Stihl FR 460 TC-EFM
Op technisch gebied verschillen de krachtbronnen bijna niet: de op de rug draagbare bosmaaier heeft een twee-mix motor van 45,6 cc die 2,2 kW levert en zelfs een startmotor heeft. De schacht van de maaier is met een buigzame as met de motor verbonden. Het geheel wordt dan als een rugzak omgehangen. De schacht is zonder gereedschap aan de motor unit te monteren en te lossen. Dat maakt opbergen eenvoudig. Er is geen greep voor twee handen. Dat zou ook niet werken. Onder aan de traditionele gereedschapskop. Wij gebruikten het borstelmes en de AutoCut draadsnijder. Op deze kop zit de bewezen ‘Kombischutz’ voor messen en draad.
Zo hebben we gewerkt met beide Stihl bosmaaiers
We zijn met beide apparaten het bos in gegaan om jonge aanplant vrij te maaien. De machines hadden borstelmessen en beide apparaten deden hun werk goed. Maar het werken met de handgreep is wat moeilijker omdat de bediener het hele apparaat moet dragen. De motor unit zit prettig op de rug.
De elektrostart beviel ons goed. Zeker omdat het telkens af en omhangen van de ‘rugzak’ wat moeizaam is. Maar eenmaal op zijn plek, is de motor prima te dragen. De aandrijving met de flexibele as is erg prettig op oneffen ondergrond of als er tijdens het werk stabiel gestaan moet worden. Dan heb je met de FR 460 TC-EFM een grotere reikwijdte en moet de machine minder bewegen. Het apparaat is bijzonder geschikt voor oneffen ondergrond en steile hellingen.
Op vlakke grond speelt de FS 410 zijn troeven uit. Hij hangt prettig in zijn draagsysteem en door de beide gordels wordt het gewicht prettig over de schouders verdeeld, ook als het apparaat op het rechter heupbeen steunt. Met de goed gevormde haak kan de gordel in 1 van de 8 ogen gehaakt worden. Zo is het apparaat snel aan de lichaamsgrootte aan te passen.
De met twee handen te besturen beugel laat nauwelijks te wensen over. Hij is zonder gereedschap in te stellen en de trillingen zijn goed gedempt. Door zijn breedte is het apparaat goed te controleren. Dat is vooral positief bij het maaien van grote grasvelden.
Draadkoppen
De machines hebben we ook met draadkop getest. Ook hier geldt weer dat de ruggedragen machine flexibeler is. Maar er wordt meer handkracht gevraagd. Qua bewegelijkheid scoort de Stihl bosmaaier met de rugzakmotor.
De uitvoering van de handgrepen zijn allebei doordacht en aangepast aan de apparaten. Met de handgreep kan je de machine sneller en wendbaarder laten bewegen, met de vrijdragende bosmaaier met zijn brede ‘stuur’ kunnen mooie gelijkmatige slagen gemaakt worden.
In dichte begroeiing is dat dan weer minder. Beide modellen overtuigen door hun krachtige motoren. Met de borstelmessen en de draadkoppen hebben we vaak met maar half gas of iets meer gewerkt. Maar bij dichte begroeiing komt het extra vermogen goed van pas.