Leestijd: 4 minuten

Techneut in hart en nieren

Met ruim 35 jaar ervaring in de machinebranche heeft Jos van Boekel een enorme passie voor de techniek. Hij is een geboren techneut. Maar als het aan zijn moeder Joke had gelegen was hij nooit in het familiebedrijf aan de slag gegaan, maar ‘de olie kruipt waar het niet gaan kan’. Hij werd bij het cultuurtechnisch en aannemingsbedrijf Van Boekel verantwoordelijk voor het machinepark: graaf- en maaimachines, kranen, schredders – de hele mikmak. In 2010 heeft Van Boekel Bofram Techniek opgericht en een heel team om zich heen gebouwd om zo ook zijn kennis en passie voor het vak te kunnen delen.

Op de dam bij Bofram Techniek BV Agri Trader

 

 

Jos van Boekel is altijd al met techniek bezig geweest. Als schooljongen wist hij de Solex van ‘ons ma’ al op te voeren en om te bouwen tot crossbrommer waarmee Jos zelf de omgeving van Zeeland onveilig maakte. “Na de mts ben ik in militaire dienst gegaan, met het idee ‘ik zie wel wat er op mijn pad komt als ik afzwaai’. Na mijn diensttijd ben ik wel in het familiebedrijf gaan werken: sloten maaien en dergelijke. In de avonduren ben ik de lerarenopleiding gaan doen en ons ma was er gelukkig mee, maar ik niet. Ik ben een techneut in hart en nieren: wat moet ik dan voor de klas?

Als fanatiek motorcrosser haalde Jos alles uit zijn motoren, in het bedrijf deed hij hetzelfde. “Meer uit machines halen, dat vind ik een uitdaging. Als een ander met 4 kilometer per uur maaide, wilde ik met 8 kilometer per uur kunnen maaien. Als dat lukte, was dat een kick. Ik zat altijd aan die machines te prutsen. Daar kon ik echt mijn ei in kwijt.” Daardoor merkte Van Boekel dat daar zijn hart lag.

Met zijn drie broers nam hij in 1986 deel in de van Boekel Groep, waar op dat moment zo’n 35 man in dienst waren. Ze groeiden al snel naar 120 medewerkers en na een reeks overnames in de jaren 90 groeide de groep naar een paar honderd medewerkers. In het bedrijf was Van Boekel verantwoordelijk voor het onderhoud en de ontwikkeling van het volledige machinepark. “Alles wat met de techniek te maken had, daar was Jos te vinden. We liepen altijd wel ergens tegenaan: iets wat kapot was, iets wat niet helemaal werkte zoals we het graag zouden willen. Dan zorgden we er zelf voor dat het wél werkte.

 

Op de dam bij: Bofram Techniek BV

Eierdoosjes van bermgras

Dat vormde de basis voor Bofram, het bedrijf waarmee Jos van Boekel in 2010 de techniekpoot van het familiebedrijf verzelfstandigde. “We zijn begonnen met het opbouwen van Atlas-autolaadkranen maar gaandeweg kwamen er steeds meer externe klanten bij, die zagen wat we allemaal konden. Inmiddels zijn we zo veel gegroeid dat het overgrote deel van onze opdrachten van externe klanten komt.

Een van de eerste echt grote opdrachten kwam ook van het familiebedrijf: het volledig inrichten en bouwen van het machinepark voor een fabriek voor de recycling van natuurgras. Dat gras vormde een restproduct dat niet geschikt was voor veevoeder, maar wel prima kan dienen als grondstof voor papier en karton, in het bijzonder voor biologisch afbreekbare eierdoosjes. “Met het team van Bofram hebben we het hele proces bedacht om die grassprietjes door de fabriek te leiden en alle daarvoor benodigde machines mede ontwikkeld en gebouwd”, vertelt Van Boekel.

Out of the box machinebouw

De machinebouw heeft echt een vlucht genomen en daar zit voor mijzelf ook de meeste voldoening in, omdat het vrijwel altijd om prototypes gaat. De funfactor is belangrijk. Dat is altijd zo geweest, al toen ik bezig was met brommers en daarna machinebouw. Dat zoek ik ook bij het personeel: mensen moeten er lol in hebben om out of the box-oplossingen te denken. De kracht is dat mijn roots in de praktijk liggen, waardoor wij ons heel goed kunnen inleven in de behoeften en wensen van onze opdrachtgevers.

Machinebouw is nu een van de belangrijkste vier takken waarmee Bofram zich bezighoudt. Autolaadkranen, minigravers, service en onderhoud van alle mogelijke machines, voertuigen, installaties en constructies, maar de machinebouw voor met name de boor (HDD) wereld is steeds belangrijker geworden.  “We maken maatwerk voor grote boorinstallaties: het engineeren, tekenen van de software tot produceren daarvan. De machines die zo’n boorinstallatie aandrijven moeten zo compact en krachtig mogelijk zijn, omdat werkruimte altijd een probleem is met dergelijke werkzaamheden, en tevens op afstand te bedienen zijn. Nou, dan maken we dat.

Op de dam bij Bofram Techniek BV Agri Trader

Puzzelstukjes

Denken in oplossingen waar geen standaardoplossing voor is: dat is de drijfveer voor Bofram. Zo zijn ze nu bezig met een opdracht voor een bomenrooibedrijf, dat een kraan nodig heeft voor op de trekker. “Dat lijkt simpel, maar dat is het zeker niet. Om te kunnen voldoen aan de wensen van de klant, slopen we een nieuwe kraan en stellen ‘m zelf custom made weer samen. Op het eind houden we wel wat puzzelstukjes over.

Ook maakte Bofram voor een van de eerste klanten een oprolsysteem voor brandweerslangen. “Onze klant wilde graag minder fysieke belasting van zijn personeel om rugklachten zoveel mogelijk te beperken. De meest kritische man van dat bedrijf was wat sceptisch. De eerste maand vond ie het – zoals verwacht – helemaal niks, al die nieuwigheid. Maar al snel gebruikte hij het dagelijks en wil hij niets anders meer. Het is fantastisch om zulke dingen te bedenken en je klant er dolgelukkig mee te maken.