Leestijd: 6 minuten

Zou je je eens kort willen voorstellen aan ons? Wie ben je, wat is je leeftijd, gezinssamenstelling etc?

We zijn op bezoek bij de familie Goud in Waarde, Zeeland. Dinant is 75 jaar oud, zijn vrouw hoopt deze leeftijd binnenkort ook te bereiken. Volgend jaar zijn ze 55 jaar getrouwd en samen hebben ze 4 kinderen, 19 kleinkinderen en 5 achterkleinkinderen. Het ondernemen zit de familie Goud in het bloed. Alle kinderen hebben hun eigen bedrijf. Twee zonen zitten in de grondverzet, één zoon zit volledig in de fruithandel en de dochter des huizes heeft een bloemenkwekerij.

Toen en Nu - Dinant Goud - Agri Trader uitgeverij (2)

Dinant met 2 van zijn zonen

Daarnaast heeft één van de zonen, samen met zijn vrouw, nog een ander bedrijf. Dit is een beetje een uit de hand gelopen hobby hebben we vernomen. Het begon met het maken van jachtschotels van eigen vangst. Dit viel zo goed in de smaak dat zij, net voor de coronapandemie uitbrak, een eigen restaurant met terras zijn begonnen. De speciale jachtavonden zijn gebleven, alleen nu wat uitgebreider. Iedere woensdagavond is er pizza avond en zo worden er nog veel meer avonden georganiseerd met bijpassend eten. Wij van Agri Trader hebben mogen genieten van een heerlijke lunch bij Zeeuws Genieten. Mocht je in de buurt van Waarde zijn, dan is dit restaurant zeker een aanrader!

“Leren op school was niet zo aan mij besteed” aldus Dinant. Hij noemt zichzelf een doener en ging liever aan het werk dan dat hij op school zat. In 1975 is Dinant begonnen met zijn eigen bedrijf. Zijn vrouw was hier niet direct enthousiast over. Het begon allemaal met het overlijden van een oudere man uit hetzelfde dorp. Dinant kocht zijn koelkast. Daarna volgden er kruiwagens, fietsen en eigenlijk alles wat hij maar kon vinden.”

“Ooit heb ik eens de hele inboedel van een handelaar opgekocht. Er zaten voor mij veel bruikbare spullen bij. Daarnaast ook nog een sleepboot met alles erop en eraan. Ik dacht wat ik moet ik hier toch mee. Totdat ik via andere mensen in contact kwam met iemand die wel oren had naar een sleepboot. Zo heb ik dus in mijn werkzame jaren als handelaar zelfs een sleepboot verkocht. Na de tijd zijn we ook nog uitgenodigd door de man die de sleepboot kocht en mochten we een dag mee varen. Dat is het leuke aan mijn werk, je leert zoveel verschillende mensen kennen.”

De handel begon vanuit een oud boerderijtje iets verderop in Waarde waar Dinant en zijn vrouw, en later ook hun kinderen, woonden. Na een tijdje wilde Dinant wel op zoek naar een ander onderkomen. Via via kwam hij terecht bij een man die zijn grond wilde verkopen. Het was een mooie plek, maar voor Dinant en zijn gezin wel wat groot. Het ging om 4 hectare grond met appelbomen en Dinant wilde absoluut geen fruitboer worden. Zijn vrouw wilde eigenlijk nog helemaal niet weg uit de oude boerderij, dus je zou zeggen dat ze dit aanbod aan zich voorbij lieten gaan. Maar niets bleek minder waar. Ze kochten het stuk land en verhuisden naar de plek waar ze vandaag de dag nog steeds wonen.

 

Wat is de reden om een abonnement op Agri Trader te nemen?

Vroeger plaatste Dinant nog wel eens een advertentie in een plaatselijk Zeeuws krantje. Het bereik met zo’n plaatselijk krantje is natuurlijk niet heel groot, dus werd er gekeken naar andere mogelijkheden. Bij een bevriende handelaar lag de Agri Trader op tafel. Dinant bladerde de Agri Trader door en werd direct enthousiast. Hij besloot een abonnement te nemen en daarnaast ook zelf advertenties te gaan plaatsen. “Het mooie eraan is dat je direct een beeld krijgt bij een bedrijf. Je ziet de foto’s, je weet waar het bedrijf zit, dus je kunt direct bepalen of het interessant is of niet.”

 

Waarom lees je Agri Trader? Beroepsmatig, voor de handel of uit interesse?

“Eigenlijk heb ik de Agri Trader altijd beroepsmatig gelezen. Ik kijk iedere maand weer of er mooie handel in staat dat me past. Ik kijk veel liever het boekje een paar keer door dan dat ik de computer opstart om te kijken wat er op het internet staat. Dat doe ik eigenlijk maar zelden.”

 

Ben je op dit moment werkzaam in de agrarische sector?

Officieel is Dinant vanaf zijn 65e al met pensioen. Maar als je hier over de plas loopt zie je al dat stilzitten niet aan Dinant besteed is. “Oude vrachtauto’s, dat is mijn hobby. De handel heb ik nooit helemaal los kunnen laten. Ik ken veel mensen en als ik dan onderweg iets zie waarvan ik denk dat dat bij iemand past, dan maak ik daar werk van. Zo blijf ik eigenlijk altijd bezig”

Wat is voor jou de grootste verandering van de afgelopen 20 jaar? Dat kan alles zijn: techniek, persoonlijk omstandigheden en/of werkgebied?

“Alles is heel erg snel gegaan. Sommige dingen zijn te snel veranderd in mijn optiek. Door internet is er veel minder persoonlijk contact. Vroeger kwamen er hier altijd mensen over de vloer. Even kijken wat je hebt staan zeiden ze dan. Tegenwoordig gaan mensen eerst online kijken wat je hebt staan en dan komen ze pas langs. Vroeger was het veel gezelliger en leerde je de mensen waar je handel mee deed ook echt kennen. Daar ontstonden mooie vriendschappen uit. Tegenwoordig kun je je daar niets meer bij voorstellen. Bij wijze van spreken weet je elkaars naam niet eens. Dat vind ik wel heel jammer dat dat nu niet meer is.”

 

Wat doe je het liefste in je vrije tijd?

In principe is alles voor Dinant natuurlijk vrije tijd. Moeten is er niet meer bij. “Ik ben veel bezig met het verhandelen en repareren van vrachtwagens. Ik ben veel onderweg en dan zie ik weer iets en dan denk ik dat zou die of die kunnen gebruiken en dan blijft het in mijn hoofd zitten en ga ik daar mee bezig. Ik heb een neus voor handel. Natuurlijk maak ik ook tijd om samen met mijn vrouw een dag te gaan fietsen of een dag met de auto weg te gaan. Soms gaan we een nachtje weg, maar dan is het wel vaak gecombineerd met handel op de route.”

 

Wat is je favoriete trekker en als je een trekker bezit welke is dat dan?

De meest favoriete trekker van Dinant is een Volvo BM 350. De allereerste was een McCormick. “Die McCormick heb ik gekocht toen we nog in het oude boerderijtje woonden.”

toen en Nu - Dinant Goud - Agri Trader uitgeverij (1)

Hoe bevalt jou het wonen hier in Waarde?

“Het buitengebied is geweldig, ik hoop hier oud te mogen worden. We hebben altijd in Waarde gewoond en willen hier niet meer weg. Onze kinderen wonen hier allemaal in de buurt. Onze tweede zoon is zelfs onze buurman. De rest woont allemaal in een straal van een paar kilometer, dus we wonen echt heel dicht bij elkaar. Het is niet zo dat we de deur bij elkaar platlopen, maar het is wel fijn dat iedereen dichtbij woont.”

 

Waar ben je trots op?

Dinant kijkt eens om zicht heen vanuit het keukenraam. “Trots ben ik op alles wat we samen hebben bereikt. Als je ziet hoe we begonnen zijn en waar we nu zitten, dan hebben we dat toch goed gedaan! We wonen hier mooi vrij en hebben alle ruimte. Natuurlijk ben ik ook heel blij dat ik op mijn 75e nog zoveel kan doen in goede gezondheid. Ik hoop dat het nog lang zo mag blijven.”

 

Hoe zouden we Agri Trader leuker kunnen maken?

“Op zich ben ik best tevreden. Meer privé verhalen zouden misschien wel leuk zijn. Over het ontstaan van bedrijven bijvoorbeeld. Sommige bedrijven zijn nu zo groot, maar hoe dat allemaal is begonnen, dat vind ik eigenlijk wel interessant. Over het algemeen ziet het er erg goed uit!”