Leestijd: 3 minuten

Met zijn driecilinder dieselmotor en een maximale belastbaarheid van 635 kilo is deze 4WD zich meer op beroepsmatige gebruikers gaan richten dan op de modderliefhebbers. En zo hebben we deze John Deere Gator dan ook aangepakt.

Een-echte-werkezel-John-Deere-Gator-XUV-855D-getest-4.jpg

Van alle Gators uit het brede aanbod is de XUV 855D absoluut de meest veelzijdige: consequent als werkezel gemaakt biedt hij toch genoeg comfort en rijpret voor  de vrije uurtjes. En de overgangen tussen werk en plezier gaan vloeiend. Of u nu professioneel land- of bosbouwer bent, jager, boswachter of hobbyboer, iedereen die vaak naast de verharde weg zit en daar dingen moet transporteren, kan een side-by-side ATV als de Gator al snel niet meer missen.

Wat bij alle Gators van John Deere direct op valt: er ziet niets hobbymatig of geïmproviseerd uit. Zelfs op ons testvoertuig voor op de openbare weg ziet alles er uit als uit één stuk. Gewoon zoals het hoort bij een premium product. Het uitrustingsniveau bij de Gator XUV 855D is riant. De voor- en achterwielen zijn onafhankelijk opgehangen, de veerpoten kunnen versteld worden. Zo verwerkt het onderstel zelfs  bij hoge snelheid de meeste stoten. De schijfremmen voor en achter doen hun werk naar behoren.

De krachtbron en constructie van de Gator

De 855 wordt aangedreven door een Yanmar dieselmotor. Dankzij zijn hoge koppel komt de bestuurder er ook zwaar beladen en in zwaar terrein goed mee van zijn plek. De ‘On Demand’ 4WD, die zich automatisch inschakelt en de krachtstroom dan, naarmate dat nodig is, naar de afzonderlijke wielen stuurt is daar meer dan behulpzaam bij. En als het helemaal serieus wordt, kan het differentieel geblokkeerd worden. Wel wat hinderlijk zijn de naar verhouding luide rijgeluiden. Op een asfaltweg hebben we krap 86 dB(A) gemeten.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Bij de constructie heeft John Deere erg zijn best gedaan op de bak. Die is van kunststof met een stalen bodem en kan met veerondersteuning gekipt worden. De vele mogelijkheden om de lading vast te sjorren bevielen ons goed. Maattechnisch is de bak  afgestemd op Europallets. Standaard heeft de XUV 855D een vierpunts rolkooi met zonnedak. Vanwege de  topsnelheid van 52 km/u  adviseren we daar dan meteen maar een voorruit bij te bestellen. Op verzoek zijn er voor gebruik in de winter ook deuren en een verwarming te leveren.

Vind je tweedehands Gator bij Agri Trader! Kijk wat er te koop staat.

Een-echte-werkezel-John-Deere-Gator-XUV-855D-getest-5.jpg

De rolkooi en het zonnedak zijn standaard op de XUV 855D

Sinds 2013 is de XUV 855D ook geleverd met optionele, elektrische stuurbekrachtiging. Op de lijst met opties staan verder opbergrek voor in de cabine, een bullbar, een sneeuwruimerblad en nog veel meer. Bovendien biedt de markt ook nog van alles dat met de Gator gecombineerd kan worden.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Technische gegevens John Deere Gator XUV 855D

Motor: 3 cilinder, 4 takt kopklep diesel
Vermogen: 16,1 kW (21,9 pk) bij 3400 tpm
Max. koppel: 50 Nm bij 2400 tpm
Toegelaten topsnelheid op de weg: 40 km/u
Beladingscapaciteit: 635 kg

Samenvatting

Een bijna perfecte afwerking, een hoog koppel en lage bedrijfskosten zijn typerend voor de Gator XUV 855. Daarom past hij ook zo goed bij zijn doelgroep. Wie meer acceleratie en rijplezier zoekt is beter af met een side-by-side ATV die op benzine loopt.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Bedrijfsinformatie

Traditioneel zijn de Gators van John Deere bedoeld als transport- en werkvoertuigen. Intussen zijn er nu vanaf de XUV 550 en 550 S4 twee modellen in het programma die ook voor vrije tijd ingezet kunnen worden. Al met al zijn er 10 types Gator, vanaf de compacte CX tot de ProGator werktuigdrager. Er zijn ook modellen met elektromotoren te koop. De Gators worden verkocht via de John Deere verkooppunten.

Vind je tweedehands Gator bij Agri Trader! Kijk wat er te koop staat.