Leestijd: 2 minuten

Vertel eens hoe je erbij bent gekomen je eigen bedrijf te beginnen.

Peter van Hemert: “Dat is nog maar vijftien jaar geleden. Ik heb dertig jaar bij werkgevers gewerkt, vanaf mijn zeventiende. In de aanloop naar de financiële crisis begon mijn zoon voor zichzelf. Dat was voor mij het zetje dat ik nodig had om ook naar de Kamer van koophandel te gaan. Zonder mijn vrouw Wilma had ik het niet gedaan hoor. Zij is mijn steun en toeverlaat in alles. Zij zei: ‘Je hebt zoveel ervaring en kennis, dat komt wel goed’. Daardoor durfde ik het wel aan. En het is goed gekomen. Ik heb meer werk dan ik aankan.”

Hier werk ik - Peter van Hemert - P.D. van Hemert Reparatie- en Servicebedrijf

Je hebt nu een reparatie- en servicebedrijf. Wat doe je allemaal?

“We bieden service op het gebied van hydrauliek, tractoren, werktuigen, grondverzet en heftrucks, maar mijn specialiteit is onderhoud en revisie van met name Renault smalspoortrekkers. Die worden hier in de Betuwe in de fruitteelt nog heel veel gebruikt. Mijn eerste werkgever, Zweer Koemans, zei: ‘Je moet een merk hebben waar je voor stáát’. Dat is Renault voor mij, dat ik dankzij hem heb leren kennen. Zo is de liefde ontstaan. Ze worden niet meer gemaakt, maar de onderdelenvoorziening is door Claas gewaarborgd en ik kan veel onderdelen zelf maken. We kunnen oudere machines veelal renoveren met nieuwe onderdelen en dankzij donormachines. Veel van die herbouwde machines zijn in nieuwstaat en kunnen nog jaren mee.”

 

Maar het zijn oudere machines, ze worden niet meer gemaakt. Houdt het niet een keer op dan?

“Uiteindelijk wel, maar Renault heeft geen slechte series gehad. Het is oerdegelijk en doordat het nog allemaal mechanisch is, is het goed te onderhouden en te repareren. Zelfs de oudjes zijn nog steeds super. De mensen die Renault hebben, houden eraan vast. Ik denk dat er hier in de Betuwe nog honderden van rijden. Sommige klanten hebben twintig van die Renaults. Die willen niks anders.”

 

Je hebt ook een nieuw merk, Solis. Vertel daar eens over.

“In 2015 hebben we er een merk bij gezocht. We wilden toch ook iets anders kunnen bieden, nieuw. Dat werd Solis, een merk uit India dat trekkers maakt en voorloopt met technische ontwikkelingen. De Solis 75 en de iets grotere Solis 90 zijn smalspoortrekkers die heel goed bruikbaar zijn in de fruitteelt. En niet onbelangrijk: het ziet er goed uit.”

 

Je hebt ook zelf een machine aangepast voor de fruitteelt. Hoe zit dat?

“Een hoogwerker voor de pluk. We hebben op een bestaande hoogwerker een afstandsbediening  gemaakt zodat je vanaf het platform de trekker die ervoor rijdt, kunt besturen. Zo kun je met de hoogwerker tussen de bomen rijden zonder dat je iemand extra nodig hebt om de trekker te besturen. Super efficiënt. Dat hele systeem hebben we zelf gemaakt, op kennis en ervaring.”

Kijk voor meer informatie op pdvanhemert.nl