat er niemand meer op rijdt of omdat de man des huizes is overleden. Ik verkoop sommige tractoren, maar heb inmiddels zelf ook een verzameling van 35. Dat is puur vanwege de liefde voor de techniek en een zwak voor Amerikaanse machines en auto’s.”

De trekkers staan tentoongesteld in één van de hallen. “Ik heb ze zo aangekocht. Als ik een machine verkoop, dan kunnen de nieuwe eigenaren ‘m natuurlijk helemaal uit elkaar halen en verder optuigen. Maar ze zijn allemaal origineel, ook qua kleur, en ze lopen.”

 

Oldtimer-event

De oudste machine, een boomspuiter uit 1921, heeft vliegwielen om brandstof te besparen. Hij draait één arbeidsslag en één loze slag. Benzine was in die tijd schaars. Een ander fraai exemplaar is de Lanz Alldog uit 1948. Daar bovenop staat nog een mooi verhaal: “De Duitsers namen de paarden in beslag tijdens de oorlog, maar de boer moest toch hooien. Zo is de gemotoriseerde grasmaaimachine uit 1940 ontstaan. Er is een ééncilinder verdampingsmotor opgebouwd, om de wielen en het maaimes aan te drijven.”

Twan Hag uit Haaksbergen - Klant van - Van Dijk Landbouwmechanisatie - Agri Trader (8)

En dan de Deering uit 1929: “Héél zeldzaam, want het resultaat van zes maanden samenwerking tussen Deutz en Cormick. Er zijn er misschien maar twee of drie van in Nederland.”

Ze zijn allemaal prachtig om te zien: de Farmalls, de Fordson, de LB gloeikop: “Van die laatste heb ik er drie. Het merk Lanz Bulldog is in Duitsland al voor de Tweede Wereldoorlog opgericht in 1921: “Zij vieren dit jaar het 100-jarig bestaan. In augustus is dit het thema bij een groot treffen in Panningen.” Ook in Nordhorn, net over de grens bij Bad Bentheim, komt hij graag op het oldtimer-evenement dat elke twee jaar wordt georganiseerd: “Alles is zo goed geregeld daar, ook qua eten en drinken. Het is ruim opgezet en ook de omgeving is prachtig.”

 

Zeldzame versie

Twan Hag was al enige tijd op zoek naar een Zetor oldtimer. “De oom van mijn vader heeft veel ervaring met dit merk en hij heeft een oude Ursus opgeknapt. Dat geluid is toch zo mooi. Het leek mij leuk om een tweecilinder oldtimer te bezitten, puur voor de hobby. Maar ik wilde wel graag een Zetor. Thuis hebben we al decennia lang trekkers van dat merk, dus dat zit er wel een beetje in.”

Na enig zoekwerk zag Twan een advertentie van de Zetor 25K, die bij Rinus van Dijk te koop stond. “Dat is best een zeldzame versie. Er zijn er misschien tien van in Nederland. Van de Zetor A rijden er meer rond. Bovendien zag de trekker er redelijk goed uit, niet vernaggeld, zoals je vaak ziet. Ik heb gebeld en de volgende dag konden we meteen langskomen. Rinus zei nog: ‘Kom ’s ochtends, dan heb ik de middag voor mezelf. Maar hij is zó gepassioneerd en vertelde alles over zijn verzameling, dat we pas om 15.30 uur weggingen. We hebben onze aanwinst de week erna opgehaald.”

De Zetor uit 1955 (of 1957 – dat is niet meer te achterhalen) viel op zich niet tegen, maar er moest nog wel van alles aan gebeuren. “We hebben ‘m direct in onze werkplaats neergezet en nagekeken. Nadat we de brandstofleiding hadden schoongemaakt, was het starten en lopen. Gaaf. De Zetor is geschuurd en opnieuw gespoten, er zitten nieuwe banden onder. De velgen zijn weer netjes. Er zat speling in de vooras, de waterpomp zat vastgeroest en de achteraskeerring lekte, de remmen zijn vernieuwd en er is een nieuwe koeler opgekomen, en zo nog wel wat dingen.

Dit zijn dingen die je gewoon tegenkomt als je zo’n oude machine koopt. En we hebben er geen dagen werk aan gehad, het was steeds weer een paar uurtjes aan de slag. Maar nu is hij tiptop in orde. Ik ben zelf niet zo’n techneut, bij de renovatie heb ik dan ook veel hulp gehad van de oom van mijn vader. Ik vind het leuker om er mee rond te rijden, met toertochten bijvoorbeeld. En dat geluid, dat blijft het allermooiste.”

Twan Hag uit Haaksbergen - Klant van - Van Dijk Landbouwmechanisatie - Agri Trader (3)

Voorliefde voor Amerikanen

Rinus van Dijk mag ook graag toertochten rijden. “We hebben half mei de Bloesemroute gedaan met veertig deelnemers. Vorig jaar kon helaas niet doorgaan. Ik rijd altijd op de Farmall 806 en twee kameraden rijden mee op de Super BMD van hetzelfde merk en op de Fordson Superdexta. Ik heb met drie anderen ooit de oldtimerclub HTC opgezet.”

Rinus heeft een voorliefde voor Amerikaanse trekkers en ook auto’s: hiervan heeft hij er thuis nog vijf staan, waaronder een Cadillac. “Amerikanen hebben lang op benzine gereden, terwijl Duitsland sneller overstapte op diesel. Benzine kostte misschien 20 cent, dus dat kon makkelijk. Ook hadden de grote boeren en loonwerkers behoefte aan trekkers met méér vermogen. Maar de Duitse trekkers vind ik ook mooi. Ik heb zelfs een Franse Renault uit 1962 staan, die rijd op petroleum. Alleen Nederland had geen fabriek.”

Twan Hag uit Haaksbergen - Klant van - Van Dijk Landbouwmechanisatie - Agri Trader (7)

Rinus bezocht Amerika en Canada diverse keren. Geen wonder dat hij naast de oldtimer tractoren, ook nog de hobby country line dancing heeft. “Ik wil ook nog een oldtimer trekkertrek-event organiseren. Ik vermaak me goed en kom bijna tijd tekort. Nu de jongens de zaak grotendeels runnen, heb ik ook geen haast meer. Ik ben een tevreden mens.”

 

Van Dijk Landbouwmechanisatie B.V.
Beusichemseweg 33 A
3997 MH  ’t Goy
www.vandijkhouten.nl
info@vandijkhouten.nl
+31 (0)30 6377877
Interesse in de oldtimers van Rinus van Dijk? Bel +31 (0)6 22184007