Leestijd: 2 minuten

Vertel eens, waar werk je?

Wytse Hofstee: “Ik ben monteur bij D. Kuipers Mechanisatie in Witmarsum. Ik werk aan verschillende machines, onder meer voor hooibouw en mestverwerking, maar soms ook tractoren, en ik doe constructiewerk. Ik werk meestal in de werkplaats in Witmarsum, maar ook wel op locatie.”

Hier werk ik - Wytse Hofstee - D. Kuipers Mechanisatie - Agri Trader (1)

Kun je daar een voorbeeld van geven?

“Vanochtend was ik hier op de zaak bezig met een tank voor vloeibare kunstmest. De doorstroommeter daarvan is kapot, dus er moest een nieuwe op. Daar heb ik de klant bij geholpen. Maar straks moet ik nog even met de bus weg, om bij een klant op locatie de compressor voor de melkrobot weer aan te sluiten. Dus zo wisselt het elkaar af.”

 

Hoe ben je bij D. Kuipers Mechanisatie terecht gekomen?

“Ik heb hier eerst stage gelopen via school. Toen die stage klaar was, ben ik op zaterdag komen helpen en blijven hangen. Toen ik klaar was met school kon ik hier komen werken. Dat is inmiddels bijna tien jaar geleden.”

 

Dan neem ik aan dat je het wel naar je zin hebt, als het al bijna tien jaar is.

“Zeker! Ik heb het hartstikke naar mijn zin. Geen dag is hetzelfde. Ik weet ’s ochtends niet wat ik ’s middags doe en het kan elke minuut veranderen. Die afwisseling vind ik leuk.”

 

Is er in die tien jaar veel veranderd?

“Ja en nee. Ik ben begonnen bij de vestiging in Greonterp en toen de nieuwe, grotere vestiging in Witmarsum werd geopend, ben ik hierheen gekomen. Wat ook veranderd is, is dat er minder boeren zijn, maar dat die wel hetzelfde land bewerken dus vaak grotere machines hebben gekregen. Voor het werk zelf maakt dat niet veel uit: al die machines moeten onderhouden worden en soms gaat er iets kapot.”

 

Wat is het leukste?

“Als ik een heel lastige storing toch kan oplossen. Dat is altijd wel speciaal. Een concreet voorbeeld kan ik zo even niet geven, maar het geeft veel voldoening als je daar toch uit weet te komen, samen met collega’s.”

 

Werk je veel samen of toch vooral alleen?

“We werken hier met ongeveer 35 collega’s. Niet alleen monteurs, ook vertegenwoordigers, mensen in het magazijn en op de administratie, enzovoorts. Het is best een groot bedrijf en we hebben genoeg te doen. We doen het echt samen, als team. Ik krijg mijn opdrachten van de werkplaats-chef. Die heeft er meestal wel al over nagedacht, hoe iets moet en wat je moet doen. Dat probeer ik dan zo goed mogelijk op te lossen, maar ik kan altijd de hulp van een collega inroepen. Met twee weet je meer dan alleen.”

 

Heeft iedereen dan ook zo zijn eigen specialiteiten? En zo ja, wat is jouw specialiteit?

“De een is beter met trekkers dan de ander en zo heeft iedereen wel een beetje zijn eigen ding waar hij goed in is. Bij mij is dat toch wel constructie. Dat vind ik leuk en daar kan ik me goed in redden. Iets bedenken en iets maken en zorgen dat het werkt. Zo heb ik laatst een frame en een hekwerkje gemaakt voor een mestscheider. Dat is leuk om te doen.”