Leestijd: 5 minuten

Een tot nu toe weinig voorkomende combinatie van werktuigen met diep werkende scharen, vlak mengende schijven en een zware packerwals, dat is de Combimix.  Zo moet in maar één rit de grond diep los gewoeld worden, oogstresten moeten ondergewerkt  worden en de grond moet zaaiklaar achter blijven. Wij testen het!

Gregoire-Besson-Combimix-getest---drie-vliegen-in-een-klap-(14)

Het idee om schijvenwerktuigen, scharen en packerwalsen te combineren is niet nieuw voor Grégoire Besson. Al twintig jaar lang maken ze machines die in maar één slag zo veel mogelijk zo  efficiënt mogelijk doen. De Combimix is daar een recent voorbeeld van. Ons testteam ging er op de stoppelakker mee aan de slag.

Veel trekvermogen gevraagd

Om met de deur in huis te vallen: de Combimix is niks voor lichte tractoren. Voor de krap 3 meter werkbreedte zijn 200 pk het uiterste minimum.

En als er wat dieper gewerkt gaat worden, dan komt 250 pk eerst. Onze 170 pk testtrekker van Claas had het een vlakke kleizandbodem al erg moeilijk en een 200 pk  John Deere kroop naar de  9 km/u. En daarbij zat de werkdiepte van de tanden met ongeveer 15 cm nog niet aan zijn maximum. Onafhankelijk van de schijven kan de werkdiepte van de scharen veranderd worden. Maar daar is  gereedschap voor nodig.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Dat is niet erg arbeidsvriendelijk en draagt er zeker niet snel toe bij dat de berijder meerdere malen per dag de zaak aan de omstandigheden aan past. Er zijn vijf stappen van 5 cm mogelijk. Helemaal bovenin werken de tanden in het zelfde vlak als de schijven. In de laagste stand zitten ze 20 cm dieper. De scharen bestaan uit een dieper werkend deel met een hardmetalen neus (breedte 6 cm) en vlakke vleugels van 28 cm breed.

Om de werktuigen tegenover belasting te beschermen is er voorzien in een optionele, hydraulische steencontact bescherming. De druk in dat systeem is op een manometer af te lezen. Maar er is hier wel veel ‘Fingerspitzen gefühl’ voor nodig om de instelwaarde tussen 110-150 bar in te stellen. Wel handig is dat de manometer in dat gebied een groen balkje heeft. Nog mooier zou zijn als hij wat naar achter was gekanteld. Dan was hij uit de cabine beter afleesbaar geweest.

Gregoire-Besson-Combimix-getest---drie-vliegen-in-een-klap-(12)

Voor het instellen van de overbelastingsveiligheid is ‘Fingerspitzengefühl’ nodig. De manometer is daar handig bij.

Grote schijven

Na de tanden komt het dubbel rijïge schijvenveld. De twintig stukken gereedschap zijn met hun Ø 57 cm relatief groot. Dat is ook nodig, want dat maakt hun omtreksnelheid groter en daardoor mengen de schijven ondanks een geringe rijsnelheid nog goed in. De schijven zijn paarsgewijs opgehangen en door de bekende, ronde rubber elementen tegen overbelasting beveiligd.

Jammer dat de lagers niet onderhoudsvrij zijn en de nippels snel vervuilen. Positief is dat het smeren maar om de 50 uur hoeft te gebeuren. Bovendien zijn er vet afvoerventielen aanwezig die beschadiging door overdadig smeren voorkomen.

Gregoire-Besson-Combimix-getest---drie-vliegen-in-een-klap-(18)

De paarsgewijs opgehangen getande schijven moeten elke 50 uur gesmeerd worden.

Een zware packerwals

De Emopak packerwals is het derde onderdeel van de Combimix. Hij zorgt er voor dat het hele apparaat de diepte in gaat en is met zijn diameter van 74 cm relatief groot. Om de werkdiepte te verstellen is er een hydraulische cilinder. Het instellen wordt makkelijker door de grote schaalverdeling. Die is goed zichtbaar, maar trilt erg tijdens het rijden. Het hoge gewicht van de stalen wals is problematisch.

Dat, en de afstand van drie meter vanaf het midden van de wals tot aan de koppelpunten op de onderste hef van de trekker, vraagt veel hefkracht op de driepuntshydrauliek. Onze testrekker met 170 pk en ongeveer zes ton hefvermogen moest hier afhaken. Hij kreeg de scharen maar net boven de grond. Toen  begrepen we ook waarom de Emopak met de cilinder voor de diepteverstelling  loodrecht omhoog laat stellen. Een goede oplossing, die vooral de stuurveiligheid op de openbare weg ten goede komt. Over de naverdichting waren we wat teleurgesteld. Zelfs op de klei-achtige, wat vochtige bodem hadden we van deze zware packerwals meer verwacht. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat de vlakke messen over een verharde laag in de bodem hebben gelopen. Daardoor ‘droegen’ ze de wals, die zodoende niet met zijn hele gewicht op de bodem lag. Omdat er maar vijf tanden gemonteerd zijn, waren er hoegenaamd geen verstoppingsproblemen.

Daar hebben we gebruikt van gemaakt om ook ongelijkmatig uitgestrooide greppelbegroeiing succesvol in te werken  De machine is keurig geconstrueerd en de verlichtingsset met waarschuwingsborden is standaard. Prima!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Technische gegevens Grégoire Besson Combimix

Werkbreedte 2,9 m
Transportbreedte 3,0 m
Transportlengte (packer opgeklapt) 3,3 m (2,5 m)
Tanden/ schijven aantal 5/ 20
Schijfdiameter/afstand 565/ 230 mm
Werkdiepte (tand dieper dan schijf) 0-200 mm
Diameter packerwals 740 mm
Gewicht 2.900 kg
Gevraagd vermogen 130-180 kW (180-250 pk)

Samenvatting

Wie minder dan 200 pk trekkervermogen ter beschikking heeft, hoeft eigenlijk helemaal niet over de aanschaf van de Combimix te denken. De benodigde trekkracht is enorm voor een 3,0 m machine. De diepteverstelling van de tanden zou zonder gereedschap moeten kunnen gebeuren. Het hydraulisch regelen van de complete werkdiepte is comfortabel. De grote schijven mengen oogstresten goed in. Ze moeten helaas wel regelmatig gesmeerd worden. Ondanks de zware packerwals laat de naverdichting te wensen over. Voor wegtransport wordt hij opgeklapt. Onder passende omstandigheden is het resultaat zo dat er na een bewerking ingezaaid kan worden. Anders bestaat de kans dat de ondergrond te veel gecompacteerd wordt.

Gregoire-Besson-Combimix-getest---drie-vliegen-in-een-klap-(13)

Op aanvraag is elke schaar van een van een hydraulische over-belastingsbeveiling te voorzien.

Algemene informatie

In twee maten is de Combimix verkrijgbaar met 5 scharen. Bij een werkbreedte van 2,9 m zijn er 2 x 10 schijven gemonteerd, in de 3,4 m uitvoering zijn dat er 28. De machines zijn standaard van verlichting en waarschuwingsborden voorzien. Naast de standaard Emopak wals zijn er ook lichtere alternatieven beschikbaar. Voor de smalle uitvoering is een minimaal trekkend vermogen van 130 kW (180 pk) vereist. Voor het grotere exemplaar geeft Grégoire Besson 162 kW (220 pk) als ondergrens aan.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.