Voelbaar veel koppel
In onze testtrekker T 7.270 zat de levendige FTP 6 cilinder met een slagvolume van 6,7 l. Kenmerkend voor de 24 kleppen krachtbron met commonrail hogedruk injectie is het motormanagement EPM. Waar het opgegeven vermogen bij 2.200 tpm op 228 pk ligt en het maximale vermogen bij 1.900 tpm stijgt tot 249 pk, resulteert de EPM ondersteuning in respectievelijk 261/ 269 pk.
Dat zijn keurige waardes. Helaas werkt het EPM pas van af 15 km/u of als de PTO of de hydraulica zijn ingeschakeld. Zo moeten we het bij het cultiveren of ploegen met maximaal 249 pk doen. En juist voor de vijf meter brede cultivator hadden we die extra EPM paarden graag op stal gehad. Op de openbare weg is ons de bonus van 31 pk goed bevallen. In de boost modus levert de transmissie bovendien een koppel van 1.160 Nm. Dat extra 45% draaimoment is dan goed merkbaar.
Tijdens onze test was het verbruik tijdens het werk met de 5 meter Köckerling cultivator tijdens het bewerken van een vlak stoppelveld 16 l/u. Tijdens het ploegen op zware grond met de vijf scharenploeg verbruikte de trekker 23 l/u. Daar mee is de 395 l. dieseltank voldoende groot voor lange werkdagen. In de AdBlue tank gaat 48 liter.
Een ruime cabine met vier stijlen
De commandocentrale van de Maserati blauwe schoonheid heeft ten gunste van het rondom zicht geen B-zuilen. De aan de achterkant scharnierende deur gaat ver genoeg open. Daardoor is het instappen makkelijk. Omdat wij de AutoCommand uitvoering reden beschikten we af fabriek over de Sidewinder armsteun. Dat geslaagde bedieningsconcept wordt daarmee door bijna alle reeksen gebruikt. De belangrijkste componenten er van zijn de multifunctionele CommandGrip greep, die goed onder handbereik ligt, de touchscreen IntelliView III monitor, het bedieningspaneel en de X-Y as stick voor de hydraulica en de ‘EHR muis’. De locatie van de muis en de joystick bepaalt de klant bij aankoop.
De versnellingsbak is bijna helemaal met de joystick te bedienen. In de neutraalstand rijdt de trekker op de gekozen snelheid. Er zijn vier rij modi ter beschikking: auto, tempomaat, PTO en handmatig. Wij werkten het meest in de auto- of tempomaat modus. In de automodus kan de rijsnelheid bepaald worden via het gaspedaal of de CommandGrip multifunctionele hendel. De drie doelsnelheden voor het voor- en achteruit rijden zijn per druk op de knop in te schakelen. Die snelheden stelt de bestuurder met een scroll-wieltje aan de joystick in. Dat is praktisch en werkt goed. De doelsnelheden komen over een met de tempomaat snelheden. Zo kan er snel en zonder schakelschokken heen en weer geschakeld worden tussen de ingestelde snelheidsbereiken en ook de snelheden zijn zo op een snelle manier te veranderen.
Bij het rij-pedaal zijn er drie acceleratiemogelijkheden voorkeuzes. Het commandohendel zorgt voor de snelheid naar gelang de bestuurder de joystick wegdrukt. Die aanpak beviel ons goed. Het motorkarakter en de eigenschappen van de transmissie bleken goed op elkaar afgestemd. De rijrichting kan met de joystick en met de knop keerschakelaar op het stuurwiel soepel veranderd worden. In de PTO modus, die opstart bij het aanzetten van de aftap as, wordt alleen nog de snelheid aangepast. Het toerental regelt de bestuurder via het handgas.
Bij handmatige bediening wordt het toerental via het gaspedaal, en de ‘overbrengingsverhouding’ via de joystick bepaald. De versnellingsbak heeft een actieve ‘stop-start’ functie. Zodra de trekker stil staat, blokkeert het systeem de wielen. Dat beviel ons goed.
Een minder punt: de elektronische parkeerrem grijpt te snel in. Al bij het wachten voor een stoplicht bij voorbeeld. Bovendien fluit het ding hinderlijk bij activatie. De parkeerrem wordt ook bekrachtigd als de berijder zijn stoel verlaat. Verder laat de parkeerrem zich goed bedienen omdat hij in de rangeerschakelaar van het stuurhendel opgenomen is.
Alle overige functies zoals 4WD, differentiëelsper en de werkverlichting worden door de bestuurder bediend via het folietoetsenbord van de geïntegreerde bedieningsconsole (IPC). Daar ziet de bestuurder in één oogopslag welke knop waartoe dient. In de cabine is het met 69 db(A) prettig stil. De in twee stappen verstelbare cabine vering en de luchtgeveerde stoel zijn, samen met de afgeveerde voor as, voldoende om zonder veel ongemak over de akkers te bewegen. In de 50 km/u versie zitten er geïntegreerde remschijven op de vooras gemonteerd. Tegen bijbetaling kan de bestuurdersstoel met leer bekleed worden. Hij wordt niet zo snel vuil, maar is bij warm weer snel zweterig. De bijrijderstoel is prettig comfortabel.