Leestijd: 3 minuten

Goede prestaties kunnen alleen met goed gereedschap behaald worden. En goed gereedschap, dat is de armmaaier PA6070 van McConnel zonder twijfel. Wij testte de mulcher, lopper en cirkelzaag.

Aan-de-lange-arm-–-De-McConnel-armmaaier-PA6070VFR-getest-10

Groot Brittannië is zonder twijfel de grootste markt voor armmaaiers ter wereld. McConnel heeft er niet alleen een groot marktaandeel, maar de productie en ontwikkeling van het merk zitten er ook.

De PA6070 is voornamelijk gedacht voor professioneel gebruik, waarbij de insteek voor het gebruik erg breed is. JJ Dabekausen, de in Nederland gevestigde importeur voor Duitsland stelde ons de rotormaaier, een takkenschaar en een cirkelzaag ter beschikking.

Voor onze gereedschapsdrager, een Deutz-Fahr Agrotron 115 werd ons eigenlijk de vijfpunts-asmontage aangeraden. Vanwege de tijdelijke inzet hebben we echter gekozen voor de goedkopere driepuntsaanbouw. Die werkte weliswaar goed, maar voor intensiever inzet is het raadzaam het advies van de importeur te volgen.

Al met al was de combinatie in goede harmonie, temeer omdat de Agrotron grote deuren en ver naar achteren verzette B-zuilen heeft. Zo scoorde de PA6070 optimaal op zijn overzichtelijkheid. De reden daarvan is dat de gereedschapswerktuigen heel ver naar voren kunnen zwaaien zodat de berijder er optimaal zicht op heeft. Dat is niet alleen goed voor het rendement, maar ook veilig.

 

De bediening is opvallend

Onze testmachine was de meest luxe uitvoering met de Revolution Proportional besturing. De functies op de armsteun worden natuurlijk met een joystick bediend. Dat gaat erg gevoelig. Op de display, waarop onder meer het toerental zichtbaar is, zitten toetsen voor bijzondere functies. Eén daar van is de ‘SoftStart’ rotor activering. Een aanloopfunctie.

We waren te spreken over de parallelgeleiding van de arm. Bij verandering van de uitgebrachte afstand, blijft de machine op dezelfde hoogte. Het EDS systeem, een elektronische zweefstand voor de armmaaier en de maaikop, maakt het werken ook eenvoudiger. Indien nodig schakelt de hydraulische botsbeveiliging in. Zo wordt schade voorkomen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Het wisselen van de aanbouwapparatuur beviel ons minder. Hier hadden we erg graag de optionele snelwisselaars bij gehad. Voor de ombouw is al snel 15 minuten nodig. Ook omdat er bij het verleggen en de lengte van de hydraulische slangen meer waarde is gehecht aan goede bescherming, dan aan snel af- en aankoppelen.

Kwalitatief zijn er geen bemerkingen. Wat heel positief op viel was de takkenschaar, die erg stevig is uitgevoerd. Hij werkt het best, en slijt het minst, op een laag toerental (120 slagen /min). De breedte er van ia 220 cm.

Bij het mulchen gebruikten we de Multicut 1200 met een werkbreedte van 1,20 m. Hij heeft een direct aangedreven, dubbelwandige klepelrotor. De 24 klepels zijn geschikt voor universeel gebruik op gras en takken en twijgen. Ze zijn spiraalvormig gemonteerd.

De belangrijkste componenten, zoals het kleppenhuis, de bedrading en pomp met zijn 200 l hydrauliektank zitten opgeruimd onder een stevige afdekking van staalplaat. Die is eenvoudig te openen voor  onderhoudswerk.

Aan-de-lange-arm-–-De-McConnel-armmaaier-PA6070VFR-getest-6

Technische gegevens McConnel PA6070VFR

Maximale reikwijdte: 6 m
Pompdebiet: 125 l/min
Gewicht (basismachine met olie): 1.290 kg
Minimale trekker eisen (prest./gew.): 55 kW/5 t

 

Samenvatting

Vrij zicht op het gereedschap zorgt voor prima prestaties. Maar er is veel meer goed voor elkaar op de PA6070VFR. Het is een machine voor de profs. Het VFR systeem maakt duidelijk, dat de tussenas aanbouw gedateerd is.

De armmaaier en de vlegel- en rotatiemulcher vallen onder de hoede van het Nederlandse JJ Dabekausen. De Duitse vestiging zit in de buurt van Berlijn.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.