Leestijd: 4 minuten

‘De technologie heeft de toekomst’

 

Van vertegenwoordigers tot ondernemers: Corné Nap, Henk Holtkuile en Paul Ottenschot  waagden in 2016 de stap, met de overname van Mechanisatie Raalte BV. Het familiebedrijf van Twan, Conny en zoon Carl Gubbels is nog altijd naar volle tevredenheid klant. “Dichtbij en flexibel, dat is het belangrijkste.”

Gubbels Agro - Klant van - Mechanisatie Raalte - Agri Trader (4)

Twan Gubbels en Corné Nap

Mechanisatie Raalte BV zich richt op land- en tuinbouwmechanisatie. Corné Nap: “Wij verkopen en repareren tractoren en landbouwwerktuigen. Ook zijn we dealer van het vooruitstrevende merk Fendt en van andere betrouwbare merken zoals, Iseki, Evers en Holaras. Fendt is een full-line speler in de markt, met een breed programma werktuigen. Iseki is leverancier van de ‘kleinere’ tuin- en landbouwtractoren. Wij leveren onder meer de complete lijn zitmaaiers en compacttrekkers.”

 

Continu bijblijven

Corné Nap en Paul Ottenschot zagen bij de overname een mooie klantportefeuille van loonwerkers, veehouders, gemeentes en hoveniers, de meesten binnen een straal van dertig kilometer rondom Raalte. “We werken vanuit de eigen werkplaats en showroom, maar onze drie monteurs komen natuurlijk ook op locatie voor (spoed)onderhoud. Hiervoor hebben wij een servicebus ingericht.”

De monteurs beschikken uiteraard over moderne soft- en hardware om storingen uit te lezen. “De afgelopen jaren hebben wij ons steeds meer gespecialiseerd. Onze monteurs zijn bijvoorbeeld gecertificeerd door Fendt en hebben brede ervaring in de Fendt Vario (SCR) technieken, Vario transmissies, GPS TI, TMS etc.”

Corné Nap noemt de contacten met vooral loonwerkers van belang voor al die kennis: “We blijven continu bij met al die nieuwe technologieën. De afgelopen jaren worden er enorme sprongen gemaakt en elektronica is steeds belangrijker.”

Gubbels Agro - Klant van - Mechanisatie Raalte - Agri Trader (1)

Gewassen en mest

Dat kan Twan Gubbels beamen. Hij startte zijn onderneming  met zijn vrouw Conny in 1989 in Overijssel. De laatste zes jaar ondernemen ze, samen met hun zoon Carl, vanuit Broekland. Het bedrijf is heel divers. Carl Gubbels richt zich met name op de akkerbouw, de grootste tak van sport. “450 hectare met tien gewassen. Moet ik ze allemaal noemen? Koolzaad, wintertarwe, wintergerst, suikerbieten, aardappelen, luzerne, erwten, schorseneren, mais en zaaiuien. We verzorgen ook het suikerbietentransport.” Mestdistributie behoort ook tot de activiteiten. “Overtollige mest uit Overijssel en Gelderland brengen wij naar Drenthe en Groningen”, vult Gubbels senior aan.

 

Techniek maximaal inzetten

Een andere belangrijke tak is het agrarisch loonbedrijf, met als specialisatie de precisielandbouw. “Er zijn meerdere manieren om landbouw te bedrijven, zoals gangbaar of biologisch . Maar je kunt ook maximaal inzetten op nieuwe technieken met uiteraard de bijbehorende kennis om deze ook optimaal toe te passen. Je zou kunnen zeggen dat je tegenwoordig op de vierkante meter precies kunt aangeven wat de samenstelling is van je grond. Door op meerdere plekken in het perceel een bodemanalyse doen. Dit geeft exact aan wat de toestand is waarin de bodem verkeert. Is er bemesting nodig, en zo ja, wat voor bemesting? Zo kun je ook gewasonderzoek doen: wat heeft het gewas nodig op die plek? Of onkruidbestrijding heel gericht toepassen.”

Gubbels Agro - Klant van - Mechanisatie Raalte - Agri Trader (2)

NIR = zeker weten

Een enorme vooruitgang voor de agrariërs, zeker gezien de schaalvergroting van de afgelopen dertig jaar. “In februari starten we zelfs met de NIR-technologie – wat staat voor ‘nabij-infrarood’ – bij mestaanwending. Dit wordt nog weinig gedaan in ons land. Met de driewieler, een enorm zelfrijdend mestvoertuig, wordt de mest door een NIR-sensor gemeten. In real time worden de kalium-, stikstof- en fosfaatgehaltes in de mest vastgesteld. NIR biedt de mogelijkheid om te anticiperen op de mestsamenstelling en kan meer of minder van de benodigde mineralen toevoegen of weglaten. Dit komt ten goede aan een optimale gewasgroei en een gezonde bodem. Plus het behoud van schoon grondwater, zeker niet onbelangrijk. Kortom, met precisielandbouw zie je wat je aan het doen bent, in plaats van dat je een aanname doet.”

Alle gegevens worden digitaal per perceel verzameld en aan klanten doorgespeeld. “Zijn er controles vanuit de overheid, dan kan de agrariër dit direct laten zien. Met deze technologieën lopen we voor op bijvoorbeeld de transportsector”, aldus Corné Nap en Twan Gubbels eensgezind.

 

Goed overleg

Gubbels is gespecialiseerd in deze ultramoderne technologieën én beschikt over de machines en trekkers die hierbij horen. Zoals een kraan, shovel, mestrijder en hakselaar. Een aantal tractoren en machines zijn dan ook aangeschaft via Mechanisatiebedrijf Raalte BV. “Wij vinden het plezierig dat het bedrijf van Corné en Paul dichtbij is. Dat is voor ons heel belangrijk. Ook zijn ze altijd flexibel. In drukkere periodes huren we trekkers bij, dat gaat altijd in goed overleg.” Corné Nap heeft hier weinig aan toe te voegen: “Dat is uiteraard heel prettig om te horen!”

Op www.mechanisatieraalte.nl kunt u, behalve voor de complete service en het actuele aanbod ‘nieuw’ en ‘gebruikt’, ook terecht voor de aanvraag van het trekkerkenteken.

Op www.gubbelsagro.nl vindt u meer informatie over onder meer precisielandbouw en mestdistributie.