Leestijd: 10 minuten

Liebherr is in 65 jaar uitgegroeid tot één van de grootste en meest toonaangevende producenten van bouwmachines

Liebherr A914 - een machine om bergen mee te verzetten - Agri Trader praktijktest (4)

Mobiele graafmachine A914 Litronicvan Liebherr

In deze test richten we ons op de mobiele graafmachine A914 Litronic die een basis gewicht heeft van 15,3 ton. Het complete leveringsprogramma mobiele graafmachines van Liebherr bestaat uit 11 types uiteenlopend van 11,8 tot 28 ton eigen gewicht.

Het Agri Trader testteam is aangekomen op het terrein van aannemingsbedrijf Lolkema in Oudeschoot. Eerst gaan we de A914 Litronic eens goed bekijken. Machinist Jan-Jacob geeft zijn mening: “Dit is gewoon een gelikte machine die meteen indruk maakt. Hij ziet er zeer degelijk uit en de afwerking is erg goed, dit straalt topkwaliteit uit”.

We gaan nu wat nauwkeuriger kijken en beginnen aan de voorzijde bij de onderwagen. We zien het robuuste schuifblad van 2550 mm breed, dit is volledig onderhoudsvrij en de cilinders zijn voorzien van stalen bescherming en slangbreukventielen. Liebherr levert ook alternatieve onderwagens zoals de EW (Extra Wijde) onderwagen met een aslengte van 2750 mm en bijbehorend schuifblad. Ook is de machine leverbaar met stempels aan voor en/of achterzijde voor bijvoorbeeld extra zwaar til- of overslagwerk.

Liebherr A914 - een machine om bergen mee te verzetten - Agri Trader praktijktest (3)

Achter het schuifblad de enkellucht banden die in Nederland naar klantwens worden gemonteerd. Profieltype en bandenmaat worden afgestemd op de specifieke toepassing en klantenwensen.

De Liebherr rijmotor en aandrijflijn zijn volledig geïntegreerd in het chassis. Dit zorgt voor maximale bescherming evenals een grote bodemvrijheid.

Kijken we verder naar boven zien we de driedelige verstelgiek met een lengte van 4850 mm uitgevoerd in een voor Liebherr specifieke constructiewijze. Deze giek en de cabine zijn beide voorzien van twee werklampen (LED of halogeen naar keuze).

De hefcilinders zijn van eigen fabricaat en zijn voorzien van einddemping en slangbreukventielen. Liebherr levert de lepelsteel in drie verschillende lengtes: 2250, 2450 of 2650 mm. Het laswerk, de hydrauliekleidingen en het leidingwerk van de Liebherr automatische vetsmering ziet er strak en verzorgd uit. We zien dat ook het drukstuk wordt voorzien van smering.

Gaan we verder naar linkerzijde zien we de brede drietraps opstap om de kenmerkende witte cabine te bereiken. Jan-Jacob opent de cabinedeur en stapt in. Jan-Jacob motiveert: “De deuropening is ruim door de opklapbare armconsole en verder is de stuurkolom verstelbaar zo heb je nog meer beenruimte”.

Liebherr A914 - een machine om bergen mee te verzetten - Agri Trader praktijktest (8)

Binnen in de Liebherr A914

De luchtgeveerde stoel, zit uitstekend. De optionele comfortstoel is voorzien van een hoofdsteun, stoelverwarming en horizontale vering. Een machinist moet een goed overzicht hebben over het werkveld. Jan-Jacob beschrijft verder: “De Liebherr heeft een groot glasoppervlak en de ramen lopen tot laag in de cabine door voor optimaal zicht op het werk en de omgeving. En mocht je iets missen met het blote oog? Dan heb je ook nog hulp van twee camera’s, te weten een camera geïntegreerd in het contragewicht en een camera aan de rechterzijde van de bovenwagen. Het goede overzicht is ook mede te danken aan de positie van de Liebherr cabine, deze staat vrij ver naar voren ten opzichte van veel andere merken”.

De grote voorruit van getint glas is volledig naar boven wegklapbaar en bestaat uit twee delen. De voorruit is verder voorzien van een zonnescherm en de machine heeft een groot dakraam ook weer voorzien van een zonnescherm. De machinist heeft voldoende opbergruimte tot zijn beschikking en comfortverhogende zaken als radio met Bluetooth en volautomatische airconditioning maken het verblijf in de cabine aangenaam.

Vóór de rechterjoystick gepositioneerd zien we een groot bedieningspaneel met diverse drukknoppen. Deze zijn voor de bediening van diverse functies die veel worden gebruikt zoals bijvoorbeeld de rijsnelheid, verwarming en verlichting.

Liebherr A914 - een machine om bergen mee te verzetten - Agri Trader praktijktest (10)

De layout is intuïtief: het symbool geeft de functie weer en de 3 lampjes erboven geven aan in welke werkstand de functie staat. Rechts onder op de console achter de joystick zit het contactslot en een traploze draaiknop voor de bediening van het handgas.

Verder aan de rechterzijde aan de raamkant bevinden zich nog meer bedieningsknoppen van onder andere de tempomaat (cruise control) en de automatische parkeerrem. Geheel aan rechterzijde zit een tweede contactslot met een waarschuwingslampje. De sleutel is voor de activering van de giekvering en als deze aanstaat gaat het rode lampje branden. Rechts van de joystick zien we nog de bediening van de as-stabilisatie.

Liebherr A914 - een machine om bergen mee te verzetten - Agri Trader praktijktest (9)

In de rechterhoek van de cabine bevindt zich een overzichtelijk touchscreen display met een grootte van 7 inch. Dit is niet bijzonder groot met als voordeel dat het weinig zicht wegneemt van de voorruit. Op het display kun je diverse machine-informatie aflezen zoals bijvoorbeeld brandstofniveau en motortemperatuur. Ook kun je hier de beelden van de camera’s oproepen.

De computer heeft een permanente verbinding met het geavanceerde LiDAT datasysteem. Coen Posthumus legt uit: “De Liebherr machines zijn voorzien van het door Liebherr in eigen huis ontwikkelde, innovatieve LiDAT datasysteem. Daarmee kunnen klanten, maar ook hun en onze servicemonteurs en fleetmanagers, van afstand een groot aantal gegevens van de machine uitlezen via een beveiligde verbinding. Van de locatie van de machine tot het brandstofverbruik, van de service-intervallen tot de signalering van bedrijfssituaties”.

De goedgevormde joysticks zijn voorzien van sensorbediening, proportionele bediening en diverse bedieningsschakelaars. Aan de voorzijde van de joystick bevindt zich de bediening van de rijrichting. Verder bewegen de joysticks met de stoel mee wat erg comfortabel is. Jan-Jacob: “De joysticks liggen lekker in de hand, de veelheid aan knopjes en schuifjes is wel even wennen. Maar als je eenmaal gewend bent zorgt dit wel voor meer snelheid qua bediening en meer veiligheid. Je hoeft immers niet meer te zoeken naar knoppen wat zorgt voor afleiding, maar je bedient gewoon alles via de joystick”.

Tot slot klimmen we op de machine en bekijken de ruimte achter de cabine. Daar zien we de hydrauliektank en het ventielenblok met de leidingen die naar de giek lopen.

Liebherr A914 - een machine om bergen mee te verzetten - Agri Trader praktijktest (5)

Aan het werk met de Liebherr

Na deze inspectie is het tijd om te gaan werken met de machine. Voordat Jan-Jacob de 4 cilinder FPT dieselmotor start met de start-stopknop vertelt Coen Posthumus nog wat meer over de motor: “Deze in lengterichting geplaatste dieselmotor is voorzien van zogenaamde SCR technologie (Selective Catalytic Reduction) in combinatie met AdBlue inspuiting. Resultaat: een uiterst zuinige motor die voldoet aan de Tier 4F norm zonder gebruik te maken van een roetfilter. Dus zonder regeneratie en bijbehorend kostbaar onderhoud aan het roetfilter, bijbehorende sensoren en elektronica”.

Over de verharde weg rijdt de machine naar de testlocatie. Jan-Jacob vertelt verder over zijn ervaringen: “Het rijden met de Liebherr gaat echt heel fijn, de optionele giekvering geeft veel rust en stabiliteit onder het rijden. Ook erg handig is het rijpedaal met tempomaatfunctie, met deze functie wordt het pedaal traploos instelbaar en werkt het als een echt gaspedaal. Je kunt de hydrauliek naar de joysticks helemaal uitschakelen, waardoor alle hydraulische kracht naar de wielen gaat. Als je dan bijvoorbeeld wegrijdt bij het stoplicht gaat dit snel en beheerst. De rijsnelheid is circa 34 km/h”.

Jan-Jacob zet de Powermodus aan en start met graven, hij wil aanvoelen hoe het is om flink productie te draaien. Hij is meteen erg enthousiast: “Wat is dit een fijne machine om mee te draaien zeg, de bediening ligt lekker in de hand en je draait er zo mee weg. De Liebherr A914 Litronic is sterk en snel. Maar wat nog het meest opvalt is dat je altijd een gevoel van controle hebt, de hydrauliek heeft altijd overcapaciteit zo lijkt het wel. Nooit voelt de machine onrustig of zenuwachtig aan, het gaat altijd beheerst. Ook het laden van een zandwagen gaat eenvoudig en beheerst, de giek heeft meer dan genoeg bereik en het tempo ligt hoog. Als je niet constant de maximale kracht nodig hebt gebruik je de Ecomodus, dan werk je nog rustiger en bespaar je brandstof”.

Liebherr A914 - een machine om bergen mee te verzetten - Agri Trader praktijktest (6)

Het graven met de slotenbak gaat vlot en soepel maar hoe zit het met het fijne werk? Jan-Jacob zet allereerst de werkmodus op stand Sensitive, dan heeft de machine nog meer gevoel en beheersing. Het afwerken ligt volledig in lijn met het graven en laden: beheerst en precies, zonder enige moeite.

Hijsen

Na deze graafwerkzaamheden gaan we wat hijswerkzaamheden uitvoeren. De graafmachine gaat een gewicht van 3450 kg. tillen, in verhouding een behoorlijk gewicht aangezien het 20% van het totale machinegewicht bedraagt.

Coen Posthumus heeft er alle vertrouwen in en vertelt: “De Liebherr machines hebben een hele uitgebreide hijstabel. Het geheim van deze optimale hefcapaciteit is de combinatie van de unieke giekconstructie en de stand van de cilinders, zo zorgt Liebherr ook bij de uitvoering van hijswerkzaamheden voor overcapaciteit”.

Jan-Jacob ervaart dat ook het hijsen prima gaat met de A914 Litronic.

Onderhoud & Service

Na het graven, laden en hijsen kijken we nog naar de machine in het kader van service- en onderhoudswerkzaamheden. Coen Posthumus legt eerst kort uit wat de filosofie is van Liebherr: “Alle service en onderhoud moet in principe vanaf de grond staand naast de machine kunnen worden uitgevoerd”. En dat klopt ook, Jan-Jacob opent de volledig opklapbare motorkap, eerste wat hij ziet aan de rechterzijde is de grote koelventilator. De bereikbaarheid van de koelers is uitstekend, je draait twee bouten los en klapt de ventilator in zijn geheel weg om de koelers te reinigen.

Liebherr A914 - een machine om bergen mee te verzetten - Agri Trader praktijktest (1)

Links van de ventilator zit het reservoir voor de koelvloeistof, het niveau is eenvoudig af te lezen vanaf de grond. Dit geldt ook voor het controleren van het oliepeil.

Kijken we meer naar links zien we de waterscheider en diverse filters, daarachter liggen de hydrauliekpompen. Ook hier kun je als machinist of monteur keurig je onderhoudswerkzaamheden verrichten.

Aan de rechterzijde openen we de servicekap achter de cabine. Daar zien we het centrale smeersysteem dat makkelijk is bij te vullen door een vetpatroon in de vulpomp te doen, vervolgens druk je het vet in één slag leeg in de vetpot. Boven de centrale smering bevindt zich het luchtfilter dat je eenvoudig uit de houder neemt om te reinigen of te vervangen. Tot slot zien we een kleine AdBlue tank voorzien van controleverlichting.

Conclusie van het testteam is dat deze Liebherr A914 Litronic behoort tot de absolute top op machinegebied. De bouwkwaliteit is zeer goed en de machine werkt krachtig, beheerst en heeft altijd capaciteit over. Het werkklimaat voor de machinist is erg georganiseerd en bovenal comfortabel. Hier kunnen diverse andere merken een voorbeeld aan nemen.

Liebherr A914 - een machine om bergen mee te verzetten - Agri Trader praktijktest (7)

De importeur – Wynmalen & Hausmann

Wynmalen & Hausmann (hierna W&H) heeft een rijke historie, de roots van het bedrijf stammen uit 1875. Na de eerste inschrijving bij de Kamer van Koophandel, als “Handelsbedrijf in technische goederen”, kwam de nadruk al snel te liggen op stoommachines en begin 20ste eeuw op verbrandingsmotoren.

In 2013 heeft men in Heteren een nieuwe huisvesting gebouwd, die voldoende ruimte biedt om verder door te groeien. Deze locatie is niet alleen thuisadres van de holding W&H Import NV, directie en stafdiensten, maar óók van het volwaardige verkoop- en servicepunt W&H NV. Naast een groot en goed geoutilleerd magazijn en werkplaats, beschikt men tevens over een ruime showroom en trainingsruimte.

Vijf vestigingen

Naast deze hoofdvestiging heeft men nog vijf vestigingen in Nederland te weten W&H Hoogerheide, W&H Nemaasko, W&H Pelle Service, W&H Purmerend en W&H Smedes. W&H Smedes is voor de noordelijke provincies dealer van de verreikers en hoogwerkers van Manitou, de Liebherr grondverzetmachines (mobiele graafmachines, rupsgraafmachines, wielladers, bulldozers, industrie- en overslagmachines) en de wegenbouwmachines (verdichtingswalsen, trilstampers en trilplaten) van Ammann.

Naast de verkoop van nieuwe machines heeft men ook een uitgebreid aanbod gebruikte machines. Voor klanten die behoefte hebben aan financiële oplossingen bij de aanschaf van materieel heeft W&H een uitgebreid netwerk van specialisten ter beschikking op het gebied van huur en lease.

De merken Liebherr, Manitou en Ammann zijn gerenommeerde merken die af fabriek al een uitgebreide standaardspecificatie hebben. Mochten klanten nog andere aanpassingen aan de machines wensen dan kunnen de constructeurs en monteurs van W&H deze compleet in de eigen werkplaatsen opbouwen.

Ook voor onderhoud en reparatie op locatie bij de klant staan de W&H vestigingen klaar. Hiervoor beschikken alle vestigingen over volledig ingerichte servicewagens met moderne gereedschappen en geavanceerde analyseapparatuur. In totaal rijden er zo’n 70 servicewagens rond om de klanten 24/7 te assisteren.

Indien nodig kijken de binnendienstmedewerkers mee met de servicemonteurs via het GPS-datasysteem LiDAT, waarover later meer. Alle monteurs zijn VCA gecertificeerd en zijn aantoonbaar deskundig in het uitvoeren van machinekeuringen. Alle vestigingen van W&H hebben een voorraad originele machineonderdelen ter beschikking.

Ook voor ruilcomponenten en revisie van hydraulische componenten en dieselmotoren kunnen klanten een beroep doen op de technisch specialisten van het bedrijf.

Liebherr importeur

W&H is al ruim 30 jaar importeur van Liebherr. Commercieel directeur Coen Posthumus vertelt: “Dit Duitse familiebedrijf is in 65 jaar uitgegroeid tot één van de grootste en meest toonaangevende producenten van bouwmachines. Naast de Duitse degelijkheid en betrouwbaarheid waarmee de machines door Liebherr ontwikkeld en gebouwd worden, is de efficiency en het innovatieve karakter van de machines voor ons een belangrijk aspect. De machines worden af fabriek al meer dan compleet geleverd, waardoor ze méér mogelijkheden en een langere (technische en economische) levensduur hebben. Mooi om te vermelden is het feit dat maar liefst 85% van de gebruikte componenten uit de Liebherr fabrieken afkomstig is”.