Op motortechnisch gebied zaten grote verschillen: Hitachi en Dolmar werken met klassieke tweetaktmotoren. Daarbij is het probleem dat ze niet aan de actuele emissiewaardes voldoen. Ze mogen nog wel verkocht en gebruikt worden omdat ze wereldwijd maar in kleine aantallen verkocht worden. De actuele trend naar het gebruik van motoren met een menginstallatie is echter de norm. Hier gebeurt de menging niet met vers mengsel, maar via extra overstroompoorten met frisse lucht. Bij de gaswissel in de motor is er zo altijd een buitenluchtbuffer tussen uitlaatgas en vers mengsel. Daarmee worden de zogenaamde mengverliezen voorkomen. De voordelen: er is minder brandstof nodig, er komt geen onverbrand mengsel in het milieu, de verbranding wordt geoptimaliseerd en de uitlaatgassen zijn schoner.
Momenteel (2014) mogen de koelwaterstof en NOx emissies nog 50 gram per kilowattuur zijn, in plaats van de 240 gram per kilowattuur van vroeger. Dit soort motoren wordt gebruikt door Husqvarna en Stihl. Stihl gaat met de FS 460 C-FM zelfs nog en stap verder en voorziet die machine ook van een elektronisch motormanagement. Er is zelfs geen choke meer aanwezig om verkeerd bediend te worden en de motor krijgt, elektronisch geregeld, altijd het juiste mengsel. Na de laboratoriummetingen gingen we naar buiten, daar hebben we de apparaten zowel op het veld als in het bos getest. Op het gras werden de maaikop en de messen voor dikke onderbegroeiing gebruikt. In het bos alleen de laatste. De testindruk van de bosmaaiertest die dlz agrarmagazin en MOTORGERAETE samen maakte met de lab ondersteuning van de firma Stihl, staan verderop in dit artikel.
De geteste bosmaaiers en de overeenkomsten
Vier bosmaaiers voor de professionele inzet zijn op de testbank en in de praktijk getest. De volgende bosmaaiers zijn voor de vergelijkingstest uitgezocht:
- Dolmar MS-4510
- Hitachi CG47EY
- Husqvarna 545 RX
- Stihl FS 460 C-EM
De overeenkomsten tussen de maaiers zijn: Cilinder inhoud omstreeks 45cc, vermogen ongeveer 2 kW, professionele bosmaaiers voor bos en weides, met draadkop en snijmessen, tweehandsbesturing en trillingdemping.
Dolmar MS-4510
De Dolmar loopt al een poosje mee, maar laat toch een goede indruk achter. De motor is een klassieke tweetakt. En dat wordt duidelijk bij zijn verbruik en emissiewaardes. De motor start goed. De stuurstang is met zijn 64 cm de breedste. Aan de gordel is de machine goed te leiden, maar het instellen van de gordel is wat gecompliceerd. Eenmaal goed afgesteld is er geen probleem. Met de draadkop werd een goed resultaat bereikt. Het apparaat reageert goed op het gas geven en kwam goed op toeren.
Maar met een draadcirkel van 410 mm was hij de kleinste deelnemer. Toch presteerde hij bij het maaien even goed als de Stihl en Husqvarna met hun grotere draaicirkel. Formaat blijkt niet altijd het belangrijkste. Bij het maaien met de vaste messen draait de motor echt veel toeren. Er is dan meer dan genoeg vermogen aanwezig. Helaas is het overzetten van de maaigereedschappen wat omslachtig. De aandrijving kan voor werken op hellend vlak gekanteld worden.
Conclusie van de Dolmar
Ondanks het feit dat de Dolmar al jaren meedraait, hoeft hij zich qua prestaties niet te verstoppen. De bediening is in orde. De draagband wat moeilijk af te stellen.