Leestijd: 3 minuten

In de rubriek hier werk ik deze maand Rob Luijkx (32) die werkt bij Rob Luijkx Agri-Tractors-Machines in Bergen op Zoom

Je werkt dus bij Agri-Tractors-Machines in Bergen op Zoom. Wat doe je precies?

Rob Luijkx: “Ja, ik werk in mijn eigen bedrijf, sinds 2012. Eerst was het Luijkx Verhuur, maar sinds een jaar of vier, vijf ben ik vooral actief op het gebied van handel en reparatie van tractoren, machines en grondverzetmateriaal. Luijkx Verhuur bestaat dus niet meer. Dat is www.robluijkx.nl geworden.”

Hoe is dat gegaan dan?

“Ik verhuurde mezelf en mijn trekkers, kippers en graafmachines – of wat ik op dat moment ook had staan – voor loon- en grondwerk. Gaandeweg ben ik me meer gaan verdiepen in de handel en reparaties. Dat begon met één trekker, en toen een tweede, een derde, enzovoorts. Voornamelijk Fendt-tractors en soms wat machines en grondverzetmateriaal. Dat beviel zo goed dat ik ben gestopt met mezelf te verhuren.”

Rob Luijkx Agri Tractors Machines in Bergen op Zoom

Wat vind je er zo leuk aan?

“Ik ben van jongs af aan al aan het sleutelen. Fietsen, brommertjes, quads. En vanaf een jaar of 10 mocht van mij niemand anders het onderhoud doen aan de trekkers op onze boerderij. In mijn jeugdjaren was mijn oudere zus samen met een grondwerker/machinehandelaar. Elk moment van vrije tijd was ik daar aan de gang. Trekkers rijden en sleutelen. Het andere personeel gaf niet zo veel om sleutelen, ik vond het geweldig. Ik vond het vooral leuk om een machine weer helemaal goed te krijgen om hem vervolgens weer te kunnen verkopen. Soms is er niets aan, soms een kleinigheidje zoals storingsvrij of lekvrij maken, maar het gebeurt ook dat de hele motor of transmissie open moet. Staat de machine netjes klaar, dan kan die weer in de verkoop. Ik doe ook geen reparaties of onderhoud voor derden.”

En waarom specifiek Fendt?

“Ik ben van huis uit een Fendt-man. Ik ken het merk goed, werk er graag mee. Het komt ook vanzelf. Ik heb ondertussen al redelijk wat verzet in de wat oudere reeksen, met name uit de Favorit-serie. Maar de laatste jaren komen er ook steeds meer jongere exemplaren voorbij. Vorig jaar nog een nieuw overjaars model met maar 100 uren. Daarnaast heb ik nu vooral Fendt-onderdelen in huis, en kan ik tractoren gebruiken als donor, in geval van nood of om een storing te zoeken. Het is gewoon makkelijker, ook voor service na verkoop. Verschillende merken maken het ingewikkeld. Ik sta best open voor andere merken trekkers of machines, maar daar zal ik zelf niet gauw aan sleutelen. Wat ook meespeelt is dat ik alleen werk.”

Is dat een bewuste keuze?

“Ja, grotendeels wel. Nog los van het feit dat het niet gemakkelijk is om goede monteurs te krijgen, is een mannetje in dienst ook net te veel voor mij. Ik doe nu ongeveer zestig trekkers per jaar, iets meer dan één per week. Voor mij is dat goed zo. Ik heb wel regelmatig een helper voor het zware werk, maar dat is ook genoeg. Ik vind het prettig om mijn eigen planning te maken, zonder dat ik ook nog iemand anders aan het werk moet houden. De ene week ben ik twee dagen in de werkplaats bezig en de rest van de tijd onderweg, bezig met in- en verkoop, of met andere werkzaamheden, zoals administratie of reclame. De andere week ben ik zes dagen in de werkplaats bezig met sleutelen. Die afwisseling is leuk en ik doe het zelf ook gewoon graag.”